САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

• 1 072 886
  • 785
  •   1
Отговори
# 765
Аз слагам в съотношение около 60% - 500 грама брашно, 300-310 вода. Но зависи от брашното и винаги когато сменям брашното поне веднъж наблюдавам как ще замеси топката. Иначе слагам на отложен старт.
Използвам кубче мая, слагам по 8 грама за 500 грама брашно. Хлябът пълни цялата кошница и става много по-мек и вкусен отколкото със сухата мая.

# 766
  • Варна
Маята е спрямо количеството брашно, не че не може по обратния път да се изведе за колко кг хляб е. Някога бабите ми казваха, че са "нескопосни" тез дето ползват повече от половин кубче мая - 21гр. жива (7гр. суха) за 1 кг. брашно. И това във времето кога се месеше на ръка и втасването ставаше естествено, съответно бавно. И затова си има причина - многото мая се усеща като дъх, а и вкусовите качества страдат, а и хлябът първо прекрасно бухва, но после спихва.
В този смисъл, следвай рецептите от книжката към машината и с натрупване на опит ще отсееш кое е твоето, ще въведеш промени...
Имала съм различни марки хлебопекарни, едните рецепти са добри за нас, другите са ни "глетави". Та си залагам на одобрените, нищо, че ги меся в друга машина.
Ето за сравнение с писалата по-горе frozenn - при мен на 300 мл вода са 550 гр. брашно и 5 гр. суха мая за класически хляб. (но е права, че с промяната на брашното се следи все пак)

# 767
Здравейте.
Някой може ли да ми помогне с рецепта за безглутенов хляб?
Взех си пекарната на Тефал именно за тази цел, та нямам търпение да я прабвам. Но нещо ударих на камък с рецептите 😵‍💫

# 768
Зависи какъв точно безглутенов хляб имаш предвид. Има смеси за такъв, с които си месиш нормално че имат и разни добавки в тях, а има и рецепти които са от други брашна а не от пшеничено - не е едно и също. Тесто с мая по принцип изисква глутен и измесване да се развие глутенът. А тесто без глутен или трябва да има добавки които да го заместят, или ако няма токива се прави със сода или бакпулвер и съответно няма дълго месене и втасване. Във втория случай не знам за какво ви е машина за хляб. А ако ползвате смес която позволява да се меси нормално, на нея би трябвало да има указания.

# 769
  • София
Правя безглутенов хляб със смес от Кауфланд. Ползвам тази със снимка на земелче на кутията, но сипвам 450 мл. вода и 50 мл. олио за цялата суха смес /385 гр./. Маята ми варира в зависимост от топлината в помещението - ако е по-топло слагам не повече от 1,5 малка мерителна лъжичка суха мая. Ползвам програма Ултра бърза, която при мен е 1:48 часа. Обикновено го оставям още час в хлебопекарната, за да се доизсуши. Хлябът трябва да изстине добре преди да се реже.

Не намерих снимка на кутията с брашнена смес със земелчето. Тази е другата, но аз от нея не съм успяла да направя ядлив хляб.

# 770
Здравейте, някой може ли да сподели изпитана рецепта за тесто за пица замесено в хлебопекарна с обикновено брашно или на София мел за пици? Ще пробвам рецептата на Тефал PAIN ET TRESORS MAISON черната с прозорчето на 12 програма - втасало тесто. Ако може рецептата с точни мерки, че не се справям с тези на око и на вкус и после хоп печем на умерена температура. Simple Smile Благодаря предварително.

# 771
  • Буркина Фасо
отиди на първа страница и си избери рецепта.  марката на машината не е от значение.
следи си консистенцията на тестото.

# 772
  • Deutschland
За мен брашното е от значение. Пица правя само с Gold puder, имат си специално за целта. До нас има италиански магазин, понякога и от там вземам. И да, консистенцията е много важна. Аз не спазвам мерки, всичко на око 😂

# 773
  • София
Здравейте, някой може ли да сподели изпитана рецепта за тесто за пица замесено в хлебопекарна с обикновено брашно или на София мел за пици? Ще пробвам рецептата на Тефал PAIN ET TRESORS MAISON черната с прозорчето на 12 програма - втасало тесто. Ако може рецептата с точни мерки, че не се справям с тези на око и на вкус и после хоп печем на умерена температура. Simple Smile Благодаря предварително.

Рецептата, която аз имам, е от книжката на моята хлебопекарна, но тестото става супер.

за 500 гр тесто:
вода - 160 мл
зехтин - 1 супена лъжица (мерителната в комплекта на хлебопекарната)
сол - 1/2 чаена лъжичка
брашно - 320 грама
мая - 1/2 чаена лъжичка

за 750 гр тесто:
вода - 240 мл
зехтин - 1,5 супена лъжица
сол - 1 чаена лъжичка
брашно - 480 грама
мая - 1 чаена лъжичка

за 1 кг тесто:
вода - 320 мл
зехтин - 2 супени лъжици
сол - 1,5 чаена лъжичка
брашно - 640 грама
мая - 1,5 чаена лъжичка

# 774
Те рецептите за тесто за пица не са различни за правене в машина и за месене на ръка, просто си харесайте някоя и действайте. Стига да не е прекалено голямо или прекалено малко тестото за да го омеси машината, всяка рецепта става.
Ако ме питат мен лично, рецепта точно за пица дето да я метна в машината и след час и нещо да извадя, разточа и пека не е добра, пицата става по-хубава с малко мая, с дълга ферментация и тесто от предния ден. Което пак не пречи да се измеси в машината, разбира се.

# 775
  • Deutschland
Аз винаги слагам тестото за пица да отлежи в хладилника поне за една нощ. На сутринта е цялото в балончета. Пицата става страхотна.

# 776
  • Sofia
Здравейте, не знам дали има с мая рецепти, но в момент сме на вълна протеинов хляб. Купила съм разни брашна протеинови, но рецептите, които намирам са със сода или бакпулвер. Дали има вариант да е с мая за хляб, знам, че протеиновите брашна нямат глутен, а това е важно за маята, ама все пак реших да попитам. Дали ще се меси в хлебопекарна или не, не е от значение. Макар, че предпочитам в нея.

# 777
  • Велико Търново
Здравейте! Има ли някакво правило какво количество семена да се сложат на кг пълнозърнест хляб?

# 778
Чак правило не мисля че има, пробвай на теб как ти допада.

# 779
  • София
Протеинов и  безглутенов хляб не става в хлебопекарна и с мая.
От мая и месене полза няма.
Бърка се на ръка в купа. Ако не ти се занимава пробвай на програма за бърз хляб, там се слага сода или бакпулвер. Или на програма кекс.
От опит с внучката - забраниха и глутена, трябваше да вдигнем протеините. Забърквах малка доза за 1 хранене за да е топло и да има вкус на питка. Ако остане се трошеше и тя го плюеше. Постепенно отпадна диетата.

Общи условия

Активация на акаунт