Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 254
Здравейте,

Тази вечер бях на кафе с една приятелка и случайно подхванахме тази много интересна тема:)) Лесно ли ни разпознават нас "чужденците" в БГ и как се отнасят към нас.
Мислите ли, че чужбината много Ви е променила?!? За добро или лошо??!....


Моята приятелка преди няколко години си е била в БГ. Тя живее в Канада от много години, но в къщи си говорят на бг език и нямат никакъв акцент, който да ги различава от тези живеещите в БГ.  Та отишло семейството и в некакъв хотел на морето може да се каже доста луксозен (на братът на Милен Велчев) и за тяхна изненада им казали на рецепцията, че нямали повече свободни паркинг места. Жената без да се ядосва съвсем спокойно се ги помолила да се потърси някакво разрешение на проблема. В този момент вече били разкрити, че не живеят в БГ (но те това разбрали това до доста по-късно) . Разбира се като резултат на това последното, им казали, че нямало и от "евтините стаи" имали само огромни апартаменти. На моята позната не и се е занимавало да търсят друг хотел и взели апартамента... така и така са решили да прекарат готино в БГ, така че за парите не ги е било грижа:))

В последствие въпреки, че те казвали на всички, че живеят в София, от хотела много настоявали все пак да им кажат къде в чужбина живеят. Те решили накрая да попитат какво ги кара да си мислят, че не живеят в БГ. При това, дори българките в БГ се обличат често с по-скъпи и реномирани дрехи от нас тези дето живеем в чужбина;)) т.е надали е заради дрехите.... Отговорът бил:))

Ами 1. вие сте прекалено приветливи и учтиви хора

2. Когато казахме, че няма паркинг места, обикновено "българите" принадлежат кам една от двете групи:

Едните се развикват и започват грубо да се държат и да псуват, крещят... какво е това безобразие, какви са тези хотели....как може такова нещо. А втората група просто излизат от хотела.... Докато вие съвсем спокойно приехте новината и решихте, че просто трябва да се намери някакво решение:))

3. Тя дори не е попитала за цената на апартамента

Веднъж в БГ си бях взела такси и шофьорът беше много мил с мене. Преди да тръгна той ми каза, много ми е приятно да имам такива клиенти като вас, усмихнати, жизнерадостни, интерисуващи се от това дали успяваме да изхраним семействата си... Чужбината добре Ви се отразява... (аз не му бях споменавала, че живея в чужбина... в БГ като се запознавам с нови хора, никога не казвам, че живея в Канада: златно правило).  Оставих много голям бакшиш на този човек  като си представя тука по ресторантите какви бакшиши оставаме между 10 и 15 % на сервитьорите.

Интересно ми е да чуя ваши случки на тази тема:) Аз определено смятам, че чужбината, особено Канада ме е променила много. Майка също намира голяма промяна. Тя смята за лошо, аз обратното:))

# 1
 • Мнения: 463
Променила ме е ,и още как!Последно изкарах 3 мес и половина в България,та имах възможност да наблюдавам по-дълго време.Първо аз самата на моменти се 4увствах като извънземно,правеха ми впе4атление неща,с които явно преди съм била свикнала,като запо4неш с намусените продава4ки,а бе изобщо отношението на хората.Та даже собствената ми майка,ми се 4удеше ,ти какво ми вика отиде там и какво о4акваш,тук си същото,ти забрави ли откаде идваш и т.н.За справка от 4 години съм тук и сравнително поне по един път в годината съм в БГ,не съм забравила де Winkама не е нормално ти да си даваш парите в магазина,а те отсреща да ти се зъбят! Интересното беше,4е много скоро след това на нея и се наложи да отиде в Швейцария за около 2 месеца,та сега тя ми обяснява същите неща и казва ,права си била сега разбирам как си се 4увствала и т.н.
Като цяло вси4ки забелязаха ,колко съм у4тива,не 4е преди не съм била, ама, тук се нау4аваш доста 4есто казваш sorry и thanks ,та ти става навик.
Досега не ми се слу4вало някой непознат да разпознае,4е не живея в България Thinking ,оба4е аз си мисля 4е има промяна,няма на4ин,друго общество,разли4ни нрави,рано или късно ти се отразява.

# 2
 • Мнения: 463
palmira-Напълно съм съгласна,ПРЕКРАСНО Е Laughing
Късметлийка си 4е влизаш бързо в кра4ка,на мен ми трябваше по-дълго време,тъкмо взех да посвиквам и се прибрах тук.
Даже сега се сещам бяхме в полицията,аз ,мъж ми и брат му и се опитвахме да полу4им някакво инфо,ама естествено от гише на гише ни прехвърляха и никой нищо не казва,и така окло 1 4ас,та на мъж ми брат му се ядоса и се развика,вдигна скандал,а пък мъжът ми,той по принцип е много спокоен 4овек,направо му се възхищавам,със супер спокойствие му вика-Ти какво не си ли свикнал,все пак нали в България живееш Mr. Green [/b]

# 3
 • Мнения: 1 630
Цитат на: Jule

Веднъж в БГ си бях взела такси и шофьорът беше много мил с мене.


такситата ме "разпознават" в момента, в който като вляза си сложа колана.  Laughing

# 4
 • Мнения: 2 332
Мили чуждоземни  Wink момичета, напълно нормално е да се промените като живеете извън БГ. Нали затова човека е оцелял като биологичен вид - заради бързата му приспособимост към нова среда. Така че не се притеснявайте за това. А че в БГ много неща (да не кажа всичко) не са както трябва - това е един друг въпрос  Close .

