Коледа идва!

  • 120 759
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 675
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Котка, отгоре е маршмелоус. Оказа се много лесно за работа с него.

# 676
  • Мнения: 5 221
Котка, отгоре е маршмелоус. Оказа се много лесно за работа с него.

Какво е това? Много пъти съм го срещала във филми и книги, но не мога да разбера какво е.

# 677
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Какво е това? Много пъти съм го срещала във филми и книги, но не мога да разбера какво е.

Фукла, това са такива "дунапренени" бонбони -    Simple Smile

Иначе рецептата за захарното покритие направено от тях, може да намерите в първият пост на темата за тортите! Hug

# 678
  • Мнения: 5 221
Мерси, Наталина! Аз мислех че са някакви плодове или нещо такова, защото по филмите американците все си ги пекат на едни пръчки.  Laughing

# 679
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Да и аз съм чувала, че така опечени са вкусни. На мен иначе не ми харесват - много са сладки. Mr. Green

# 680
  • у дома
  • Мнения: 1 581
приключих и с втората партида меденки (меденките на Джули), т.е. днес ги украсих с белтъчна глазура  Mr. Green

 


доволна съм, макар да има какво още да се желае
  Laughing

# 681
  • Мнения: 1 440
Blueeye, чудесни са станали и са така лъскави...браво  bouquet

# 682
  • Габрово ,сега Испания
  • Мнения: 74
Blueeye, чудесни са станали и са така лъскави...браво  bouquet
аз тъкмо това гледах ,че меденките на всички са лъскави-мажете  ли ги с нещо и  ако да , с какво newsm78

# 683
  • Мнения: 804
Мисля, че тук е мястото да покажа и предложа моята коледна пуйка (по рецепта на майка ми, която живее в Гърция и я приготвя по техен тертип). Приготвих я наскоро за деня на благодарността, но майка ми си я прави за Коледа.
  Пълнена пуйка по гръцки

  Продукти:
150 гр. кайма
2 с.л. счукани орехи (може и още други ядки, аз прибавих бадеми, лешници и индийски фъстък)
2 с.л. стафиди(предварително накиснати в ром, уиски или коняк за няколко часа)
1 гл. лук
2 с.л. счукан сухар или галета
1/2 ч. бяло вино
1 с.л. доматено пюре или 300 гр. домати
100-200 гр. бутер
магданоз
1 ч.ч. ориз
1/2 зелена кисела ябълка
 сол, ч.пипер, розмарин, мащерка

    Запържва се в половината от бутера кайма и лук и се задушават с виното. После се добавят ориза, дамата, сол, черен пипер с 1 ч.ч. вода. Ври докато водата се изпари, а след като изстине се слагат стафидите, ядките, галетата и ябълката нарязана на малки кубчета.
    Пуйката се измива със сол, търка се добре да белне. После си се осолява и отвътре. Пълни се със сместа и се зашива или се затваря със парче чушка,може и картоф. За да стане по-сочно месото се слага от бутера между кожата и местото, разделя се внимателно с ръка. Бутера или маргарина се смесват с розмарин, мащерка, сол, ч.пипер. Пече се със фолио за около 2часа и после без фолиото докато се запече. Ако е много голяма пуйката може и леко да се свари предварително. В тавата може да се наредят и картофи, слага се и малко вода и олио.
    Аз добавих и креймбъри (не знам какво е точно на български, но е киселичък плод) в сместа и беше добро попадение Peace Гостите ми бяха очаровани и всеки искаше рецептата, наистина стана много вкусно. Прилагам и снимки
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=4581280
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=4581282
 

# 684
  • Мнения: 1 114
Докато избера точно кои меденки да направя, Коледа ще мине.  Laughing Embarassed
Т.е. запис, за да не забравя да следя тази чудесна тема.
Обещавам да покажа снимки, когато сътворя нещо.  Laughing

# 685
  • Мнения: 3 379
1. Глазурата на елхичките - прясно мляко + пудра захар, добавяш захарта, колкото да стане гладка кашица, която после оцветяваш със сладкарска боя или боички за яйца (но да стават и за сладкарски цели). Маже се върху опечените сладки, аз я насипвам и размазвам с малък нож, като от тези за масло с тъп връх.

