Майчинството счетоводно - 6

• 68 589
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 435
Ето питам пак.  трябва ми спешен съвет. Сега попълвам декларацията за третия си болничен и съм в чуденка две ли да попълня, защото съм с близнаци или в едната бланка да попълня двете имена. И близнаците трето дете ли се водеха и двете? Защото имам и батко.

Моля ви помагайте!!! 

# 436
Здравейте!
Предварително благодаря на тези, които ще прочетат и отговорят на въпроса ми. И моля за извинение за евентуалното повторение, но не успях да изровя информацията, която да ме ориентира.
Дъщеря ми е почти на 1 год. и 2 месеца (леле, колко бързо лети времето...). Ще се завръщам "на тръстиката", т.е. на работа. За да прехвърля майчинството си до 2 год. евентуално на майка ми, която е пенсионер вече, нужно ли е тя да е назначена на трудов договор някъде и ако да, за колко време преди прехвърлянето на майчинството?
Наистина съжалявам, сигурна съм, че някъде има подобен въпрос и отговор, но не успявам да ги открия, а времето все повече не стига...
Още веднъж благодаря!
  bouquet

Да - трябва да работи по трудов договор, в противен случай не може да й прехвърлиш отпускът за отглеждане на дете. Договорът трябва да е в сила, т.е. да има поне един отработен ден.

Много благодаря! Бях сигурна в бързия и точен отговор.  Grinning Поздрави!
  bouquet

# 437
Искам да попитам след като 9 месеца отглеждах бебето си, какви документи трябва да подам до работодателя, за да продължа отпуската за отглеждане на дете. Знам, че това са Заявление и Декларация. Може ли някъде из нета да видя образец за тази Декларация.

В сайта на НОИ я има.

не мога да я намеря на сайта НОИ. мисля, че там я няма Sad
става въпрод за тази декларация
декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката (осиновителката) не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 КТ отпускът да бъде ползуван от бащата (осиновителя) или от някой от техните родители, както и че детето не се отглежда от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

Последна редакция: вт, 27 ное 2007, 10:01 от nnnn

# 438
Здравейте,имам и аз въпрос.Студентка съм редовно обучение,но съм бременна и ще прекъсвам.Имам ли право на 9 месеца болнични,понеже 2 години съм осигурявана от университета?
Ако нямам право,какво ще ме посъветвате да направя?

Само осигурените майки (работещи на трудов договор или се самоосигуряват като собственици или съдружници) имат право на обезщетение за бременност и раждане и за гледане на дете.
Другите минават към Социалните. Ще взимаш по 100лв. месечно.
Съвет - започни работа някъде. Или намери някой да те назначи фиктивно на работа.
При положение че до термина ми има 6 месеца и няма да мога поради липса на време да внеса 6 вноски,а примерно 5,възможно ли е болничния ми да се издаде малко по-късно/дай боже всичко да е нормално/,след 6-тата вноска?За да мога да ползвам болнични...

# 439
Здравейте, счетоводно грамотни мами и благодаря предварително за компетентния ви отговор!

Въпросът ми е следният: има ли някакво число от месеца, до което трябва да се подадат документите за детски надбавки? Дали е късно да ги подам днес или утре? Просто ме замотаха с бележките от фирмата и сега имам справка за дохода последно от октомври 2007 назад.Дали ще е нужно да вадя нова бележка със справка и за ноември?

# 440
  • Някъде в мечтите си
Да,аз пак ще питам  Incandescent:
Ако се върна на работа например след 1,6 год. и веднага си ползвам платения отпуск/за което благодаря,че ми отговорихте,че може/ и след това се върна на работа,до 2г. възраст на сина ми ще ми изплащат ли 1/2 от майчинството?

# 441
  • София
Искам да задам следния въпрос. Работя по служебно правоотношение на заплата 600 лева, но всеки месец получавам още толкова, ако съм работила реално. Работодателят ми внася осигуровки на цялата получена сума (1200). Не съм ползвала болничен по време на бременността. Въпросът ми е върху каква сума ще получавам майчинските си - върху 600 или върху 1200?

Трябва да се види върху каква сума са вноските за фонд Общо заболяване и майчинство.
Според сайта на НОИ https://socialsecurity.nssi.bg/First.aspx осигуровките са върху 1200 за Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица.

# 442
Аз съм майка на 9 месечно бебе, и съм в заварено положение, т.е. подавам документи не до НОИ, а до работодателя ми. 315 дни изтекоха и трябва да подам зявление за продължаване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Съгласно "Наредба за работното време, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ" трябва да подам Зявление и Декларация. Зявлението е ок, вече съм го написала, но тази Декларация (декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката (осиновителката) не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 КТ отпускът да бъде ползуван от бащата (осиновителя) или от някой от техните родители, както и че детето не се отглежда от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".) по образец ли е и къде мога да намерия образец или подобен текст.

