СНБМ - инициативи - 16 част

• 16 550
  • 299
  •   1
Отговори
# 195
  • София
"в. Новинар"

Цитат
Синдикати подкрепят намаления срок за болничните
Болничните обезщетения да се изплащат във възможно най-кратък срок, настояват от КТ “Подкрепа”. Според синдикатите няма значение кой плаща обезщетенията, въпросът е те да стигат навреме до пациентите. Профсъюзът подкрепя решението на съда за намаляване на срока, в който това става.

Цитат
Създават съвет по правата на децата към омбудсмана
Да се създаде обществен съвет по проблемите на децата към омбудсмана, поискаха вчера граждански организации. Съветът ще бъде среда за диалог и формулиране на идеи и препоръки към държавните органи, които най-пряко осъществяват политиката по правата на децата. В него ще участват както граждански структури, така и държавни органи. Идеята беше подкрепена и от омбудсмана Гиньо Ганев.

# 196
Дес, мерси.

Танче, какво стана с РИОКОЗ, нали се бяха обаждали да искат среща с нас? Състоя ли се тази среща или не?

За съвета по правата на децата може би е редно да напишем писмо с молба да ни включат, какво смятате?

Още един въпрос, за да вляза в час? Нали бея подготвила едни писма до новия кмет и до общинския съвет. Изпратихте ли ги, Танче, Хриси?

# 197
За флуора: http://www.bgfactor.org/news.php?cm=13&nid=37944
Цитат
Забраняват флуора в питейната вода
      Проектът за национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години ще бъде преработен, съобщи вчера председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков. Причината е, че в сегашния документ се предлага питейната вода във всички по-големи градове на страната да бъде флуорирана. От здравното министерство обаче се опасяват, че това може да доведе до предозиране. При неправилна експлоатация има опасност и от развитие на други заболявания, смятат експертите на Гайдарски. Проектът ще бъде преработен, като се съобразим с изискванията на здравното министерство, обясни Шарков.
    в. Новинар
    Във връзка с това, ние от темичката за флурирането имаме големи надежди, че скоро официално ще потвърдят че няма да се флурира водата. Сега остава да се разбере на къде ще избие усвояването на парите. Флуриране на кисело и прясно мляко, солта и тн. Смятате ли че все още е необходимо да се опитам да извадя информация или да изчакаме да разберем как ще се развият нещата?
    Кали за клипчето назнам с кой говорих, изглеждаха заинтригувани, но мисля че трябваше по-рано да им го предложим, защото докато снимахме например вмъкнаха заснето изписване на тризнаци. Тоест сега вече незнам дали ще има къде да се вмести. За съжаление изобщо не успях да кажа нищо съществено, бях решила да споделя за това как е в Германия, но разбрах от Джъмп, че всъщност сега има промени и не посмях. Вярвам че ако беше ти щеше да се справиш страхотно  Peace
Мими, какво ново да има в Германия? Има изменения по принцип относно срока на майчинството, но относно близнаците има ли някаква промяна?
Относно флуорирането смятам, че няма да се откажат толкова лесно,така че извади информацията моля те.

# 198
  • София
НОИ предлага да плаща болничните за 20 дни

Срокът за изплащане на болничните пада на 20 дниНОИ ще превежда  …  пъти в седмицата

И нещо, което не е свързано с децата, но ще ви бъде полезно
Цитат
БТК променя номерата за телефонни справки и за заявяване на повреди, съобщиха от телекома. От 22 януари вместо телефон "144" справки ще се правят през телефон "11800", който ще се набира на цената на градски разговор от цялата страна. Безплатният телефон за повреди "130" се заменя с "13000".

# 199
  • София
  Само за сравнение как е било доскоро в Германия
Близнаци в Германия
-В Германия всички деца получават детски без оглед дохода на родителите, като срока се удължава до навършване на 25 годишна възраст ако детето учи или е безработно.
- Детските надбавки започват от 154 евро на дете и се увеличават през няколко години  с оглед нарастващите нужди на различните възрастови групи деца.
-Майчинството е било доскоро по 300 евро на дете за 2 години, като за близнаци е двойно,тоест 600 евро на месец плюс детски надбавки.
-Майките с едно дете имат право на още 6 месеца допълнително майчинство след втората година, но то се заплаща по 200евро, но майките на близнаци имат право на пълна трета година с по 250 евро на дете.
-Майчинството с близнаци се признава за двоен трудов стаж на майката.
-Отделно семействата с доходи под средните за страната получават помощ при раждането на близнаци под формата на креватчета, количка, столчета за кола,дрешки - подаръците са на стойност над 1000 евро.
-Отделно има сума за дрешки за близнаците и през втората година след раждането им.
- Семействата с тризнаци получават подкрепата на фирма за детски храни, която поема адаптираните млека, каши и пюрета на децата през първите две години от живота им.
-Всяка от общините решава сама за себе си каква допълнителна еднократна помощ да даде на семействата с близнаци, тризнаци и нагоре.
  В момента по информация от Джъмп положението е станало доста по-зле
  - Само една година се взима за първото дете 67 % от заплатата и още 300 евро за второто дете всеки месец. Това е вече няма нищо допълнително като срок или пари.
  - В Австрия си остава старото положение. Майчинство и половина за близнаци. Не работещите взимат майчинство 14 евро на ден и за близнак 7 евро, тоест половината за срок от 30 месеца. Смята се за двоен стаж. Има условие, че след първата година могат да ти го намалят ако нямаш всички прегледи като бременна и детето до 1 година

# 200
Момичета, за съжаление в следващите 10 дни няма да съм на разположение за работа или срещи. Ще ви спестя подробности, но освен вчерашната ми предстоят още 2 операции. Почти не мога да говоря, така че ще комуникираме пишейки.