Зори, извинявай, може и да си писала някъде, но не намерих - как се разбира, че боята за яйца става и за сладкарски цели? На тази, която имам, по нищо не й личи дали става или не става... Confused

# 686
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 410
SZA  ,не съм Зори,но от тук знам,че боите за сладкарски цели/с които се боядисват и яйца/не ТРЯБВА да съдържат сол.Упоменато е на опаковката на боичките имат ли сол или не,купувай само тези БЕЗ сол Wink

# 687
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 410
И аз да кажа какво стъкмих за коледа!!!Направих меденките на Джули дадени от Наталина.Станаха много хубави,всички ги харесахме.Намазах ги с глазура и сега отлежават в кутия.Ще укарасявам с белтъчна глазура както препоръчаха тук,малко преди коледа 1-2 дни.
Вчера замесих тестото за рохличките,и тази вечер го изпекох.Още топли както е по рецепта ги бухнах в пудра захар смесена с ванилова захар на Йоткер,станаха превъзходни,дадох на домашните само по една да си вкусат и бум и тях в кутия.
Да кажа,че меденките ми излязоха около 75бр.,но формите не са ми големички,по скоро средни,а рохличките около 25бр. TiredМного са хубави ,и ме е яд ,че излязоха толкова малко,хем не ги правих големи,нооо ......за друг път ще знам,двойна доза.В момента рохличките са много хубави,а незнам като отлежат каква вкусотия ще станат,казват,че като престоят още по хубави били.....ако ги опазя от самата себе си,ще кажа дали са станали по хубави. hahahaДругите е абсурд да ги намерят,щото там където съм скрила сладките НИКОГА не биха се сетили че мога да ги сложа там  Mr. Green

# 688
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
И аз да кажа какво стъкмих за коледа!!!Направих меденките на Джули дадени от Наталина.Станаха много хубави,всички ги харесахме.Намазах ги с глазура и сега отлежават в кутия.Ще укарасявам с белтъчна глазура както препоръчаха тук,малко преди коледа 1-2 дни.
Вчера замесих тестото за рохличките,и тази вечер го изпекох.Още топли както е по рецепта ги бухнах в пудра захар смесена с ванилова захар на Йоткер,станаха превъзходни,дадох на домашните само по една да си вкусат и бум и тях в кутия.
Да кажа,че меденките ми излязоха около 75бр.,но формите не са ми големички,по скоро средни,а рохличките около 25бр. TiredМного са хубави ,и ме е яд ,че излязоха толкова малко,хем не ги правих големи,нооо ......за друг път ще знам,двойна доза.В момента рохличките са много хубави,а незнам като отлежат каква вкусотия ще станат,казват,че като престоят още по хубави били.....ако ги опазя от самата себе си,ще кажа дали са станали по хубави. hahahaДругите е абсурд да ги намерят,щото там където съм скрила сладките НИКОГА не биха се сетили че мога да ги сложа там  Mr. Green

Хаха, посмях се на дилемата ти:) Да, верно - рохличките не стават много от тази доза, аз правя 2-3 дози.
Така, аз почти приключих със сладките - вчера правих мини тортички и пурички. Осатаха само непечените сладки - Рафаело и пчелни кошери, както и целувки(тях бих прескочила, но от козунака ще останат белтъци newsm78). Със свеки ще си разменим някои сладки и от нея ще получа орехчета, шприц сладки, както и какови слепени с орехово маслен крем. Ужас, а трябва да отслабвам.... Crazy

# 689
  • Мнения: 2 160
днес парих Маслени лимонови бисквити на tanita, много ми харесаха и тях поукрасих, мисля че ще издържат до коледа, далече съм от вашите творения, но пак създават все някаква празнична атмосфера Mr. Green много търпение изисквало това рисуване Rolling Eyes

имам да украсявам и меденките на mammaviki и може би ще направя 1/2 доза на Джули ако остане време
нещо никакво време не намирам, а имам и къща да украсявам ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт