Майчинството - счетоводно - 7

• 59 153
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте отново,сега искам да попитам тъй като не ми стана ясно с това бруто и нето,та въпроса ми е ако реша да се осигурявам на 500лв,колко ще трябва да доплащам на работодателя и какво обезщетение ще получавам после?Четох нещо,че примерно дори и да се осигуряваш на по-висока заплата ще ми се изплати не толкова на колкото се осигурявам,ами по-малко тъй като се взима нетото. Благодаря предварително на всички.

# 376
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета!
Така.....Имам няколко въпроса и ще се радвам ако има някой,който да ми помогне в тази ситуация.Да започна с това ,че съм управител на малка фирма.Това ми дава възможност да си вдигна осигурителния праг за следващите 6 месеца,за да мога да получавам 315 дни едно добро "възнаграждение" от държавата.Говорих с мойта счетоводителка,че искам да се осигурявам на максималната ставка,а тя започна да ми ги увърта и да ми разказва как и други момичета се осигурявали на максималния и сега имали проблеми с получаването на паричките.Та не мога да разбера наистина ли е това или не и се занимава.Казах и да ми изчисли с точност всичко ,което трябва да внасям,съответно то било обвързано с оборотите на фирмата и т.н.Този месец трябва да внеса първата по голяма осигурителна ставка,а тя не ми е оказала все още нищо.Все едно тя трябва да ми плаща?!Възможно ли е да имам проблем с последващото заплащане и има ли смисъл да си вдигам осиг.праг.?
Не се притеснявай  ами започвай колкото се може по-скоро да се осигурчваш на по висока заплата. Така ще можеш да получаваш тези 90% от заплатат си и колкото е по висока тя токлкова е по-добре. Не е вярно това че има проблем с получаването на парите. Друг е въпроса за твоята длъжност каква е максималната заплата на която можеш да се осигуряваш. Само за това трябва да попиташ счтоводителката си а другото не зависи от нея.

Тук става дума за самоосигуряващо се лице и нещата са малко по-различни. Можеш да се осигуряваш максимално на 2000 лева. Не виждам проблем това да стане, независимо от оборотите на фирмата. Принципно знам, че на самоосигуряващите се лица закъсняват доста обезщетенията, защото проверяват дали са внесени осиг. вноски в НАП и дали лицето е осигурен за фонд Общо заболяване и майчинство.
Не е така ти няма да се самоосигуряваш а просто заплатата,на която се водош по трудов договор ще ти бъде по висока като като ти ше си доплащаш всеки месец осигуровките и задълженията кум НАП( защото те ше се увеличат заради по високата ти заплата) директно на работодателя. Той ще ти ги плаща в НОИ а пък ти на него.

Оцветеното от мен изречение потвърждава написаното от мен. Жената е управител на ТД и се самоосигурява, а не е на трудов договор.

# 377
Интересувам се защото съм бременна в 5 месец и искам да ползвам първо тази отпуска след това да си взема болничен само в тази фирма съм работила 2007 и хич не ми е ясно Embarassed

# 378
Здравейте отново,сега искам да попитам тъй като не ми стана ясно с това бруто и нето,та въпроса ми е ако реша да се осигурявам на 500лв,колко ще трябва да доплащам на работодателя и какво обезщетение ще получавам после?Четох нещо,че примерно дори и да се осигуряваш на по-висока заплата ще ми се изплати не толкова на колкото се осигурявам,ами по-малко тъй като се взима нетото. Благодаря предварително на всички.

Осигурителният доход = брутно възнаграждение.

Обезщетението е 90 % от горното, но не може да надвишава средно дневното нетно възнаграждение и в общия случай е равно на него. В твоя случай ще вземаш около 400 лева средно обезщетение, ако се осигуряваш на 500 лева.

# 379
Интересувам се защото съм бременна в 5 месец и искам да ползвам първо тази отпуска след това да си взема болничен само в тази фирма съм работила 2007 и хич не ми е ясно Embarassed

Ако направиш 6 мес. осигурителен стаж е по-удачно да излезеш в болничен, защото на платен отпуск нямаш право - трябва да набереш 8 месеца стаж.

# 380
В крайна сметка има ли в момента срок за изплащане на болничните? Самоосигурябав се,  подадох на 10.12.2007 болничен и ми казаха в срок от 30 дни трябва да ми бъде изплатен. Срока изтече, пари нямам , а като проверявам в сайта на НОИ пише- "Липсват данни" !!!
Към кого и къде да се обарна за информация какво се случва с моя болничен???

# 381

Осигурителният доход = брутно възнаграждение.

Обезщетението е 90 % от горното, но не може да надвишава средно дневното нетно възнаграждение и в общия случай е равно на него. В твоя случай ще вземаш около 400 лева средно обезщетение, ако се осигуряваш на 500 лева.
Благодаря ти за отговора, а колко ще трябва да доплатя на работодателя,като той в момента ме осигурява на мин.работна заплата?

