Майчинството счетоводно - 6

• 68 209
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 780
Здравейте!Искам да попитам и аз нещо!Вярно ли е,че може да се излезе болничен още в началото,когато се разбере,че си бременна и до края на бременността да си в болничен?И ако е вярно трябва ли за това да се има определен трудов стаж?Благодаря ви предварително!

да,вярно е....на 9 ден от бременноста ми бях вече в болнични и така през цялото време..не мисля че трябва да имаш определен стаж..

# 781
  • В полите на Пирин планина
ПОяснавам, защо мисля, че се прекъсва неплатеното майчинство, ако си дам детето на детска градина. Просто правя аналогия с факта, че се прекъсва платеното до 2г. ако детето ти е дадено на детска ясла. Може и да не съм права, затова питам компетентните тук.

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
(2) В случаите по чл. 167, ал. 2 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

# 782
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Искам да попитам и аз нещо!Вярно ли е,че може да се излезе болничен още в началото,когато се разбере,че си бременна и до края на бременността да си в болничен?И ако е вярно трябва ли за това да се има определен трудов стаж?Благодаря ви предварително!

да,вярно е....на 9 ден от бременноста ми бях вече в болнични и така през цялото време..не мисля че трябва да имаш определен стаж..

За да получава обезщетение трябва да има поне 6 месеца осигурителен стаж.

# 783
А знаете ли, ако се върна на работа и със съгласието на работодателя започна на половин работен ден /докато малкия свикне с яслата и т.н./, ще получавам ли 50% от майчинството или го губя?

# 784
Имам и аз един въпрос като ми свърши майчинството и се запиша в бюрото по труда дали ще вземам някакви помощи ?

# 785
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам и аз един въпрос като ми свърши майчинството и се запиша в бюрото по труда дали ще вземам някакви помощи ?

Зависи по кои члет от КТ на труда ще ви освободят

# 786
Здравеите!
Имам следния въпрос - ако трябва да се върна на работа преди 315 дни, например на 3тия месец след раждането, мога прехвърля оставащия отпуск до 315 дни на бащата, за да може тои да се грижи за детето през това време.

# 787
Имам следния въпрос
По време на неплатения отпуск за отглеждане на детето имам ли право да ползвам болнични. И кой ще ги изплаша Ной или работодателя?
Благодаря ви предварително

# 788
Имам следния въпрос
По време на неплатения отпуск за отглеждане на детето имам ли право да ползвам болнични. И кой ще ги изплаша Ной или работодателя?

# 789
  • София
Здравеите!
Имам следния въпрос - ако трябва да се върна на работа преди 315 дни, например на 3тия месец след раждането, мога прехвърля оставащия отпуск до 315 дни на бащата, за да може тои да се грижи за детето през това време.

Можеш, но трябва да е на трудов договор.

# 790
Incandescent , много благодаря за отговора!!!  bouquet

# 791
Здравеите!

Можеш, но трябва да е на трудов договор.

Не може да се прехвърля отпуска в размер на 315 дни. Ако се върнете на същата работа губите обезщетението

# 792
Имам следния въпрос

Можете
Плаща ги НОИ по ваша сметка

# 793
ДейзиГ
Благодария много за отговора! Но много тъпо е, че не може да се прехвърлят на бащата част от тези 315 дни. Понякога просто се налага човек да се върне на работа по-рано.

# 794
  • София
Не могат да се ползват болнични по време на какъвто и да било отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт