Мами и татковци в Австрия очакват Святата нощ - 11

• 18 971
  • 280
  •   1
Отговори
# 90
Deiana - И тук си права, разводите и разделите в Австрия са относително висок процент, никой естественно не е застрахован от това. Затова и ние трябва да се "застраховаме"  Grinning , и аз съм вписана като хауптмитер, всичко що беше негово сега сме прехвърлили на двамата.
Но в случая на Рени, тъй като нямат брак, трябва и тя да бъде вписана като хауптмиетер.
На моя мъж сестра му преди 5 месеца се раздели с дългогодишния си приятел /9 години  Shocked / и още имат какво да делят и спорят я за скъпи мебели, я за високия наем... Това с ехеенлихегемайншафт не го разбирам много, явно съм по консервативна и уважавам брачния съюз.  Wink

# 91
аз и мъжете ги разбирам, моят е разведен и имал милия шайдунгстраума Rolling Eyes доде не му обясних, че може и в брака да си я изживява, и как така траумата не му пречи да направи 2 деца, аму пречи да си поеме отговорността за тях. и склони бързо де, особено както нямаше родителски права над моите 2 ауслендери (бг граждани)...
на мен ми е все едно женена ли съм или не, ние и без брак живеехме добре, но в смъртен случай правните последици не са за пренебрегване.

# 92
  • Vienna
ние имахме преди няколко години голямо ходене по мьките  с гемеиндето. и3общо не можахме да се класираме 3а малко по голямо жилище (имахме 2 стаи гемеинде) искахме 3 (да има и детето стая), беШе или бе3умно скьпо (при гемеиндето Baukostenanteil много бьр3о се редуzира и като се и3несеШ не ти се врьша по4ти нишо от него....) или в пла4евно сьстояние (а3 просто се уплаших какво жилище ни предложиха в 23. беzирк (фасадата на сградата оригинална от 1940 год. про3орците и те, не само боята им беше паднала,а и дьрвото им беше цялото в прогресивен процес на ра3падане, под не сьшествуваШе...), а и цената му беШе бая 450 3а 70 кв.м.......) а3 им написах отка3 3а това жилише и оплакване как и3общо може да предлагат такова субстандартно жилище на семейство с малко дете (София тогава беше на 2 год.)
сега имаме геносеншафт на мн. прили4на цена, не голям  Baukostenanteil , просто на сьвсем др. ниво от гемаиндето, ама вьобше не може да се сравнява. ве4е бягам като дявол от тамян като 4уя гемаиндевонунг......

# 93
  • Виена, Австрия
Вяра, не знам със какво съм те разсмяла, но използвайки глагола "разрешавам" не съм имала предвид да давам позволение някому, ами това, че не бих допуснала да се стигне до там!
Свити, мерси за изчерпателната информация, но не става въпрос за геносеншафт, а за най-обикновен наем, без опция за закупуване.
От моя мъж не мога да се оплача! Всичко, което е  предприел до сега като инвестиция е в полза на Тали, за мен лично до момента няма нищо, но аз съм доволна, като Диана, поне детето ми да е осигурено!
По отношение на пощите, Вяра е права! За БГ пощите не знам, ама и тукашната поща не е супер! За вестниците мога да кажа, че за да ги получава човек на време, трябва доставката да е извършена от куриерска фирма, а не от пощаджията.

Lucy, би ли разяснила малко повече за този Баукостенантайл, защото именно за него не ми е много ясно, бите!!!

Последна редакция: пн, 10 дек 2007, 17:16 от Jeni 1

# 94
На нас ни предстои сега да се местим в геносеншафт,кредита го дадоха и на двамата,както и договора подписахме двамата,но сме женени.Айгенмителя не ни е висок,но жилището не е със кауфопцион.За гемайндето знам,че ако искаш да вземеш 3стайно жилище трябва да имат и двамата минимум 2 години хауптвонзиц,а ако само единия има,може да вземе 2стайно.

Последният път когато чаках да ми дойде свекито,я свалиха на сръбсака граница,заради изтекъл срок на паспорта,тя жената така се разбързала да дойде,че хич не погледнала тази малка подробност.Вчера сънувах кошмар,че се събуждам и тя пак не идва. Бабата обаче е тук и ние сме супер щасливи,но както винаги е имало голям екшън ми разказа мъж ми.Бабата пътува с Еркона, и сме я инфнали да слезне на Вестбанхоф,ама не щеш ли спирките на Еркона сменени и жената слиза на 2ра спирка Зюдтиролерплатц,звънва от някакъв човечец да знаем,че е тук,но не споменава къде точно е  слезнала,ние не очакваме промени,та и не попитваме,телефон няма за обратна връзка и така мъжа ми е обиколил цяла Виена да търси бабата по гарите.Еркона отварят в 6.30 а часът е било 4,та и от тян неможем инфо да получим.Час и половина е висяла женицата да чака да бъде открита.
Вече е тук,грабна детето и излезнаха на разходка,та сега си релаксирам knit

# 95
оле, милите като ви чета с тия жилища ми става лошо,ние сключихме брак в Виен с моя,но той ме предупреди какви права имам при развод или недай боже нещо по лошо,тоест на практика ме подсигурява.Да ви кажа не знам как се реши на такава стъпка и не знам дали да се чуствам доволна или не,но ние живеем под наем на 60 кв.м наема ни е нисък в сравнение с другите,да не говорим че всички магазини са под носа ни в радюс от 100 метра.Обзавежда ме си го както искаме,защтото в договора пише че това жилищте можем да го ползваме доживотно,ако искаме.
Са пощите съм разочарована една картичка до БГ нашите я получиха са 2 седмици,а другата се изгуби.

# 96
Добър вечер, мили мами и бащи в Австрия!
Имам едно питане и много ще се радвам ако се намери някой да ми отговори. Става въпрос за следното-ще ходя във Виена за 5 дни веднага след Коледа (26.12), с цел sightseeing и shopping. За първото горе долу се ориентирах каде, какво, кога. Но за шопинга  събрах доста противоречива информация. Та питам - струва ли си да ходя до SCS или  SCN , или цените на Марияхилфер и Кернтнерщрасе ще са горе долу еднакви с тези в моловете по това време на декември. Кой от двата мола е по-добър? Изобщо посъветвайте ме нещо, всичкото инфо ще ми е добре дошло.
Знам , че в този подфорум имам шанс за най-компетентен отговор и затова си позволих да нахълтам, извинете за което , и благодаря предварително!

# 97
Вие тук гледали ли сте zа жилиЩа?
http://www.wohnservice-wien.at/

Таzи иzмама на Genossenschaft/ите ("другарски сьвет" ) сьЩествува само в Австрия доколкото zнам.
Не само,че ти вzимат тоzи Anteil,който уж дьржавата fördert чреz дьржавния реzерв,а пьк ако искаШ да напуснеШ жилиЩето,ти вzимат по 1 или 2 % Abnützunganteil от сумата на година живеене в жилиЩето ,вместо лихви да имаШ на нея... Sick
ПлаЩаШ 50 000,иzлиzаШ след 10 години и вече 10 000 евро ги няма...

# 98
Alva, цените в модните къЩи като H&M, Zara са едни и съЩи, по Мариахилф има мн мага3ини, моловете не са централни. Мое мнение е 4е, SCS е с най_много мага3ини (ка3ват най_големия в Европа), и ми е лÜбим.
"Gigi" успеШно и леко преместване.
Радвам се, 4е ние приклÜ4ихме с преместванията и се надявам следваЩите 20 години да нямам то3и проблем.
3а хауптмиетер имате право, и ние понеже не сме женени, ни препоръ4аха оЩе при подписване на договора в геносенШафта и двамата да се впиШем като хауптмиетер.

# 99
Най-сетне и аз се добрах до компютъра Laughing
Мъжо беше 2 седмици отпуска и естествено киснеше само пред РС то #2gunfire

Много сте писали, браво! И сте подхванали любимата ми тема за жилищата!
Винер Вонен са нервензеге, имам чувството,че при тях всичко се решава от конкретния човек за контретния наемател. Кой знае защо нас ни бяха харесали и много си затвориха очите първо да ни сложат в списъка за чакане и второ, жилището, което много се чудехме дали да го вземем беше 2 стаи плюс хол-дневна с кухненски бокс, което го водеха 2 стайно?!?? Ние се бяхме регистрирали за 2 стайно/за 3 стайните се чака мин 3 години!!, освен ако не е спешен случая като при Рени/ и затова ни дойде съвсем добре тази находка. Но не го взехме него, защото не се знаеше колко ще е наема, предишния наемател живял 40 години там и плащаше 230 евро, а като знам как обичат увеличенията... #2gunfire
Освен това прозорците бяха от старите дървените и падаше дървенията от тях, смяната не се знае кога newsm78 Въпреки хубавия балкон, градинка и топ място се отказахме и не съжаляваме

Таzи иzмама на Genossenschaft/ите ("другарски сьвет" ) сьЩествува само в Австрия доколкото zнам.
Не само,че ти вzимат тоzи Anteil,който уж дьржавата fördert чреz дьржавния реzерв,а пьк ако искаШ да напуснеШ жилиЩето,ти вzимат по 1 или 2 % Abnützunganteil от сумата на година живеене в жилиЩето ,вместо лихви да имаШ на нея... Sick
ПлаЩаШ 50 000,иzлиzаШ след 10 години и вече 10 000 евро ги няма...

Да , Кристияне , прав си, но на смешния наем, който плащам месечно тези 150 евро годишно, което излиза към 12 на месец в повече над наема, даже с удоволствие ги плащам  bouquet
Наистина, има блокирана голяма сума и загубата скромно казано от около 3,8% лихва трябва да се вземе при изчисление на костените за едно жилище под наем, но пак излиза евтино ,като имам предвид че свободния наем в моя район е средно 10 евро на метър а на мен ми излиза на половината!

# 100
ама и аз склери!

ЧЕСТИТО НОВО ЖИЛИЩЕ НА РЕНИ!!!  bouquet

Да сте много щастливи там, да те слуша Краси /дай боже да напиша някога мъжа ти вместо Краси Wink/, да си народите още деца и да ги отгледате там!

# 101
Вяра, не знам със какво съм те разсмяла, но използвайки глагола "разрешавам" не съм имала предвид да давам позволение някому, ами това, че не бих допуснала да се стигне до там!

Ми разсмя ме и продължава да ми е смешно.  Laughing Каквото и да имаш пред вид, повярвай ми ако детето има желание да опита непозволените неща все ще те издебне някога. Единственият начин да не допускам някои бели да се случват е да я вържа на каишка за панталона си. В конкретния случай действието се разви когато бях излезнала от стаята за 5 мин. след като я видях че тихо и кротко се занимава сама. Понякога ми се налага да свърша нещо и извън стаята в която тя седи. А пък днеска се бях обърнала с гръб, миех чинии спокойна че баща и е с нея на 5 метра от мене. В разстояние на 5 мин успя да падне 2 пъти като втория доста лошо си удари главата. И единствената ми вина в случая е че нямам очи на гърба си, а не че не съм обяснила около 30 хиляди пъти че стола не е кон. То кратуната ще си счупи в присъствие на двама родители, ти ми говориш какво мога да доупусна и какво да разреша. Шило в торба не седи.

