Зъбен гранулом

• 399 045
  • 897
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Още не ми е заздравяло мястото на извадения заради проявил се гранулом зъб, а днес от панорамната снимка се разбра за още един гранулом. Този път ще се лекува. Много е лошо, че е под мост и ще трябва да правя нов.

Демек запис. Twisted Evil

# 421
Стейси, сигурно ли е, че трябва да се сваля моста? В момента също имам гранулом на зъб под мост, но доктора каза, че няма нужда да се сваля моста, а през него ще работи.

# 422
  • Варна
По принцип този мост ми е стар и ми се иска да го сменя, затова не съм се замисляла за лечение през него. А то само да стигна до моста колко пари ще ми трябват! Crazy

Но не точно сега-на един път много зъбни ремонти и имплант ми идва нанагорно.  Twisted Evil
В голяма чуденка съм дали да не изчакам до есента.
Днес питах в клиниката- няма клинична пътека за оперативно отстраняване на гранулом.

# 423
Ако зъбът не те боли, мисля, че няма проблем да изчакаш.
На мен един от грануломите ми го откриха поне преди три години. Тъй като се явява последен, а след него имам два извадени зъба, няколко зъболекари ми казаха, че ако не ме боли, няма проблем да се изчака. Направих си фокално изследване и се оказа, че гранулома не е активен, опасно е като стане активен, в смисъл, че въздейства на стави, сърце, бъбреци.
Имай предвид, че ако сега ти свалят моста и ти лекуват гранулома, после трябва да чакаш поне шест месеца, за да се следи лекуваният зъб със снимки, дали се оправя. Едва тогава може да се пристъпи към направата на нов мост. Така, че, ти си прецени на какво място ти е моста и дали можеш да караш месеци без него. Предполагам, че има вариант да се сложи и временен пласмасов мост, докато чакаш, ама това са излишни пари според мен.

# 424
  • Варна
Въобще не ме боли. Въпросният зъб е преден-втори и няма да мина без временен мост, че ще плаша хората. hahaha Пък и искам да съм сигурна, че ще прихвана импланта, иначе ще трябва пак нов мост, че липсващия зъб е съседен на въпросния мост.
Но пък съвсем скоро видях какво е да "избухне" гранулом внезапно и бай-бай зъб.

Много сериозно трябва да помисля как да организирам всичко във времето, че да е възможно най-добре за мен.
Много сложна схема.

От цялата работа добрата новина е, че на снимката не се виждат други грануломи.  Crazy

Направо се зачудих дали да не си разпратя панорамната снимка на разбиращи за повече акъл за поредността на действията, които трябва да предприема!

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 18:50 от Стейси Грей

# 425
Според мен най-добре си направи едно фокално изследване, да видиш дали ти е активен гранулома. Ако е пасивен няма смисъл да го пипаш.
Ако не знаеш какво е фокално изследване, можеш да го изискаш от зъболекаря си. Пращат те в съответния кабинет, където има такава техника и ти го правят. Това е един апарат, който е свързан с нещо като писалка на външен вид. С тази писалка, лекарката прави движения по лицето от тази страна, от която е болния зъб,в се едно рисува на това място. Апаратът през това време отчита дали има някаква активност. Ако няма и нямаш болки можеш да си караш и така известно време.
Що се отнася до временните зъби, на мен наскоро ми извадиха едно зъбче с гранулом, което е преди кътните. Не се вижда много, но пуста женска суета, пожелах да си направя временно зъбче там, че и аз чакам резултати за съседен лекуван зъб. Е, счупих го след десетина дни и умрях от яд. Сега си карам без зъб. Голма беля са тези временни зъби все трябва да мислиш какво ядеш, и от коя страна.

