ИЗРАЕЛ

• 58 989
  • 579
  •   1
Отговори
# 375
Та по повод имената - откланям се малко  Flutter  Wink  Имаме  един  артист и модел - казва се Юда Леви ...на  всичкото отгоре е с българско потекло , аз като казвам , че наше лошо няма!!!!!   Ето го на -     

Crazy  Flutter  хубаво българче  Whistling

# 376
 продължавам с  ЙОСИФ

глава 37 -

"А Яков живееше в Ханаанската земя.....Иосиф, когато беше момче на седемнадесет години, пасеше овците заедно с братята си....братята му, като гледаха, че баща им го обичаше повече от всичките му братя, намразиха го и не можеха да му говорят спокойно.....А Иосиф видя сън и го разказа на братята си и те го намразиха още повече. 6Той им рече: Чуйте, моля, тоя сън, който видях: 7Ето ние връзвахме снопи на полето; и моят сноп стана и се изправи и вашите снопи се наредиха наоколо и се поклониха на моя сноп. 8А братята му рекоха: Ти цар ли ще станеш над нас? или господар ще ни станеш? И намразиха го още повече, поради сънищата му и поради думите му....Ето, видях още един сън, че слънцето и луната и единадесет звезди ми се поклониха (11 му братя...)...И завидяха му братята му; а баща му запомни тия думи. ....А когато братята му бяха отишли да пасат стадото на баща си ....той рече на Иосифа...Ела да те изпратя при тях....Иди, виж, добре ли са братята ти и стадото и ми донеси известие....И един човек го намери като се луташе из полето; и човекът го попита, казвайки: Що търсиш? 16А той рече: Търся братята си; кажи ми, моля где пасат ;стадото;.... И тъй, Иосиф отиде подир братята си и ги намери ...18А те, като го видяха от далеч, доде още не беше се приближил при тях, сговориха се против него да го убият. ...Рекоха си един на друг: Ето иде тоя съновидец. 20Елате сега, да го убием и да го хвърлим в един от тия ровове; па ще кажем: Лют звяр го е изял; и ще видим какво ще излезе от сънищата му. 21Но Рувим, като чу това, избави го от ръката им и рече: Да не го убиваме. 22Рече им още Рувим: Не проливайте кръв, хвърлете го в тоя ров, който е в пустинята....И когато дойде Иосиф при братята си, съблякоха от Иосифа дрешката му,...взеха го и го хвърлиха в рова...25После, като бяха седнали да ядат хляб, подигнаха очи и видяха, ето, един керван исмаиляни ( Исмаил е първият син на Авраам , смята  се че от там произлизат мюсулманите, а  евреите от  другия му син - Исак , бащата на  Яков , бащата на Йосиф) идеше от Галаад, с камилите си натоварени с аромати, балсам и смирна, и отиваха да ги закарат в Египет. 26Тогава Юда рече на братята си: Каква полза ако убием брата си и скрием кръвта му? 27Елате да го продадем на исмаиляните; да не туряме ръка на него, защото е наш брат, наша плът. И братята му го послушаха.... Рувим се върна при рова, и, ето, Иосиф не беше в рова. ..... 30И върна се при братята си та рече: Няма детето....Тогава взеха Иосифовата дрешка, заклаха козел и, като натопиха дрешката в кръвта, 32изпратиха шарената дрешка да я занесат на баща им, като рекоха: Намерихме това; познай сега дали е дрешката на сина ти, или не. 33И той я позна и рече: Това е дрешката на сина ми; лют звяр го е изял; несъмнено Иосиф е разкъсан. 34И Яков ...... оплаква сина си за дълго време. 35И всичките му синове, и всичките му дъщери станаха, за да го утешават; но той не искаше да се утеши, защото казваше: С жалеене ще сляза при сина си в гроба. И баща му го оплакваше. 36А мадиамците (които купиха  Йосиф от  братята му) продадоха;Иосифа.. в Египет на Петефрия, Фараонов придворен, началник на телохранителите."

# 377
  • София-България, Израел - където си поискам
Малко по нощите ви нахълтвам в темата, но докато прочета всичко стана никое време. Аз съм от хората, които са имали удоволствието да посетят тази уникално красива страна и съм си обещала да се върна отново там, а после пак и пак...
Благодаря на Петя за темата и за всяка ваша дума написана в нея, припомних си страхотни места и научих много за други, които за 20 те дни там не успях да видя.
Обещавам оттук насетне да се разписвам честичко в темата и ще се радвам ако мога да бъда полезна макар и с малкото, което знам.
Сега ви каня на кратка разходка в Израел с малко снимки от моето незабравимо пътешествие.
Приятно гледане!

