Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 апр. 2005, 16:00 ч.

Хормоните и знаците за фертилност

 • 23 055
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 321
Ето една статийка от ФФ. Стори ми се интересна и реших да я сложа тук.
Може да я пообсъждаме  Wink  Rolling Eyes

Хормоните и фертилните знаци
Всеки от фертилните знаци, които наблюдавате когато скицирате фертилноста си, съответства на хормонален процес и стойността на хормоните в кръвта ви. Естрогена и прогестерона са особенно важни. Двата осигуряват знаците, които можете лесно да наблюдавате. Естрогена доминира по време на фоликулярната фаза (или пре-овулацията), а прогестерона надделява след овулацията (лутеалната фаза), а също и по време на бременността, след зачеването. Цервикалният флуид (цервикалната слуз) и позицията на шийката на маткта осигуряват информацията за естрогена, същото вършат и микроскопчетата за иследване на слюнката и фертилните монитори, докато базалната температура дава информация за прогестерона. Комплекти за предсказване на овулацията (ОPK), както и няколко вида мониторинг информират за наличието (количеството) на LH (лутенизиращ хормон), това е хормона с пик преди овулацията.

Естроген и фертилните знаци
Естроген в действителност се отнася към група хормони, които стимулират растежа и укрепят тъканите. Естрогена е необходим при изграждане лигавицата на матката, така че тя да може да изхранва и поддържа оплодената яйцеклетка. Когато говорим за фертилност, видът на естрогена който ни трябва се нарича естрадиол. Той се продуцира близо до развиващите се яйчникови фоликули, и по - късно по време на увеличаване на количеството му, близо до доминантния фоликул, преди да се е освободил по време на овулацията. Естрогена  изпълнява много роли:

   Естрогена дава сигнали за отделяне на лутеинизиращия хормон (LH), който е необходим  за активиране на овулацията;
    Естрогена е необходим за изграждане на ендометриума (лигавицата на матката), така че оплодената яйцеклетка да се храни и имплантира;
   Естрогена продуцира цервикалния флуид (слуз), която е необходима на спермата за да пътува към фалопиевите тръби, където яйцеклетката може да бъде оплодена.
    Естрогена е причина за омекването на цервикса и отварянето му, така че спермата да може да влезе и достигне до фалопиевите тръби за оплождане.

Някои от знаците за увеличаване на естрогена, можете лесно да забележите и сами, това са наличие, количество и консистенция на цервикалната слуз, както и позицията и структурата на цервикса (маточната шийка). Тези знаци предлагат наколко от най-добрите индикатори за фертилния статус. Как да ги наблюдаваме и регистрираме, така че да може най-добре да се определи фертилността и времето за секс, ще бъдат дискутирани в следващата глава.

Естроген и цервикална слуз
Най-лесният начин, за познаване наличното количество на естрогена в кръвта (и съответно получаване на информация за фертилният статус) е наблюдение на цервикалната слуз през месецнич цикъл. Това е и първичния знак за фертилност. Това дребно наблюдение, може да Ви каже томове за това което се случва по време на фертилният период.
Увеличаването на естрогена, докато тялото Ви се подготвя за овулация, е причина цервикаса да продуцира флуид, който става все по-мокър и плъзгав, когато се доближавате до овулацията. Течността се плъзга от цервикса по посока на вагината, където може да бъде наблюдавана консистенцията и.
Цервикалнта слуз варира през целият цикъл. Нейното присъствието и качеството е определено, и се равнява на естрогена в кръвта ви. През повечето време, вагината е доста киселинна и е дори неблагоприятна за спермата. Около времето на овулация, когато и да е тя, слузта става по-алкална и осигурява благоприятна среда за спермата и им позволява да се движат. В този момен, церикалната слуз наподобява сперма или белтък на яйце, и позволява на спермата да оцелее няколко дена около овулацията, когато жената е най - фертилна. Когато този вид цервикална слуз е наличен, спермата може да се храни вътре в цервикса, където може да изчака яйцеклетката за оплождането.
Цервикалната течност може да варира от цикъл до цикъл и от жена до жена, но типичната изглежда по този начин:1.   Непосредствено след менструацията, обикновено във влагалището се усеща сухота и цервикалнта слузе е или много малко или няма такава.
2.   След няколко дни на сухост, има нормална цервикална слуз, която най-добре се описва като „лепкава” или  „клисава”, но не мокра. Когато този вид цервикална слуз не благоприятства оцеляването на спермата, тези дни се счита за „възможно фертилни” и са непосредствено преди овулацията.
3.   Следвайки „лепкавите” дни, жените в повечето случаи забелязват цервикална слуз, която най-добре се описва като „кремообразна” и обикновено имат чувство за студ. Тази течност изглежда и се усеща като лосион или крем. В този момент във вагината може да се усети влага и това показва възможна увеличена фертилност.
4.   Следва най-ферилната цервикална слуз. Тя изглежда като суров белтък на яйце. Тя е хлъзгава и може да бъде разтегната няколко сантиметра. Обикновенно е прозрачна и може да е много водниста. Вагината се усеща мокра и омазнена. Тези дни се смятат за най - фертилни. Това е слузта, която е най-приятелска и възприемчива към спермата. Тя изглежда  като семенната течност и подобно на нея, може да доведе транспортиране на сперматозоиди.
5.   След овулацията, фертилната слуз изсъхва много бързо и вагината остава суха до следващият цикъл. Някои жени забелязват малки количества фертилна слуз след овулацията, докато жълтото тяло продуцира малки количества естроген, но Вие не сте фертилни след като овулацията е минала.