Мими, моля те извади подробностите на флуорирането, както се разбрахме на чат срещата.

Доли, договора с ФРГИ може ли хриси да го подпише? Ако не - не се опитам да дойда някъде към Раковска тези дни.

Моля, направете срещата, въпреки, че мен няма да ме има. Доста неща пак се натрупаха

Това е

# 201
Честит имен ден на именниците днес.

Момичета, нета в офиса ми е ужасен и по тоя повод вчера не успях да пиша..

Чух се с Краси.. Тя изпрати програма за обучението и подробности за местонахождението. Препратила съм ги на пощата. Обучението ще е петък (от обяд), събота и неделя (до обяд). Отиваме Ради, Силвето и аз (през уикенда).

Относно договора, от ФРГИ са решили да се сключи след като си напишем оперативен план. Срока ще е около 20 дни след обучението. Общо взето е в наш интерес да го направим по най-бързия начин, защото с подписването на договора ще стартира и финансирането по проекта.
Ще разчитам в понеделник да сглобим екипа, който да пише.

# 202
Тони, честит имен ден, мила  bouquet Да си здрава и засмяна, щастието, късметът и любовта да те съпъстват навсякъде Hug

Танче, много си го закъсала, мила ooooh! Дано минат леко операциите, мъдреци ли са? Мила, забравих те за именния ден, голям срам Embarassed Да си здрава като камък тази година и децата и мъжа много да те слушат  bouquet

# 203
Вижте на какво попаднах, докато търсех рецептите за билколечение на баба Ванга:

„Защо напоследък се раждат толкова много близнаци. Като че ли на групи, на групи пристигат тези деца. И това не е случайно. Това са души от „небесното войнство”, които масово идват на земята, защото предстои голяма духовна борба. Те са предвестници на новото време, което изисква нови хора. Не ви ли прави впечатление колко са интелигентни сега децата още от рождение. От съвсем малки говорят за техника, за коли и самолети, за компютри и апарати, за какви ли не неща, в сравнение с предишните поколения просто се раждат гениални. Предстоят много интересни събития, но трябва да имаме търпение да ги дочакаме.”

Танче, като се пооправиш, моля те пиши докъде са нещата с РИОКОЗ, да не изпускаме момента, ако трябва да се задействаме междувременно за среща Praynig

# 204
  • София
София е изправена пред криза заради недостига на учители
Интервю на Й. Фандъкова за детските градини

# 205
  • София
Благодаря за пожеланията, момичета  Hug

Вижте това, шокирана съм - http://dnes.dir.bg/2008/01/18/news2558059.html

# 206
  • София
Това не е нормално. Но нещо не ми става ясно от къде се е взел в детската градина този радон. Едва ли изниква от пода на помещенията. И при това положение как честото проветряване и уплътняване на помещенията (между другото това е противоречие) ще помогне.

# 207
И аз гледах снощи новините, имае репортаж, просто обезумях. Ако съм на мястото на родителите на децата от тази градинар не ми се мисли какво би било.

А какво мислите за снощния репортаж за закон против насилието на домашни животни? Дадоха един дядо, дето обясняваше как бил свидетел как детето и кучето на един баща си играели и бащата "Размазал"и кучето и детето. И това във връзка с репортаж за домашните животни. Питам се кога ли ще измислят закон против насилието над децата и кога социалните служби ще започнат да си вършат работата първо с децата, а после да мислим за кучетата? И това след ставащото в детските домове, случая в Могилино и т.н. И седнали да мъдрят как за кучетата трябвало да има най-малко 6 кв. м жилищна площ в жилището, иначе щели да санкционират собственика #Crazy Абе, хора, дотам ли стигнахме Shocked А децата в семействата? За тях има ли по 6 кв м на дете? И кого санкционират ако няма? В гетата и махалите живеят едно върху друго и спят по 6 в легло, а те седнали за кучетата и котките да мислят #Cussing out

Нямам думи!!!

Лично аз бих написала с удоволствие едно писмо от името на сдружението до Парламента и до социалната комисия и разбира се до МТСП по случая, та дано се замислят малко кое им е приоритет #Cussing out

# 208
  • СОФИЯ
Това с радона и мен ме втрещи. Дъвкаха, сукаха за концентрацията, а не казаха откъде може да се е появил.
Във вр с 6-те кв.м. за кучетата мъжът ми снощи разясни на детенце причината, поради к няма да си вземем куче - "ще тр. да му освободиш половината детска стая". Върши работа Laughing

# 209
Момичета, остава ли срещата в понеделник?
Предлагам "Дон домат" до Министерство на труда и социалната политика в 18.30
Съжалявам, че съм толкова лаконична, но имам ужасно много работа  ooooh!
Ще се видя с Живка от МТСП в неделя да говорим по програмата.
Моля , който не е прочел още стратегията да го направи преди срещата.

Общи условия

Активация на акаунт