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=203925

Шоколдче, успя да ме разплачеш.Чудесни снимки, върна ме на всичките тези места и колко много спомени свързани с тях. За плажа в Бат Ям да не говорим 5 години живяхме там и всяка вечер се разхождахме покрай морето.
на Петя911, специални благодарности за темата  bouquet

# 378
  с удоволствие   bowuu

глава 39 -

" 1А Иосифа заведоха в Египет, и египтянинът Петефрий, Фараонов придворен, началник на телохранителите, го купи от ръката на исмаиляните, които го доведоха там. ...Иосиф придоби благоволението на господаря си ...И той го постави настоятел на дома си и на всичко, което имаше....остави всичко що имаше в Иосифовата ръка, и, освен хляба, който ядеше, не знаеше нищо за онова, което притежаваше....А Иосиф беше строен и красив. 7И след време, жената на господаря му хвърли очи на Иосифа и му рече: Легни с мене. 8Но той отказа ....И при все, че тя говореше на Иосифа всеки ден, той не я послуша да лежи с нея....А един ден, като влезе ;Иосиф; в къщи, за да върши работата си, а никой от домашните мъже не беше там в къщи, 12тя го хвана за дрехата и му каза: Легни с мене. Но той остави дрехата си в ръката й, избяга и излезе вън. 13А като видя, че остави дрехата си в ръката й и избяга вън, 14тя извика домашните си мъже и им говори, казвайки: Вижте, доведе ни един евреин, за да се поругае с нас; той влезе при мене, за да ме изнасили; но аз извиках с висок глас. 15А той, като чу, че извиках с висок глас, остави дрехата си при мене и избяга та излезе вън. ....Като чу господарят му думите, които му рече жена му....гневът му пламна. 20И господарят му взе Иосифа и го хвърли в крепостната тъмница....а...тъмничният началник предаде на Иосифовата ръка всичките затворници, които бяха в крепостната тъмница; и за всичко що се вършеше там, той беше разпоредник..."

# 379
40 глава -

"1След това, виночерпецът и хлебарят на Египетския цар се провиниха пред господаря си, Египетския цар. 2Та Фараон, като се разгневи на двамата си придворни...тури ги под стража.....в крепостната тъмница, в мястото, гдето Иосиф бе затворен...5И виночерпецът и хлебарят ...сънуваха и двамата сън...И Иосиф, като влезе при тях на утринта и видя, че бяха смутени,....му казаха: Видяхме сън, а няма кой да го изтълкува. И Иосиф им рече....Разкажете ми го, моля...9Тогава началникът на виночерпците разказа своя сън на Иосифа....И Иосиф му рече:....

# 380
 извинявам се за горното , стана грешка и се накъса 

Ето - 40 глава -

"1След това, виночерпецът и хлебарят на Египетския цар се провиниха пред господаря си, Египетския цар. 2Та Фараон, като се разгневи на двамата си придворни...тури ги под стража.....в крепостната тъмница, в мястото, гдето Иосиф бе затворен...5И виночерпецът и хлебарят ...сънуваха и двамата сън...И Иосиф, като влезе при тях на утринта и видя, че бяха смутени,....му казаха: Видяхме сън, а няма кой да го изтълкува. И Иосиф им рече....Разкажете ми го, моля...9Тогава началникът на виночерпците разказа своя сън на Иосифа....И Иосиф му рече:....След три дена Фараон ще издигне главата ти и ще те възстанови на службата ти; и ще поднасяш чашата във Фараоновата ръка, както преди, когато ти му беше виночерпец. 14Но спомни си за мене, когато те постигне благополучието, смили се, моля, за мене, та продумай на Фараона за мене и избави ме от тоя дом. 15Понеже наистина бях откраднат от Еврейската земя, а пък тук не съм сторил нищо, за да ме хвърлят в тая яма....Като видя началникът на хлебарите.....рече на Иосифа: И аз сънувах.....След три дни Фараон ще ти отнеме главата, като те обеси на дърво...След три дни, на рождения си ден, Фараон направи угощение на всичките си слуги.....Началника на виночерпците възстанови на служба и той подаваше чашата във Фараоновата ръка; 22а началника на хлебарите обеси, според, както Иосиф бе изтълкувал .....А началникът на виночерпците не си спомни за Иосифа, но го забрави"

# 381
След 2  години Фараон сънува сън .....тогава се сещат за Йосиф  във  тъмницта и го повикват да разтълкува съня на Фараона.

