Майчинството - счетоводно - 7

• 59 166
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте,
Не съм сигурна дали вече не е отговаряно на въпрос като моя, но аз поне не видях. Извинявам се, ако се дублирам.

При условие, че с приятеля ми живеем заедно и заедно отглеждаме детето си, но нямаме сключен брак, то трябва ли в молбата-декларация за получаване на месечни помощи за дете да се впише и неговия брутен доход? newsm78
Предварително благодаря за отговорите!
Мисля че нетрябва,защото те водят самотна майка,и не би трябвало
Aко бащата е призпознал детето, трябва да се вземе и неговия доход. Пък и живеете заедно, няма значение, че не сте женени. В този случай не си самотна майка.

# 346
Здравейте, в момента съм в болнични за бременност имайчинство. Интересува ме, ако работя на граждански договор - прекъсва ли се майчинството и въобще как се отрадзява върху него. Благодаря ви!
Да пекъсва се.И аз  започнах работа когато малкият беше на 1 година и като ми пуснаха договор го прехвърлихме на моя съпруг
Докато ви в отпуск по бременност и майчинство имаш право да сключиш граждански договор и няма да ти се прекъсне изплащането на обещетението. Само трябва на края на годината да си подадеш данъчна декларация с доходите от този договор.

# 347
Здравейте, бях питала преди време, искам да почнаработа , когато бебео ми стане на1 год., за целта трябва да прехвърля майчинството на майка ми, но тя е пенсионерка, може ли да ми кажете колко месеца трябва да е на трудов договор, за да можем да прехвърлим майчинството на нея.
Благодаря предварително!
Незная за майкати като е пенсионерка но можеш даг прехвърлиш на твоя съпруг
Благодаря много за отговора, но и мъжа ми е на работа.
Ами аз мисля да я назанчим на работа, по-скоро въпроса ми е колко трябва да е работила преди това, за да прехвърля майчинствопто на нея?
Моля, ако някой може да ми отговори!

# 348
Здравейте!
До момента се водя на работа във фирма, в която имам стаж една година и са ме осигурявали на минимална работна заплата. Все още взимам обезщетението до 315 дни. Фирмата сега прекратява дейност. Можете ли да ми кажете, дали от тук нататък ще продължа да получавам някакви помощи, ако - да, то какви са те и какви документи трябва да подавам  Thinking

# 349
Здравейте мами Simple Smile
Имам един въпрос към компетентните или поне към тези,на които се е случвало да подават молба за преизчисляване на сгрешен болничен. Към кой точно трябва да я адресирам тази молба? Аз съм от Пловдив и ми е ясно,че трябва да е до РУСО Пловдив,ама до Директора ли,или до някой друг?! Успешен ден на всички!

# 350
Здравейте искам да попитам кой изчислява размера на обезщетението което получаваме от НОИ през 9 месеца който се водят болнични работодателя или НОИ.

# 351
Здравейте момичета!
Така.....Имам няколко въпроса и ще се радвам ако има някой,който да ми помогне в тази ситуация.Да започна с това ,че съм управител на малка фирма.Това ми дава възможност да си вдигна осигурителния праг за следващите 6 месеца,за да мога да получавам 315 дни едно добро "възнаграждение" от държавата.Говорих с мойта счетоводителка,че искам да се осигурявам на максималната ставка,а тя започна да ми ги увърта и да ми разказва как и други момичета се осигурявали на максималния и сега имали проблеми с получаването на паричките.Та не мога да разбера наистина ли е това или не и се занимава.Казах и да ми изчисли с точност всичко ,което трябва да внасям,съответно то било обвързано с оборотите на фирмата и т.н.Този месец трябва да внеса първата по голяма осигурителна ставка,а тя не ми е оказала все още нищо.Все едно тя трябва да ми плаща?!Възможно ли е да имам проблем с последващото заплащане и има ли смисъл да си вдигам осиг.праг.?

