Майчинството счетоводно - 6

• 67 936
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 1 095
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и от мен отново!Моя колежка е при нас на втори трудов договор.В момента е по майчинство,още е в рамките на 315-те дни.Днес работодателят й каза да отиде да си получи предизвестието за прекратяване на договора.Той има ли право да го направи и какво би могла тя да предприеме?
Може ли някой да ми отговори?Благодаря предварително!

Може да бъде съкратена единствено при закриване на предприятието и то с разрешение на Инспекция по труда, ако е на безсрочен трудов договор.

# 1 096
Здравейте моичета,
искам да попитам ако детето ми тръгне на ясла от юни месец ще ми спрат ли майчинските при условие че аз не съм тръгнала на работа все още..?

Ти губиш правото на обезщетение и отпуск за отглеждане на дете. Зада не си на работа трябва да ползваш друг вид отпуск.

# 1 097
Здравейте! Simple SmileАз имам следния въпрос:В началото на януари се връщам на работа, но не на старата а на нова.Ще прехвърля майчинството на свекърва ми.Т.е. ще се възползвам от програмата "В подкрепа на майчинството"
Но незнам как да придвижа нещата, т.е. кое по напърво на направя: newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78
1.Свекърва ми ще се запиши в програмата като детегледачка.Ще си издаде медицинско, удостоверение от психодиспансера и удостоверение за съдимост.
2.Подавам молба , че искам да се възползвам от програмата.
3.След това подавам молба за напускане в старата си работа и веднага сключвам новия си договор.Ако някъде греша моля ви кажете как да действам. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Аз работя и живея в град Русе.Там се водя по адрес.Свекърва ми живее в град Глоджево, но е записана като безработна в Бюрото по труда в град Ветово/град Ветово се пада община на град Глоджево/.Това ще създаде ли пречки при самото прехвърляне тъй като и двете сме от два различни града.Моля ви ми помогнете как да действам.
Благодаря предварително.

Позволявам си цитат от темата за програмата "В подкрепа на майчинството" :

Споделям ти моя опит, ако пропускам нещо, Клео ще ти дообясни:

1. Регистиррах жената в БТ;
2. Издирих в Дирекция Социално подпомагане служителката, която отговаря за програмата и от нея се снабдих с необходимото заявление по образец. Информирах се за документите, които ще изискват. Заявлението го има в интернет, а в него посочваш данните на жената, която искаш да назначиш, в твоя случай на майка ти.
3.  Жената, която щях да наема, си извади свид. за съдимост, удостоверение от психодиспансера, медицинско свидетелство и здравна книжка(при теб здр.книжка е излишна, защото сте в роднински отношения с бъдещата детегледачка).
4. Снабдих се от работодателя с удостоверение за това, че имам право да ползвам платен отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст.
5. С попълнено заявлениеудостоверение   и акт за раждане на детето, личната ми карта и усмивка на уста, отидох до Дирекция "СП", където много учтиво ми вхдираха заявлението.

След около 10 дни се обадиха и на детегледачката, и на мен да се явим в СП за подписването на договора. Тогава трябва тя(детегл.) да носи всчки документи, които си е извадила(вж. т.3), плюс дипломи, квалифкации, трудова или осигурителна кнжка- пълен набор документи.

След като майка ти си подпише договора, ще я информират от къде и кога да си вземе дебитната карта, по която ще й превеждат заплатата.

Твоето задължение е да представяш ежемесечно до 3-то число присъствена форма(по техен образец) за детегледачката.

нейнит задължения ще са описани в длъжностна характеристика, която й се връчва при подписването на договора.

От "СП" правят на месец-два проверки на място, за да са сигурни, че средствата се разходват по целесъобразност, демек че не ги лъжем.

Това е, доколкто си спомням. Ако нещо не е ясно - питай, стига да мога, ще ти отговоря.

