ИЗРАЕЛ

• 59 797
  • 579
  •   1
Отговори
# 495
   Галит, зависи кой как се  е подредил в живота , от коя страна го вижда , по каква линия е попаднал някъде.Съжалявам , че си видяла нещата под  тоя  горчив ъгъл , та чак  за ужас и страх говориш.За мен не е така, зеленината не ми е изкуствена, а мила и красива Simple Smile.В интерес на истината не ахкам на всеки ъгъл Simple Smile , защото съм нова....тук съм 5 години и в началото бях по - скептична , но колкото повече  живея тук , повече ми харесва , повече свиквам, по добре се справям.Нито ми се  е налагало да въртя метла , нито съм се чувствала в гето.Много жалко за много  които са минали по тоя път , то е ясно , че  другите като мен им се виждат наивни.Въпрос е на  намиране место в  едно общество.Яснои, че ако си минал по горчив път , горчиво ще ти е останало в  сърцето .На мен не ми е .Реалист съм, Зная  за трудните моменти.Преживях и последната война тук.Това е Израел.Такъв  е.Ако няма оръжие , няма да има Израел.Мисля обаче , че  Израел има много история, много природа, много  археология и забележителности да показва.
  Хората тук не  живеят в ужас ни най-малко, не се чувстват като в затишие преди буря по ония трагичен начин.Това чувстват някои , не свикнали , нови да кажа, подхождащи скептично и със страх.Аз обективно показвам  живота си тук, ежедневието...и не само моето , а на  мнозонството хора.Съжалявам за черните очила през които   някои виждат Израел , то е разбираемо донякъде.Зависи по какъв път си минал.
  Грозни  гледки има навсякъде по света, лоши хора - също, горчив опит - още повече.
  Галит, много ми е интересно обаче как нищо не казвате (по песимистично настроените) за  всичките красиви неща които показваме тук , за историята ,  за местата ....,  а направо се  вмъквате ни в клин , ни в ръкав  с нещо горчиво.....къде  бяхте 25  страници от темата ......нищо друго ли не прочетохте.Обективния човек  би се  включил  и в добрите  разисквания , и в лошите ....мисля , че  сте песимисти, за което съжалявам  ....

ТАЛИ , чудно место е това с крокодилите , аз имам снимка с едно крокодилче  в ръцете - бебе , то май  опоено беше  Joy не мърдаше  хайвана , ама една студена кожа на усещане, едно странно ......Там има басейн с   гореща изворна  вода....страхотно е  ....Намира се  близо до границата с Йордания.Приказка е там.Тази  година пак ще ходим с майка като дойде , живота е хубав  Party

Последна редакция: нд, 30 дек 2007, 22:34 от petia911

# 496
 Живея  в Ришон Лецион , 4 по  големина град в Израел, около 20 км. от Тел Авив.Не в малко градче.Мисля , че  живеещите близо до границите в малките населени места там ( по-ефтино и красиво) усещат напрежението повече на моменти....най-вече в близост до ивицата Газа и Ливан (където беше последната война).Всеки избира къде да живее според паричните си възможности и разбиранията си за патриотизъм и религия.Тук е скъпо , но живота е хубав. Peace

# 497
Нора,  ми то не е много отдавна  това за Офра Хаза  Joy , майко мила , аз пък я изкарах антика JoyТя  е била съседка на бабата на мъжа ми в Тел Авив.Офра Хаза е с  произход от Яман, затова има и песни на този език , който така прилича на арабски, но не е .Ето я  и нея ...хубавица е била ..няма какво ...един такъв интересен чар - 
Ето я в национален костум от Яман - 

Чаровница .....казват , че мъжа й нещо не бил човек.....след  това и той умира от  спин...