глава 41 -

"Ето идат седем години на голямо плодородие по цялата Египетска земя. 30А след тях ще дойдат седем години на глад; всичкото плодородие ще се забрави в Египетската земя, защото гладът ще опустоши земята. 31Няма да се познае плодородието на земята, поради оня глад, който ще последва; защото ще бъде твърде тежък. 32А това, дето съновидението се повтори на Фараона два пъти...33Прочее, нека потърси Фараон умен и мъдър човек и нека го постави над Египетската земя. ..... нека постави надзиратели над земята; .... 35Нека съберат всичката храна на тия добри години, които идат; и събраното жито нека бъде под Фараоновата власт, за храна в градовете, и нека го пазят. 36И храната ще се запази за седемте гладни години, които ще настанат в Египетската земя, за да не се опустоши земята от глада....Тогава Фараон каза на Иосифа: Понеже Бог ти откри всичко това, няма никой толкова умен и мъдър, колкото си ти. 40Ти ще бъдеш над дома ми, и всичките ми люде ще слушат твоите думи; само с престола аз ще бъда по-горен от тебе....Фараон още каза на Иосифа: Виж, поставям те над цялата Египетска земя. 42Тогава Фараон извади пръстена си от ръката си и го тури на Иосифовата ръка...... 43После нареди да го возят на втората колесница, и викаха пред него: Коленичете! И така го постави над цялата Египетска земя....46Иосиф беше на тридесет години...Иосиф събра жито твърде много, колкото морския пясък, така щото престана да го мери; защото беше без мяра. 50А преди да настъпят годините на глада, на Иосифа се родиха два сина....(от дъщерята на Потифер , който го купи от исмаиляните , които го докараха от пустинята в Египет).....А като се изминаха седемте години на плодородие....54настъпиха седемте години на глад, според както Иосиф бе казал; и настана глад по всичките земи, а по цялата Египетска земя имаше хляб. 55Защото, когато огладня цялата Египетска земя, и людете извикаха към Фараона за хляб, Фараон рече на всичките египтяни: Идете при Иосифа, и каквото ви каже, сторете....57И ;от; всички страни дохождаха в Египет при Иосифа да купят жито, понеже гладът се усилваше по цялата земя....."

# 382
глава 42 -

"1А като видя Яков, че в Египет се намира жито, Яков рече на синовете си: Защо се гледате един друг? 2Рече още: Ето, чух, че в Египет се намира жито; слезте там та ни купете от там, за да живеем и да не измрем. 3Тогава десетте Иосифови братя слязоха да купят жито от Египет. 4А Яков не изпрати Вениамина, Иосифовия брат, заедно с братята му; защото думаше: Да не би да му се случи нещастие.....А Иосиф, като видя братята си, позна ги, но се престори, като чужд на тях, говореше им грубо и им рече: От где идете? А те рекоха: От Ханаанската земя, за да купим храна.....Тогава Иосиф....рече им: Вие сте шпиони....А те му казаха: Не, господарю, слугите ти дойдоха да си купят храна. 11Ние всички сме синове на един човек, честни човеци сме, слугите ти не са шпиони....Ние, твоите слуги, сме дванадесет братя, синове на един човек в Ханаанската земя; и, ето, най-младият(Вениамин) е днес при баща ни, а единият го няма.....Йосиф каза -  няма да излезете от тука, ако не дойде и по-младият ви брат тука....Пратете един от вас да доведе брата ви...И ги постави под стража за три дена....А Рувим им отговори казвайки: Не ви ли говорих тия думи: Не съгрешавайте против детето(малкия Йосиф), но вие не послушахте. ..... 23А те не знаеха, че Иосиф разбираше, защото говореха с него чрез преводач....И той се оттегли от тях и плака...и взе измежду тях Симеона(един от братята в залог , че ще  му доведат малкия брат , че ще се върнат) ...Тогава Иосиф заповяда да напълнят съдовете им с жито, да върнат парите на всекиго в чувала му, и да им дадат храна за из пътя; и сториха им така. 26А те натовариха житото на ослите си и си тръгнаха от там. 27Но когато един от тях развърза чувала си на мястото за пренощуване, за да даде храна на осела си, видя, че парите му бяха отгоре в чувала. 28И рече на братята си: Парите ми са повърнати; наистина, вижте ги в чувала ми.....И като дойдоха при баща си Якова, в Ханаанската земя, разказаха му всичко, което им се бе случило. ....36Тогава баща им Яков каза: Вие ме ;оставихте; без чада; Иосифа няма, Симеона няма, а искате и Вениамина да заведете; върху мене падна всичко това! ....Яков каза: Син ми(малкия Вениамин) няма да слезе с вас, защото брат Йосиф му умря, и само той остана; ако му се случи нещастие по пътя, по който отивате, тогава ще свалите бялата ми коса със скръб в гроба..."

