Майчинството счетоводно - 6

• 68 523
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 420
мога ли да напусна фирмата,да започна за седмица примерно работа другаде,след което пак да изляза майчинство и да го вземам от другото място до втората година на детето.
ако не как да постъпя.ходих в нои,в инспекцията по труда,навсякъде обяснявах в какво положение съм и всички вдигаха рамене.аз ли ще съм единствената майка в българия,която няма да взема пари,зада си гледа детето.вече изнемогвам помогнете ми!може да ми пишете и на лични и благодаря,че ви има!

Според мен може да го направиш, поне да си изкараш майчинството.
От НОИ би трябвало да му направят ревизия и да му наложат глоби за невнесени осигуровки.
Съжалявам за случилото се, лошото е че не си само ти така!

# 421
Искам да попитам след като 9 месеца отглеждах бебето си, какви документи трябва да подам до работодателя, за да продължа отпуската за отглеждане на дете. Знам, че това са Заявление и Декларация. Може ли някъде из нета да видя образец за тази Декларация.

# 422
  • София
Искам да задам следния въпрос. Работя по служебно правоотношение на заплата 600 лева, но всеки месец получавам още толкова, ако съм работила реално. Работодателят ми внася осигуровки на цялата получена сума (1200). Не съм ползвала болничен по време на бременността. Въпросът ми е върху каква сума ще получавам майчинските си - върху 600 или върху 1200?

# 423
а можете ли да ми кажете до нои или до нап трябва да подам жалба?

# 424
Здравейте!
Предварително благодаря на тези, които ще прочетат и отговорят на въпроса ми. И моля за извинение за евентуалното повторение, но не успях да изровя информацията, която да ме ориентира.
Дъщеря ми е почти на 1 год. и 2 месеца (леле, колко бързо лети времето...). Ще се завръщам "на тръстиката", т.е. на работа. За да прехвърля майчинството си до 2 год. евентуално на майка ми, която е пенсионер вече, нужно ли е тя да е назначена на трудов договор някъде и ако да, за колко време преди прехвърлянето на майчинството?
Наистина съжалявам, сигурна съм, че някъде има подобен въпрос и отговор, но не успявам да ги открия, а времето все повече не стига...
Още веднъж благодаря!
  bouquet

# 425
Аз имам един въпрос относно декларацията за данъчно облекчение на деца (предварително се извинявам ако не е по темата).

Дъщеря ми се роди септември тази година. Аз от февруари се осигурявам на 1000лв и сега съм в болничен(не съм на трудов договор, а се самоосигурявам). СЪпругът ми се осигурява на 220лв (на трудов договор). Въпросът ми е като самоосигуряващо се лице имам ли право да подам такава декларация и кой е по-добре да я подаде, тъй като аз съм в болничен, - аз или съпругът ми?

Малко объркано стана.. дано съм обяснила правилно.

Когато подаваш годишната декларация за 2007 година / до 30 април 2008 / можеш да ползваш данъчното облекчение за детето си, т.е. да намалиш облагаемия си оборот със сумата, полагаща се за едно дете.
За 220 лева мисля, че няма данък или поне е много малък.

Не разбрах аз ли да подам декларация или съпругът ми? Т.е. има ли значение кой ще я подаде?

# 426
а можете ли да ми кажете до нои или до нап трябва да подам жалба?

Преди се подаваха в НОИ, но всъщност сега НАП събират приходите.  newsm78

# 427
  • В полите на Пирин планина
Аз имам един въпрос относно декларацията за данъчно облекчение на деца (предварително се извинявам ако не е по темата).

Дъщеря ми се роди септември тази година. Аз от февруари се осигурявам на 1000лв и сега съм в болничен(не съм на трудов договор, а се самоосигурявам). СЪпругът ми се осигурява на 220лв (на трудов договор). Въпросът ми е като самоосигуряващо се лице имам ли право да подам такава декларация и кой е по-добре да я подаде, тъй като аз съм в болничен, - аз или съпругът ми?

Малко объркано стана.. дано съм обяснила правилно.

Когато подаваш годишната декларация за 2007 година / до 30 април 2008 / можеш да ползваш данъчното облекчение за детето си, т.е. да намалиш облагаемия си оборот със сумата, полагаща се за едно дете.
За 220 лева мисля, че няма данък или поне е много малък.

Не разбрах аз ли да подам декларация или съпругът ми? Т.е. има ли значение кой ще я подаде?

Като самоосигуряващо се лице ти си длъжна да подадеш декларация. Тогава можеш да ползваш и облекчението - по-изгодно ще е за теб.