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 16:17 от katia82

# 382
Здравейте и от мен!Искам да споделя моя случай с вас и да потърся мнението и помоща Ви.Ползвах две години платено и една неплатено майчинство,което изтече на 24.12.2007г.,при което доста преди това уведомих моя работодател,че бих желала да се върна на работа,но само за първа смяна,при което той каза,че ще го обмисли и съответно отговора след няколко дни беше,че неможе да ме вкара в такъв график и ме попита дали имам друго предложение.Аз поисках да ползвам платения си отпуск,при което вчера той говори със счетоводителката и по телефона ми каза,че по закон ми дължи две минимални заплати,които ще ми изплати и едновременно с това да си подам молба за напускане,защото не му се плащали осигуровки.Аз не съм съгласна с това и смятам при утрешната ни среща да подам молбата и да ползвам тези 60 дни платен отпуск,при които ако не се лъжа той трябва да ми изплати три заплати,а не две както той ми предлага.Другото,което е на 31.12. разбрах,че съм бременна отново и смятам да продължа с болничен след този отпуск.Притеснява ме обаче,дали има вероятност той да не ми занесе молбата до счетоводството и по какъв начин аз да разбера дали всичко е наред,кои са органите към,които мога да се обърна в този случай и в случай,че откаже да ми изплати отпуска?п.с.-Работодателят ми не знае,че сам бременна и не смятам до изтичането евентуално на платения отпуск да му казвам.Предварително Ви благодаря и се надявам благодарение на Вас утре да се явя пред него още по-подготвена и осведомена. Simple Smile Heart Eyes

# 383
Incandescent, безкрайно и от сърце ти благодаря за отговора     bouquet

# 384
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
В крайна сметка има ли в момента срок за изплащане на болничните? Самоосигурябав се,  подадох на 10.12.2007 болничен и ми казаха в срок от 30 дни трябва да ми бъде изплатен. Срока изтече, пари нямам , а като проверявам в сайта на НОИ пише- "Липсват данни" !!!
Към кого и къде да се обарна за информация какво се случва с моя болничен???

Ако се обадите по телефона ще ви отговорят, че след изтичане на 30 дневния срок ще ви бъде платено на следващата дата за плащане, която е 17.01. Ведомостта за плащане се прави във вторник, но парите реално се превеждат в четвъртък

# 385
  Здравейте,бременна са в 8-ма седмица и вече ползвам болнични.Работодателя ми бе така добър да ми предложи да се осигурявам  от 01.01.08г.на осн. заплата по мой избор.Но нямам никаква представа как и колко ще доплащам.А и този плосък данък,новия процент за осигуряване и въобще нищо не ми е ясно!Върти ми се сумата от 500лв. newsm78
  Моля,ако някой знае колко и как да доплащам за тази сума...

# 386
  • София
Здравейте!

Може ли да ми кажете имаме ли право на една година неплатен отпуск за отглеждане на дете /или както там се води, не съм запозната с тази материя/ веднага след изтичане на двете години платен отпуск.
В смисъл може ли да си гледам детето до 3-годишна възраст, за две от които ще имам обезщетение. Ясно е, че за третата няма обезщететие, но се зачита за трудов стаж, нали?
Благодаря ви предварително!

# 387
Въпрос за самоосигуряващите се:Дъщеря ми се самоосигурява 4 години -23%ДОО на220лв.През
2007г забременя на 27.11.2007 роди.Не са и изплащани болнични за бременност и раждане
поради ниския %на вноските,които тя поиска с молба още през юли да увеличи,но срокът бил

февруари 2007г.За 2008 г.срока бе до10. 1. и тя подаде молба за увеличение на вноските с
3.9%/общо26.9%/,но нямало как да ги внася,защото била в болничен,който не и се зачита и
не и се заплаща.Получава се нещо като параграф 22.Ако някой е наясно нека пише.Благодаря
предварително.

# 388
Здравейте, в момента съм в болнични за бременност имайчинство. Интересува ме, ако работя на граждански договор - прекъсва ли се майчинството и въобще как се отрадзява върху него. Благодаря ви!

Не се отразяват върху обезщетението и правото да го получаваш.
в такъв случай, ако работя по граждански договор със работодателя, при който по принцип съм на работа, а в момента в болнични, коя от страните трябва да внася осигуровки върху сумата на договора, аз или работодателя или се делят по някакъв начин.
В края на годината, когато подавам декларация, взема ли се предвид колко членно е семейството и какъв е средния доход на човек.
И последно - аз и таткото на детето ми не сме женени. Аз и детето ли сме семейство, тоест самотна майка ли се водя или не? Бащата ще фигурира ли при изчислямане на средния доход на глава от семейството?

# 389
Здравейте, бях питала преди време, искам да почнаработа , когато бебео ми стане на1 год., за целта трябва да прехвърля майчинството на майка ми, но тя е пенсионерка, може ли да ми кажете колко месеца трябва да е на трудов договор, за да можем да прехвърлим майчинството на нея.
Благодаря предварително!
Незная за майкати като е пенсионерка но можеш даг прехвърлиш на твоя съпруг

Благодаря много за отговора, но и мъжа ми е на работа.
Ами аз мисля да я назанчим на работа, по-скоро въпроса ми е колко трябва да е работила преди това, за да прехвърля майчинствопто на нея?
Моля, ако някой може да ми отговори!

Няма изискване за отработените дни. Достатъчно е да има и един такъв, т.е. трудовият договор да е влязъл в сила.
[/quote

Благодаря много!!!!

Общи условия

Активация на акаунт