Литературен клуб - VІ

• 58 746
  • 676
  •   1
Отговори
# 135
Опасявам се,че е за малък кръг руски учени Grinning-пълна със статистики от изследвания и проучвания,терминология-професионална.Засяга въпросите за детерминантите на човешката агресия,връзката между психоза и агресия, психичната травмата и риска от агресия.Аз наблегнах на главата за овладяване на агресивен пациент-в нашата професия риск си има.Бих казала,че някои неща са разбираеми и за по-широк кръг аудитория-ето представянето на книгата-
"В монографията последователно се разглеждат някои индивидуални детерминанти на човешката агресия, въпроси на опозиционно-предизвикателните и поведенческите разстройства в детската психопатология, дискусионни проблеми на психичната травма и сложното посттравматично стресово разстройство. В хода на изложението се обсъждат деликатните връзки между насилие, престъпление и психично разстройство, разнообразните модели на агресивно и автоагресивно поведение и тяхното взаимоотношение с редица психосоматични заболявания. В книгата се очертава специфичната взаимовръзка между парафилиите и престъпността; обръща се внимание върху отговорността на клинициста както при оценката на агресивния индивид, така и по отношение спешното овладяване и дългосрочната терапия на пациента с поведение на насилие."

# 136

Малко на шега за автора на книгата Crazy - той е психиатър с дългогодишна практика в Александровска болница и един познат имал не особено приятна среща с въпросния Попов. Моят човек - дълбоко депресивен, по време на разговора с Попов се загледал нанякъде, при което спецът по проблемите на агресията му задал милия терапевтичен въпрос: "Абе, ти май се чудиш на кое дърво да се обесиш?". Общо взето, теорията е хубава с това, че въз основа на нея могат да се пишат дебели томове, а практиката понякога си е сериозен препъникамък Wink

Както и да е - по темата, книгата е сериозен труд, но определено - доста теоретичен и по-скоро подходящ за специалисти Wink

# 137
След като прочетох поста ти, после още веднъж - мнооого бавно hahaha, ми стана ясно ...
Мерси!
Забавна е случката, наистина. Напомни ми за един семеен виц - дядо ми е бил хирург, баба ми праща при него една приятелка с проблем на щитовидната жлеза. Жената супер притеснена за здравето си, едвам преглъща, той я преглежда и пита: На колко години си? - На 57 ... - Ами, стига ти толкова!
Дядо ми най-искрено се е шегувал и дори е очаквал жената да се засмее ..

---
А, сега видях, че последните два поста са от различни авторки, любопитно е за толкова тясно специализирана литература ...

# 138
---
А, сега видях, че последните два поста са от различни авторки, любопитно е за толкова тясно специализирана литература ...

Carmell, лекарите понякога имат интересен хумор действително Crazy Макар че в моята историята трагичното е било това, че всъщност не е било хумор... Embarassed

А иначе за двете ни с Вероника не се чуди - колежки сме Mr. Green

Както и да е - да не разводняваме темата...

# 139
Започнах Български хроники на Стефан Цанев. Някой да сподели мнение?
Аз съм втрещена само от предисловието.

# 140
Харесвам автора  най-вече поезията му-и аз се надявам на отзиви за поредицата Български хроники-отдавна им се чудя дали да си ги купя Grinning

# 141

Защо си втрещена?
Аз съм леко изненадана от факта, че Стефан Цанев /когото иначе уважавам/ пише подобна книга. Все пак не е историк.

# 142
  • Перник
Пропуснах малко от темите,но вече ще наваксвам.
Аз продължавам да чета каквото и да е - това,което пристига ново в градската библиотека.Попадам на издания на Китайски и Японски загадки,които още не съм чела - последно от последните прочетох "Якешину"за 2 дни,сега съм на 2 ретро любовни романчета.
Та така...

# 143
Търся книги от Невена Стефанова-последната,която прочетох от нея е "Императрица Зое",знам,че има два тома избрано,някой попадал ли е на тях?

# 144
Прочетох "Бонбонени обувки" на Джоан Харис.

Би било нечестно, ако напиша, че книгата изобщо не ми хареса.
Напротив - намерих я за увлекателна, но я нямаше тръпката, с която четях първите книги на Джоан Харис - "Петте четвъртини на портокала" и "Шоколад".
Всъщност тази книга се явява нещо като продължение на "Шоколад" - на мен обаче по-скоро ми звучи като повторение. Нищо ново и различно. Нищо особено вълнуващо. Сякаш авторката е решила да повтори успеха си от предходната книга, като просто я пренапише.
Освен това атмосферата ми беше твърде мрачна, магическото на моменти не ми звучеше вълшебно, а вещерско.
Излезе много негативен отзив, но всъщност книгата не е чак толкова ужасна.
Просто в тази книга наред с положителното Джоан Харис създаде у мен впечатлението за изчерпаност.

# 145
здравейте,голям фен съм на книгите чета всичко,в всяка книга намирам нещо интересно.
в момента чета Стивън Кинг,последната книга която прочетох негова е "Сейлъмс Лот" много ми хареса това са книги които те държат под напрежение и това ми харесва.
много искам да си намеря книгата" ТО" някой може ли да ми каже къде мога да я намеря,или има ли други фенове на него.

# 146
  • Майничка
Dani$, "То" евентуално можеш да намериш при антикварите, не зная да има ново издание през последните 5-6 години.

Да споделя впечатления от сборника "Чупливи неща" на Нийл Геймън. Прочетох го, няма да си изкривя душата, ама дори на мен ми дойде твърде мъгляв. Как пък един разказ не завърши с някакъв (не очакван, логичен, а просто някакъв, окончателен) край!
Голямо разочарование...

# 147
  • Варна
Записвам се да следя и да споделя, че съм се насочила към руската класика ще се радвам да препоръчате. Сега чета "Ана Каренина", като дете я бях почнала, но явно тогава не е бил момента

# 148

Защо си втрещена?
Аз съм леко изненадана от факта, че Стефан Цанев /когото иначе уважавам/ пише подобна книга. Все пак не е историк.
Втрещена от поднесената информация и най-вече от начина на поднасяне. Леко фамилиярно и просташки ми звучи. До момента съм на средата на първата част и това са ми впечатленията. Може да не е историк, но бая труд е хвърлил, ровейки се из архивите, за да посъбере достоверна информация, потвърждавана от няколко независими източника.

# 149
много искам да си намеря книгата" ТО" някой може ли да ми каже къде мога да я намеря,или има ли други фенове на него.
Дани,
"То" наистина може да се издири само при антикварите. Аз съм си я купувала като дете - преди 15 години. Изданието е в два тома, на "Плеяда". Предполагам, че на старо няма да ти е трудно да я откриеш. Аз някъде съм я потурчила, пък и двата тома са се разпаднали от четене, иначе бих ти я пратила. Все пак, мисля, че лесно ще я намериш. "То" е една от любимите ми детски книжки.  Simple Smile

Иначе в момента чета "Секс OFF". Супер сборник, Гигова вече го е препоръчала. И аз потвърждавам - прочетете го!

Общи условия

Активация на акаунт