# 383
43 глава -

"1А гладът ставаше голям по земята. 2И като изядоха житото, което донесоха от Египет, баща им рече: Идете пак, купете ни малко храна....Ако изпратиш брата ни Вениамина с нас, ще слезем и ще ти купим храна...Защо ми сторихте това зло та казахте на човека, че имате и друг брат? 7А те рекоха: Човекът разпита подробно за нас и за рода ни,....И взеха двойно повече; пари в ръцете си и Вениамина; и станаха та слязоха в Египет и представиха се на Иосифа. 16А Иосиф, като видя Вениамина с тях, рече на домакина си: Заведи тия човеци у дома ;ми и заколи, каквото трябва и приготви; защото човеците ще обядват с мене на пладне..... И когато дойде Иосиф у дома, поднесоха му в къщи подаръка, който беше в ръцете им; и му се поклониха до земята. 27И след като ги разпита за здравето им, рече: Здрав ли е баща ви, старецът, за когото ми говорихте? Жив ли е още? 28А те казаха: Здрав е слугата ти, баща ни, жив е още. И наведоха се та се поклониха. 29И като подигна очи видя едноутробния си брат Вениамин и каза: Тоя ли е най-младият ви брат, за когото ми говорихте?....И Иосиф бързо се оттегли, защото сърцето му се развълнува за брата му; и като искаше да плаче, влезе в стаята си и плака там. 31После уми лицето си и излезе и задържайки се рече: Сложете хляб....."

# 384
44 глава -

"1После заповяда на домакина си, казвайки: Напълни чувалите на човеците с храна, колкото могат да поберат, тури парите на всекиго в чувала му 2и тури чашата ми, сребърната чаша, отгоре в чувала на най-младия, с парите за житото му....А когато бяха излезли из града и не бяха се отдалечили много, Иосиф рече на домакина си: Стани, тичай след човеците и, като ги стигнеш, кажи им: Защо върнахте зло за добро? 5Не е ли тая чашата с която пие господарят ми...А те му рекоха: Защо говори господарят ни такива думи? Не дай, Боже, слугите ти да сторят такова нещо. 8Ето, ние ти върнахме ....парите които намерихме отгоре в чувалите си; и как бихме откраднали сребро или злато из дома на господаря ти?...Тогава те бързо снеха чувалите си на земята, и всеки отвори чувала си. 12И той претърси, като почна от най-стария и свърши с най-младия; и чашата се намери във Вениаминовия чувал.....И дойдоха .....в дома на Иосифа, гдето той още се намираше, и паднаха пред него .....Оня, у когото се намери чашата, той ще ми бъде роб; а вие си идете с мир при баща си. ...Имаме стар баща и малко дете на старостта му(Вениамин), и неговият брат Йосиф умря, тъй че само той остана от майка си, и баща му го обича..... Детето не може да остави баща си, защото, ако остави баща си, той ще умре.....и слугите ти ще свалят бялата коса на слугата ти, баща ни, със скръб в гроба....как да отида аз при баща си, ако детето не е с мене? "

