ИЗРАЕЛ

• 59 022
  • 579
  •   1
Отговори
# 390
krisy, такава  дълга история  неможе по-кратко , можех  2  дена да я пиша , но не ми се ще да  я накъсвам , четете  си я  на почивки....няма как  20 глави в 1 страница - бива , кажете мерси , че  съм го сдъвкала  Mr. Green

За политика не ща да  говоря.Не винаги мир на хартия  е мир на практика и обратно...

С християните няма проблем никакъв , както и с останалите вероизповедания , стига да са мирни жители.Има много християни в Израел, има араби християни , филипинци много католици, индийци християни....Естествено всяка общност има своите особености и  е донякъде  обвита в своя  си воал , то е неизбежно и естествено.

mummy,Никой не може да е  сигурен за  1 точка от картата преди 2008  години почти....така смята християнската църква , там се покланят и са определили това място, има много туристи , затова го дадох .Аз лично немога да знам  Simple Smile Предполагам някой епископ може да обясни , свещеник , все пак е християнска работа това.Не е обор , разбира се , защото е построена отгоре църква.Никой обор неможе да  оцелее 2008  години....моля ви се ....гледайте по - реално и с логика   Simple Smile

Имам он лайн Танах ( стар завет) на иврит, който автоматично се превежда на  български и така копирам и слагам тук.Мисля , че  в различните преводи на библията на християните може да има по някоя дума разлика , не повече.

Да не мислите , че е лесно да  изчетеш и подбереш накратко цитати от 20 глави за да  разкажеш една история  най-обективно  Simple Smile Моля , да си уважаваме труда , ако вземем със  свои думи на 2 на 3 - глупаво ще се получи ...понякога става дълго , няма как ....затова да си починем от истории малко предлагам , все пак са по ваше  желание  Flutter

# 391
  • Пловдив
Петя, и аз имам една по-скоро молба към теб.
Имам приятелка която се омъжи за евреин и сега поиска да й направя картичка за Коледа и за Ханука.
Коледни елементи имам, но от другите - само един свещник и една звезда. Можеш ли да ме насочиш към сайтове с такива картинки за Ханука?
А и още един въпрос, този въпросен свещник със колко свещи е?

Извинявайте че ви оспамвам темата!  bouquet

# 392
И така тук не става въпрос за политика,интересуваше ме чисто човешки дали все пак успяват да постигнат нормално общуване,без да се засегнат религиозните различия.Израел е все пак страна с три различни вероизповедаия-интерсено как съжителстват по между си без да се засягат
Все пак каквото и да научаваме от телевеизия винаги има момент на манипулация и собствена гледна точка.
Затова ме интересува живото общуване на човек,коѝто живее там и има свои собствени наблюдения.
Предполижих,че превода на истории те е автоматичен,направих малко справка с Стария завет от Библията.Няма лошо,но понеже съм гледала доста филми със сюжети от Стария завет ме интересуваше доколко се припокриват.

# 393
Pesheck, не оспамваш темата.По-типично от  свещника и звездата няма ....Свещника е с 9  свещи....  Ето обаче  много декорации за ханука  на този сайт -  http://search.msn.com/images/results.aspx?q=Hanukkah%20decorations&FORM=SSIR   Peace

криси, ами филмите са холивудска продукция повечето  , а великия холивуд  Wink  често си позволява да изменя и украсява нещата не само с библейските филми , а и с всички исторически  ....нека ....в общи линии обаче се  води линията на историята така .... Simple Smile бива ....все пак  е  друго  да знаеш истинската история по Танах ( стар завет).Криси ...аз  за политиката между Египет и Израел казах , че не ми се говори ...не за  различните  3  религии ( че и повече) в Израел...Там си казвам  ето - не виждам конфликт аз .... то във  всяка религия , нация ....навсякъде има и разбрани и добри , и неразбрани и лоши хора ...така мисля ...неможе да  обобщи човек някак си ...но ако се опитам - ами бива ...сложна държава е това - смесица голяма е ...всеки се старае да  е най-прав и най-знаещ , нали знаете ....стига да   е мирно - няма  проблем , всеки да си гледа обичаите и празниците ... Simple Smile Криси ,  , благодаря  за любопитството , интересно ти е , влизаш в нещата   и искаш да знаеш.Нямам проблем да отговарям доколкото мога ...може би има неща , които не разбирам кой знае колко  Simple Smile , но се опитвам да  се държа , стягам се в кръста  Joy 

момичета ,  после ще пусна снимки от тази вечер , бяхме на разходка с малката , приятна вечер беше , полъхваше  не студен вятър ....тя си спа  в количката , а  аз си обикалях ...снимах за вас  вечерни снимки от  Ришон Лецион , моя град , близо до Тел Авив.Това обаче - после  Peace

