Деца с муковисцидоза! Родители, подкрепете се!

• 38 736
  • 365
  •   1
Отговори
# 180
Ама къде изчезнаха всички?  newsm78
Сега само в скайп ли ще си пишете?  Sad

# 181
Момичета, искам да попитам преди раждането наблюдаваха ли се при децата ви някои характерни аномалии, говорещи за М?
Аз както споделих, имам уверението на генетиците, че дечицата ще са здравички и ще имат само носителски статус, но притеснението си го има.
Генетични изследвания правихте ли, освен потния тест и при всички ли става дума за хомозиготно носителство?
С генетиците като говорих, ме нахъсиха че всичко ще е наред и че ако са имали опасения, са щели да искат амниоцинтеза или въобще да не стигнем до този етап на бременността, но все пак... Sad
Надявам се да разберете тревогата ми Praynig

# 182
при мен бях уверена че няма да има но като се роди третото ми дете правиха тест в генетиката в софия и ме увериха но на три години се разболя от цолеакия (без глутенова( сега много ме е ят на тези че ни си свършиха работата отново както винаги сега наказвам и него да ми е жив и здрав но е много тпудно с две болни деца с редки болести

# 183
Не мога да разбера как преди раждането дали сме забелязали някакви анумалии у децатат си ,обясними моляте какво имаш в пред вид.

# 184
Да и на мен ми стана интересно,как така преди разждане. Мисля че няма такова нещо.
Разбира се след раждането,за съжаление.
Не че съм  експерт.

# 185
CF, дори носителството само на мутации се афишира понякога с липса на отделни органи. Рядко е, но се случва. Например недоразвит пикочен мехур, липса на бъбрек и т.н.  Засяга основно уро-гениталния тракт. Това се вижда на ехограф, но за съжаление в по-напреднал етап на бременността.
Примерно при нас се наложи ин витро, защото вследствие на носителството на две мутации на муковисцидоза, мъжът ми има вродена аномалия на семенните канали и забременяване по естествен път е невъзможно.

# 186
  • Варна
Мда, може би това е реално да липсват органи или да имат аномалии, защото сме имали сестричка родена 1976, която се е родила без "диафрагма" и стомашните сокове са навлезли в белия дроб и е починала  Cry. Но в онези времена никой не е гледал на видеозон или ако е имало такива не са били достатъчно качествени. Но нали когато си само носител на М. уж ти няма нищо  newsm78, поне така казват лекарите.

# 187
Казват да, но след като разбрахме за проблема при съпруга ми, почнахме в обратен ред да търсим причината. Всъщност се оказа, че 75% от хората, които имат такава аномалия са носители на мутация, дори да не са болни. Все пак става въпрос за голяма рядкост, но ето случва се!
Като бях на фетална морфология при д-р Марков му споделихме ситуацията при нас. Той  подробно огледа бебетата и каза, че не се наблюдава нищо, характерно за пренаталната диагностика при деца с аномалии, вследствие на CF. Освен гореизброените от уро-гениталния тракт органи, той спомена нещо и за стомашната преграда, но не разбрах точно какво каза.
След НГ съм на преглед, моля ви стискай те ми палци всичко да им е наред на моите слънчица!

# 188
  • Варна
Успех миличка на прегледа и дано всичко е наред  Hug

# 189
Много ми сложноeвсичко това което обясняваш “И двамата ли сте носители?Но каквото и да значи всичко аз искренно те подкрепям и ще се моля на бог за вас ,всичко да е наред,миличка Vera  smile3522 smile3522 smile3522

# 190
Това, което си спомням от консултацията с генетиците:
Мутацията /най-често делта 508/ се намира на седмата хромозома. При човека хромозомите са групирани по двойки, една от майката, една от бащата.
Та ако примерно единият родител е носител на мутация, тоест има една хромозома с носителство и една "здрава", родителят не е болен, той дори и не подозира за това. Такова носителство се среща най-често при бялата раса и средно всеки 30-35 човек е носител. Това се казва хетерозиготно носителство.
Ако обаче се съберат двама такива родители, които са хетерозиготни носители. Детето може да унаследи и двете хромозоми с мутация /от майката и от бащата/, тогава то е вече хомозиготен носител /защото и двете хромозоми имат мутация/ и развива клиничната картина на М.
Това имах предвид като писах преди, че изследвания за носителство на мутации на М са много важни според мен, още при регистриране на бременност. И, че това трябва да е сред приоритетите на държавата.  Защото от двама здрави родители, които не подозират за мутацията в гените си, се ражда тежко болно дете. А това може да се предотврати с навременна консултация и изследвания. Никой не подозира какво крият гените му, както и никой няма вина за това. Просто някъде, някоя молекула е сгрешена... Sad
Надявам се да го обясних добре.
Благодаря ви за подкрепата!

# 191
  • София, "Младост 3"
Вера, съжалявам да те видя и тук
радвам се обаче че си тук - в смисъл бях порпуснала щасливата новина
искам да ти пожелая успех - амниото няма ли да даде отговор на въпроса ти? все пак това ще е най-точно - ще знаете дали детето е с или преносител или въобще няма проблем с М?
опитай се да си спокойна и знам колок е трудно но ще устискаш, повярвай!
но амнио според мен е задължително...но в един едниствен сулчай - ако си готова на аборт ако резултата е лош. ако не си готова и ще задържиш бебето при всеки случай е напълно излишно да се травмираш предварително с резултати...порсто ще чакаш и ще се надяваш
успех и да ти кажа откриването на проблема не винаги но много често води до отстраняването му или поне предпазване от задълбочаването му

# 192
  • Варна
Вера и аз не разбрах - и двамата с мъжа ти ли сте носители или само той, но с 2 мутации?

# 193
Вера и аз не разбрах - и двамата с мъжа ти ли сте носители или само той, но с 2 мутации?
Аз не съм носител на никаква позната мутация.
Мъжът ми е носител на две различни мутации, но е с носителски статус, не е болен.
Генетиците казаха, че дечицата ще наследят от него със сигурност едната мутация и една здрава хромозома от мен и няма да са болни, т.е ще са хетерозиготни носители като примерно всеки 30-35 човек.  Важно е след това при избор на партньор и евентуално тяхно поколение, партньорите им да бъдат изследвани.
За амниоцинза питах, но генетиците казаха че не е необходима в случая.
Но все пак.. Sad

# 194
  • Варна
Да, на мен също ми отказаха амниоцинтеза. Аз съм носител, пуснахме тест за таткото (проверили за мутации - вече не помня до кая поред от най разпространените) оказа се, че няма и ми казаха да не се притеснявам за детето. Даже си мисля, кога ли да го изследвам дали е носител  newsm78 - детето. Докато е мъничък или да чакам да попорасне, с това вземане на кръв от вената ....  ooooh! Какво ще ме посъветвате?
Вера, наслаждавай се на бремеността и  не се притеснявай, щото после какво те чака с 2 малки "дзверчета"

Общи условия

Активация на акаунт