Бързи и лесни рецепти за микровълнова?

  • 128 791
  • 234
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 99
Побутвам темата напред за да се допълни с още предложения Peace
Определено ще се възползвам от доста от рецептите тук. Аз в микровълновата правя картофи, или пека ориз, или пък си правим гювечета и понякога си печем пиле със зеленчуци Peace

# 211
  • София
  • Мнения: 2 360
Ей, моята тема била още жива. Ще пробвам през уикенда тези мини кексчета от предишната страница. Откакто спряхме със стерилизирането почти не ползваме микровълновата.

# 212
  • Мнения: 22 867

Още едно сладко предложение, снимката е линк:

# 213
  • София
  • Мнения: 614
Сега видях темичката. По принцип съм скептична към готвенето в МВ, имам  една приятелка, която готви САМО в микровелето и никога не съм яла нещо вкусно у тях  /дано да не чете тук  Mr. Green/ Обаче наскоро пробвах за пръв път рецепта за микровълнова от едно френско предаване и много ми хареса крайният резултат. Идеално експресно решение, ако нямате време за готвене.


Зеленчуци с шунка на микровълнова фурна




Смесват се 3 яйца, 2 супени лъжици с връх бяло брашно и около 150 мл кондензирано мляко / или течна сметана/. Добавят се 150 гр. шунка на кубчета, 1 домат на кубчета, 2 малки настъргани тиквички, няколко перца от зелен лук, подправя се със сол и черен пипер. Намазва се купичка с масло, изсипва се половината смес, отгоре се слагат няколко парченца масло и се пече 7 минути на 500-600 W/в зависимост от фурната/.

 

# 214
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 582
Цецето , много хубава рецепта Hug.А останалата половина от сместа - пече се след първата ли?Не може ли цялата смес да се изпече наведнъж?

# 215
  • Мнения: 311
В микровълнова съм правила  сандвичи и гювечета, ориз със зеленчуци, пиле съм пекла, омлет, аламинути като  колбаси също, варила съм нишесте, спагети, но трябва да се разбърква от време на време. Друго, което скоро не съм приготвяла е картофи с гъби. Нарязват се, поръсват се с подправки, слага се масло повечко и без никаква вода се пече до готовност. Много е вкусно.

# 216
  • София
  • Мнения: 614
Аелис, на два пъти се пече, защото иначе сместа идва в повече и яйцата ще останат сурови или няма да е изпечено равномерно  Peace Сега видях, че съм изпуснала да уточня тази подробност.

# 217
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 582
Цеце, благодаря ти за уточнението - ще се пробва Hug.

# 218
  • Мнения: 2
Я и аз да се запиша, че и да дам един акъл и от мен Simple Smile
Днес за първи път ползвах грила на новото мв, бях доста скептична за това дали ще може да пече като хората, но дори на комбинираната програма беше ОК. Ето и рецептата, която принципно правя за 1-2ч на фурна, а днес стана за 25мин и то доста по-сочни, както половинката отбеляза:

Шишчета пилешко в бекон
за 3 шишчета - 1 за мен и 2 за мъжО, или по 1 на човек+ гарнитурка

420гр пилешки бонфилета (или просто филета, на мен ми е по-лесно да ги режа)
220гр бекон на тънки ленти - ползвам на Тандем, нарязан в магазина при покупката (Билла напр.)
1/2 лимон
соев сос
2 скилидки чесън
подправки (в моя случай мащерка, босилек, прясно смлян черен пипер)
1 суп. л. зехтин

Месото се нарязва (може и после, но повече цапа) и се слага в марината от соевият сос, зехтина, сока от лимона, накълцаната кора на лимона (може и настъргана, но аз предпочитам така), накълцаните скилидки чесън (може и смачкан, но аз после го махам от месото) и подправките. Оставя се да се маринова поне час, а може и сутринта да го метнете в маринатата и да се готви за обяд/вечеря. Завивам с фолио и оставям в хладилник.
Месото се нарязва на хапки, ако не е направено предварително. Беконът се реже на подходящи по размер ленти. Ако е от този на Тандем или някакъв подобен стандартен - разполовявам лентичките на ширина, а на дължина не пипам (да се увият 2-3 пъти около едно късче). Хапките месо се увиват в бекона и се нанизват на дървени шишчета. Слагат се в подходяща за МВ с грил тавичка (ползвам фабричната), слагам върху скарата за да е по-близко до грила. Пускам на комбинирана програма за 10мин от всяка страна (общо 20) и накрая по 2,5мин само грил от всяка страна (общо 5) за да запека бекона. Става много приятно, ако оставите малко лимонови корички тук-там.
Едно шишче при мен се състои от 9-10 хапки, но е доста засищащо... На мен (щот съм лакомия) първият път ми се видяха малки, ама после се убедих че ми стигат. Супер е и за мезе за бира  Laughing

# 219
  • София
  • Мнения: 2 360
Не съм предполагала, че толкова интересни неща може да има в тази тема. През уикенда ще взема да изпробвам нещо. Благодаря ви, че споделяте опита си!

# 220
  • Варна
  • Мнения: 12
Аз правя същите кексчета / МИНИ КРЕЙЗИ-КЕКСЧЕ-та за 3 мин./ но вътре слагам и едно малко яйце . Стават наистина вкусни кексчета  Simple Smile

# 221
  • Мнения: 361
Записвам се да следя.Благодаря за темата и прекрасните рецепти   bouquet

# 222
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 474
                         
Благодаря ти Вела, много съм доволна от резултата и че докато се пекат в МВ, аз правя нещо друго smile3525
                                           това са чушки, печени в МВ

                         
 
                          печени ябълки с орехи и локум в МВ                          дюли печени в МВ

                              

                        чушки с яйца и сирене в МВ                               варена царевица в МВ

                      


                         

# 223
  • Мнения: 0
А до колко е здравословна храната приготвена в микровълнова  Thinking

# 224
  • Мнения: 2
Ако става дума за запазване на витамини и други ползени вещества - това си е термична обработка, повечето храни след нея са "по-малко полезни" (има изключения като доматите например).

Ако имаш предвид микровълновите като цяло - те използват дължина на вълната някъде след инфрачервената област (някои фурни са с IR нагреватели между дръгото) и в началото си включват радиовълните.
В спектъра са точно на противоположната страна на опасните (късовълнови, високоенергийни) гама и рентгеново лъчение, така че може да се каже, че храната е толкова здрвословна колкото и ако я "облъчиш" с радиото си.  Laughing

Иначе има някакви идеи за получаване на изомери, които не могат да се разграждат от човешкия организъм. По принцип такива изомери има и всичко звучи много страшно, ама не съм видяла нито едно изследване което да докаже получаването им, а те би трябвало доста лесно да се доказват, така че трудно могат да ме убедят в теорията за "опасните нови технологии".

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 16:48 от joanna_n

Общи условия

Активация на акаунт