Майчинството счетоводно - 6

• 68 102
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 870
Incandescent, благодаря ти!  bouquet
От колежка чух, че през време на отпускът по майчинство й се полагали само 20 работни дни платен отпуск и ми стана странно... Благодаря и за тази информация!

По Кодекс се полагат 20 р. дни.
Ако имаш вредни и др. допълнителни дни платен отпуск, по време на майчинството не ти се полагат.
Ти защо имаш 35 раб. дни годишно платен годишен отпуск?

# 871
Ох около мен само ми дават съвети и последния беше, че преди второто майчинство, за да ми изплащат 90% майчинство (за второто дете) трябвало да се връщам на работа 2 седмици?? Има ли нещо вярно в това??  newsm78
Трява ли да се върна на работа между двете майчинства???
Аз пак да кажа когато ми дадат болничен за раждане 45 дни преди термина, първото ми дете ще е на 1г. 7месеца???

В счетоводството ли ти казват тези неща?  #Crazy
Обърни внимание на ал.2 начл.49 от КСО!

Кодекс за социално осигуряване
чл.49
(1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Тъй като ти си в периода на изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете може да си ползваш това обезщетение, което си взимала за предното дете за 315-те дни (ако не се лъжа, то ти беше добро като сума).  Wink

# 872
Благодаря Шоколадче, това по чл.9 е год. справка по месеци,която пращат от НОИ по пощата ли е?

Да, ако си го пазиш от 2004г. Щото оттогава не пращат.  Wink

# 873
В счетоводството ли ти казват тези неща?  #Crazy
Не не от счетоводството. Една загрижена за мен приятелка, подочула за подобен на моя случай в който така правили??!?!?
Но както разбирам то не е вярно. Майчинството, което преди получавах 90% през 9-те месеца си беше доста добро и се надявам и сега да е същото, без да се налага да се върна на работа.

# 874
 Sunglasses  Така и предполагах - ЕЖК.

В счетоводството едва ли биха ти казали така.
Успех! Леко бременеене!  Sunglasses

# 875
Стики хиляди благодарности. Hug

# 876
Здравейте , искам да попитам във връзка с болничните нещо
Имам болничен който е от 24.11 до 23.12 , обаче бях в болница и оттам ми дадоха друг болничен от 07.12 до 30.12 как трябва да се подаде болничния в НОИ , защото се получава застъпване на дните между 07.12 и 23.12

# 877
Зависи дали заедно се подават, или един след друг в НОИ. Работодателят ви ги носи там, така че това е негова грижа.

(Вижте писмо Изх. № 91-01-68/01.03.2007 г.  на НОИ
ОТНОСНО: Възникнали въпроси по изчисляването и изплащането на паричните обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване и за бременност и раждане)

# 878
Здравейте! Някой има ли представа от къде мога да си изтегля молба за детски, която се дава от социално подпомагане при подаване на документи Simple Smile

# 879
  • Карлово
Здравейте!
Вчера получих Разпореждане, с което ми отказват изплащане на болничен. Мотивите са следните: "Съгласно чл.5, ал.т Кодекса за социално осигуряване и във връзка с чл.1, ал.2 от НИИПОПДОО е представена некоректна информация за месец Септември 2007 в ТД на НАП. Не е представена нужната корекциа след уведомление на осигурителя с писмо с обратна разписка с дата 20.11.2007 в срока по чл.15 от НИИПЛПДОО"
Ясно е, че осигурителите ми са за  #2gunfire, но въпросът ми е как точно и всъщност аз ли трябва да обжалвам. Цитирам пак от писмото "Разпореждането може да се обжалва по реда на чл.117, ал.1, т.2, буква "е" от Кодекса за социално осигуряване пред ръководителя на ТП на НОИ, в 14-дневен срок от получаването му."
И те като не са си свършили работата, аз как да ги накарам да го направят?

# 880
Здравейте,искам да ви попитам нещо и ще ви бъда много благодарна ако някой ми отговори.Каква е стойността на данъка и осигуровките на 450лв заплата и по колко всъщност ще получавам за тези 315 дни

# 881
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Вчера получих Разпореждане, с което ми отказват изплащане на болничен. Мотивите са следните: "Съгласно чл.5, ал.т Кодекса за социално осигуряване и във връзка с чл.1, ал.2 от НИИПОПДОО е представена некоректна информация за месец Септември 2007 в ТД на НАП. Не е представена нужната корекциа след уведомление на осигурителя с писмо с обратна разписка с дата 20.11.2007 в срока по чл.15 от НИИПЛПДОО"
Ясно е, че осигурителите ми са за  #2gunfire, но въпросът ми е как точно и всъщност аз ли трябва да обжалвам. Цитирам пак от писмото "Разпореждането може да се обжалва по реда на чл.117, ал.1, т.2, буква "е" от Кодекса за социално осигуряване пред ръководителя на ТП на НОИ, в 14-дневен срок от получаването му."
И те като не са си свършили работата, аз как да ги накарам да го направят?

Микки - срамота за вашите служители  ooooh!

Разпореждането е на твое име, нали? Това означава, че ти трябва да обжалваш. В случая ти си добросъвестно лице, т.е. ти си изпълнила задълженията - връчила си болничния лист на работодателя. След това всички действия са от негова страна. Вземи ги натисни малко по-силно да си свършат работата, защото без необходимите данни в Регистъра на НОИ за осигурените лица няма да ти изплатят никакво обезщетение.

# 882
  • Карлово
Инкаденсънс, мерси! Да, разпореждането е на мое име. Сега отивам да ги разхвърлям, щото вече ми писна от тях.

# 883
Добър ден на всички  Wink. Искам да задам такъв въпрос: "Здравните осигуровки за ноември до коя дата от декември  се внасят от работодателя в НОИ"? И още нещо ако може да попитам:"Ако постъпиш на работа и ти пуснат договор, но ти не си го подписал, може ли счетоводителката да го представи в НОИ (без твой подпис) и съответно да почнат да ти плащат осигуровки? newsm78 (малко странен въпрос знам) 

# 884
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,искам да ви попитам нещо и ще ви бъда много благодарна ако някой ми отговори.Каква е стойността на данъка и осигуровките на 450лв заплата и по колко всъщност ще получавам за тези 315 дни

брутна заплата   450.00 лева  
осигурителен доход    450.00 лева  

фонд "Пенсии"   26.77 лева  
фонд "ОЗМ"   5.51 лева  
фонд "Безработица"   1.58 лева  
ДЗПО в УПФ   7.88 лева  
здравни осигуровки   9.45 лева  

общо осигурителни вноски   51.19 лева  

облагаем доход    398.81 лева  
ДОД   42.74 лева  
чиста сума    356.07 лева  

Това са удръжките от работника.
За сметка на работодателя са 95.08 лева.

Общи условия

Активация на акаунт