Коледа наближава!

• 6 359
  • 98
  •   1
Отговори
# 15
Вале, и аз четох няколко пъти темата...
И на мен ми е мъчно за дечицата, ходила съм няколко пъти в този дом. Но в момента нямам абсолютно никаква възможност, работя на няколко места, вкл. събота и неделя. Мислех да говоря с приятелки, които не работят, но не съм сигурна дали ще се съгласят Confused

# 16
  • София
Аз не съм ходила никога в този дом, така се случи, но искам да отида, и ако знам че си имам някакъв график, писах и преди, ще си го спазвам и ще се опитвам да бъда там във времето, когато трябва, но и при мен проблема е един, Лъчо, ако ми разрешат с него да ходя там, запишете ме първа. Това е единственото за което моля. Знам сега Валя си мисли, че предлагам нещо, което не мога да изпълня, но не е така, съвсем искрено искам да съм в помощ. Мога и да закупя памперси поне веднъж месечно, това всеки месец, повече когато мога.
Иначе мисля, че проблема не е толкова в ходенията, колкото в това, някой непрестанно да организира и да заковава хората, които трябва да свършат това или онова, виждам че има много желаещи, но трябва да има организация винаги, иначе нищо не се получава, ще си останем с доброто желание.
Ще питам и аз мои познати, но съм сигурна, че няма да се навият, просто много пъти си удрям главата в стени, хората ме гледат странно и безучастно.
Сещам се за следното, нека направим списък, кой иска и може да помага, и с какво. Нека заковем или сложим темата някъде, където да я намираме лесно и да коментираме, защото ми се наложи да ровя за да отговоря. И трето нямаме много време, дайте да действаме с каквото и както можем, Коледа ще дойде много по-бързо отколкото си мислите.

# 17
А дали не може да се направи някаква инициатива за събиране на парички за точно такива домове? И да се види дали някоя фондация има право да назначи допълнителен персонал в такива домове? Като заплатите на персонала да идват от дарения?
Аз преди време работех във фирма, която работеше с датска дарителна организация и подпомагаха един такъв дом край гр. Добрич. Може да се опитам да им издиря някак координатите, въпреки че мина много време от тогава...
Та тази Датска организация плащаше на допълнително хора от селото да помагат главно за храненето на децата и поддържане на хигиената. Така възпитателите оставаха малко по-свободни и имаха време за децата.
Направиха бригада и им изградиха дървена площадка за игра със труд на доброволци. Боядисаха помещенията във весели цветове и сложиха нещо като "огради" или не зная как да го обясня по стените. Тези дечица имат често пъти проблеми с това да се научат да ходят. На стените сложиха някакви летви, за които дечицата се хващат и ходят по-лесно. В резултат някои от тях успяха по-сигурно да проходят...
А това последното дори не струва много пари и няма да отнеме чак толкова време!!!

# 18
Вале, знам, че не е съвсем по темата, но ми се върти нещо в главата. И друг път е ставало дума, но поне аз не съм чувал да има нещо направено.
Та мисълта ми беше да си направим нещо като членски внос. Само наш си. На "родители с увреждания" Wink Така всеки месец ще се събират малко парички. И ако дай Боже никой от нашето форумче няма нужда от извънредни средства (знаете какво имам предвид), по-голямата част от събраните парички да отиват за подпомагане на подобни домове. Или ако средствата не са големи - да бъде през определен период от време...
Зная, че всеки родител тук (с много малки изключения) изпитва недостиг на средства, но съм още по-сигурен, че хората с най-добри сърца са тук и всеки ще помогне с каквото може. Ако приемем малка сума, на която да са съгласни повечето родители би било добре.
Разбира се идеята има нужда от доразвиване. Просто я споделих с вас и ще се радвам ако я изгладим и осъществим.

# 19
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Френд има един малък проблем- Кой ще ги събира, къде и как ще се отчита. Wink Иначе идеята е добра и имам спомени, че много хора заставаха и преди зад нея, но отговор на въпроса не съм намерила.

# 20
Според мен средствата трябва да се събират от някой в София по разбираеми причини. Аз лично не бих се притеснил да изпращам членския внос по личната сметка на Доня Йосаряния дел... както беше там по-нататък. Или който и да е друг от този форум. Като отчет би ми стигнало да знам че този месец от събраните .. лв от членовете (нали ще е като членски внос. трябва да се плаща от всеки заявил желанието си) традиционно ..% отиват за дома в ....... Ако някой се съмнява, винаги може да се извади разпечатка за наличността и изтеглената сума.
Разбирам че тези мои разсъждения могат да изглеждат прекалено доверчиви. За това и писах, че идеята има нужда от изглаждане.

И накрая... Колко хора от нашия форум биха жертвали отношенията си с всички съфорумци заради неголяма сума пари???