# 426
Хора, дайте мнение. Преди година ми намериха киста на четвърти горен зъб. Кистата не е голяма, но е упорита. Опитахме да я лекуваме с йонофореза и лекарства, но размерът й почти не е намалял или може би съвсем малко. Стои си почти същата. Аз имам вече една операция на голяма киста върху горни два зъба. Работата е там, че този е с къс корен и самият зъб е къс, защото там челюстта ми е такава и няма място за повече. Ситуацията е сложна. Ако го загубя този зъб после и мост няма как да ми се сложи там, защото няма място. В пълен ужас съм, защото ми казват, че няма смисъл да се оперира, а трябва да се вади. Иначе цяла година нямах никакви усещания в този зъб, понякога туптене усещам, но засега друго не. Когато го отвори зъболекарката да го лекува миналата година и явно го активирахме нещо и започнаха болки и се бях подула, но след това овладяхме нещата и се разминах с ваденето тогава. Сега тя ми казва, че не е активна кистата, но не се е махнала и явно ще стигнем до вадене. Имам и горчив спомен от операцията на другите два зъба, защото съм крещяла с цяло гърло от болка. Не знам какво стана тогава. Но верояно упойката не ме хвана, защото такава болка не си спомням друг път да съм усещала. Просто беше страшно, когато стъргаха самата киста от костта.
Чудя се дали да не направя такава фокална диагностика и да разбера дали е активна кистата и ако не, да правим опит пак да я лекуваме? Или няма смисъл след като първия път не е бил успешен? А дали ако се реша да го извадя този зъб ще е пак такава непоносима болка при махането на кистата? Знам, че няма как на всички тези въпроси да се отговори само във форума, обаче вече съм се отчаяла  Tired

# 427
  • Варна
Хора, дайте мнение. Преди година ми намериха киста на четвърти горен зъб. Кистата не е голяма, но е упорита. Опитахме да я лекуваме с йонофореза и лекарства, но размерът й почти не е намалял или може би съвсем малко. Стои си почти същата. Аз имам вече една операция на голяма киста върху горни два зъба. Работата е там, че този е с къс корен и самият зъб е къс, защото там челюстта ми е такава и няма място за повече. Ситуацията е сложна. Ако го загубя този зъб после и мост няма как да ми се сложи там, защото няма място. В пълен ужас съм, защото ми казват, че няма смисъл да се оперира, а трябва да се вади. Иначе цяла година нямах никакви усещания в този зъб, понякога туптене усещам, но засега друго не. Когато го отвори зъболекарката да го лекува миналата година и явно го активирахме нещо и започнаха болки и се бях подула, но след това овладяхме нещата и се разминах с ваденето тогава. Сега тя ми казва, че не е активна кистата, но не се е махнала и явно ще стигнем до вадене. Имам и горчив спомен от операцията на другите два зъба, защото съм крещяла с цяло гърло от болка. Не знам какво стана тогава. Но верояно упойката не ме хвана, защото такава болка не си спомням друг път да съм усещала. Просто беше страшно, когато стъргаха самата киста от костта.
Чудя се дали да не направя такава фокална диагностика и да разбера дали е активна кистата и ако не, да правим опит пак да я лекуваме? Или няма смисъл след като първия път не е бил успешен? А дали ако се реша да го извадя този зъб ще е пак такава непоносима болка при махането на кистата? Знам, че няма как на всички тези въпроси да се отговори само във форума, обаче вече съм се отчаяла  Tired

Само да уточня: фокалната диагностикa в съвременната стоматология е отхвърлена като теория и практика. В западната медицина това не се практикува от 60-те години на миналия век.
относно "кистата" - ако корените са пролекувани както трябва, то оздравителен процес ще се види на рентгенова снимка не по-рано от 1-2 год. Много рядко се вижда по-рано. Ето примери от нашето студио: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.492106990804985.129541 … 097818&type=3
Аз лично бих изчакал, ако нямате оплаквания от зъба. След 6-8 месеца още една рентгенова снимка и ако няма промени или гранулома се увеличава тогава да се мисли първо за прелекуване на корена и едва тогава за вадене.
Нашата философия е да се борим до последно за всеки естествен зъб.

# 428

Само да уточня: фокалната диагностикa в съвременната стоматология е отхвърлена като теория и практика. В западната медицина това не се практикува от 60-те години на миналия век.
относно "кистата" - ако корените са пролекувани както трябва, то оздравителен процес ще се види на рентгенова снимка не по-рано от 1-2 год. Много рядко се вижда по-рано. Ето примери от нашето студио: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.492106990804985.129541 … 097818&type=3
Аз лично бих изчакал, ако нямате оплаквания от зъба. След 6-8 месеца още една рентгенова снимка и ако няма промени или гранулома се увеличава тогава да се мисли първо за прелекуване на корена и едва тогава за вадене.
Благодаря за информацията. Зъбът е лекуван с йонофореза преди година. Сега направихме снимка, на която се вижда според зъболекарката ми леко замрежване в областта на кистата, на предишните снимки петното беше някак по-тъмно и ясно, но по размер като че ли не е намаляла. Тя като цяло не изглежда много голяма. Самата киста проблем не ми прави голям засега, да чукна на дърво. Общо взето си ям с този зъб всякаква храна, само на моменти усещам туптене и дискомфорт в зоната около венеца, където е кистата. Гледам да не го товаря и дъвча повече на другата страна. Аз също искам много да го прелекуваме първо, защото никак не искам да го вадя. Тя зъболекарката казва, че той е много изтъркан от долния зъб и без това и няма място, а и бил с къс корен, но аз не си го давам Simple Smile Тя му е вдигнала мерника още от когато го видя, че е с киста, но и аз упорита и си го искам да си го запазя поне засега. 

