Къде сте мами от Кипър?? Хайде да се запознаем!! 2

• 26 357
  • 230
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте момичета.Включвам се набързо да ви разкажа как мина прощапулника.Значи омесихме питка и преди да я опечем събух малката за да стъпи отгоре и,нарекохме много предмети за професии:микрофон-певица,гребен-фризьорка,ножица-шивачка,химикал-писателка,четка-художничка,книга-учен,четка за зъби-зъболекар,кутийка лейкопласт-лекар,папка-адвокат,портофел-богата,икона-набожна,златен пръстен-златарка,чирпак-готвачка и други не се сещам в момента.Постлахме бялото платно,търкулнахме питката и тя тръгна след нея,питката падна преди предметите,които бяха на другий край на платното.Когато стигна до нея се наведе и я тупна 2-3 пъти,после продължи към предметите,огледа ги,не и харесаха и се върна към питката,потупка я още малко и пак отиде към предметите,наведе се и взе портофела с две ръце.Направо не е за вярване от толкова много неща да избере това.Правихме и видео и снимки,но още не съм ги качила на компа.
Muzka мерси за помоща,ако видите снимки значи добре обесняваш.
Babsy cveta80 добре дошли  bouquet  bouquet  bouquet

# 76
  • София
Буболинке, звучи много забавно. Браво на детето - от  малко знае към какво да се ориентира Mr. Green А, това, че се е заиграла и с питката е много добър знак за здраве и късмет.
Жива и здрава да е малката и много да ви радва! Hug

# 77
bouboulino, хайде честит ви прощапулник и от мен. Както разбирам празненството се е получило забавно и наистина браво на детето за добрата ориентация (за портфейла говоря)! Hands Clap Ей, туй сегашните бебоци се раждат осиферени! Mr. Green

Бъдете живи и здрави цялото семейство!

# 78
  • Larnaca, Cyprus
Браво Буболино...Поздравления за успеха на щерката.... Money Money
Абе знаех си аз че е умно момичето гордост за мама и тати... Hug
дано да си намери и още по богат мъж.....Та паричките дето си ги има да си ги пести...   bouquet

# 79
http://bouboulino.multiply.com/photos/album/1/Elena

Не са cнимките от прощапулника.Правя проба...

# 80
Момичета, аз пак със въпросче ще ви занимая, ама се надявам че ще можете да ми отговорите! Как се уреждат нещата с изплащането на детски добавки и инвалидни такива при постоянно пребиваване в чужда държава (в случая - Кипър). Искам да кажа, че това което по българските закони се полага и се изплаща тук (в България) на детето ми, би трябвало да може да се получава и след преместване за постоянно живеене в чужда страна. Все пак си оставаме български граждани! Моля, който е на ясно да ме осветли по въпроса!

Предварително МЕРСИ!!!  bouquet

# 81
  • Larnaca, Cyprus
Момичета, аз пак със въпросче ще ви занимая, ама се надявам че ще можете да ми отговорите! Как се уреждат нещата с изплащането на детски добавки и инвалидни такива при постоянно пребиваване в чужда държава (в случая - Кипър). Искам да кажа, че това което по българските закони се полага и се изплаща тук (в България) на детето ми, би трябвало да може да се получава и след преместване за постоянно живеене в чужда страна. Все пак си оставаме български граждани! Моля, който е на ясно да ме осветли по въпроса!

Предварително МЕРСИ!!!  bouquet

Тук не съществува плащане всеки месец на края на добавки..... #Crazy
Изплащат ги веднъж годишно месец декември за цялата година..Но моите деца са с кипърско гражданство ....регистрирани са и като български граждани но никога не съм се интересувала за изплащането на българските надбавки...... newsm78
 трябва да попитам и аз..... Thinking     виж как ме светна....браво  bouquet  bouquet

# 82
  • София
Аз пък да отговоря

В България надбавки за деца се получават, ако дохода не член от семейството не надвишава
300 лв. Този праг от 300 лв е последната промяна в закона . Преди беше не-повече от 200 лв. Това се отнася за родители и деца с постоянно местожителство и работа в страната. Надбавките тук са символични като стойност, така, че и да не ги получаваш, както е в моя случай, не е голяма загуба.
Ако майката не работи й се полагат помощи за отглеждане на детето, но това е друга тема.

Според мен въпроса на bondy не касае само масовите надбавки, а тези касаещи определена степен на инвалидизация на детето. До колкото знам в България детето преминава през комисия удостоверяваща състоянието и реда за получаване на помощи от такова естество. Подобно нещо трябва да има и в Кипър. Може би институциите в България могат да те насочат къде да се обърнеш за да получиш подробна и точна информация!

# 83
Според мен въпроса на bondy не касае само масовите надбавки, а тези касаещи определена степен на инвалидизация на детето. До колкото знам в България детето преминава през комисия удостоверяваща състоянието и реда за получаване на помощи от такова естество. Подобно нещо трябва да има и в Кипър. Може би институциите в България могат да те насочат къде да се обърнеш за да получиш подробна и точна информация!