# 498
Да, в крайна сметка всичко е хипноза и самохипноза. А Израел се набляга доста на тези два компонента, защото иначе можеш да превъртиш, дори и от положителните емоции.
Все пак за тези, които никога не са били в Израел - библейските притчи и сказания са едно - а животът и реалността съвсем друго нещо.Хубаво е, че се е намерил някой, който посвещава време, за да представи в смлян и разбираем  вид еврейската традиция, религия и обичаи. Не всеки има възможност да пътува до Обетованата земя още по-малко да живее там и да е потопен изцяло в темата. Все пак мисля, че е малко объркващо аудиторията да се представят нещата идеализирано, романично-приспивно и направо изопачено. Защото в света няма само бяло, а има за съжаление и черно. Няма само рай, а има и ад.
 Аз не знам по какви канали авторката петя се е добрала до Израел, при условие, че не е еврейка. Доколкото схващам мъжът и не е дори български евреин, а местен, т. е. не е минала през онова нещо, което се нарича на иврит алиа.. Много рядко местен се жени за жена нееврейка. Конвертирането се разбира от самосебе си. Иначе не си човек. Цялата рода ще я гледа накриво и ще и вика "гоит масриха" - попитайте я какво означава това.Аз не се съмнявам в искреността на Петя и всеотдайността и за юдейството и израелизма. Просто искам да сигнализирам , че страната Израел има и друго лице и че наравно с положителното има и доста трески за дялане. В крайна сметка истината се намира, както винаги, някъде по средата и ние сме длъжни да потърсим баланса. Точно това се опитвам да направя от няколко години и може би скоро усилията ми ще се увенчаят с успех и моята книга за Израел ще излезе на бял свят. Приятно съм изненадана , от интереса, който предизвиква темата  в този форум, може би ще се наложи да си преведа творбата и на български език. Grinning.
Поздрави!

# 499
  • България
    Галит, много ми е интересно обаче как нищо не казвате (по песимистично настроените) за  всичките красиви неща които показваме тук , за историята ,  за местата ....,  а направо се  вмъквате ни в клин , ни в ръкав  с нещо горчиво.....къде  бяхте 25  страници от темата ......нищо друго ли не прочетохте.Обективния човек  би се  включил  и в добрите  разисквания , и в лошите ....мисля , че  сте песимисти, за което съжалявам  ....

Именно Peace Peace

Тали Дан,много красота показа и ти,с моят син  гледахме дълго всичко в темата ,той проявява голям интерес напоследък,та вече знае много за Израел. Laughing
Благодаря ви и на двете.  bouquet

Ааа,Пете,някой друг май пита за Офра.. Joy Joy,ама аз намазах...

галит98, Аз мисля,че човек трябва да уважава това, че някои е седнал неуморно и интелигентно да ни запознава с  толкова много интерсни  факти,които ние никога и няма откъде да научим,поднесени по такъв увлекателен и приятен начин,за да изпадаме в спорове и конфликти.
Темата не е политическа. Stop

Последна редакция: нд, 30 дек 2007, 22:32 от norah

# 500
  Медиите тук не преувеличават Simple Smile , в чужбина, извън Израел - може би ....а и хората извън Израел  не виждат по-широкообхватно картината , а само това , което им се представя от медиите , затова  има "страх".....Те и да не се  опитват да преувеличат , самата откъслечност на информацията , самата й ограниченост по естествен начин създава картина на страх.Така е.

# 501
    Галит , нямам лоши чувства към теб, но съм длъжна да отговоря публично в темата.Аз съм реалист човек, но и дипломат.Желая ти успех в живота и весели празници.Домът е там , където е сърцето. Peace

# 502
Живея  в Ришон Лецион , 4 по  големина град в Израел, около 20 км. от Тел Авив.Не в малко градче.Мисля , че  живеещите близо до границите в малките населени места там ( по-ефтино и красиво) усещат напрежението повече на моменти....най-вече в близост до ивицата Газа и Ливан (където беше последната война).Всеки избира къде да живее според паричните си възможности и разбиранията си за патриотизъм и религия.Тук е скъпо , но живота е хубав. Peace
[/color][/size]

Ние живяхме в Холон. На ир ха йафейфейа ве ха ярока и т.н., така пишеше  по кофите за смет! Laughing Като си спомня имаше наистина прекрасни, прекрасни моменти. Дори във факта, че се бориш за себе си, че си оставен да държиш собствения си живот в своите ръце. Израел изостря инстинктите ти за живот, за самосъхранение. Може би затова жените там раждат по много, за да остане след тях живот. Да има да убият, да има и да останат. Какво да ти кажа...Понякога си задавам въпроса дали отиването в Израел беше грешка и напоследък все по-категорично се отговарям -  НЕ не беше. Благодарна съм за много неща. Затова като пише,  много внимавам да не настъпя някого по мазола. Изарелците са много чувствителни. Като се прибрах в БГ пуснах в моя вестник една скромна статийка, леко пътеписна, леко аналитична - на средващия ден вече звъняха на главния от посолството, за да му се оплакват, че не били доволни. Трудно е да им угодиш.
Все пак съм  благодарна, че не бях принудена да остана там за цял живот, че все пак имах право на избор и голям шанс да се завърна в Европа на бял кон, тъй да се рече.. Joy

# 503
Не мога да не отбележа, че специално месните са толкова свикнали с живота си и не се чувства никакъв страх и параноя. Ще си позоля да цитирам, нещо с което съм много съгласна:

Без всякакво съмнение "Мединат Израел" е най-добре организираната държава в света. Отначало ти се струва като един гигантски "Big Brother", защото почти навсякъде има камери. Това обаче кара хората да не вършат глупости - кражби или вандализъм, защото ще бъдат наказани много бързо. Да, това е една полицейска държава, но това не притеснява никого, даже напротив - успокоява ги. Нищо лошо не може да ти се случи, и никой няма да ти посегне, на теб, на детето ти или да ти краде колата.