По-добре според мен е да си прекратиш договора и чак на новото място да предприемеш стъпките по програмата.

# 1 098
Здравейте и от мен отново!Моя колежка е при нас на втори трудов договор.В момента е по майчинство,още е в рамките на 315-те дни.Днес работодателят й каза да отиде да си получи предизвестието за прекратяване на договора.Той има ли право да го направи и какво би могла тя да предприеме?
Може ли някой да ми отговори?Благодаря предварително!

Може да бъде съкратена единствено при закриване на предприятието и то с разрешение на Инспекция по труда, ако е на безсрочен трудов договор.
Благодаря!  bouquet

# 1 099
  • Бургас
Нашият счетоводител пак ме хвърли в тъча. Извивнявам се ако някъде е разискван въпроса но с бебчо ми е трудно да чета.
Искам да се възползвам от семейното подоходно облагане. Излязох в болнични от 1-ви май поради усложнения в бременноста, а в болничен за бременност и раждане съм от 11-ти юни тази година. До тогава се осигурявах върху 490 лв. И сега счетоводителя ми казва че на мен нямало как да ми преизчислят данъка за двете деца понеже не съм работила и не можело да ми го върнат. Че то дори не се връщало ами се приспадало от данъка за следващата година който се внасял. Помогнете ми дано разбрахте какво обяснявам  Praynig

# 1 100
# 1 101
  • Бургас
Какво е това, моля не разводнявайте темата с безмислени постове. Тук задаваме въпроси и и очакваме отговори.

Няма ли кой да ми отговори на въпроса
Нашият счетоводител пак ме хвърли в тъча. Извивнявам се ако някъде е разискван въпроса но с бебчо ми е трудно да чета.
Искам да се възползвам от семейното подоходно облагане. Излязох в болнични от 1-ви май поради усложнения в бременноста, а в болничен за бременност и раждане съм от 11-ти юни тази година. До тогава се осигурявах върху 490 лв. И сега счетоводителя ми казва че на мен нямало как да ми преизчислят данъка за двете деца понеже не съм работила и не можело да ми го върнат. Че то дори не се връщало ами се приспадало от данъка за следващата година който се внасял. Помогнете ми дано разбрахте какво обяснявам  Praynig

и да ми каже как сама да си подам декларацията прескачайки работодателя. Само да допълня че съм разведена и от тази година имам сключен брак с таткото на малкия ми син. Какви документи трябва да си приготвя. Благодаря ви предварително.   bouquet

# 1 102
Здравейте!

Въпросът ми не е свързан пряко с майчинството, за което се извинявам.

Интересува ме следното: Ще мога ли да подам декларацията за семейното подоходно облагане ( дано не бъркам термина) директно при работодателя си? Работя на постоянен трудов договор, но в периода 07.11- 09.11 бях назначена паралелно и на друг трудов договор- до завръщане на титуляра.
Означава ли това, че ще трябва да подавам декларация в НАП, а не при работодателя?

Не, но първо трябва да вземеш сл. бележка от втория работодател за дохода при него и я представяш на основния. Подаваш си и декларация за семейното подоходно облагане и работодателят ти преизчислява данъците за 2007 година.
Къде трябва да я подам тази декларация?
Попълваш декларацията и я даваш на основния си работодател и от там нататък счетоводителя се оправя с нея, а ако ти се занимава си я подаваш сама в НАП.
ОК. Благодаря !!!  bouquet

# 1 103
Не знам дали е точно по темата и най - вероятно не е , но тук ми се струва най- удачно да питам:
Току що спорих с една приятелка / бременна/, която твърди, че 315 дни майчинство започват да текат от датата на раждане, пък аз знам от 45 дни преди раждането. Нейни приятелки също го твърдят, но в закона май е казано друго. Та въпросът ми е дали тя е права?
Предварително благодаря!

