Литературен клуб - VІ

• 58 746
  • 676
  •   1
Отговори
# 150
Преди няколко седмици прочетох "Хроника"-та на Мураками, пак ми хареса повече от "Кафка на плажа", явно трябва пак да я препрочета или зависи, в какво настроение съм била, докато съм я чела.
След това прочетох . Няма толкова слаб превод  ooooh!
Думата "гарирам" не знам, колко път я имаше в книгата  Crazy
Сега съм си подготвила последните две на български език на Еко и едно старо издание "Животът - начин на употреба" на Перек.

# 151
Споделям впечатлението на Tsugumi за "Проклета въртележка" на Ф. Джиан.
След като прочетох "Навън към себе си", поисках още, но въртележката не ми допадна.
"37,2° сутринта" все още не мога да намеря, но гледам че е излязла "Нечистота", та мисля да я прелистя в някоя книжарница.

# 152
  • София
Чета "Нечистота" в момента. Това ми е първият сблъсък с Ф.Джиан. С противоречиви чувства съм, но ще се въздържа от коментар докато не я свърша.

# 153
  • Майничка
Чела съм от Джиан, само че на френски "37,2° сутринта" (силно ме впечатли), "Проклета въртележка"  и първите му два романа - "Синьо като ада" и "Ерогенна зона". Раздруса ме, но не е моят автор, много ми е агресивен. Така и не посмях да го прочета на български.

# 154
Само се "записвам" при вас за сега. Четенето ми е огромно удоволствие, но в момента е по-скоро лукс, отколкото ежедневно занимание. Сега чета основно приказки и стихчета. Тук да кажа, че скоро купих сборниците с приказки на Николай Райнов и щях да  се разрева от умиление - когато бях малка ги имах (с твърди корици, дебели, голям формат...) и се оказа, че помня почти всички истории,  имената на   героите. Направо се върнах на жълтия фотьойл (това ми беше любимото място за четене) и ми замириса на сандвич с кашкавал (баба ми винаги го  оставяше на масата, а аз все не го ядях).  Но и без драмата от моите спомени приказките са много готини!!! Grinning
Мисля, че за децата е много важно какво им се чете като малки. А има направо абсурди из детските книжки -  "Кончето алено колко е галено!" Laughing
В последно време чета повече разкази. Сега препрочитам едни на Хавиер Мариас, но не са нещо особено, за разлика от романите му. Горещо бих похвалила "Сърце тъй бяло". Въобще ми е интересна испанската съвременна литература и ако някой ден ми остане повече време дори бих се хванала да превеждам. 
 Peace

# 155
много искам да си намеря книгата" ТО" някой може ли да ми каже къде мога да я намеря,или има ли други фенове на него.
Дани,
"То" наистина може да се издири само при антикварите. Аз съм си я купувала като дете - преди 15 години. Изданието е в два тома, на "Плеяда". Предполагам, че на старо няма да ти е трудно да я откриеш. Аз някъде съм я потурчила, пък и двата тома са се разпаднали от четене, иначе бих ти я пратила. Все пак, мисля, че лесно ще я намериш. "То" е една от любимите ми детски книжки.  Simple Smile

Иначе в момента чета "Секс OFF". Супер сборник, Гигова вече го е препоръчала. И аз потвърждавам - прочетете го!
благодаря,че ми писахте ще го търся някъде настаро

# 156
В последно време чета повече разкази. Сега препрочитам едни на Хавиер Мариас, но не са нещо особено, за разлика от романите му. Горещо бих похвалила "Сърце тъй бяло". Въобще ми е интересна испанската съвременна литература и ако някой ден ми остане повече време дори бих се хванала да превеждам. 
 Peace
Хубаво е,че намирам съмишленици  Peace Wink Къде откри разказите на Мариас? Сигурно ги четеш в оригинал  newsm78  Simple Smile

# 157
Tsugumi, сборникът се казва "Докато те спят" ("Mientras ellas duermen"). Аз го чита в оригинал, но бях почти сигурна, че е издаден на български. Поразрових се малко и се оказа, че не е така...  Намерих две преведени разказчета тук (не са от този сборник, а от друг):
http://www.litclub.com/library/prev/marias/index.html

Peace

# 158
Момичета, знам че можете да помогнете!Търся името на една книга. Помня, че ставаше дума за един професор с отрязана глава и главата в някаква лаборатория май вирееше...и можеше да говори...и това е ,което помня. Blush Чела съм я като тийнейджърм попаднах съвсем случайно в библиотеката на нея...но не помня нито името, нито автора... ХЕЛП?? Hug

# 159
Ditta, сигурно имаш предвид "Главата на професор Доуел".

В момента чета "Ангелски езици". Възхитена съм.
Тази сутрин в утрешния блок на БТВ трябваше да гостува Димитър Динев, но имало проблеми със самолетите и някакво забавяне... Много жалко.

# 160
  • Майничка
Ditta, сигурно имаш предвид "Главата на професор Доуел".

И на мен така ми се струва. Авторът е Александър Беляев.

# 161
gargamela ,  DorotheaHug Започвам да я търся да я купя!

# 162
  • Майничка
Само от антиквари можеш да я намериш. Или в библиотека.

# 163
Ditta-виж ето тук-намирала съм много хубави позабравени книжки-мися,че моеш да направиш и заявка.
http://www.knijarnica.com/

# 164
Почнах 'Силвена' на Марко Семов Heart Eyes. Не знаех че е писал романи, до сега от него съм чела само социологични книги. Ще копна част от предговора за ориентир:
"..тогава чух за Силвена, за съвременната Сарандовица, за самотната жена, която преглъщайки горчивите си сълзи, безропотно и мълчаливо слугува в някаква родопска кръчма на силните на деня...."К.Кръстев
И цитат от книгата
" Гледаше, премисляше, спомняше си картини и случки с гостите и се питаше твърде често защо е всичко това? Защо хората бяха станали толкова алчни и ненаситни за пари и богатства, защо бяха толкова безпощадни един към друг, защо трупането на пари и имоти - бързо, безогледно, жестоко - така лесно нахълтваше в душите им, че те много често не виждаха нищо друго, не се интересуваха от нищо друго, освен какво може да се сграбчи, да се обере, да се присвои. С цената на всичко..."

Книгата е за нашето съвремие, до най-дребните му детайли. Споменават се известни личности и събития, има и малко политика и много всеизвестни истини. Стила на Марков по принцип си ми харесва, но си личи че тази е последната му книга - много силна и много въздействаща. Препоръчвам я ако ви се чете българска литература (аз напоследък имам глад за БГ автори) или ако ви се чете нещо за съвремието ни.

Последна редакция: чт, 24 яну 2008, 18:23 от Slavi

Общи условия

Активация на акаунт