Литературен клуб - VІ

• 58 600
  • 676
  •   1
Отговори
# 525
Това прочетох тези дни:

Препрочетох и някои неща на Сосеки Нацуме.

# 526
И аз приключих древен японски текст. Движих го близо месец и нещо.

Препрочетох и някои неща на Сосеки Нацуме.

Има много приятни разкази. Попадали са ми в сборник за Японска литература, общо с други автори, в книжно тяло на руски. Peace
Между другото японската дума kokoro (съреце, дух, чувство и т.н....) не навлезе с този автор, а с Мураками. Само тази повест Kokoro съм чела на Сосеки, (за изпит по Източна култура при един добър  японист, с който имах късмет да работя).

А вчера открих у дома Борис Виан "Наръчник на Сен-Жермен-де-Пре" ръкопис, който "изчезва" докато е жив, възстановява го Ноел Арно, биографът му, като добавя и бележки.
Но не на това се зардвах, а на Кундера "Изкуството на романа", която си възстанових, някой така и не ми е върнал тази книга. Confused

Последна редакция: ср, 14 май 2008, 08:21 от Ив

# 527
"The God Delusion" на Ричард Докинс, там повече се замислям, чак ми се иска записки да си водя. В следващото включване повече по темата...

Илюзии и делюзии.  Laughing

Току-що свърших "Делюзията Бог" на Докинс на български. Малко противоречиви са ми впечатленията: от една страна много ми помогна да си подредя мислите по въпроса, като някои от доказателствата, които използва, са наистина впечатляващи, но от друга страна е прекалено многословен и на места се повтаря. Всъщност книгата щеше много да спечели, ако беше с 1/3 по-кратка. Аз съм фен на Докинс още от "Себичния ген" - за мен това беше една от мирогледните книги в живота ми.

# 528
Бубка  Hug разкажи малко за тази "делюзия"  Wink авторът не ми е познат, но ако наистина е многословен и повтарящ се, ще е жалко.

Някой тук има ли впечатления от произведенията на Maxence Fermine?

Последна редакция: ср, 14 май 2008, 12:10 от Tsugumi

# 529
  • София

Иля, сподели после впечатления за Херман Хесе.  Peace Аз така и не успях да го заобичам  Rolling Eyes

Tsugumi, от Херман Хесе съм чела книгите " Сидхарта ", " Степния вълк " и " Нарцис и Голдмунд ". Романите му са страхотни мъдри притчи за същността на живота и себепознаването, израстването на постоянно обърканата и търсещата себе си се човешка природа.

И мъничко от автора :

" Ох, ако бих имал поне един приятел, приятел, който в някаква таванска стаичка размишлява при светлината на свещ, а редом до него стои цигулката му. Как бих се промъкнал неусетно в нощната му тишина, как бих се изкачил безшумно по витото стълбище и бих го изненадал, за да прекараме празнично, в беседа и музика, свръхземни нощни часове. ”

" ......ЩАСТИЕТО не те изоставя - каза му тя на прощаване. -Врата след врата се отварят пред теб. На какво се дължи това? Да не си магьосник? "

# 530

Иля, сподели после впечатления за Херман Хесе.  Peace Аз така и не успях да го заобичам  Rolling Eyes

Tsugumi, от Херман Хесе съм чела книгите " Сидхарта ", " Степния вълк " и " Нарцис и Голдмунд ". Романите му са страхотни мъдри притчи за същността на живота и себепознаването, израстването на постоянно обърканата и търсещата себе си се човешка природа.

И мъничко от автора :
" Ох, ако бих имал поне един приятел, приятел, който в някаква таванска стаичка размишлява при светлината на свещ, а редом до него стои цигулката му. Как бих се промъкнал неусетно в нощната му тишина, как бих се изкачил безшумно по витото стълбище и бих го изненадал, за да прекараме празнично, в беседа и музика, свръхземни нощни часове. ”

" ......ЩАСТИЕТО не те изоставя - каза му тя на прощаване. -Врата след врата се отварят пред теб. На какво се дължи това? Да не си магьосник? "

Благодаря, Иля!   bouquet
Чела съм ги и аз тези романи, но така и не ме "докоснаха". Само мъдри притчи явно не са ми достатъчни, за мен стилът му е студен  Rolling Eyes

# 531
  • София
Чела съм ги и аз тези романи, но така и не ме "докоснаха". Само мъдри притчи явно не са ми достатъчни, за мен стилът му е студен  Rolling Eyes

Ясно, явно не е твоят автор. Аз съм чела книгите му преди години, сега ще видя, дали ще ми въздейства по същият начин.  Thinking

# 532
Инициативата "Предай нататък книга" вече има нов адрес - Предай нататък книга

Всеки, който иска да се включи, може да се регистрира. Тепърва започваме, така че не се плашете от минималистичното съдържание Laughing
Тези дни ще пуснем списъците на книгите, които вече са предложени и ще можете да се участвате в прочита им, а също да предложите свои книги.

# 533
Поздравления за новият адрес на "Предай нататък книга"! Регистрирах се, ще чакам да ми активирате профила.

# 534
Активиран е.

# 535
Довърших днес "Хиляди сийяни слънца"-тази книга остава отпечатък,тя се преживява.Разтърсва те и въпреки всичко ти остава надежда,някаква светлина и вяра,че човек не може винаги да се предпази от кризите и ужасите,но може да се справи с тях,да ги направи част от житейската си история и да продължи.Ще избегна сравнението с Ловецът на хвърчила.
Дойде ми малко повече драматизъм-имам нужда от глътка свеж въздух,но още не съм решила какво точно ще е.

# 536
  • София
И аз прочетох "Ловецът на хвърчила".Наистина добър съвременен автор.Ще си купя и първата му книга "Хиляда сияйни слънца".Сега обаче ще започна да чета автобиографията на Татяна Лолова. Wink

# 537
  • София
Момичета, напоследък нещо не ми се чете сериозна литература.
Препоръчайте ми нещо по-леко - интересна кримка или трилърче.
Чете ми се например нещо от типа на Лъдлъм.

# 538
Момичета, напоследък нещо не ми се чете сериозна литература.
Препоръчайте ми нещо по-леко - интересна кримка или трилърче.
Чете ми се например нещо от типа на Лъдлъм.

Тип Лъдлъм, световни конспирации и прочее в момента не се сещам, но в категорията трилър, кримка и т.н. мога да ти препоръчам което и да е четиво от Вал Макдърмит, Стив Бери, Даниъл Силва, Лий Чайлд, поне това са тези, които купувам без да се замисля и обикновено не ме разочароват Peace

# 539
  • София
Котка мерси.
На Вал Макдърмид не съм чела само последната издадена, най-вореятно ше взема нея.
Стив Бери и Даниел Силва са ми непознати като автори.
Доколкото имам информация книгите Стив Бери са малко ала "Шифарът на Леонардо".
Сега видях, че е излязла нова книга на Гришам. Ето я: 

Общи условия

Активация на акаунт