Промени в политиката за кърменето на ААП

Новините: Американската академия на педиатрите е ревизирала своето становище относно кърменето, на базата на нова научна информация. Ето някои от най-важните препоръки:

Продължава да се препоръчва кърменето поне през първата година или по-дълго, и изключително кърмене през първите 6 месеца.
Рутинните процедури за новородено - като претегляне, измерване и слагане на очни капки - е препоръчително да се забавят за да може бебето да бъде в директен контакт кожа до кожа с майката непосредствено след раждането и да се позволи да остане там по време на периода на възстановяването.
Това помага на кърменето защото бебето може да засуче по-успешно непосредствено след раждането, отколкото през слеващите няколко часа когато е сънливо.  
Кърмените бебета трябва да получават вит. Д като добавка, започвайки на двумесеча възраст и продължавайки докато детето мине на формула или приема 16 унции (1 унция е около 30 мл - бел. моя) мляко, обогатено с вит. Д (в САЩ всичкото или почти всичкото  мляко в магазина е с вит. Д - бел. моя). Кърмата не съдържа достатъчно вит. Д.
Препоръчва се бебето да спи в близост до кърмещата майка в ранните седмици на кърменето за да може майката да се отзовава на ранните признаци на глад. Когато бебето вече плаче силно, е по-трудно да засуче.
Препоръчва се бибероните да се избягват докато кърменето е добре установено защото те могат да попречат на кърменето в ранните стадии.(Pediatrics, vol. 115, no. 2 [Feb. 2005]: pp. 496-506)
 Коментар от Др. Loraine Stern: Новото становище на ААП съдържа няколко точки които особено ме радват. Една от тях е "малко алкохол при повод е приемливо" за кърмачката. Най-добре е алкохола да се приема непосредствено сле кърмене така че нивото на алкохола в кръвта да спадне докато стане време за следващото кърмене. Това не означава, че трябва да почнете да пиете ако никога не сте пили, но ако чаша вино ви доставя удоволствие и сте се въздържали през бременността, както и би трябвало да бъде, чаша вино или питие понякога сега, когато бебето е тук, може да Ви помогне да се отпуснете и да се чувствате малко по-елегантна.

Още една препоръка която аплодирам е бебетата да бъдат видяни от педиатъра си в офиса или клиниката на 3-5 ден. Понастоящем, бебетата отиват на първата си консултация на 2 седмици, когато е твърде късно да се поправят някои проблеми с храненето и може да се стигне до опасно високи нива на жълтеницата (билирубина - бел. моя).

Преведе summer от http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/115/2/496