# 428
Здравейте!
Предварително благодаря на тези, които ще прочетат и отговорят на въпроса ми. И моля за извинение за евентуалното повторение, но не успях да изровя информацията, която да ме ориентира.
Дъщеря ми е почти на 1 год. и 2 месеца (леле, колко бързо лети времето...). Ще се завръщам "на тръстиката", т.е. на работа. За да прехвърля майчинството си до 2 год. евентуално на майка ми, която е пенсионер вече, нужно ли е тя да е назначена на трудов договор някъде и ако да, за колко време преди прехвърлянето на майчинството?
Наистина съжалявам, сигурна съм, че някъде има подобен въпрос и отговор, но не успявам да ги открия, а времето все повече не стига...
Още веднъж благодаря!
  bouquet

Да - трябва да работи по трудов договор, в противен случай не може да й прехвърлиш отпускът за отглеждане на дете. Договорът трябва да е в сила, т.е. да има поне един отработен ден.

# 429
Искам да задам следния въпрос. Работя по служебно правоотношение на заплата 600 лева, но всеки месец получавам още толкова, ако съм работила реално. Работодателят ми внася осигуровки на цялата получена сума (1200). Не съм ползвала болничен по време на бременността. Въпросът ми е върху каква сума ще получавам майчинските си - върху 600 или върху 1200?

Трябва да се види върху каква сума са вноските за фонд Общо заболяване и майчинство.

# 430
Искам да попитам след като 9 месеца отглеждах бебето си, какви документи трябва да подам до работодателя, за да продължа отпуската за отглеждане на дете. Знам, че това са Заявление и Декларация. Може ли някъде из нета да видя образец за тази Декларация.

В сайта на НОИ я има.

# 431
Благодаря ви за предишния отговор.
Искам да попитам нещо друго.
Ползвам майчинство към фирма, полагали ми се платен отпуск?На 19.12. детето ми навършва 2години.
И след него как да си пусна неплатеия от 6месеца , които ми се полага?
Благодар ви предварително

Подава се молба до работодателя. За предходни периоди, преди полагаемия отпуск за 2007 г. работодателят не може да ти откаже да го ползваш.
Благодаря , но може ли да ми поясните, работодателят ли ще ми изплати отпуската или от Ной.Тъй като съм фиктивно назначена на  тази фирма за майчинството?

Възнаграждението за платен отпуск се изплаща от работодателя. Това не е обезщетение, а на практика е част от трудовото възнаграждение на лицето.
Благодаря ви за бързия отговор.Разбирам , че няма да мога да ползвам платен отпуск, да попитам как да ползвам неплатения от 6м.и  при него ще ми вървят ли осигуровки,аз ще плащам ли нещо?От новата ли календарна годфина трябва да пусна тозо отпуск?

Може да се пусне по всяко време след изтичане на отпускът за отглеждане на дете до 2 год. възраст и да се ползва на цяло или на части. Подава се молба до работодателя поне 10 дни преди излизане в отпуск. Дължи се здравна вноска 3.9 % от 110 лева на месец, принципно за сметка на работодателя.

# 432
Здравейте,имам и аз въпрос.Студентка съм редовно обучение,но съм бременна и ще прекъсвам.Имам ли право на 9 месеца болнични,понеже 2 години съм осигурявана от университета?
Ако нямам право,какво ще ме посъветвате да направя?

Осигурена си само здравно. Имаш ли някакъв осигурителен стаж? Ако - не, то трябва да набереш поне 6 месеца такъв и да си осигурено лице към момента на излизане в болничен, за да получаваш обезщетение.

# 433
т.к. всички питания са конкретни, реших и аз да питам конкретно

имам трудов стаж повече от 2 години, в момента в който разбирам че съм бременна обаче, съм безработна (от 3 месеца),
ако сега започна работа, но изкарам всичките 6 месеца до раждането в болнични, тогава на каква база ще се изчислява майчинството? от осигуровките на предишната ми работа ли ?

Ако започнеш работа сега и излезеш почти веднага в болничен, то база ще са ти 6-те месеца, предхождащи илизането в болничен. Ако през някои от тях си осигурена, то ще се вземе осигурителния доход, ако си била безработна - минималната работна заплата.

# 434
Моля, ако съм пропуснала да отговоря на някой въпрос да не ми се сърдите - връщах се назад две страници и вече започнах да се обърквам - има доста питания. Задайте въпроса си отново и ще опитам да ви отговоря!   Peace

Общи условия

Активация на акаунт