Естроген, позиция на шийката и консистенция
Пoзицията на маточната шийка предоставя допълнителен или вторичен знак за фертилноста. Както цервикалната слуз, позицията на маточната шийка също отговаря на наличния естроген. В началото на цикъла, по време на и непосредствено след менструацията и преди пика на фертилноста, когато нивата на естрогена са ниски, маточната шийка също е ниско, твърда е, устойчива и затворена, и лесно се напипва с пръстите. Шийката се вдига, изпъва се и става по-мека,  висока и по-отворена когато фертилността (и количеството на естрогена) се увеличи. Тези шийни промени правят цервикса по-възприемчив към сперматозоидите и им позволява да влезят и продължат пътя си по посока на фалопиевите тръби, където яйцеклетката може да бъде оплодена. След овулацията, маточната шийка отново става по - затворена, твърда и е ниско. Въпреки че този фертилен знак се счита за вторичен, проверката на позицията на маточната шийка може да предостави полезна информация за фертилният ви статус. Промените в цервикса могат да бъдат използвани за повторна проверка за наблюдаваните БТ и цервикална слуз.  Естроген - микроскопчетата и устройства за откриване овулация
Разработени са няколко устройства за наблюдение на фертилността през месечния цикъл. Много от тях, като микроскопа за слюнка и няколко контролни устройства за фертилноста, също измерват наличността на естрогена във Вашето тяло. Микроскопите за слюнка показват изображение на „папрат”, когато естрогена се увеличава. Тестове, които измерват хормона в урината ви, показват, че фертилноста е повишена когато се  засекат виски нива на естрогена. Тези тестове са разработени за да посочат приближаващата овулация, като измерват количеството и присъствието на естрогена (в някои случаи и на други хормони). Макар че те не са съществени, ако сте способни да наблюдавате цервикалната слуз, те могат да допълнят вашите наблюдения. Сигналите на фертилноста, подложени на такива методи за откриването им, са второстепени сигнали и могат да бъдат използвани за повторна проверка и потвърждаване на сигналите от първостепените знаци на фертилноста.
Методите за наблюдения, показващи увеличен естроген не са способни да потвърдят овулацията. Те дават информация за наближаващата овулация и че вероятно сте във фертилната си фаза. Тези знаци са много полезни за откриване на точния момент за полови контакти. За да сте сигурни че сте овулирали, трябва също така да проследите и БТ - признакът за увеличен прогестерон.

Прогестерон и фертилните знаци
Докато естрогена доминира в първата фаза на месечния цикъл, прогестерона доминира във втората фаза или т.нар. лутеалната фаза. Преди овулацията, прогестерона е в минимални количества. След овулация, той се продуцира от жълтото тяло и е в по-големи количества . Прогестерона изпълнява следните роли:
   Прогестерона прави лигавицата на матката мека, пореста и еластична, така че оплодената яйцеклетка да може вгензди в нея и имплантира.
   Прогестерона е необходим за поддържане на бременността.
   Прогестерона е причина за повишаване на базалната температура след овулацията, до такава степен че да се измери с термометър.
   Прогестерона е причина за поддържане на висока БТ през бременноста

