Майчинството - счетоводно - 7

• 59 142
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 390
Имам нужда от спешната ви помощ!
На 31 януари изтича платеният ми отпуск по майчинство - тогава е родена дъщеря ми.
Искам да напусна досегашната си работа и от месец февруари да започна друга работа на трудов договор.

Опитах се да подам заявление за напускане с 30 дневно предупреждение, както е разписано в договора ми, но работодателят ми каза, че не може да ми изплати обезщетенията за отпуск, натрупани през 2-те години майчинство. Затова ми предложи на 31 януари да депозирам предизвестие за напускане с 30 дневно предизвестие по чл. 265 ал.1 т.1 (?) и веднага след него да депозирам заявление за прекратяване на предизвестието, считано от 1 февруари. Има ли обаче в такъв случай някаква опасност работодателят да ме съди за прекратен без предупреждение договор? Ставам ли уязвима, ако приема?

Така разбира се, едното обезщетение ще се "стопи" поради факта, че аз ще дължа на работодателя една месечна заплата заради прекратеното предизвестие. Но ми бе казано в прав текст, че пари няма, така че и за останалата част от обезщетението не се знае кога и как ще ми бъде изплатено. Аз съм се примирила с това, просто искам да напусна законно и безболезнено.

Освен това, според служебните счетоводители, не мога да подам молба за напускане по време на майчинството, дори и само да я депозирам по-рано не можело. Затова на предизвестието за напускане с предупреждение датата, която се пише долу до подписа, трябвало да бъде 31 януари. А заявлението за прекратяване на предизвестието да носи долу дата 1 февруари.
Вярно ли е това? И има ли начин да прекратя майчинството си от 14-15 януари, например, и да си пусна едната отпуска, докато тече предизвестието (без, разбира се, да чакам да ми се заплати)? Или трябва да чакам точно датата 31 януари?

Много са въпросите, но се надявам скоро да получа отговор!

# 391
Въпрос за самоосигуряващите се:Дъщеря ми се самоосигурява 4 години -23%ДОО на220лв.През 2007г забременя на 27.11.2007 роди.Не са и изплащани болнични за бременност и раждане поради ниския %на вноските,които тя поиска с молба още през юли да увеличи,но срокът бил  февруари 2007г.
За 2008 г.срока бе до10. 1. и тя подаде молба за увеличение на вноските с 3.9%/общо26.9%/,но нямало как да ги внася,защото била в болничен,който не и се зачита и не и се заплаща.Получава се нещо като параграф 22.Ако някой е наясно нека пише.Благодаря
предварително.

Вече са ви казали защо й се отказва обезщетение - не е осигурявана за съответния риск - общо заболяване и майчинство. По време на болничните текат само здравни осигуровки. Така че няма шанс.  Sad

Срокът за промяна на процента на самоосигуряващите тази година е до 31.01.2008, не до 10-ти.

# 392
  Здравейте,бременна са в 8-ма седмица и вече ползвам болнични.Работодателя ми бе така добър да ми предложи да се осигурявам  от 01.01.08г.на осн. заплата по мой избор.Но нямам никаква представа как и колко ще доплащам.А и този плосък данък,новия процент за осигуряване и въобще нищо не ми е ясно!Върти ми се сумата от 500лв. newsm78
  Моля,ако някой знае колко и как да доплащам за тази сума...

Не знам сега каква ти е заплатата.
За 500лв. общите осигуровки (работодател+служител) и ДОД са 211лв.

# 393
Здравейте!

Може ли да ми кажете имаме ли право на една година неплатен отпуск за отглеждане на дете /или както там се води, не съм запозната с тази материя/ веднага след изтичане на двете години платен отпуск.
В смисъл може ли да си гледам детето до 3-годишна възраст, за две от които ще имам обезщетение. Ясно е, че за третата няма обезщететие, но се зачита за трудов стаж, нали?
Благодаря ви предварително!

Вече не е 3-та година, а са 6 месеца до навършване на 8 години на детето. (Освен в някои случаи.)
Този неплатен отпуск се признава за трудов и осигурителен стаж.

# 394
Zdraveite,
Organiziram kurs za roditeli ako nqkoi go interesuwa da mi pi6e.

# 395
На 31 януари изтича платеният ми отпуск по майчинство - тогава е родена дъщеря ми.
Искам да напусна досегашната си работа и от месец февруари да започна друга работа на трудов договор.

Опитах се да подам заявление за напускане с 30 дневно предупреждение, както е разписано в договора ми, но работодателят ми каза, че не може да ми изплати обезщетенията за отпуск, натрупани през 2-те години майчинство. Затова ми предложи на 31 януари да депозирам предизвестие за напускане с 30 дневно предизвестие по чл. 265 ал.1 т.1 (?) и веднага след него да депозирам заявление за прекратяване на предизвестието, считано от 1 февруари. Има ли обаче в такъв случай някаква опасност работодателят да ме съди за прекратен без предупреждение договор? Ставам ли уязвима, ако приема?

Така разбира се, едното обезщетение ще се "стопи" поради факта, че аз ще дължа на работодателя една месечна заплата заради прекратеното предизвестие. Но ми бе казано в прав текст, че пари няма, така че и за останалата част от обезщетението не се знае кога и как ще ми бъде изплатено. Аз съм се примирила с това, просто искам да напусна законно и безболезнено.