# 102
  • Виена
Опа, Сюзън, чакай малко  Stop Още не е за "честито" нашата история  Mr. Green Още няма ни вест ни кост от Винер Вонен дали и до кога са ни удължили срока. Да не стане да си се радвам аз като малоумна предварително, а те да са на друго мнение  Mr. Green.  Благодаря за пожеланията за послушанието на Краси. Дано ме слуша, където ида сме все пак  Wink! По отоншение на него вече съм развила частно-собственически инстинкти и го третирам като "мъжа ми", независимо, че не сме се подписвали пред никого.
За жилището все още не знам дали ще подписвам и аз договора. Всеки случай на договора с банката се подписах. Ако сега не съм сънаемател, ще си остана само съдлъжник   Sick Брррррррррррррррррр! Гадно! Ще си искам вписването  Crossing Arms Нищо, че Краси не се гмурка, не кара мотоциклети  и май от казармата не е държал пушка Mr. Green (Деяна просто ме развесели с тия разсъждения за рисковия начин на живот на мъжа си  Joy Joy Joy От мен - пожелания за здраве и дълголетие! Щом го радва човека, нека си живее екстремно! Един приятел на мъжа ми също е страстен гмуркач, но се надявам да не се "запали" покрай него  Crossing Arms) Току виж се е Флюбил безутешно и ние му се явим пречка с Филип  Sick Е, тогава ще има  #2gunfire #2gunfire #2gunfire Щом няма да има развод, където да се надцакват адвокатите ни в изпълнение на задълженията си по прибиране на тлъстите хонорари, поне да е достатъчно драматично и да ни понапишат из местната преса  Whistling.
Много не ми е ясно какво им е по-лошото на гемайндета и гоносеншафт. Нали съм тук отскоро, още не съм вникнала явно. Но искам да ви кажа, че миналата зима и пролетта се скъсахме от обикаляне за по-голямо жилище. (Колко стълби изкачих, понеже аснсьорът е страшна екзотика на някои места...) Беше ясно, че с бебе на път е безумие да оставаме в гарсониера. Вече не знам колко апартаменти огледахме. Знаехме, че все с нещо трябва да направим компромис, за да се включим в ценовия диапазон до 1000 евро  - било местоположение, било етаж, било наличие на асансьор, било изглед... Все по нещо не беше наред. Но без изключение, на всички места най-ненормалното беше претенцията на собствениците да си продадат безумното обзавеждане на цената на обогатения уран. Това ли му е по-нормалното на обикновения наем от гемайнде и геносеншафт? От 1992г. продавам имоти в София. Видяла съм хиляди апартаменти. Искам да ви призная,че някои жилища тук са такива недоразумения, че и старите избушени сгради в София трудно им съперничат по недомислие, неудобство и грозотия. Само вътрешните дворове са ОК за разлика от тези в София, но вътре са направо безумни някои апартаменти. Толкова бях втрещена, че вътрешно се примирих, че е по-добре да си останем в гарсониерката. Поне е на удобно място, заобиколено от градинки, с два парка в съседство, а от прозорците се вижда реката, където са лебедите и патиците. Но като се роди Филип почти на майтап отидохме до Винер Вонен. Нямахме право да ме броят и мен (аз все още нямам две години тук) и затова ни казаха,че можем да се надяваме на двустаен. Да, обаче след огледа на място и разговора с тази служителка, просто пристигна предложение за тристаен и то точно на адреса, който бяхме посочили, че предпочитаме. Може и да има доза субективизъм, не знам. Слава Богу, че това се оказа в наша полза!
Ох, пак се разписах... Още имам какво да кажа по темата. Ама няма да е сега, че ми се спи ужасно...
Само да добавя нещо във връзка с подозрението на Деяна, че като не съм работила тука и нямам брак съм с по-ограничени права. Може и да е било така, но допреди България да стане ЕУ-държава. Ситуацията в момента е коренно различна. Но и затова някой друг път ще пиша.
Лека на всички!  Hug И да не забравите за срещата утре - след 13 часа в ИКЕА-НОРД!
П.С. Вяра, виждала съм такива каишки в някои детски магазини  Mr. Green Ма тънички ми се струват за изобретателността на Надин  Mr. Green

# 103
Ренка, аз не мога днес да дойда на срещата, на интервю за работа съм...
В четвъртък също, а в сряда сме на бебешка група с малкия.
Пълна програма  Laughing
Елфлйо, що така ги гониш девойките от форума ни, ще се уплашат и няма да стъпят повече  Joy
Ние сме на наем, доста изгоден за 70кв метра, не мога да се оплаквам!
За телефоните, ние сме на БОБ, не обичам да давам пари на монополистите  Laughing

# 104
душе, късмет на интервюто днес Praynig

рени
аз не съм казала, че като не си работила тук, си с ограничени права, аз съм от 9 год. тук и още не съм работила (легално) Rolling Eyes просто исках да обърна внимание, че брака и лебенсгемейншафта не са приравнени правно, както много хора мислят. и това трябва да се вземе под внимание при такива големи покупки. по отношение на децата също, мъжа ми без брак нямаше родителски права, въпреки че ги беше признал още след раждането и носеха неговото фамилно име. тук законите са такива. за вашето дете обаче не важи, ако не се лъжа филип е бгрче.
ще се радвам един ден да се видим и да ми обясниш, какво се е променило, откакто сме в еу, че аз разлика не виждам, даже и визите за децата останаха, само името им смениха.

и аз няма да се класирам за срещата, имаме термин с виктор в смц ост. детенцето ми откакто се е родило диша като дарт вейдар, та детския ни прати при някакво светило там на контрола, да видим какво ще каже.

вяра, аз имам 2 бр. такива колани за деца на каишка, но слава богу, не ми се налагало да ги ползвам. купихме ги като правихме урлауб в египет и бяхме една седмица на кораб по нил, алекс беше на 14 месеца и не се знаеше какви са парапетите на кораба. ако ти дотрябват, обади се Wink

Последна редакция: вт, 11 дек 2007, 09:31 от deiana

Общи условия

Активация на акаунт