ИЗРАЕЛ

• 59 781
  • 579
  •   1
Отговори
# 510
  • България
Ами като има6 трибуна върви там,какво прави6 тук Mr. Green..или да се обадя на модератор?

# 511
  • София
Следя темата с голям интерес, защото имам няколко клиента Евреи, които непрекъснато тормозя с въпроси за Израел и хората там, също религия и прочие...
В тази тема също видях доста за религията и за това какви се яде, не се яде по тази причина...

Ходила съм на служебни вечери с някои от тях и много внимавах къде ги водя и какво поръчвам, за да не се чувстват неудобно.  
Съвсем наскоро обаче един от 'моите' Евреи ми каза, че хората в Израел съвсем не спазват стриктно правилата за хранене /да не се смесва млечни и месо, да не се яде свинско, миди и пр./, че това е разпространено най-вече сред ревностните вярващи. Обикновените хора си ядат като европейци /"Една хапка сирене, една месо" -цит./, не спазват шабат. Той ми каза, че в неговия квартал в Тел Авив дори синагога няма, защото никои нямало да отиде.  

Аз бях просто изумена... но пък той няма интерес да ме лъже.

# 512
  • Sofia - TelAviv
 Здравейте и от мен,
 за съжаление чак сега виждам темата и ми е трудно да прочета всичко на един дъх. Отдавна се чудех защо няма такава, след като знам че много мами в Израел влизат във форума. Петя браво   bouquet

Аз живея в София от 2004 и затова време съм си ходила в Израел 3 пъти( от които едия, за да родя сина си останах 6 месеца). Прочетох един пост, че тези които плюят по Израел  са песимисти, за което съм напълно съгласна. Аз заминах за там когато бях на 20г. с голямо удоволствие, имала съм и хубави и лоши моменти, както всеки емигрант по света, и метлата съм въртяла и хубава работа съм работила. Върнах се в БГ с неудоволствие, но пък така направих съпруга си малко по-щастлив( той също е живял там 10г). Сега и двамата искаме да ходим там, защото ни е мъчно, аз бих живяла отново там, той не, само че всяко местене е доста трудно психически. Родителите ни живеят там, какво по-трудно от това да виждаш майка си веднъж в годината, но такъв е живота. Навсякъде има трудности и този който се оплаква навсякъде ще му е зле.

С обстановката в Израел се свиква, с дупките в София е трудно  Mr. Green

# 513
Isa, чак да няма синагога малко пресилено ми се вижда. Но, че доста хора не спазват кашрут и не пазят шабат- вярно е.

# 514
    Ми няма какво да "вдяваш" и да  се  чупят камъни на Барбита и глупости.Аз  самата казах ако си чела внимателно , че това са правила, те не се спазват от  всички разбира се.Ние например , не пазим съботата , нито сме силно религиозни , но пък ядем разделно млечно от местно.Традициите съм ги дала обяснени информативно, не идеалистично.Галит ме е взела на мушка  и започва да изопачава думите ми.Аз съм обективен човек,И  историите съм давала в цитати затова.Историите не са наивност , а древни и образоващи човека, поне  за обща култура.Който не мисли така , все пак срещу библията спори , не срещу мен.
   Започвам  да приемам лични обиди , което е признак за слабост , някак безпомощна ми се струва на мен агресивността.

# 515
Всъщност нямам навика да ходя по форумите, защото за мен това си е чиста загуба на време , но понеже тази вечер имах малко време на губене, пък и трябва да тренирам за утре, трудно издържам без да  заспя след девет...Ако някой се е почувствал засегнат да прощава. Но все пак монетата наистина има реверс и аверс, това го знаят и малките деца.
На всички желая една успешна и спокойна, а за израелците и мирна Нова 2008.
галит

Последна редакция: пн, 31 дек 2007, 01:02 от Дивиана

# 516
Пете, продължавай моля те с темата, не обръщай внимание на недоволните.    Една поговорка гласи, че по-умният винаги отстъпва.
Разказвай, показвай снимки, просто не и обръщай внимание.
Утре продължавам да те чета.
Дай и моля те някоя рецепта за национално ястие, обичам да изненадвам гостите си и мъжа ми. Вече правих шакшуката или как беше точно името му забравих /с доматите и яйцата/

# 517
  • София
petia911, просто исках да разбера дали и вашите наблюдения са такива. Постът ми беше въпросителен един вид, а и да отколня темата в по-приятна посока...

До колкото следя нещата в БГ повече хора умират в автомобилни катастрофи, отколкото в Израел при атентати.

Tali Dan, живот и здраве ще отида и ще видя имат ли синагога или не в квартала - бил нов и модерен.

# 518
  • Sofia - TelAviv
Следя темата с голям интерес, защото имам няколко клиента Евреи, които непрекъснато тормозя с въпроси за Израел и хората там, също религия и прочие...
В тази тема също видях доста за религията и за това какви се яде, не се яде по тази причина...

Ходила съм на служебни вечери с някои от тях и много внимавах къде ги водя и какво поръчвам, за да не се чувстват неудобно.  
Съвсем наскоро обаче един от 'моите' Евреи ми каза, че хората в Израел съвсем не спазват стриктно правилата за хранене /да не се смесва млечни и месо, да не се яде свинско, миди и пр./, че това е разпространено най-вече сред ревностните вярващи. Обикновените хора си ядат като европейци /"Една хапка сирене, една месо" -цит./, не спазват шабат. Той ми каза, че в неговия квартал в Тел Авив дори синагога няма, защото никои нямало да отиде.  

Аз бях просто изумена... но пък той няма интерес да ме лъже.

Има и такива и такива!  Повечето хора са възпитани да не смесвт, но това не означава че задължително следят да не го нарушават.  