# 21
Френд, благодаря за доверието, но след като има някакава публичност това начинание трябва да е и законово подплатено- не може на всеки който му хрумне да събира пари. Неведнъж са минавали пари през мен по пътя от дарителя до нуждаещия се- никой не ми е искал сметка за това и това доверие наистина е ласкателно, но и много тежко. Ако наистина доизмислим идеята мисля, че може да се получи. Ако ви е неудобно да пишете тук - пишете ми на лични каква сума месечно можете да отделите. Ще проуча как стоят нещата с откриването на сметка така, че да имат повече хора представа за движението на парите. А и някакви правила може би трябва да се установят. Един напомнящ мейл месечно, например, би бил удобен за мен. Аз лично забравям много важни неща и такъв мейл ще е добре да ме подсети да си наравя вноската. Много е тягостно да се събира "членски внос"- от комсомолските ми години го помня. Mr. Green Още повече - на какво точно сме членове? Помислете за подходяща форма на наименованието.
Май излязохме от темата.  Може би ще е добре този разговор да го отделя в друга тема.

# 22
днес открих темата...пропуснала съм я...
за съжаление, не можах да измисля нищо, относно "допълнителните ръце" Embarassed както и да го въртим, за да има присъствие, трябва време. аз евентуално бих могла да отделя такова през уикендите, но през седмицата ми е напълно невъзможно. работя от 9 до 18. преди това оставям Ния в градината, след това я прибирам. по принцип мога да излизам в работно време, когато си поискам/ако нямам работа/, но времево съм ограничена - не мога да зачезна за 2 часа, примерно. иначе в работно време мога да свърша това-онова, ако има нужда.

относно събирането на някакъв вид внос съм ок, обаче наистина трябва да има организация, иначе сметката ще е на нечие име. нямам съмнения в тук пишещите, но съществува опастност тези пари да се счетат като доход на лицето, на чието име са и то да бъде обложено с данък...което не е целта на занятието.

# 23
Памперсите никога не им стигат- поне за този дом знам, че не им стигат, а знам, че каквото влезе там отива до децата. Мисля си, че наистина е сложно с парите, но примерно ако няколко човека се ангажираме с по пакет памперси на месец пак ще е от полза. Аз мога да взимам един пакет памперси на месец. На първо време нещо такова също е от помощ и мисля, че ще намали малко от работата, защото като се без памперси трябва по- често да се сменят- това е още работа....

# 24
Аз бих пращала парички всеки месец както предложи Френд.
Така с парите, които се съберат ще се купуват най-необходимите за децата неща.
Моето дете беше в дом, вече съм писала за това, там имаше едно момченце, Веско, никога няма да го забравя , дупенцето му кървеше от раничките, защото нямаше памперси и им слагаха едни парчета пелени.

# 25
  • София
Аз все пак не разбирам, ще правим ли нещо конкретно за тази Коледа, знам че заглавието на темата е символично и се отнася по принцип за това как стоят нещата, но конкретно за Коледа нещо ще правим ли или само ще си коментираме ситуацията?

# 26
  • София
Да направим нещо конкретно за Коледа, да отидем да се запознаем с децата и персонала. Мисля си дали да не го направим максимално рано, да отидем с украса за стаите, да се опитаме да обясним на децата какво е Коледа, някакви коледни подаръчета да им занесем. Защото съм сигурна, че Декември много фирми ще се втурнат да правят еднократни акции. Нашата да е по-рано и да подготви децата. Или да е януари месец в по-спокойна обставновка. Също си мисля дали да не го направим регулярно всеки месец да ходим по 1 път, явно за повече е трудно като време на този етап.

yosarian, кажи за здравните книжки, те кога са нужни?

# 27
Аз също съм "за" някакъв членски внос. Така или иначе събраните средства ще помогнат на някой, който се нуждае. Независимо дали е от форума или за някой дом. Предпочитам да помагам на хора, които малко или много познавам, отколкото да пускам смс-и по Коледа по инициативи на телевизии и т.н дето не се знае къде отиват точно.  Peace  Hug

# 28
украса за Коледа и Коледен празник много ми харесват като идеи.
за памперсите също съм ЗА. мога да давам пари или направо памперси - както ще е по-удобно. мисля си, че ако събираме направо памперси, ще трябва някой да ги складира. по този повод ми се струва май по-удачно да съберем парички и да се купят памперси или други неща, ако са необходими в момента, преди ходенето в дома.

# 29
  • София
aз съм за даването на регулярна сума всеки месец. Може да не е фиксирана, защото всеки месец може човек да има различни разходи, а кой колкото може. Защо да не събираме пари и да взимаме от памперсите, които купува Чут Чут (Криси) за домовете, не съм ги виждала, но са по евтини и така ще са повече? Нямали лепки, но нали можело с тиксо  Thinking Ако пък искате може да купуваме и в пакети памперси  newsm78 Съгласна съм да пращам и на Йосарян парички. През декември ми е почти невъзможно да се включвам с ходене някъде дори събота и неделя, но от януари мога да си предложа помощта съботно-неделно от време на време да събирам пари, да купувам памперси или каквото Валя каже и да го нося в дома  Thinking Надявам се дотогава и да си поправим колата.

Общи условия

Активация на акаунт