Примерна схема на захранване 3

• 63 385
  • 589
  •   1
Отговори
# 180
Косе Босе,благодаря отново за полезната информация. същото ми отговори и Бърди.
за олиото прочетох в един немски форум.педито на една от майките беше казало,че не трябва да се дава студено пресовано олио заради бактерии,гъбички и тежки метали и останалите потребителки го потвърдиха.после потърсих в интернет и намерих пак в някакви форуми,че трябва да се дава само рафинирано олио-царевично или рапично.за зехтина имаше много противоречиви мнения.някои казваха,че натоварва бъбреците.тук май наистина не става въпрос за бактерии,причиняващи ботулизъм.понеже четох тогава много набързо и съм се объркала.
студено пресованите олиота се препоръчвали от някакъв немски институт най -рано след 10месец.
утре сме на лекар и ще попитам и той какво мисли по въпроса.

Последна редакция: вт, 18 дек 2007, 16:26 от b_u_b_i

# 181
Тини - мини , извинявай че ти заемам пространството, но все пак го продават и твърдят че става за бебе - може и друг до го купи.

# 182
  • Някъде в мечтите си
Добре де,а все пак не ти ли казаха как се казва туй чудо?Как може да продават нещо без име  newsm78? А ти не попита ли?

# 183
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Купено е аз сладък картоф Wink

# 184
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
  chef

# 185
  • София
Днес на консултацията педи ми каза да го захранвам вече и с зеленчук като да гледам да има винаги или тиква,тиквичка,грах,домат и т.н. и ми каза че няма какво да ме притеснява и че ако давам само картоф и морков ще се запечем  още повече  Rolling Eyes Confused
Днес му дадох тиквичка с картоф малко и му хареса но не знам дайте мнение за тези,,,,,,,,,, грах,броколи, домат,карфиол.... опасно ли е или наистина не е проблем Rolling Eyes

# 186
  • Някъде в мечтите си
,,,,,,,,,, грах,броколи, домат,карфиол....

Изчакай мъничко с тези....особено с домата.За броколи и карфиол мисля,че може след месец след като захраниш със зеленчук.Въпреки че до 6-и месец не се препоръчват други зеленчуци освен картоф,морков,тиква,тиквичка....Попринцип граха и домата ги водят алергени.

# 187
  • София
Освен да давам само картоф и тиква и картоф с тиквчика?
Друго да не му давам ......
НАли картофа и моркова спичат?
Аако давам  морков може като го смесвам с тиква или картоф,тиква и морков?

# 188
  • Някъде в мечтите си
Доколкото знам ти си въвела много плодове,или по-скоро тези които се водят разхлабващи.Ще продължиш да си ги даваш,а от зеленчуците така и така се започва с малки количества,които мисля че няма да го запекат толкоз.

# 189
  • София
Да доста от плодовете папа без проблем!
Ще пробвам Peace

# 190
  • Пловдив
Момичета дайте съвет какъв зеленчук да предложа на Вики, като се има в предвид, че е опитвала картоф, морков,тиква, тиквичка, зелена чушка, спанак ... май са това. Имам броколи и карфиол на готови пюрета, но май е рано за тях. Според вас какво да й предложа друго  newsm78

# 191
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
asq82 сещам се само за пащърнак. Давай още известно време вече въведените зеленчуци. Броколи и карфиол дадох след 7-ми месец.
Димяни вече са ти отговорили, домати, грах ,чушки- те се дават по-късно. Броколи и карфиол също. Давай сега картоф, тиква, тиквичка, както и разнообразавай с плодовете.

# 192
  • Pb
Здравейте, момичета! След месец ще захранвам (т.е. след 6 навършени месеца), но вчера педиатърката ме хвърли в тъч - каза, че първия месец се започва със сокове. Това доста ме озадачи, знам, че този приом е остарял и от толкова майки във форума, не съм срещнала такава, която да е предлагала първо сок, за да види дали детето няма да прояви реакция към съответния плод/зеленчук (всъщност това е обосновката й - следенето за евентуална алергична реакция). Водеше се по някаква схема на Нестле. Ще съм благодарна, ако споделите мнения по въпроса.

# 193

Да, нерафинираните мазнини са тежки за стомаха на възрастен човек, какво остава за бебешкото стомахче. Просто трябва да се предлагат на подходящите възраст и етап на захранване.
Зехтинът често се препоръчва от 8 месец (т.е. след 8 месец нататък). В нашия форум от постинг на постинг се носи твърдението, че и 6 месец е ОК. Всеки прави своя информиран избор.

От друга страна, при рафинирането на мазнините в тях преминават част от т.нар. катализатори, които е по-добре да не се дефинират точно тук. Отделно, при горещия фабричен способ на рафиниране се унищожава голяма част от витамините, вкл. така важния витамин Е. Рафинираните масла, например слънчогледовото, съдържат също известно количество трансмастни киселини (които са неествествени за организма и за които няма ензими в тялото).

Да, за зехтина в най-ранна детска възраст има противоречиви мнения - както и за рапичното, царевичното и слънчогледовото олио... Но определено преобладават положителните препоръки и в много схеми на захранване се счита за подходяща мазнина (пред кравето масло или заедно с него). В разни форуми може да се открият например доста страховити неща за рапичното олио, но доколкото знам в Австрия и Германия, и не само, се възприема като здравословна, полезна мазнина. Въпрос на конкретна употреба и географски ширини.

# 194
  • Варна
Здравейте, момичета! След месец ще захранвам (т.е. след 6 навършени месеца), но вчера педиатърката ме хвърли в тъч - каза, че първия месец се започва със сокове. Това доста ме озадачи, знам, че този приом е остарял и от толкова майки във форума, не съм срещнала такава, която да е предлагала първо сок, за да види дали детето няма да прояви реакция към съответния плод/зеленчук (всъщност това е обосновката й - следенето за евентуална алергична реакция). Водеше се по някаква схема на Нестле. Ще съм благодарна, ако споделите мнения по въпроса.
Мойта педиатърка е същата  Rolling Eyes Но я оставих да живее в заблуждение, че я слушам, а аз захраних със зеленчуково пюре - пак следя за реакции.
Схемата на Нестле е с пюрета - на етапи 1, 2 и 3. Виж тук http://www.nestle.bg/pageBaby.asp?pID=52&ppID=15 а на страницата за пюрета и сокове пише, че сокове се дават СЛЕД като бебето е навлязло в етап 1.

Общи условия

Активация на акаунт