Условия за прием в детските заведения 2008-2009г !!! САМО ЗА СОФИЯ

• 32 934
  • 706
  •   2
Отговори
# 45
  • София
запис ooooh!

# 46
За Бургас важи ли , или е само за София засега

# 47
и аз имам едно питане, което е малко встрани от темата, но все пак засяга записването.
Септември 2008 детето ми  ще е на 2 години и 7 месеца- за ясла ли трябва да подавам документи или за детска градина и къде се регламентира това.
В сегашната система има деца, които на 2 години и 2 месеца ги приемат в 1 ва група в едно ОДЗ, а в друго, защото са на 2 и 11 месеца първо трябва да престоят 1 месец в ясла и после автоматично ги прехвърлят, което е малко травмиращо за детето според мен.
Предвид различните възможности на децата (с памперс без памперс, самостоятелно ядене/с чужда помощ, преобличат се сами/не могат) в тази възраст, кой определя дали са достатъчно "порастнали", за да кандидатстват за 1 ва група.
Благодаря на отзовалите се предварително!

# 48
Редактирах заглавието, за да не се пита постоянно.

Темата е за само за София и само за ОДЗ-та и детски градини.

# 49
# 50
и аз имам едно питане, което е малко встрани от темата, но все пак засяга записването.
Септември 2008 детето ми  ще е на 2 години и 7 месеца- за ясла ли трябва да подавам документи или за детска градина и къде се регламентира това.
В сегашната система има деца, които на 2 години и 2 месеца ги приемат в 1 ва група в едно ОДЗ, а в друго, защото са на 2 и 11 месеца първо трябва да престоят 1 месец в ясла и после автоматично ги прехвърлят, което е малко травмиращо за детето според мен.
Предвид различните възможности на децата (с памперс без памперс, самостоятелно ядене/с чужда помощ, преобличат се сами/не могат) в тази възраст, кой определя дали са достатъчно "порастнали", за да кандидатстват за 1 ва група.
Благодаря на отзовалите се предварително!
Трябва да подадеш молба за ясла или за яслена група в ОДЗ.
Децата тръгват в 1-ва група на градина Септември в годината в която навършват 3 години (т.е. най-голямото е на 3г и 9м, най-малкото е на 2г. и 10м). Принципа е същия, по който децата тръгват в 1-клас Септември в година в която навършват 7 години. Получава се разминаване, защото ако детето ти е в ОДЗ, Септември то автоматично отива в градината, независимо кога точно е родено. Но ако детето ти посещава самостоятелна ясла то то е в нея докато навърши 3г. И това един от проблемите, кой кога и как точно минава в градината. Между другото Клеопатра, обсъждано ли е това на срещите в Общината. Изобщо трябва и яслите да си минат към Общината и към Министерство на Образованието, но това е друг въпрос.
Има деца приети не с набора си, но те са изключения, и са малко нерагламентирани. Тази система би трябвало да спре подобни нарушения, защото по ЕГН-то на детето веднага ще се види на колко е години и за къде е.

Последна редакция: пт, 30 ное 2007, 09:18 от Ellypr

# 51
Благодаря за отзивчивостта Simple Smile
Според мен въпросът е малко спорен и тази граница не е съвсем коректна, както за първокласниците така и за яслите и детските градини. Мисля, че е доста изкуствено ако детето ти е родено на 31 декември да попадаш в един випуск, а ако е родено на 1 ви януари в друг. Може би е  редно да има някакъв толеранс от месеци или пък да има възможност да се преценява спрямо самото дете.
(П.С. Моя мъж беше 17 годишен студент, т.е. тръгнал е доста по ранко на училище и грам не съжалява, та затова си задавам тези въпроси. Нужно ли е да изчакваме някаква възраст или просто трябва да се гледа какви са възможностите на конкретното дете и трябвали да съдим персонала, ако децата не са били приети с набора си, но пък са чудесно интегрирани в групата която са попаднали и по никакъв начин не се различават от другарчетата си)

# 52
Само да допълня- в момента е в яслена група с деца, които са на 2 годинки и половина примерно, имат уж някакъв учебен план, купувахме някакви материали... та става малко нелогично как за 1 година е нормално да е с деца от тази възрастова група, а за следващата вече те 100% ще са в градина, а тя трябва да остане пак в същата яслена група(защото няма друга) и да посреща зайци  Laughing и пак по същата "учебна програма"...

# 53
  • София
................
1) системата започва да работи на 4-ти февруари поради следните причини:
....................
Това означава ли, че за 2008 година молби за детски градини ще се подават през февруари, а не през януари?

Да и аз искам да се каже със сигурност...

И да попитам, ако системата я хакнат, или блокира от претоварване, или нещо още такова, как ще се процедира?