Освен това, според служебните счетоводители, не мога да подам молба за напускане по време на майчинството, дори и само да я депозирам по-рано не можело. Затова на предизвестието за напускане с предупреждение датата, която се пише долу до подписа, трябвало да бъде 31 януари. А заявлението за прекратяване на предизвестието да носи долу дата 1 февруари.
Вярно ли е това? И има ли начин да прекратя майчинството си от 14-15 януари, например, и да си пусна едната отпуска, докато тече предизвестието (без, разбира се, да чакам да ми се заплати)? Или трябва да чакам точно датата 31 януари?

Много са въпросите, но се надявам скоро да получа отговор!

Ако си подадеш молба и не спазиш предизвестието, дължиш една брутна заплата обезщетение на работодателя.

Щом си готова да се откажеш от обезщетението за неползван отпуск, предложи им направо да напуснеш по взаимно съгласие още от 15 януари. (или ти искаш от 1 февруари)(Без да ти пишат в заповедта, че ти е изплатено обезщетението.)

Ако искаш, подай предизвестие и си пусни платения отпуск. Но тогава ще взимаш 50% обезщетение за този период. Така че по-добре не си пускай отпуска. Не знам какво да те посъветвам.  Sad

# 396
  Благодаря Стики!
Осигуряват ме на минималната заплата до сега.Не ми е ясно колко ще плащат те,колко аз,колко ще ми е майчинството. Аз и затова не знам коя сума ми е най-изгодна,а и не искам да нахалствам в искането си. EmbarassedПак и нали сам в болнични и не мисля да се връщам на работа.Работя в обувен цех,мирише,страхувам се за бебето.
Както и да е...та счетоводителката ни нищо не ми обясни.Помоли сама да намеря информация.

# 397
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте,
Не съм сигурна дали вече не е отговаряно на въпрос като моя, но аз поне не видях. Извинявам се, ако се дублирам.

При условие, че с приятеля ми живеем заедно и заедно отглеждаме детето си, но нямаме сключен брак, то трябва ли в молбата-декларация за получаване на месечни помощи за дете да се впише и неговия брутен доход? newsm78
Предварително благодаря за отговорите!
Мисля че нетрябва,защото те водят самотна майка,и не би трябвало
Aко бащата е призпознал детето, трябва да се вземе и неговия доход. Пък и живеете заедно, няма значение, че не сте женени. В този случай не си самотна майка.

Със сигурност при всички случаи, щом нямате брак, не ти трябва неговия доход.

# 398

Ако си подадеш молба и не спазиш предизвестието, дължиш една брутна заплата обезщетение на работодателя.

Щом си готова да се откажеш от обезщетението за неползван отпуск, предложи им направо да напуснеш по взаимно съгласие още от 15 януари. (или ти искаш от 1 февруари)(Без да ти пишат в заповедта, че ти е изплатено обезщетението.)

Ако искаш, подай предизвестие и си пусни платения отпуск. Но тогава ще взимаш 50% обезщетение за този период. Така че по-добре не си пускай отпуска. Не знам какво да те посъветвам.  Sad
Ако стане по взаимно съгласие, въпросът е трябва ли в такъв случай да подавам молба, че си прекъсвам майчинството или това ще стане автоматично (по подразбиране) с подаването на молбата за напускане?

# 399
Момичета, помагайте пак  Blush Почти цялата 2007 година бях в болнични преди раждане, раждане, майчинство. Искам да подадам молба за детски, та въпроса ми е от къде ще взема аз служебна бележка за дохода ми?

# 400
  • В полите на Пирин планина
Момичета, помагайте пак  Blush Почти цялата 2007 година бях в болнични преди раждане, раждане, майчинство. Искам да подадам молба за детски, та въпроса ми е от къде ще взема аз служебна бележка за дохода ми?

Ако са получавни от НОИ, то се получава служебна информация до Дирекция Социално подпомагане. Ти подаваш бележка само за изплатени от работодателя доходи.

# 401
  • С най- страхотния човек
От каде ги получаваш болничните?Ако е от някоя фирма мисля че трябва от нея-там е отбелязано че си била в болнични наливсе пак някои трябва да ти е внасял усигоровки

# 402
  Благодаря Стики!
Осигуряват ме на минималната заплата до сега.Не ми е ясно колко ще плащат те,колко аз,колко ще ми е майчинството. Аз и затова не знам коя сума ми е най-изгодна,а и не искам да нахалствам в искането си. EmbarassedПак и нали сам в болнични и не мисля да се връщам на работа.Работя в обувен цех,мирише,страхувам се за бебето.
Както и да е...та счетоводителката ни нищо не ми обясни.Помоли сама да намеря информация.

Здравей, мисля че това ти трябва, за да можеш сама да си изчислиш какво ще внасяш. Но не съм сигурна как сте се разбрали, дали те ще ти внасят осигуровките само за миниманата заплата и ти ще доплащаш всичко останало или пак ще си ги делите.

Това е цитат от ДейзиГ, за което благодаря.   bouquet
Осигурителни вноски
работодател - 23,4 %
лични - 15%
плосък данък 10% след приспадане на осигуровките

# 403

Ако са получавни от НОИ, то се получава служебна информация до Дирекция Социално подпомагане. Ти подаваш бележка само за изплатени от работодателя доходи.

Да, от НОИ си получавам парите от болничните. Това означава, че в Социални грижи имат информацията за дохода ми   newsm78

# 404

Общи условия

Активация на акаунт