# 394
много се радвам,че не преимаш нещата лично.Но като бивш преподвател в англ.колеж съм работила с ученици и колеги с различни вероизповедания,включително и  евреи.За мен това  е предизвикателство и интерес.Аз обичам различията,понякога не ги разбирам,друг път не ги приемам,но винаги ги уважавам.Просто ги обсъждам,защото човек не трябва винаги да приема нещата едно към едно,а да мисли,да пита,да разсъждава-нали всеки затова има глава на раменете си.Опитвам се да има диалог и в този диалог разбира се цивилизован да изпъкнат интересни неща.Аз съм си ортодоксална християнка,ама не таква че да спазва всички канони и традиции,просто се опитавм да бъда добра като човек,опираѝки се на моята вяра,която не е много силна са съжаление,маѝ ми липсва воля или просто като Дон Кихот много чета и съм се сбъркала малко,надявам се да е малко.Но понеже съм убедена,че мъдростта на света е дошла от Близкия Изток ,затова с удоволствие чета и научавам от теб различни неща,а да гелдам снимки и филми си е кеф.Пък ми е интересно как съчетавате традиции и съвременност.А между другото много харесваме с мъжа ми  една евреѝска певица Ищар,сосбено една неѝна песен-Horchat hai caliptus не знам дали съм написала правилно името на песента,но ако имаш някога време моля те преведи  ми текста от иврит.

# 395
Ако  намериш текста  , изпрати линк , ще го преведа , ползвай търсачки разни, аз тази песен и певица не  ги знам  newsm78   Simple Smile

Снимките от разходката - утре , лека ви нощ.... Peace

# 396
Horchat hai caliptus - това е заглавието на песента.Ето ти саѝта от коѝто можеш да я свалиш или чуеш www.youtube.com името на певицата се изписва ishtar

# 397
Krisy- заповядай

Евкалиптова гора

Когато мама тук дошла
била красива, млада тя
и моят татко построил за нея къща на върха.
Половина век изминал тъй,
водите в извора се леели,
на мама черните къдрици превърнали се в чисто бели.

А на река Йордан брегът
все същият е още -
едно и също място,
една и съща тишина.
Евкалиптова гора,
стар мост и стара, стара лодка,
ароматът на солта над старата река

По пътеката надолу
се движат бебета
отиват до водата
и цапат със крака.
Порастнали са вече,
щом могат да пълзят
не знам дали се лъжа -
по двойки май сноват...

А също виж това:
http://www.youtube.com/watch?v=6yU7Dy5rJ7o

# 398
 Хоршат аекалиптус -  евкалиптусовата гора ....Хубава песен , това не е единствената й изпълнителка , те много изпълнители я пеят , тя е нещо като  народна ли да кажа песен ...

Криси , не се  сдържах преди да  спра компа пак да надникна , та уж  лека нощ ,ама луд умора няма , пак съм тука  Joy Моя мъж  знае даже думите на тая песен ....., за мен е нова ...не я  бях чувала , нежна е ...хареса ми ....
  http://uk.youtube.com/watch?v=9yDqsFFA2lU -  песента

Ето я Ищар - певицата -  за  по-широката публика   Wink  Тя малко Шакира пада бе ....хубавица е ....образовах се и аз малко по израелска музика.Тя имала и песни на арабски  гледам ....интернационална мацка.Ето една песен на арабски даже - http://uk.youtube.com/watch?v=cdY8LjyWXG8   Между другото майка й е  египтянка , а баща й  от мароко...с испански корени...Тя и сестра и  говорят арабски и иврит....Ищар е кръстена на баба си ....това е  име на персийска богиня  на плодородието , известна със  статуята си без глава (идеалната  представа за жена ....хубаво тяло и без глава  hahaha Joy)  Родена е в Израел  тази певица Ищар , но ми се струва , че е  арабка , мюсулманка , дори по името ....

Криси , да  знаеш моя мъж  работи с всякакви хора, чужденци , но и израелци.....Мисълта ми е , че  едни от най-добрите му колеги и партньори в работата са  двама араби  от  Ерусалим  - единият християнин , другият мюсулманин.Те един друг не се обичат толкова , а моя няма проблем с тях....иди разбери хората , ето - до човек е ....пример  за странна комбинация  Simple Smile Вчера по новините дадоха един религиозен евреин  се объркал с Джи Пи Ес -а и влязъл в  едно арабско селище тук , та  му хвърлили половин метър камък  по колата за дето е влязъл там .....Иначе колегата на моя мъж  мюсулманина иска да  му идем на гости да ни коли коза чак....любов .. Simple Smile..не че ще идем ....та....всеки си знае района както се казва , така е най-добре за всички.....

Ето , Тали даде текста преди мен , браво....  Wink

# 399
друго си е когато човек,коѝто знае добре иврит ти я преведе има добро звучене на бг.език.Благодаря

# 400
Ищар е била в България преди 3 години и в шоуто на Слави каза,че наполовина е евреѝка,ама не разбрах коя половина.За другата знам,че е арабка.

# 401
Ищар е била в България преди 3 години и в шоуто на Слави каза,че наполовина е евреѝка,ама не разбрах коя половина.За другата знам,че е арабка.

Аз, а после и Петя писахме по този въпрос, но ми се иска още веднъж да кажа.
Няма такова нещо като "половин еврейн" или си еврейн или не си. Ако майката е еврейка, съответно и детето се води еврейче, а не половин, дори и бащата да не е. Ако бащата е еврейн, а майката не е- детето не е еврейче, дори и наполовина.

