Зъбен гранулом

• 399 100
  • 897
  •   2
Отговори
# 690
Може и да не се извади, а да се пробва с апикална остетомия. Ако и с нея сте запозната то мисля, че във въпроса ви се крие и отговор.

# 691
Може и да не се извади, а да се пробва с апикална остетомия. Ако и с нея сте запозната то мисля, че във въпроса ви се крие и отговор.
Добре, но въпросното нещо не се прави при поставена коронка или? В смисъл нормално ли е корените да се запълнят, да се сложи коронка и после да се чака месеци какво ще прави въпросният гранулом. И ако той не се махне, тогава какво? Реже се коронката и се хвърлят 200 лв на вятъра...това не разбирам.
Ако се наложи апикална остетомия, ще се хвърля ли поредната коронка и поредните 200-300 лв? Каква е практиката, да се слага коронка след 1 месец лечение или да се чакат няколко месеца и да се следи зъба?

# 692
Най - добре според мен е да имате временна корона за 3-6 месеца и след това да се прецени ситуацията, но варианти има много и всеки зъболекар има индивидуална гледна точка. Много често правилните решение са много, така както и грешните. С временна корона хем има корона , хем не ви е скъпо и може да се изчака този период , като в същото време си имате функциониращ зъб.. След 5 години обаче пак може да има гранулом. Грануломите са реакция на тялото стещу инфекция. Изследванията сочат, че дори при най - добре направено кореново лечение по последни тенденции и т.н., над 60% от микроорганизмите си остават е най - долната част на канала( тя е най-важна да се почисти за да няма микроорганизми в контакт с тялото ви). Разчита се на херметично затваряне, за да се попречи на ново навлизане на микроорганизми и на силата на имунитета най-вече. Именно затова, често недобре лекувани зъби са без грануломи и обратното. Това не означава да работим през пръсти разбира се, но означава, че днес имате един имунитет и след лечението може да има бърз успех, но след няколко години, може да има спад в него по редица причини и наново да има проблем. Истината е една - в медицината 2+2 не е 4!. Винаги има риск каквото и да направите. Дано колегата е съвестен и мераклия да да даде най-доброто от себе си, а дали ще има проблем Бог знае.

# 693
Благодаря много за подробния отговор!
Значи действията на зъболекаря не са били през пръсти в момента, в смисъл и това е валиден вариант. Останалото е Божа работа. Така или иначе предпочитам да не ми се вади зъба, така че ще поема риска, пък той и зъболекарят каза същото - че с грануломите никога не се знае.
Просто мислех, че се цели пълното изчезване на гранулома и ако не изчезне, зъбът се вади. А то се оказва, че грануломът си стои и ще си стои...

# 694
Аз правя профилактика на моите грануломи или бивши грануломи:
хигиена, хигиена, хигиена с различни четки, интердентални, двойни и т.н
жабурене със смрадлика, сандрин, клеева тинктура
измиване от време на време със сода, жабурене
Миене понякога с кокосово и карамфилово олио, жабурене.

Доволна съм от зъбите си!

# 695
  • Варна
Аз правя профилактика на моите грануломи или бивши грануломи:
хигиена, хигиена, хигиена с различни четки, интердентални, двойни и т.н
жабурене със смрадлика, сандрин, клеева тинктура
измиване от време на време със сода, жабурене
Миене понякога с кокосово и карамфилово олио, жабурене.

Доволна съм от зъбите си!

Няма как да стигнем с четка и отвара съществуващ гранулом в корените на зъба, но реално за полагането на грижи си права. Аз бих добавила и голямата роля на професионалиста с бялата престилка и маската.

Последна редакция: ср, 24 авг 2016, 07:37 от Стейси Грей

# 696
Така, каналите стояха един месец с лекарство, не знам какво, но зъба не го усещах, нито имах каквито и да било проблеми и тежести, докато лекарството стоеше в зъба. В понеделник го извади и запълни зъба с не знам какво. От тогава си усещам корените и имам такова мъждене, не болка, ми просто усещане от дясната страна, каквото имах, преди да ми се отвори зъба изобщо, само че доста по-слабо. Направих снимка, като ги гледам снимките отпреди и след лечението, грануломът си е същият, само корените са запълнени.
Обадих му се по телефона на зъболекаря да го питам дали не трябва нещо друго да се направи, примерно да се махне плънката от каналите и да се сложи пак лекарство. А той каза да стоя така (имам час на 12 септември) да видим дали тия усещания ще минат. Ако не минат, се вади зъба.

Някакви предложения различни от това?

Последна редакция: ср, 24 авг 2016, 12:32 от kaily

# 697
  • Варна
Така, каналите стояха един месец с лекарство, не знам какво, но зъба не го усещах, нито имах каквито и да било проблеми и тежести, докато лекарството стоеше в зъба. В понеделник го извади и запълни зъба с не знам какво. От тогава си усещам корените и имам такова мъждене, не болка, ми просто усещане от дясната страна, каквото имах, преди да ми се отвори зъба изобщо, само че доста по-слабо. Направих снимка, като ги гледам снимките отпреди и след лечението, грануломът си е същият, само корените са запълнени.
Обадих му се по телефона на зъболекаря да го питам дали не трябва нещо друго да се направи, примерно да се махне плънката от каналите и да се сложи пак лекарство. А той каза да стоя така (имам час на 12 септември) да видим дали тия усещания ще минат. Ако не минат, се вади зъба.

Някакви предложения различни от това?