# 54
  • София
Добре си отговорила не знаех, че всички тия неща са в близост до мен  #Crazy. Ясно ако не стане в кварталната ще ходи някъде другаде! И това означава, че трябва да напусна работа за да водя и да пребирам детето си от градина, а и другото дете ще влача с мен, защото няма на кой  да го оставя!
да ти кажа разбирам те прекрасно Peace, при мен дилемата е от малко по-различно естество- понеже не съм решила да се връщам на работа още, се чудя ако не подам февруари молба а все пак ми се наложи през друга част от годината (леко непредвидено) да се върна на работа, тогава на практика нямам шанс да се вредя никъде дори в другия край на София...май така излиза #Crazy

# 55
  • София
Само да допълня- в момента е в яслена група с деца, които са на 2 годинки и половина примерно, имат уж някакъв учебен план, купувахме някакви материали... та става малко нелогично как за 1 година е нормално да е с деца от тази възрастова група, а за следващата вече те 100% ще са в градина, а тя трябва да остане пак в същата яслена група(защото няма друга) и да посреща зайци  Laughing и пак по същата "учебна програма"...
И нашият продблем ще е същия. Затова, НЕ трябва да има само есенен прием градините - това не е като да си на 7 год. - децата на 2-3 год. все още се развиват с месеци и дни! Би трябвало да са го взели предвид и този момент. Защо детето ми да се връща назад в развитието си и на 3 год. възраст да трябва да общува с 'бебетата' на 1,5 г. (примерно), страдащи още от мъката по мама и боравещи все още с малкък набор от думи!?
Но вероятно това е друга тема!
И да попитам, ако системата я хакнат, или блокира от претоварване, или нещо още такова, как ще се процедира?
Най-малкото от софтуерната фирма би трябвало да са го предвидили проблема с претоварването!  Thinking
В общи линии системата не е много по-различна от преди по въпроса с реда - сега просто трябва да натиснеш копчето в точния момент и да се молиш И-нет доставчика ти в този миг да не се издъни!

# 56
моят син е роден на 3 януари, говорих да го вземат септември на градина- на 2 г и 9 месеца, мисля че така е редно, иначе трябва да седи до януари на ясла, а после на градина, ама ако няма места?!а и по- добре сред по- големи деца, отколкото сред по- малки, макар че яслата ни е разкошна и той се чувства добре там

# 57
  • София
2)  ако съм си подала молбата от първите хора но на първо място съм писала детска градина към ОДЗ и там нямат места (примерно свършили са) а второто ми желание е обикновена детска градина Х дали ще ме изпревари някой който е пуснал молба след мен но на първо място е посочил моето второ желание-детската градина Х?
надявам се че не е много объркано и ще разберете въпроса ми Embarassed

Относно 2-ия въпрос мисля, че ще те изпревари, нали това е идеята на желанията  newsm78
то тогава какъв е смисълът от две или повече желания след като всички след теб ще те изпреварят за втория ти избор и ако не се класираш за първата си детска градина май нямаш шанс за детска градина въобще Sad
ох, сложно ми е да го обясня явно, но е така.
Такъв е принципа на класиране навсякъде и след 7-ми и след 8-ми клас и със специалностите във Вузовете  Peace

Тук малко не съм съгласна. Не съм наясно съвсем с реда за прием, но това звучи нелогично. За приема на по-големите решаваща роля има успеха от положените изпити пред реда на избраната специалност. Не може ученик с успех 4,00 макар и с първо желание да изпревари третото желание на този, който е получил 5,50 например.
По същия начин тук трябва да има предимство това дали си подал молбата си в първия ден или след един месец. Не е логично и редно някой, който е решил да подаде молба по-късно да изпревари всички преди него. Има известна несправедливост по отношение на тези които нямат достъп до интернет, но това не означава, че всички трябва да бъдат ощетявани. 

# 58
моят син е роден на 3 януари, говорих да го вземат септември на градина- на 2 г и 9 месеца, мисля че така е редно, иначе трябва да седи до януари на ясла, а после на градина, ама ако няма места?!а и по- добре сред по- големи деца, отколкото сред по- малки, макар че яслата ни е разкошна и той се чувства добре там
ами аз за това питам, защото при новата система не може да се "говори" (което е 90% от случаите е положително като факт), но пък ако има логична проверка по ЕГН и те отхвърля автоматично ако не си в дадения набор какво правим?
С кой и как говориш?

# 59
  • София
И според мен така е редно, но нали затова са тези нови правила (и с онлайн записване) - за да няма някои родители 'да говорят' с директорката и да бъдат приети с предимство. Иначе и аз бих 'говорила' с директорката, но при тези неясни правила - пак всяка директорка ще си определя субективни и нейни критерии за прием в нейното дет. заведение.

...за да има яснота и по сроковете:
- подаване на молби - от 4 февруари до 30 май
- 1-во класиране - 31.05.-1.06.
- 1-во записване - става лично, с всички необходими документи - 2.06.-13.06.
- 2-ро класиране - 14.06.-15.06.
- 2-ро записване - 16.06.-20.06.
- свободно записване, ако има останали места - от 23.06.
Класиранията предполагам, пак ще могат да се гледат в интернет, нали?

Общи условия

Активация на акаунт