Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

АЛИАНС, ПРЕСТИЖ, БРИТАНИКА или друга школа за чужди езици - мнения и отзиви

 • 156 290
 • 386
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 4 813
Не знам каква е системата в Алианса сега, но когато започнах да уча в английската гимназия, имах съученици, които бяха завършили пълния курс на обучение в Алианса. В средата на подготвителен клас вече нямаше съществена разлика между тяхното ниво и това на току що започналите да учат езика.

# 16
 • Мнения: 901
Добре, значи можем да направим един бял списък на школите:
Алианс
Престиж
Британика
Аво-3
Оксиния
Европа
Фарос
Всички те си приличат по това, че работят по съвременни системи, имат ясни образователни цели и ясен подход за постигането им.
Тук могат да се отворят много скоби и да се направят много конкретни забележки от типа, "Еди коя си госпожа, от еди коя си школа..." Така е - винаги може самата школа да сгреши при подбора на кадрите си и понякога се случват неприятни неща.
Като цяло ми се струва, че за да изберете остава да се ръководите от местоположението, цената, а и от това, което аз наричам "реклама от кварталната градинка."

Янита е права, че по наше време нивото на училите в Алианса много бързо се изравняваше с нивото на неучилите в подготвителен клас. Само че обяснението не е в системата конкретно на Алианса. Просто часовете в подготвителен, сегашния осми клас, в езиковите гимназии са около 680 за една година. Сами можете да сметнете колко години в школа са тези часове, при положение че средногодишно се падат по 100 часа (имам предвид, че първокласниците започват от 60 годишно и едва в четвърти клас стигат до 120 - 130 в повечето школи). Например Виктория на Янита от 3ти до 6ти клас е взела общо около 450 часа, догодина ще вземе още 130-150 и всичко това ще я остави с по-малко часове отколкото взема едно дете в осми клас в Английската гимназия.

# 17
 • София
 • Мнения: 4 813
Права си за часовете, но само донякъде, защото Виктория учи английски от втори клас (три години в "Училища Европа" и две години в "Престиж") и независимо от по-малкия общ брой часове, в момента е на ниво около 9-ти клас в английската гимназия (като ги броим: подготвителен, осми, девети). При приемния изпит в "Престиж" прецених нивото й на завършен подготвителен клас на английската гимназия, т. е. около нивото на завършващите седемгодишния курс на Алианса (преди години, сега може и да работят по друг начин).

Ето какво е усвоила до момента:
В1 - Can understand the main points of clear standard input on familiar matters regularly encountered in work, school, leisure, etc. Can deal with most situations likely to arise whilst travelling in an area where the language is spoken. Can produce simple connected text on topics which are familiar or of personal interest. Can describe experiences and events, dreams, hopes & ambitions and briefly give reasons and explanations for opinions and plans.

Покрила е и част от В2 - Can understand the main ideas of complex text on both concrete and abstract topics, including technical discussions in his/her field of specialisation. Can interact with a degree of fluency and spontaneity that makes regular interaction with native speakers quite possible without strain for either party. Can produce clear, detailed text on a wide range of subjects and explain a viewpoint on a topical issue giving the advantages and disadvantages of various options.

Остават й две нива С1 и С2 -
C1 Can understand a wide range of demanding, longer texts, and recognise implicit meaning. Can express him/herself fluently and spontaneously without much obvious searching for expressions. Can use language flexibly and effectively for social, academic and professional purposes. Can produce clear, well-structured, detailed text on complex subjects, showing controlled use of organisational patterns, connectors and cohesive devices.
C2 Can understand with ease virtually everything heard or read. Can summarise information from different spoken and written sources, reconstructing arguments and accounts in a coherent presentation. Can express him/herself spontaneously, very fluently and precisely, differentiating finer shades of meaning even in more complex situations.