Твърдя, че в момента това е най-сигурното място за живеене в един неспокоен свят.

Точно поради вълната от тероризъм по света, тук мерките за сигурност са железни и никой не прави компромиси с това. На влизане във всяко обществено място има охрана, която те проверява обстойно с детектор, отделно дамските чанти. Терор има вече навсякъде по света, но само тук има изградена система за борба с него.

Разбира се, че има престъпност. Обикновено се случва следното: във вечерните новини по ТВ съобщават: "снощи се случи еди-какво си, днес сутринта полицията задържа еди кой си." На другия ден показват кадри вече от съдебната зала. Просто няма лабаво и полицията си гледа работата както трябва. Гледай си я и ти, не прави глупости и нямаш проблеми.

Армията се нарича "ЦААЛ" - армия за отбрана на Израел, но всички я наричат просто "Цава"-та. Военната служба е 2 години, но само за жените, мъжете служат 3, освен ако не са във флота. Там е още повече. Не съм виждал някой да си носи службата с толкова гордост и достойнство! Всички са нон стоп с униформа, слънчеви очила, лек грим и тежко оръжие. В кафене, магазин или дискотека - също. Абсолютно е забранено да се оставя оръжието, но то винаги е отделно от патроните.
Злополуките с оръжие по време на отпуска са изключителна рядкост.

galit98 ако Петя не е типичен пример за алиа, то аз съм. Разбира се, че и тук има много недостатъци. Никой не го отрича. Далеч съм от идеята да идеализираме Израел. С Петя не агитираме хората да се преселят тук, а просто разказваме за неща, които сме видели с очите си. Емигрантите без знание на език и опит и в САЩ работят в МакДоналтс и въртят парцали. Важно е как и до колко се адаптираш.

Ако прегледаш темета- Петя вече е обяснила как е попаднала тук  Peace.

# 504
  • България
галит89 ,ами отвори си твоя тема за Израел,след като си толкова запозната,да видим може и да има по -голям интерес там...

Толкова много нетактичност в два поста ooooh!,не може да задава6 лични въпроси на Петя,тя не е длъжна да ти отговаря как е попаднала там,и ако бе6е чела би трябвало да си разбрала,ама май не си чела. Close
"чукча писател,не читател" май Mr. Green

# 505
   Галит, имат хората по 3 деца средно и е  грубо да се каже  и да убият да има ....това не го коментирам повече.
   Моята история  ако беше прочела няколко страници назад щеше да я разбереш.Там помолих и с български думи да се говори.Не е срамно.Кажи направо.Гоя масриха - смръдлива друговерка.ТОВА  е примитивно.Аз си  смених религията - да  , но пак ще кажа , че много преди това ме обичаха  моите и цялото семейство на мъжа ми.Приета бях топло от  обичливи и интелигентни хора, в чиито речник даже няма такива грозни думи , каквито лепкаме тук.Има всякакви хора разбира се.Имам много приятелки и съседки , които са на моето положение и живеят в мир.Израелците в последно време се женят много навън и с това се  свиква сякаш повече и повече.Мъжът ми е израелец , кореняк....разказах по-назад дори историята на бабите му ....
  Галит, не бъди груба, чети и после  хвърляй остри думи.Струваш ми се прибързана и някак хаплива, което хич не ми пречи, но държа да отговоря  тук.И как стремливо отклоняваш всеки мой опит да говоря за нещо друго , което интересува ДРУГИТЕ  четящи форума.
  Галит ,все пак ,  близо 5000  човека следят с интерес темата , за което благодаря.А Няколко , включая  ти  мислят , че  е приспивна.....е  това  е  добра пропорция все пак  Simple Smile Радва ме.Ако имаш за цел да внесеш тук  горчивина и "реалност" както ТИ  я виждаш - давай , ама   стреляй  на веднъж та да можем дас продължим все пак с хубавите неща от  живота  Wink

# 506
[quote author=petia911 link=topic=248324.msg6011249#msg6011249 date=1199046357]
  Медиите тук не преувеличават Simple Smile , в чужбина, извън Израел - може би ....а и хората извън Израел  не виждат по-широкообхватно картината , а само това , което им се представя от медиите , затова  има "страх".....Те и да не се  опитват да преувеличат , самата откъслечност на информацията , самата й ограниченост по естествен начин създава картина на страх.Така е.