# 385
глава 45 -

"1Тогава Иосиф не можа вече да се стърпи пред всички ония, които стояха пред него, и извика: Изведете всички от пред мене. И не остана никой при Иосифа, когато той се откри на братята си. 2И заплака с глас, та египтяните чуха; чу още и Фараоновият дом. 3И Иосиф каза на братята си: Аз съм Иосиф. Баща ми жив ли е още? Но братята му не можаха да му отговорят, защото се смутиха от присъствието му. 4Тогава Иосиф рече на братята си: Елате близо до мен, моля ви. И те се приближиха. И рече: Аз съм брат ви Иосиф, когото вие продадохте в Египет. 5Сега, не скърбете, нито се окайвайте, че ме продадохте тук.....Бързайте, идете при баща ми и му речете: Така казва синът ти Иосиф: Бог ме постави господар над целия Египет; ела при мене незабавно. 10Ти ще живееш .....при мене, ти, чадата ти, и внуците ти, стадата ти, добитъкът ти и всичко що имаш. 11Там ще те храня, (защото остават още пет години на глад), за да не изпаднеш в немотия, ти, домът ти и всичко що имаш.....15И целуна всичките си братя и плака над тях; и след това братята му се разговаряха с него. 16И известие за това се чу във Фараоновия дом, като казаха: Иосифовите братя са дошли; и това стана угодно на Фараона и на слугите му. 17И Фараон рече на Иосифа: Кажи на братята си: Така направете: натоварете животните си и тръгнете, идете в Ханаанската земя. 18И като вземете баща си и челядите си, елате при мене;.....и Иосиф им даде коли, според Фараоновата заповед, даде им и храна за из пътя. 22На всеки от тях даде дрехи за премяна; а на Вениамина даде триста сребърника и дрехи за пет премени. 23И на баща си изпрати десет осли натоварени с Египетски блага, десет ослици натоварени с жито и хляб, и храна за баща си за из пътя. 24Така изпрати братята си та си отидоха; и поръча им: Да не се карате по пътя. 25И тъй, те излязоха от Египет та дойдоха в Ханаанската земя, при баща си Якова. 26И известиха му, казвайки: Иосиф е още жив и е управител на цялата Египетска земя. А сърцето му примря, защото не ги вярваше. 27Но те му разказаха всичко, което Иосиф им беше говорил; и като видя колите, които Иосиф бе изпратил да го вземат, духът на баща им Якова се съживи. 28И рече Израил: Доволно е; син ми Иосиф е още жив, ще ида и ще го видя преди да умра. ...."

# 386
47 глава -

"27И тъй, Израил се засели в Египетската земя, ....., гдето придобиваха имения, наплодяваха се, и твърде се размножаваха. 28И Яков живя седемнадесет години в Египетската земя, така че числото на годините на Яковия живот стана 147...... 29А като наближи времето, когато ... трябваше да умре, повика сина си Иосифа и му каза: Ако съм придобил твоето благоволение, моля, ......закълни ми се, че ще....; ми покажеш тая благост и вярност: да не ме погребеш в Египет, 30 но когато почина ....., да ме пренесеш от Египет и да ме погребеш в тяхната гробница. А той рече: Ще направя според както си казал."

На 10 страница е  гробницата на Авраам , Исак и Яков - последен погребан там от сина си Йосиф.... Пешерата "Махпела".

# 387
50 глава -

"14И Иосиф, като погреба баща си, върна се в Египет, той и братята му и всички, които бяха отишли с него да погребат баща му. 15А като видяха Иосифовите братя, че умря баща им, думаха си: Може би Иосиф да ни намрази и да ни възвърне жестоко за всичкото зло, що сме му сторили.....20Вие наистина намислихте зло против мене; но Бог го намисли за добро, за да действува така, щото да спаси живота на много люде, както и стана днес. 21Прочее, не бойте се; аз ще храня вас и челядите ви. И утеши ги и говори им любезно. 22Така Иосиф остана да живее в Египет, той и бащиният му дом. И Иосиф живя  110  години .....Аз умирам; а Бог непременно ще ви посети, и ще ви заведе от тая земя в земята, за която се е клел на Авраама, Исаака и Якова...."

След  време идва  друг фараон , който не знае Йосиф ....нещата се изменят .....евреите стават роби на Египет ......а  от тях излиза  Моисей , който да ги изведе в обещаната земя .....

Край на историята  за Йосиф  Peace дано беше интересно   bouquet

# 388
Петя мерси,ама даѝ малко по кратко.Сега съм с оправен нет и мога по споко да пиша.забелязах,че историята на Египет се припокрива много с тази на Израел в миналото.До колкото знам и сега имате добри взаимоотношения с тази дъжава.
Сега един въпрос към Петя аз все на теб ги задавама,ако все пак мога да попитам-как общувате с християните там,в смисъл има ли напрежение поради различия,разбираеми какви.

# 389
Здравейте!
Петя и аз имам 2 въпроса:
1.Ти сигурна ли си,че точно това е мястото,където се предполага,че е роден Исус Христос?  newsm78 Моят мъж като видя снимките каза:Ами то,долу настилката е мрамор,въобще не ми прилича на обор това помещение.  newsm78
2.Ти цитирайки Стария завет ни четеш от кой източник и на какъв език? 

Общи условия

Активация на акаунт