Интересна комбинация би се получила с майка еврейка и баща арабин. Едните признават по майка, а другите по баща. Детето си е "свое" и при едните и при другите.

# 402

Интересна комбинация би се получила с майка еврейка и баща арабин. Едните признават по майка, а другите по баща. Детето си е "свое" и при едните и при другите.

Joy вярно...

значи мами вашите дечица ... водят се българчета,с баща евреин . newsm78 така  може ли да се каже?

# 403
   Joyхахаха     ама комбинация  е  еврейка с  арабин , мале  се -  евреите ще  го  взимат малкото за еврейче , а  арабите  за арабче   JoyХич не са си  свои нито при едните , нито при другите , проблемна комбинация ...ак си е до семейство....имам примери за такива  бракове, любов , какво да се прави ....сърцето е объркан орган  Simple Smile не слуша , да са  живи и здрави .... Peace

Вижте , изкам да кажа , че това  за което Тали и аз  говорим за религията , която  се взема по документ е някак си само като факт , като по  документ ....как да кажа ....чувството на самото дете , средата , в която живее , семейството , в което израства го правят  как да се чувства , по съзнание може да е близо до религия ,  която не е негова по документ ....празнува празниците на тази религия , чувства се така ......затова са "поправими" нещата ....има начин и документа да се  промени според желанието на детето или на  мама , тати и детето ....онова  другото е повече на хартия....

Моите деца са евреи , защото промених религията си , когато още бях бременна с първото , и двете ми деца се родиха , когато вече бях с религия  юдейка.На малкия направихме обрязване на 8-мия  ден според обичая , направихме откупуване от Коен на първороден син и всичко по реда.Много деца тук променят религията си като отраснат , защото само тати е  евреин , те се чувстват евреи , и искат и по документ да са такива ....Промяната на религията поставя  всички на една линия ....с еврейска смеска, без  еврейски корени , всички от  един старт ...така е ....изкарва се  един 1 годишен курс да го нарека , в който се изучават традициите , празниците , стария  завет целия.....както и молитвите, посещава се  синагога поне 1 път седмично (събота.)......и така ....естествено може човек да се учи цял живот .Струва ми се , че повечето след този курс  не продължават да са религиозни изобщо , както мен например.Аз не се държа така , не се обличам като религиозна еврейка с  дълга пола (панталон - не ) и не си покривам косата (с шапка или шал ...има и модерни много ....с дънкови поли , просто да не е панталон ,  и не с потник , поне с къс ръкав ...).....Това правят религиозните евреи , които са съсредоточени в  Ерусалим , има ги и тук , но малко ....Имаше  едно момиче от курса , което остана религиозна след курса до днес ....тя  е единствена от 30 човека мисля  Rolling Eyes Simple Smile всеки избира.....Имаше една  филипинка с 4  деца от  евреин , остави курса на средата - нямаше желание ....всеки избира .....после  се минава  в Ерусалим  нещо като интервю , изпит лек , те са умни хора , виждат мотивацията на хората .....няма нищо , че изглеждат ограничени , целите в черно и с бради .....много са умни и проницателни ....аз бях бременна и минах  лесно , немисла , че искаха да ми  осложняват положението , скоро щях да раждам без това ...има  други , които ги връщаха по разни причини ...та така .......Задоволих любопитството на  всички  bowuu

# 404
   Ако има интерес , мога да разкажа за обрязването и за откупуването  , това са древни обичай.Обрязването започва от Авраам , който обрязвва 2  си сина - Исмаил и Исак.От исмаил моюсуманите на сам  се  обрязват , ос Исак насам - евреите .....Има разлика във  времето .Евреите обрязват на 8-мия ден според стария  завет, мюсулманите - по-късно (незнам с точност кога).Естествено  може и след 8  дена  ако детето не се чувства добре , недоносено е и така , най-важно е здравето на детето.Прави се или в синагога , или вкъщи , или на голямо празненство като сватба.......Саги беше обрязан на такова празненство, цялата рода дойде с чекове  Flutter , бива ... Wink Човекът , който обрязва се нарича "моел".Това са хора , които вършат това  цял  живот , имат си инструменти , запознати са , чисто е и бързо.Това им е "професията", канят ги и в чужбина по еврейските общности , където няма моел.Обрязването стана много бързо ,  детето не плака много (малката плака повече като й слагахме обици  Joy).Трябва да се търси добъ моел.Този , който  е обрязвал мъжа ми и братята му и техните синове почина , та сена му дойде да обреже Саги , той на 50  години , млад  Wink и все  се шегуваше , че нямало да му скъси пилето  Joy 'щото гледа , че  се притеснявам ...  Rolling Eyes

Откупуването е  друг обичай - откупува се само  първороден син на майка, т.е. ако първото което ражда е син и не е имала аборт преди това.Символично е това , прави се празненство  и се дава на Коен , една от  древните фамилии... една  сребърна пара ....(после я  връща де ... Mr. Green) , за да  се откупи детето , защото няма да е  свещеник....както в миналото първородните са били.С 2  думи весело става ....

Общи условия

Активация на акаунт