# 5
 • Мнения: 1 366
Ммм, да, каква тема  Rolling Eyes Напълно съм съгласна с това, че се различаваме - маниери, изисквания и очаквания. Между другото - вчера видях в клюкарника тема за "нещата, които искате да имате на всяка цена" - погледнете, за да раберете, колко са тъжни нещата - момичетата пишат за : ДВД, цифров фотоапарат, кола?!?!? Аз направо се шашнах - та това е ... нямам думи, колко жалко. За това може би ние им изглеждаме като абсолютни сноби. А за мен тези неща са повече от нормални - как така без кола или двд, та аз вече видео нямам.
И това съвсем не е от снобизъм, а просто, защото това е стандарта на средната ръка хора тук.

# 6
 • Мнения: 497
А мен по неволното кимане на главата 3а "ДА" и "НЕ" Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 978
Мисля, че близките ми ме възприемат съвсем нормално. Държа се адекватно, нямам акцент, пия ракия със салата и си нося старите дънки. Иначе на непознати, ако се наложи да кажа и то става главно, като видят мъжа ми, обикновено очакват по-големи бакшиши (таксиджии, сервитьорки, фризьори), но като цяло хората са се държали мило и не съм срещала грубости.

# 8
 • Мнения: 4 244
Личим си от километър Sad
Миналото лято имах случка от тия дето Юле разказа.

Бях направила резервация за хотел на Сълнчев бряг - двойна стая с бебешко легло и допълнително легло (разпъваемите кресла). Щях да съм с 2 хлапета и мама.
Моя полет пристигна много късно и тъй като знаех това по рано се бяхме разбрали с мама тя да иде по рано и да се нанесе в стаята и да ни чака.

Когато майка ми пристигнала и дала номера на резервацията, те я погледнали много изненадано и и казали да почака малко.
След 10 мин се връща пича от рецепцията и без да каже нищо на майка ми и връчва ключа. Тя тръгва към стаята с пиколото и си му дава бакшиш както си му е реда.

Тя ни чака на входа и ни води нагоре без да каже нито дума. Аз гледам номерацията на стаите и не мога да проумея къде ме води тя и тъй като бях изморена от пътя не можех да вдяна много какво точно ми приказва в момента. Спираме пред една стая и аз гледам че на входа пише А11. Кокоря се и нещо не вдявам - ние  бяхме в апартамент. #Crazy

Разтоварихме багажа и аз хоп долу на рецепцият да ни запишат. Питам аз пича аджеба що така сме в апартамент, а той ми вика - решение на мениджъра на хотела. Аз се опулих насреща му Shocked . Ей така от кеф човека решил да ни настани в най хубавия апартамент на хотела Wink с изглед към морето в най тихата част на хотела

А за това колко съм се променила - ужасно осъм се променила, даже за съжаление Embarassed  говоря вече с немски словоред на български. Ама така е като нямах до скоро контакти на български (мама не се брои по телефона). Сега с форума доста си наваксвам.

А това за такситата е вярно, и за приветливостта ни

# 9
 • Мнения: 3 611
Цитат на: maikata
Ммм, да, каква тема  Rolling Eyes Напълно съм съгласна с това, че се различаваме - маниери, изисквания и очаквания. Между другото - вчера видях в клюкарника тема за "нещата, които искате да имате на всяка цена" - погледнете, за да раберете, колко са тъжни нещата - момичетата пишат за : ДВД, цифров фотоапарат, кола?!?!? Аз направо се шашнах - та това е ... нямам думи, колко жалко. За това може би ние им изглеждаме като абсолютни сноби. А за мен тези неща са повече от нормални - как така без кола или двд, та аз вече видео нямам.
И това съвсем не е от снобизъм, а просто, защото това е стандарта на средната ръка хора тук.


И аz го zабеляzах това  Thinking  С ей такива очи останах  #Shocked И това са неща, които се искат на "всяка цена"  #Puppy dog

# 10
 • Мнения: 4 244
Цитат на: arrows
И аz го zабеляzах това  Thinking  С ей такива очи останах  #Shocked И това са неща, които се искат на "всяка цена"  #Puppy dog

Обаче аз друго не мога да разбера - откуде имат пари за хендита и то от най новите модели  #Crazy . Куцо и сакато се разкарва и ги държи на показ на врата си като ние като деца едно време си носехме ключовете за в къщи

# 11
 • Мнения: 978
Да бе. По същия начин като ходих на Поморие, им казах, че искам двойна стая, обикновена. Отишла съм за процедури, не за луксозната им тоалетна хартия. И тази от рецепцията вика- "Ааааааааааа, не може то така! Ние чужденците ги настаняваме само в апартаменти. Няма да се излагаме я!" И като отидохме, то какво? Искаха ни по 100 лева на ден за спане и процедури само за мъжа ми. Накрая отидохме в един чисто нов хотел на 10 мин от санаториума за 35 лева на вечер.
Та така за чужденците.

# 12
 • Мнения: 4 244
Ама аз не съм доплащала за апартамента. Щото беше от ТУИ и си бях платила всичко предаврително

# 13
 • Мнения: 978
Значи кво викаш? "Отсрамихме се пред чужденците!" Wink

# 14
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Цитат на: White Raven
"Ааааааааааа, не може то така! Ние чужденците ги настаняваме само в апартаменти. Няма да се излагаме я!"

Преди доста години, бях стигала до там, че бях zабранила на мъжа ми да говори, когато се качвахме в такси, след като се опитаха 2 пъти да ни иzпърzалят и да ми искат главоломни суми  Imp

Общи условия

Активация на акаунт