Предлжението ми е да НЕ вадите зъба. Simple Smile

много вероятно е всчко да отшуми до седмица две! Wink

# 698
Въпрос към зъболекарите !

Става въпрос за дете на 6 год и половина. Детето е с 4 лекувани пулпита- лекуваха ги април -  май месец тази година. Сега, от от около две седмици , детето получава епизоди на силна болка в единият от излекуваните пулпити.Като  се появава над зъба и някакво като топче подутичко и с някаква течност вътре. Като на два пъти само се пука  явно и се прибира венеца, единият път му го пукнаха в зъболекрският кабинет...отвориха зъба като махнаха пломбата седя така два дни, след които сложиха му формалин резорцин мисля. Това преди 3 дни някъде и от тогава поне за сега няма подуване и болки... но при докосване на венеца само над този зъб има болка. Въпроса ми е какво може да е това ? лекарката дори неми каза какво е... не ми вдъхва доверие цялата работа... Проблема е точно над единият пулпит- това е 4 ти зъб горе дясно кътника.

Това което наричате топче с течност се казва фистула и е каналче през което изтича серозна или гнойна течност. Тя е в следствие от инфекция в някой то лекуваните зъби ( най-вероятно). Това което е направил колегата е правилно ( да отвори зъба да почисти и затвори с медикамент. Сега трябва да за изчака малко и нещата ще се успокоят. Фистулата сама ще изчезне, ако тя остане значи инфекцията не е премахната.

Здравейте отново! Отново  се появи фистула над същият зъб. Какво следва сега ? Отново отваряне на зъба, поставяне на лекарство, затваряне ? Не  е ли добре вече да се направи една снимка, да се види, дали проблемът е в зъба, в корена, или е във венеца ?

# 699
  • Варна
Въпрос към зъболекарите !

Става въпрос за дете на 6 год и половина. Детето е с 4 лекувани пулпита- лекуваха ги април -  май месец тази година. Сега, от от около две седмици , детето получава епизоди на силна болка в единият от излекуваните пулпити.Като  се появава над зъба и някакво като топче подутичко и с някаква течност вътре. Като на два пъти само се пука  явно и се прибира венеца, единият път му го пукнаха в зъболекрският кабинет...отвориха зъба като махнаха пломбата седя така два дни, след които сложиха му формалин резорцин мисля. Това преди 3 дни някъде и от тогава поне за сега няма подуване и болки... но при докосване на венеца само над този зъб има болка. Въпроса ми е какво може да е това ? лекарката дори неми каза какво е... не ми вдъхва доверие цялата работа... Проблема е точно над единият пулпит- това е 4 ти зъб горе дясно кътника.

Това което наричате топче с течност се казва фистула и е каналче през което изтича серозна или гнойна течност. Тя е в следствие от инфекция в някой то лекуваните зъби ( най-вероятно). Това което е направил колегата е правилно ( да отвори зъба да почисти и затвори с медикамент. Сега трябва да за изчака малко и нещата ще се успокоят. Фистулата сама ще изчезне, ако тя остане значи инфекцията не е премахната.

Здравейте отново! Отново  се появи фистула над същият зъб. Какво следва сега ? Отново отваряне на зъба, поставяне на лекарство, затваряне ? Не  е ли добре вече да се направи една снимка, да се види, дали проблемът е в зъба, в корена, или е във венеца ?

Щом фистулата се е появила отново, значи инфекцията персистира. На въпроса за снимката, да тя би дала допълнителна информация и би помогнала при вземането на решение какво да се предприеме.

# 700
Здравейте аз влизам в темата с въпрос. Преди месец лекувах гранулом с антибиотик и запълване на каналите. Преди лечението освен слаба болка, усещах и смущения в окото от страната на болния зъб. Имах чувството, че имам нещо в окото, което ме дразни, дори ходих на очен лекар, но каза, че всичко е наред с очите ми. Зъболекарят на които ходех ми каза, че е от гранулома. Въпроса ми е някой друг имал ли е подобни оплаквания? От няколко дена пак усещам същото дразнене в окото и се чудя, дали е гранулома или нещо друго. Възможно е лечението да се окаже неуспешно.

# 701
  • София
Всъщност този гранулом понякога става на киста,която има доста силна защита срещу нашите лечения.Разбира се,че може да е неуспешно.Гранулома се лекува-първо през каналите,после ако е неуспешно се прави апикоектомия(може да видите в уикипедия какво е,който се интесува)от хирург,а понякога се вади и зъба.
Това е при всяка една болест-колкото е по-тежка,толкова повече време и средства се отделят и толкова повече рискова от усложнения може да има.Според мен трябва да питате за тези неща лекуващия на когото плащате.Според мен е постъпил правилно като метод,но просто трябва да попитате повече

# 702
Благодаря за отговора.  bouquet bouquet
Аз по-скоро исках да знам, дали дразненето, което усещам в окото е възможно да бъде в следствие от работещ гранулом. Ако някой е имал този проблем моля да сподели.

# 703
Аз имах грануломи и ми се схващаше цялата дясна страна, включително и окото ме болеше. Болката беше много притеснителна, все едно главата ми е разполовена, болката обхващаше зялата дясна половина.
Даже си бях внушила, че имам тумор в главата. Като ми извадиха зъба изведнъж ме отпусна и оттогава съм нямала такава болка.

# 704
Пролетина, благодаря ти за включването. При мен също е дясната страна. Какви ли не неща ми минаха през главата, дано наистина да е от зъба с гранулом. Оперирах се преди една седмица, сякаш съм по-добре, но още е рано да се каже. Поздрави. Бъдете здрави. bouquet

Общи условия

Активация на акаунт