# 1 104
Здравейте, мами!
Имам следният въпрос: ако реша да дам детето си на ясла преди да навърши 2 г. и се върна на работа, чух,че имам право на 7 или не знам колко точно дни пробен период, в който ,ако детето не се адаптира към яслата мога да се върна и да го  гледам пак в къщи.За подобно нещо чувам за първи път и за това ви питам имам ли право да се върна на работа с опцията да я напусна пак при гороните условия?
Благодаря ви

# 1 105
Не знам дали е точно по темата и най - вероятно не е , но тук ми се струва най- удачно да питам:
Току що спорих с една приятелка / бременна/, която твърди, че 315 дни майчинство започват да текат от датата на раждане, пък аз знам от 45 дни преди раждането. Нейни приятелки също го твърдят, но в закона май е казано друго. Та въпросът ми е дали тя е права?
Предварително благодаря!
тя НЕ е права- броят се от датата на първия болничен- за бременност и раждане, който се издава 45 дни преди термин.

# 1 106
Какво е това, моля не разводнявайте темата с безмислени постове. Тук задаваме въпроси и и очакваме отговори.

Няма ли кой да ми отговори на въпроса

и да ми каже как сама да си подам декларацията прескачайки работодателя. Само да допълня че съм разведена и от тази година имам сключен брак с таткото на малкия ми син. Какви документи трябва да си приготвя. Благодаря ви предварително.   bouquet

Все пак за периода 01-04.2007 имаш удържан данък. Зависи колко е той и дали остава за приспадане / възстановяване / след годишното изравняване на доходите.  Като гледам - яво няма да има такъв. Може би затова счетоводството са казали, че на практика няма как да се възползваш от преференцията.

# 1 107
Здравейте, мами!
Имам следният въпрос: ако реша да дам детето си на ясла преди да навърши 2 г. и се върна на работа, чух,че имам право на 7 или не знам колко точно дни пробен период, в който ,ако детето не се адаптира към яслата мога да се върна и да го  гледам пак в къщи.За подобно нещо чувам за първи път и за това ви питам имам ли право да се върна на работа с опцията да я напусна пак при гороните условия?
Благодаря ви

Няма такъв пробен период. НО прекъснатият отпуск за отглеждане на дете можеш да възобновиш, ако прецениш по всяко време до навършване на две години от детето, но трябва да го отпишеш от ясла.

# 1 108
Здравейте.За пръв път пиша в темата и се извинявам,ако въпроса ми се дублира и моля да се премести ако не е за тук!!!
  Значи днес писах до НОИ защо не са ми превеждали пари от Юни,а те ми отговориха следното" Към настоящият момент в СУСО няма подаден б.л. № 3520393 и Декларация № 2. Установи се също, че работодателят Ви не е подал информация за персоналния Ви регистър за м.10. и 11.2007 г. "Преди два дни обаче когато говорих със счетоводителката на фирмата в която работя ми каза че всичко е наред!
Понеже не съм много запозната ви моля да ми кажете към кого да се обърна за да се оправи проблема.
Благодаря предварително!

# 1 109
  • СОФИЯ, по празниците в Разлог
Здравейте.За пръв път пиша в темата и се извинявам,ако въпроса ми се дублира и моля да се премести ако не е за тук!!!
  Значи днес писах до НОИ защо не са ми превеждали пари от Юни,а те ми отговориха следното" Към настоящият момент в СУСО няма подаден б.л. № 3520393 и Декларация № 2. Установи се също, че работодателят Ви не е подал информация за персоналния Ви регистър за м.10. и 11.2007 г. "Преди два дни обаче когато говорих със счетоводителката на фирмата в която работя ми каза че всичко е наред!
Понеже не съм много запозната ви моля да ми кажете към кого да се обърна за да се оправи проблема.
Благодаря предварително!

Гони си делата във фирмата. Виж дали болничният ти е представен от работодателя в НОИ. Само със думите всичко е наред не става... Успех! Peace

Общи условия

Активация на акаунт