# 443
  • В полите на Пирин планина
Ето питам пак.  трябва ми спешен съвет. Сега попълвам декларацията за третия си болничен и съм в чуденка две ли да попълня, защото съм с близнаци или в едната бланка да попълня двете имена. И близнаците трето дете ли се водеха и двете? Защото имам и батко.

Моля ви помагайте!!! 

Съжалявам, че до сега ме нямаше, но имах спешни задачки в службата   bouquet

Предполагам, че питаш за декларацията за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане
на основание чл. 50 и 51 от КСО - попълваш два броя, за всяко дете.
Тук поредността на децата няма никакво значение - според мен и двете са "втори".

# 444
Искам да попитам след като 9 месеца отглеждах бебето си, какви документи трябва да подам до работодателя, за да продължа отпуската за отглеждане на дете. Знам, че това са Заявление и Декларация. Може ли някъде из нета да видя образец за тази Декларация.

В сайта на НОИ я има.

не мога да я намеря на сайта НОИ. мисля, че там я няма Sad
става въпрод за тази декларация
декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката (осиновителката) не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 КТ отпускът да бъде ползуван от бащата (осиновителя) или от някой от техните родители, както и че детето не се отглежда от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".

Ето я декларацията, защото и аз вече не я откривам в сайта:

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННО / СТОЛИЧНО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ..................................................................................

ДЕКЛАРАЦИЯ
за
обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане
на основание чл. 50 и 51 от КСО

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН / ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция ...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...............................
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................   
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ДЕКЛАРИРАМ, че:

1. Детето...,
(име, презиме и фамилия на детето)
 родено на ................. 20.... г. е живо и е ......................................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
2. Детето не е дадено за осиновяване.
3. Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
4. Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват  съответните данни.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ......................................            Декларатор: .................................................
гр. (с.) ....................................                     (подпис)

# 445
Incandescent, прощавай, ама и аз ще повторя моя казус  Blush
Има ли някакво число от месеца, до което трябва да се подадат документите за детски надбавки? Дали е късно да ги подам днес или утре? Просто ме замотаха с бележките от фирмата и сега имам справка за дохода последно от октомври 2007 назад.Дали ще е нужно да вадя нова бележка със справка и за ноември?

# 446
Здравейте,имам и аз въпрос.Студентка съм редовно обучение,но съм бременна и ще прекъсвам.Имам ли право на 9 месеца болнични,понеже 2 години съм осигурявана от университета?
Ако нямам право,какво ще ме посъветвате да направя?

Само осигурените майки (работещи на трудов договор или се самоосигуряват като собственици или съдружници) имат право на обезщетение за бременност и раждане и за гледане на дете.
Другите минават към Социалните. Ще взимаш по 100лв. месечно.
Съвет - започни работа някъде. Или намери някой да те назначи фиктивно на работа.
При положение че до термина ми има 6 месеца и няма да мога поради липса на време да внеса 6 вноски,а примерно 5,възможно ли е болничния ми да се издаде малко по-късно/дай боже всичко да е нормално/,след 6-тата вноска?За да мога да ползвам болнични...

Би могло, но трябва да взмеш служебна бележка от работодателя до кога си работила, като неизползваните дни се губят. Пише го в Наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността.
Друг вариант е да си излезеш в болничен, но няма да имаш право на обезщетение, докато не натрупаш 6 месечен стаж, който тече и по време на болничен.

# 447
Да,аз пак ще питам  Incandescent:
Ако се върна на работа например след 1,6 год. и веднага си ползвам платения отпуск/за което благодаря,че ми отговорихте,че може/ и след това се върна на работа,до 2г. възраст на сина ми ще ми изплащат ли 1/2 от майчинството?

Да през цялото време имаш право ан този вид обезщетение.

# 448
Искам да задам следния въпрос. Работя по служебно правоотношение на заплата 600 лева, но всеки месец получавам още толкова, ако съм работила реално. Работодателят ми внася осигуровки на цялата получена сума (1200). Не съм ползвала болничен по време на бременността. Въпросът ми е върху каква сума ще получавам майчинските си - върху 600 или върху 1200?

Трябва да се види върху каква сума са вноските за фонд Общо заболяване и майчинство.
Според сайта на НОИ https://socialsecurity.nssi.bg/First.aspx осигуровките са върху 1200 за Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица.

Следователно обезщетението трябва да се изчисли върху цялата сума.

# 449
Incandescent, прощавай, ама и аз ще повторя моя казус  Blush
Има ли някакво число от месеца, до което трябва да се подадат документите за детски надбавки? Дали е късно да ги подам днес или утре? Просто ме замотаха с бележките от фирмата и сега имам справка за дохода последно от октомври 2007 назад.Дали ще е нужно да вадя нова бележка със справка и за ноември?

Ноември още не е изтекъл - не могат да ти търсят доход за него. Тази бележка трябва да ти свърши работа.

Общи условия

Активация на акаунт