Muzka, много правилно си ме разбрала. Тук (в България) на дъщеря ми й се изплаща всичко, полагаемо по закон, имаме си съответните медицински документи и т.н. Освен това за деца като нея - с установен % инвалидност, добавките са полагаеми без оглед размера на дохода. Та мисълта ми гравитира около факта, че тя като български гражданин би трябвало да запазва правата си, независимо в коя държава е постоянното й пребиваване. Аз тука също съм се разровила, но още не смея да се вясна при социалните, щото само който не си е имал вземане-даване с българското т.нар. "Социално подпомагане", само той не знае за какви "прелестни" и "отзивчиви" хорица става въпрос.... Hands Fist По някога си мисля, че им плащат премиални, ако успеят да отрежат някого от определен вид помощ... #2gunfire Та до тях смятам да опра едва когато съм на път вече да стягам куфарите.

Така че, ако попаднете на инфо по въпроса ще съм ви много благодарна да ме осветлите!  Все се надявам да има някоя bg-мама с bg-дечко там, която да си е потърсила правата! newsm78

# 84
  • Larnaca, Cyprus
Блонди мама сегааа разбирам какво имаш предвид...
Би трябвало да се отпуска помош но мисля че само за кипърски граждани е това.....
При теб мисля че би ти помогнало само око питаш в българското посолство в Кипър там ще ти
обяснят поне къде да се обърнеш ако нямат инфо.... newsm78
Пробвай Телефона е 00357 - 22 - 672740
Усхех  bouquet

# 85
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
какво става с твоя любим, Блонди, оправя ли се, стискаме му палци

# 86
Ох, да ви кажа вече почти напълно се е възстановил. Само счупените ребра още не са съвсем заздравели, но от 2-3 седмици вече се движи на "собствен ход" тъй да се каже (свалени са му гипсовете). И уж трябваше да е в болнични до средата на м.февруари, ама вчера го привикали да се връща на работа. Хубавото е, че като поработи 20-тина дни, ще може да си пусне малко отпуска (така поне каза вчера като говорихме по телефона). Апропо нашта работа е малко като в песента на Васко -Кеца "Телефон все ни свързва, телефон ни дели..."  callme Heart Eyes  И планира да дойде за Св.Валентин. Heart Eyes И хем сърцето ми подскача от радостно вълнение (не е далече - няма и месец), хем пък и не смея да се отпусна и да се зарадвам като хората, щото знам ли нещо няма ли да се обърка и плана да се провали.... Изобщо при мен ситуацията продължава да е в стил "Радини вълнения"!...  Mr. Green

# 87
  • Larnaca, Cyprus
Блонди мама по добре в стил Радини Вълнения отколкото без тях не мислиш ли... Peace Peace
Пък и няма по добро предложение за нещо по сериозно от това да е на деня на Свети Валентин...Айде дано всичко да е ок  bouquet

# 88
Блонди мама по добре в стил Радини Вълнения отколкото без тях не мислиш ли... Peace Peace
Пък и няма по добро предложение за нещо по сериозно от това да е на деня на Свети Валентин...Айде дано всичко да е ок  bouquet

Кaty, какво друго мога да кажа, освен: "От твоите уста,  в Божиите уши!" 

Момичета, искам още нещо да споделя с вас, което мисля, че може да ви е полезно. Относно това, за което последно ви питах (сещате се - за изплащането на добавки за детенце). Формулирах същия въпрос в адвокатската подтема към "Родители отглеждащи сами децата си" и ето какво ми отговориха от там:

МОГА СВОБОДНО ДА СЕ ДВИЖА В ГРАНИЦИТЕ НА ЕС

Европейските граждани имат социална защита. Всеки, който се мести от една страна в друга, не загубва правото си на пенсия, майчинство, семейни помощи и всякакви други обезщетения.

Прегледах молба декларацията по ЗИХУ но не видях такова нещо -5г да не напуска страната то и в закона някай знае какви изисквания .За др. помощи да има изисквания ,ако те вървят по ЗСП и правилника.

Та за ЕС ,въпроса се урежда от Регламент 1408/71 на Съвета на Европа

Това от стр. на МТСП

7. Може ли български гражданин да получава семейни помощи за деца при пребиваване на територията на друга държава-членка на ЕС?
Да, след присъединяването ни към ЕС, ако е оправомощен да получава семейни помощи за деца съгласно българското законодателство, при пребиваване на територията на ЕС и при условие, че няма право на по-високи по размер семейни обезщетения съгласно законодателството на друга държава-членка. В този случай България, в лицето на съответната компетентна институция, ще му изплаща семейните помощи в държавата, в която се намира.

Така че, момичета, възползвайте се от тази информация, ако можете!

Целувки на всички! Kissing Heart

# 89
Здравейте!
И аз искам да се включа в новата тема. Някой знаели нещо за кипърското село Atheanou, надявам се да съм го изписала правелно. Знам само, че се намира между Никозия и Ларнака. Какви са условията за живот там? Има ли работа? Може ли да се пътува до Никозия и Ларнака /да се работи/?

Общи условия

Активация на акаунт