[/quote]
[/size]
Израелските медии са изключително истерични и ако човек ги следи (а повечето хора ги следят денонощнор в бара където работех дънеше нон стоп Радио Галгалац) може сам да истеряса, особено ако има "събития". Ти самата пишеш, по-горе, че ако човек не гледа телевизия и не слуша радио няма от къде да разбере какво се случва, защото в тила е спокойно. Така е!В тила е привидно спокойно. Докато не грухне някой автобус, някой каньон или някоя дискотека. А иначе държавната телевизия показва само детски филмчета по цял ден, за да може децата да са стафирани пред ТВ-то и да не пречат на възрастните. А като стане атентата, разбира се прекъсват филмчето и се започва масакрата - трупове покрити с одеала и локви кръв, пребледняла от ужас  репортерка от "мястото на събитието" съобщава колко ранени и колко убити, на фона хвърчат линейки и миштара (полиция).  Хората в чужбина действително не виждат всичко, най-кухненските неща са им спестени, тъй да се рече, за да не се разтройват. Но по света Израел не се ползва с име на сигурна и безопасна страна. В немските каталози за екзотични екскурзии няма такава дестинация, въпреки че да се разглежда  - култура, археология, паметници - пълно е! Който заминава за Израел го смятат за много смел човек и малко безразсъден!

# 507
  • България
Галит98,твоята "лична драма" не вълнува никого тук,нито сме длъжни да ти търпим грубите и  недообмислени коментари.Ако си интелигентен човек трябва да си разбрала досега,но ти продължаваш... Shocked
Става неприятно,не разбра ли? Mr. Green
Аз се оттеглям,няма смисъл да ти отговаряме повече..

# 508
галит89 ,ами отвори си твоя тема за Израел,след като си толкова запозната,да видим може и да има по -голям интерес там...

Толкова много нетактичност в два поста ooooh!,не може да задава6 лични въпроси на Петя,тя не е длъжна да ти отговаря как е попаднала там,и ако бе6е чела би трябвало да си разбрала,ама май не си чела. Close
"чукча писател,не читател" май Mr. Green
[/color][/size]
Айде сега ще се обиждаме на чукча. Не ми е интересно да чета неща които знам, например цитати и притчи от библията. Банализми, преписвачество от записките в улпан Гяур. Между тях интересните и съществените неща  просто се губят.
Освен това за мене са много по-важни  психологическите аспекти на темата, как хората живеят днес, как се чувстват, какво мнение имат по даден въпрос. Някакви истински разкази, преживяно , докоснато. А не па-па-па-пар вижте ме колко много знам! Пише ви като свои големи открития и вие трябва да и ахкате и да и се възхищавате. За мене това всичко звучи наивно. Искаше ми се темата да бъде разширена да бъде включен в нея елементът ЧОВЕК. Не ми е интересно да си отварям моя тема. Това звучи  средношколски, инфантилно  "отвори се своя тема.."Аз си имам трибуна, от която да бъде чута и четена и то много по-голяма от този скромен майчински форум. Grinning

# 509
  Бе  гледаме  телевизия , ама  тя си е реалистична , пък и ние някак по широко виждаме картината.
  Това пък за детските филмчета и кървавите трупове ....стига маце - изнервяш се, прекаляваш....едно извинявай даже не ми каза , задето с такава  неточност говориш по мой адрес и така остро.Включваш се само  по "твоите" си размисли , някак откъснато от  контекста, от хората наоколо.Не ме цитирай откъслечно, не  вземай за лична обида моето щастие и успех.Баба  едно време казваше - не си гори мостовете, по които минаваш .....не си плюй зад  гърба.....било - било....не ти оттърва - заминала си.Мисля , че  стана ясно на всички с 3  твои постинга  на какво мнение си и "другата" страна на монетата  я  видяхме , добре , успокой се  вече.

Оставям те и аз да се изкажеш , казвай си , хайде .....по нататък ще стане спор ако в този дух се продължава ....По-добре да си легна...

Интелигентния човек разглежда нещата многостранно.Мисля , че ти не успяваш , а точно срещу това уж  се бориш.Човек трябва да е освободен , дипломат , широкомислещ, обективен , но не груб., да знае баланс и мярка , да   жонглира с много топки .....така е в живота.Такива хора успяват.

Лека нощ  Wink

Общи условия

Активация на акаунт