# 519
  • Sofia - TelAviv
petia911, просто исках да разбера дали и вашите наблюдения са такива. Постът ми беше въпросителен един вид, а и да отколня темата в по-приятна посока...

До колкото следя нещата в БГ повече хора умират в автомобилни катастрофи, отколкото в Израел при атентати.

Tali Dan, живот и здраве ще отида и ще видя имат ли синагога или не в квартала - бил нов и модерен.

Ами като начало, " в Тел Авив - нов квартал" ???   newsm78 Ами такова нещо последния път преди два месеца като бях май няма  Mr. Green Согурно е някое градче- сателит на Тел-Авив или даже на км. от там. Понятията за разстояние в Израел са доста относителни, не като тук. Примерно 300км. за израелците не са  голямо разстояние и в същото време широчината на Израел от Йордания до Средиземно море е по-малко от 200 км. само 50 % от територията на страната е заселена, а самата територия е приблизително 1/5 от тази на България.
Та да се върна на Тел-Авив, твоя човек согурно не  живее точно в града, защото там има синагоги на път и под път. Разбирай, че синагогата понякога е и стая с размери 5 на 5м., не е задължително да е голяма като софийската, която е една от най-големите в Европа. А самия Тел-Авив също е разтегливо понятие, защото всички сателитни градове се делят от него с по една улица.
Самата Петя е писала, че живее на 20 км. от Тел-Авив, но това е може би от центъра, защото аз живея там в Яфо, който се води в Тел-Авив и е на не повече от 5км. от Ришон Ле Цион, където е Петя.
  bouquet

# 520
  • София
Karol&Erik, не споря - само споделям... Въпросният ми клиент каза тъкмо напротив: Почти никой не го спазва... Каза ми, че една от снахите му идва от религиозно семейство и за това синът му се 'опитвал' да не яде свинско.  Thinking

Не съм убедена дали е точно Тел Авив /не ми се рови за адресът му сега/, но под "нов квартал" той имаше предвид такъв от 70-те  Mr. Green Laughing Laughing

# 521
  • Sofia - TelAviv
Karol&Erik, не споря - само споделям... Въпросният ми клиент каза тъкмо напротив: Почти никой не го спазва... Каза ми, че една от снахите му идва от религиозно семейство и за това синът му се 'опитвал' да не яде свинско.  Thinking

Не съм убедена дали е точно Тел Авив /не ми се рови за адресът му сега/, но под "нов квартал" той имаше предвид такъв от 70-те  Mr. Green Laughing Laughing

Е и аз не споря, само споделям   bouquet
70те  Joy Нов квартал  Joy  Този твоя клиент си е типичен Израелец,  Joy
Има един виц:
Един израелец идва на гости у роднина в България. Минават те на Женския пазар и тоз израелеца само пита:
-Това каквое?
- боб ....- отговаря му българина
- ЕЕЕЕЕЕЕЕ ти да знаеш в Израел какъв боб има- и му показва големина като топка за тенис.
- Това какво?- пак продължава израелеца.
- Краставици....- отговаря смутено вече нашенеца.
- ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ти знаеш какви краставици има в Израел - и му показва пак с ръце нещо ужасно огромно, което ние по нашите земи даже и не сме сънували
   Продължавали да се разхождат и израелеца все нареждал как в Израел всичко било по-голямо и по-красиво. Българина обаче се ядосал и си рекъл :" Ей сега ще те оправя аз  smile3508 ." Спират пред сергия с дини и  израелеца отново вика:
- Какво е това?
- Грах ма...ка ти, грах - отговорил българина.

# 522
Петя, Тали и всички момичета, които представихте Израел, благодаря ви от сърце  bouquet И на съпруга на Петя благодаря за търпението (Петя, нали ще му го предадеш Mr. Green)
Страхотно представяне на страната, определено смятам това да е едно от първите места, които ще посетим със семейството ми отсега нататък. Все едно чета приказка, страшно е интересно..

# 523
   Добро утро , вчера си легнах с леко сърце  Simple Smile .....Аз съм ЗА поглеждането на нещата от  всички страни.Обаче  това  снощи си беше  черногледство и пълно изкривяване на образа.То не беше обективно , а  циничнои  агресивно.Беше повече  лична драма мисля.И ми е интерсно  -   ако България се намираче  сред страни , които не  са  съгласни със  съществуването й ......ако имаше война срещу България, терор  ......дали българите щяха така да намразят  България  затова , че има армия, войници и води война .... а какво трябваше да направи......То ние малко по български му манталитет......все недоволни.Аз мисля , че Израел като една военна държава успява да  поддържа добро ниво на живот.Предлагам да спрем до тук с това.

А "басните" са со изтории от  стария  завет , а не приспивни песни , що за неуважение, хем към тях , хем към труда ми.

Няма обаче да спрем до тук с "Израел".Израел има много да покаже.Много повече от нечие  писимистично  виждане, което  сякаш прави всичко черно, далеч не е така.

# 524
  Навсякъде има трудности и този който се оплаква навсякъде ще му е зле.
Peace
Аз също чета с интерес темата.
Ясно е,че всеки си има и своите отрицателни черти.Ние влизаме тук да четем за културата и обичаите на една нация,а лошото   поведение,което проявяват някои от израелците важи в пълна сила като отношение на представителите и на другите народи,така че за мен лично няма смисъл да се влиза в подоробности в описанието му.
  bouquet за всички,които си отделят от времето,за да ни споделят историята и религията на една държава.   
ПП.Направете малка екскурзия и в другите теми за чужбина и ще разберете за какво оплюване става въпрос...така че този негативизъм не го приемайте като лична обида към разглежданата страна в тази тема.Той цари навсякъде. 

Последна редакция: пн, 31 дек 2007, 08:50 от mummy

Общи условия

Активация на акаунт