Сега ми хрумна да я пробвам върху някой мой учебник от гимназията - да й видя точното ниво, съпоставено с английската отпреди 15 години. Само да се върне от лагера  smile3508

# 18
 • София
 • Мнения: 250
Сигурно ще кажете, че съм пристрастна и вероятно ще сте прави  Heart Eyes, но според мен не може да има сравнение между езиковото обучение в подготвителния клас и каквато и да била друга школа.
Колкото и да съм доволна от заниманията в алианса за детето ми и на каквито и приравнителни изпити да го сравняват с езикова гимназия, не вярвам, че е същото като да минеш през подгответо. Може и да се е сринала системата, но идеята на подготвителния клас, това потапяне за цяла година в езика, обучението от "native speakers" по допълнителни предмети трудно може да бъде постигнато и с най-перфектната школа 3 пъти в седмицата.
Казвам го и от собствен опит на човек, минал през Алианса и приравнителните изпити в езикова гимназия и през цялата система през подговителния клас до края на обучението в (друга) езикова гимназия.
Както и да е, това не значи, че са лоши школите, просто, мисля, че човек трябва да има едно наум при сравненията и да не очаква чудеса от 3-4 часово обучение седмично.

# 19
 • София
 • Мнения: 4 813
И дума не може да става за приравняване на обучението в школа към това в езикова гимназия. Но ако приемем последното за някакъв еталон, можем спрямо него да сравняваме онова, което предлагат различните школи. 

# 20
 • Мнения: 143
Здравейте мами,
виждам че мненията за алианса са различни.Аз съм решила да запиша там моята дъщеря но на испански.Някой може ли да ми даде отзиви по този въпрос.Това което ми прави впечатление е,че в сайта им е даден испански само първи клас,което не ми е ясно защо е така.А от втори ще трябва да я местя ли или просто тази година за първи път сформират клас по испански и за това е само един.Ако пък някой може да ми препоръча испански за деца в друга школа но да е близо до х-л Плиска ще съм ви благодарна.

# 21
 • Мнения: 120
Моята дъщеря учи английски в BBC център вече две години. Доволна съм, а и тя ходи с удоволстивие. Наше близко дете учи там 4-5 години и после продължи да учи във Великобритания без проблем.

# 22
 • Мнения: 143
А има ли там испански

# 23
 • София
 • Мнения: 3 877
Испански може да се учи в Института Сервантес /бившето американско посолство на ул. Съборна/. Виж тук http://sofia.cervantes.es/bg/default.shtm

# 24
 • Мнения: 143
Гледах ги,сигурно са добри,но ми е доста неудобно като място.Аз не съм шофьор и ще трябва да развявам детето посред зима до центъра на София,за това търся в района.А алиансът ми харесва че е само веднъж в седмицата,като за първи клас да не я претоварвам.

# 25
 • Мнения: 143
Макар,че и той не ми е много близо,но поне имам удобен транспорт до там.

# 26
 • София
 • Мнения: 10 471
Моята дъщеря учи английски в BBC център вече две години. Доволна съм, а и тя ходи с удоволстивие. Наше близко дете учи там 4-5 години и после продължи да учи във Великобритания без проблем.

Можеш ли да даеш малко повече инфо за там?До края на другата седмица трябва да реша дали да запиша сина си там.

# 27
 • Мнения: 37
Цитат
Публикувана от: Ali&Meli 
Можеш ли да даеш малко повече инфо за там?До края на другата седмица трябва да реша дали да запиша сина си там.
Ето ти линк http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-english-young-learners.htm, но аз лично мисля да се записваме тук http://www.avo-3.com/courses/school_1_semestral  Mr. Green
п.с.извинявай объркала съм линка-този е за Бритиш център. Crazy

Последна редакция: сб, 13 сеп 2008, 23:22 от danniibg

# 28
 • София
 • Мнения: 3 877
Горният адрес е Британски съвет, а на BBC център е http://www.bbilcentre.com/

# 29
 • София
 • Мнения: 10 471
Благодаря!Имах предвид BBC,а не British Counsil.Имам координатите,обаждах се,интересуват ме отзиви за там.

Общи условия

Активация на акаунт