Майчинството счетоводно - 6

• 68 464
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте и от мен!
Въпреки опитите ми чрез четене на нормативни актове да разбера някои неща,не успявам.Ако можете ми помогнете.
Осигурявана съм до юни 2007 година.В момента съм бременна в 20 седмица.Предстои ми раждане април 2008 година.Ще вземам ли обещетение за бременност и раждане като нямам 6 месеца осигурителен стаж непосредствено преди раждането.Може ли сама да си внеса сега осигуровки за 6 месеца или самоосигуряващ се може да бъде само собственик на фирма.
Изискването за 6 месеца по принцип ли е или трябва да е преди раждането?

# 586
Дъщеря ми е на 1г.5м. и така се получи че напускам работното място от което ми се изплащат майчинските, искам да ме назначат фиктивно при познати въпросът ми е дали при назначаването майчинските ще се изплащат направо от НОИ или продължавам да съм в заварено положение, а също и дали е проблем ако има прекъсване между напускането и назначението

Работодателят ще продължи да ги тегли, защото си заварено положение.
Проблем няма да има с прекъсването ти - само че за тези няколко дни няма да получиш обезщетение. Така че по-добре застъпете датите.  Simple Smile

# 587
Осигурявана съм до юни 2007 година.В момента съм бременна в 20 седмица.Предстои ми раждане април 2008 година.Ще вземам ли обещетение за бременност и раждане като нямам 6 месеца осигурителен стаж непосредствено преди раждането.Може ли сама да си внеса сега осигуровки за 6 месеца или самоосигуряващ се може да бъде само собственик на фирма.
Изискването за 6 месеца по принцип ли е или трябва да е преди раждането?
Обезщетенията са за осигурени майки. Които работят или имат фирми.
Иначе пари се взимат от социалните.
Но ако нямаш необходимият осигурителен стаж, мисля че и те не изплащат. Тук не съм сигурна. Blush

# 588
А нали съм осигурявана 6 години преди тово,просто нямам 6 месеца преди раждането?Интересува ме дали това има значение?Значи може да си работил 1 години и точно преди раждане да не работиш и държавата те лишава от майчинството

# 589
До 31.01.2008г. работодателят трябва да ти възстанови 335.66лв. (475-139.34).
Възползвайки се от сем. под. облагане, на годишна данъчна основа 3087.90-420=2667.90лв. (за едно дете) дължиш 53.58лв. данък.
Тогава за детето ще ти върнат още 139.34-53.58=85.76лв.

Благодаря, Стики   bouquet

# 590
А нали съм осигурявана 6 години преди тово,просто нямам 6 месеца преди раждането?Интересува ме дали това има значение?Значи може да си работил 1 години и точно преди раждане да не работиш и държавата те лишава от майчинството

Май преди малко не ти отговорих - осигурителният стаж от 6 месеца е по принцип, не точно преди раждането.
И 10 години да си работила, щом не си осигурена преди раждането, не получаваш обезщетение, а социални помощи. Закон.

# 591
А МОЖЕ ЛИ СЕГА ДА БЪДА НАЗНАЧЕНА ФИКТИВНО ВЪВ ФИРМА И СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА 6 МЕСЕЦА ДА ИМАМ ПРАВО НА ОБЕЩЕТЕНИЕ?

# 592
Ако си на трудов договор, ще си получаваш майчинството.
Щом имаш необходимия стаж, може и един ден да си работила.

# 593
Доколкото разбирам дори да бъда назначена януари ,а ще раждам април ще получа право на майчинство?

# 594
  • София
Здравейте!
Имам една чуденка. Това, че работещите на трудов договор могат да се обърнат към работодателя си за тазгодишните данъчни облекчения (семейното подоходно облагане) означава ли, че са ДЛЪЦНИ да процедиарт по този начин? Т.е., могат ли като алтернатива да го направят чрез НАП и годишна данъчна декларация, дори и да не са имали странични доходи през годината? Благодаря предварително.

# 595
Доколкото разбирам дори да бъда назначена януари ,а ще раждам април ще получа право на майчинство?

Да, важно е договорът да е влязъл в сила, т.е. да имаш поне един отработен ден.
Може също така още сега да те назначат, а да си вземеш болничен. Или да те водят на работа. Не знам какви са ти вариантите.

# 596
Т.е., могат ли като алтернатива да го направят чрез НАП и годишна данъчна декларация, дори и да не са имали странични доходи през годината? Благодаря предварително.

Може, това си е ваш избор.

# 597
Ох, нещо не мога да разбера това с данъчните облекчения ooooh!
Може ли някой да ми помогне в моя случай  Rolling Eyes.Водя се   в майчинство , но същевременно  при същият работодател имам   авторски договор.Как да постъпя в този случай, за да се възползвам от  дан.облекчния?

# 598
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Ох, нещо не мога да разбера това с данъчните облекчения ooooh!
Може ли някой да ми помогне в моя случай  Rolling Eyes.Водя се   в майчинство , но същевременно  при същият работодател имам   авторски договор.Как да постъпя в този случай, за да се възползвам от  дан.облекчния?

Вие трябва да си подадете годишна данъчна декларация в НАП. Ако дохода по авторския договор ви е облагаем /тоест е над необлагаемия минимум/ можете да ползвате данъчното облекчение за деца. обезщетението по време  отпуск за гледане на дете до 2 год. е необлагаем доход по смисъла на ЗДФЛ и няма как да ползвате облекчението от работодателя ви.

# 599
Аз съм осигурявана до 06.2007 на минимална заплата,предстои ми раждане април 2008 година.Ако започна на трудов договор от януари 2008 на колко трябва да се осигурявам че да получавам по-високо майчинство?Нали се взема дохода от последните 6 месеца,т.е.март,април,май,юни 2007и януари,февруари 2008

Общи условия

Активация на акаунт