В момента основния ми страх е, че ще пътувам и няма да съм в БГ известно време, което пък означава, че ако се подуя нещо и се активира кистата...ще бъде лошо. Миналата година се бях подула жестоко, защото когато почнахме лечението го затворихме и явно са почнали да се събират газове и чак като го отворихме отново и почнахме промивки и ми мина. Та въпроса ми е има ли някакво лекарство, ако ще дори антибиотик или нещо друго, което мога да взема, в случай, че имам проблем с този зъб, докато съм извън БГ?

# 429
  • Варна

Благодаря за информацията. Зъбът е лекуван с йонофореза преди година. Сега направихме снимка, на която се вижда според зъболекарката ми леко замрежване в областта на кистата, на предишните снимки петното беше някак по-тъмно и ясно, но по размер като че ли не е намаляла. Тя като цяло не изглежда много голяма. Самата киста проблем не ми прави голям засега, да чукна на дърво. Общо взето си ям с този зъб всякаква храна, само на моменти усещам туптене и дискомфорт в зоната около венеца, където е кистата. Гледам да не го товаря и дъвча повече на другата страна. Аз също искам много да го прелекуваме първо, защото никак не искам да го вадя. Тя зъболекарката казва, че той е много изтъркан от долния зъб и без това и няма място, а и бил с къс корен, но аз не си го давам Simple Smile Тя му е вдигнала мерника още от когато го видя, че е с киста, но и аз упорита и си го искам да си го запазя поне засега. 

В момента основния ми страх е, че ще пътувам и няма да съм в БГ известно време, което пък означава, че ако се подуя нещо и се активира кистата...ще бъде лошо. Миналата година се бях подула жестоко, защото когато почнахме лечението го затворихме и явно са почнали да се събират газове и чак като го отворихме отново и почнахме промивки и ми мина. Та въпроса ми е има ли някакво лекарство, ако ще дори антибиотик или нещо друго, което мога да взема, в случай, че имам проблем с този зъб, докато съм извън БГ?

Замрежването на рентгенова снимка може да означава оздравяване.
Ако в рамките на 1 година не сте имала сериозни проблеми, няма опасност да се появят точно сега.

# 430
Оздравителен процес може да се види след една- две години? Shocked А моят стоматолог държи да ми прави мост, който ще се крепи на прелекувания мост на третия месец от лечението. На мен този срок ми се вижда твърде малък и държа да се изчака поне шест месеца, а сега виждам, че може би и шест месеца са малко...

# 431
  • Варна
Ако правилно съм разбрала, моят гранулом ще го премахнат оперативно, т.е. днес го има, утре го няма. Rolling Eyes
И изчаквам няколко месеца, преди да сложа истинския мост.
След няколко дни, ако не ме тръшне грипа, съм пак на лекар и ще питам.

# 432
  • Варна
Ако правилно съм разбрала, моят гранулом ще го премахнат оперативно, т.е. днес го има, утре го няма. Rolling Eyes

А защо ще го премахват оперативно?

# 433
  • Варна

А защо ще го премахват оперативно?
Възможно е да не съм разбрала добре. Embarassed Защото щом разбрах за гранулома, на момента ми се разхлопа сърцето от паника.
Но запомних, че в уговорен ден ще дойде специално хирург да ми го отстранява Rolling Eyes
След няколко дни пак имам час там и вече ще разпитам спокойно.

# 434
Стейси, ако ти отстраняват оперативно гранулома, знам, че преди това трябва да ти прелекуват каналите. И ако ти прелекуват каналите, според мен не е нужно да се пристъпва към операция веднага, а да се проследява зъба през няколко месеца със снимки. Може пък да  не се стигне до операция.

Общи условия

Активация на акаунт