Базална температура (БТ) и прогестерон
БТ е телесната температура измерена в покой,  сутрин след поне три часа сън, преди да сте станали от леглото и с един и същ термометър.
Преди овулация БТ е относително ниска. След овулацията, тя се повишава достатъчно за да се види разликата между температурите преди и след овулацията, когато те са нанесени на графика.
Овулацията обикновенно настъпва последният ден с отчетена ниска температура.   Базалната температура е фертилен знак, който се свързва с хормона прогестерон. Това е единствения признак, който може да потвърди че е минала овулацията, докато всички други знаци (освен тези които се наблюдават от гинеколога) говорят за наближаваща овулация. Това също е признак, който най - добре ще ви помогне да определите точно деня в който овулирате, тъй като прогестерона и следователно БТ нарастват доста драматично само след като овулацията е настъпила.
   Преди овулацията има малки количества от прогестерона, присъстващ в тялото и БТ (температурата в покой) е с по - ниски стойности. След овулация, когато се увеличава  прогестерона, отделен от жълтото тяло, температурата също се повишава. Повишаването на  температура появяващо се след овулацията е достатъчно за да бъде измерено от термометър и нанесено на графики.
   Покачването на температурата обикновено е 0, 4 0 по Фаренхайт или 0, 2 0 по Целзий, но повишението може да бъде и по-малко като 0, 2 0 по Фаренхайт или 0, 1 0 по Целзий или още по - малко в някой случаи.
   Ако не настъпи бременност, температурата ще остане повишена 10 - 16 дена, докато жълтото тяло регресира. В този момент нивата на прогестерона падата драстично и следва менструацията. Също така БТ се понижава в този момент, въпреки че не е необичайно да иамте непостоянна или висока тепература по време на менструацията.  
   Измерването на БТ помога за определяне и потвърждаване на овулацията, но от значение е и да се наблюдават и другите знаци в кондикция със знаците на фертилноста, особенно с цервикалната слуз. Наблюдението на повече знаци, позволява повторна проверка в случаите в които един от знаците е двусмислен или повлиян от други фактори.

Лутенизиращ хормон (LH) и фертилните знаци
Tестове за овулация (ORK)

Лутенизиращият хормон (LH) е последният хормон с пик преди овулацията и е отговорен за активиране спукването на яйчниковия фоликул, отделящ яйцеклетката. Този хормон се измерва с тестове за овулация (ORK), използващи химикали за идентифициране на наличието му в урината.
Наличието на повишени количества LH в урината, открити чрез тестовете за овулация, обикновено означава, че овулацията предстои в рамките на 12-24 часа, но това може леко да варира, зависейки от хормоналният профил на жената. Не целият LH се отделя едновременно, а по-точно се повишава и понижава за около 24 - 48 часа. Покачването на LH обикновено започва в ранната сутрин, докато спите и отнема около 4 - 6 часа за да се появи след това в урината. За това първата сутрешна урина може да не даде най-добрия резултат. Препоръчително е тестването да започне няколко дена преди овулацията и да завърши след появяването на две еднакви отчетни лентички. Важно е да следвате инструкциите на тестовете за овулация.
Лутенизиращият хормон (LH) е последният хормон с пик непосредствено преди овулацията. По тази причина, много жени предпочитат тестовете за овулация, въпреки че те не са способни да потвърдят и уточнят овулацията прецизно. Защото е възможно вече да се фертилна преди тестовете за овулация да станат положителни. За това е важно да не разчитате изцяло на тестовете за да засечете точното време за полов контакт и идентифициране на най- фертилното време. Можете да ги използвате за повторна проверка, на други фертилни знаци и да получите допълнителни улики за предстоящата овулация. Резултатите от тестовете могат да бъдат особено полезни, ако имате неясна графика, нередовна менструация или няколко отделни дни с дани за цервикалната слуз преди овулацията.

# 1
 • Мнения: 7 718
Благодаря, Таня,  за положения труд. Много хубава статия.

# 2
 • Мнения: 3 378
Добре, а по принцип обилността на влагалищния секрет по време на сексуална възбуда има ли връзка с нивото на естрогена? И означава ли, ако страдаме от влагалищна сухота, че не се осигурява на сперматозоидите благоприятна среда за достигане до яйцеклетката? И може ли това да се коригира с овлажняващите гелове, продавани из секс шоповете?

# 3
 • Мнения: 7 718
Ако правите опити за забременяване, забрави за овлажняващите гелове.

# 4
 • Мнения: 3 378
Ама защо?

# 5
 • Мнения: 7 718
Сперматозоидите си имат своя среда - семенната течност. На тях си им е достатъчно влажно. Те могат да оцелеят достатъчно дълго само през фертилните дни на жената, когато се отделя цервикалната слуз. Само тази слуз е живототворна за тях. Всякакви други химични вещества, намиращи се във влагалището са неестествени за тях.  Голяма е вероятността да се получи някаква несъвместимост. Разбира се, това в никакъв случай не е задължително, но е възможно. Предназначението на овлажняващите гелове  основно е да улесни половия контакт.

# 6
 • Мнения: 4 615
Убиват сперматозоидите

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 12 175
Много  благодаря Таничка !

# 8
Добре де,ами ако използваме разни там шампоани и др. за измиване ,преди полов контакт-значи ли,че можем да убием сперматозоидите? #2gunfire

# 9
 • Мнения: 7 718
Е, нали не си правиш промивки, а само отвън.

# 10
 • Мнения: 247
Доста изчетох за позицията на шийката на матката през целия цикъл но не ми стана ясно ако има оплождане и в последствие в какво положение застава шийката?

Общи условия

Активация на акаунт