# 352
Здравейте на всички !
Поздравления за прекрасния форум.
Имам няколко конкретни въпроса , на които ако се отговори компетентно , ще могат да се възползват много сегашни и бъдещи бременни майки.
Аз съм безработна ( всъщност съм редовна студентка 3 година)  и съм бременна .
Терминът ми е на 17.08.2008г.
Имам възможност да се осигурявам и на максималният осигурителен доход , който прочетох тук , че е вече 2000лв за 2008г.
Въпросите са ми :
1.   Ако реша да подпиша трудов договор с познат , който да ме води на заплата 2000лв , като си внасяме осигуровките върху тази сума , кой след това ще е задължен да плаща майчинството НОИ или моят познат(работодателя) ?
2.   Ако е работодателя , тогава явно не става и ще трябва да се само - осигурявам.Ако да , каква е най-добрата схема за това. Трябва да си направя фирма ли или по някакъв начин да съм на свободна професия ?
3.   Има ли начин да се само - осигурявам , без да  правя каквото и да е ,тоест да се само - осигурявам като безработна пак на максималният осигурителен доход и да се възползвам ?
   Ще се радвам в темата да пише и някоя майка , която вече е минала по този път.
    Имам още няколко въпроса , но нека се отговори първо на тези.
          Предварително Благодаря !

Обезщетенията се плащат от НОИ, но заварените случай към 01.01.2007 се изплащаха чрез работодателя.
Не можете да се самоосигурявате като безработна за да получавате обезщетенията - дължат се само ЗО
Миличка майчинството ти ще го плаща НОИ, работодателят има ангажимент единствено да ти плаща здравната осигуровка през периода на майчинството, която е нещо от сорта на 2.90лв. Така, че няма да има ангажимент към теб. Помисли добре, обаче струва ли си да се осигуряваш на 2000лв., защото осигуровките не са малки. Успех

# 353
  • В полите на Пирин планина
Здравейте искам да попитам кой изчислява размера на обезщетението което получаваме от НОИ през 9 месеца който се водят болнични работодателя или НОИ.

НОИ.

# 354
Здравейте на всички !
Поздравления за прекрасния форум.
Имам няколко конкретни въпроса , на които ако се отговори компетентно , ще могат да се възползват много сегашни и бъдещи бременни майки.
Аз съм безработна ( всъщност съм редовна студентка 3 година)  и съм бременна .
Терминът ми е на 17.08.2008г.
Имам възможност да се осигурявам и на максималният осигурителен доход , който прочетох тук , че е вече 2000лв за 2008г.
Въпросите са ми :
1.   Ако реша да подпиша трудов договор с познат , който да ме води на заплата 2000лв , като си внасяме осигуровките върху тази сума , кой след това ще е задължен да плаща майчинството НОИ или моят познат(работодателя) ?
2.   Ако е работодателя , тогава явно не става и ще трябва да се само - осигурявам.Ако да , каква е най-добрата схема за това. Трябва да си направя фирма ли или по някакъв начин да съм на свободна професия ?
3.   Има ли начин да се само - осигурявам , без да  правя каквото и да е ,тоест да се само - осигурявам като безработна пак на максималният осигурителен доход и да се възползвам ?
   Ще се радвам в темата да пише и някоя майка , която вече е минала по този път.
    Имам още няколко въпроса , но нека се отговори първо на тези.
          Предварително Благодаря !

Обезщетенията се плащат от НОИ, но заварените случай към 01.01.2007 се изплащаха чрез работодателя.
Не можете да се самоосигурявате като безработна за да получавате обезщетенията - дължат се само ЗО
Миличка майчинството ти ще го плаща НОИ, работодателят има ангажимент единствено да ти плаща здравната осигуровка през периода на майчинството, която е нещо от сорта на 2.90лв. Така, че няма да има ангажимент към теб. Помисли добре, обаче струва ли си да се осигуряваш на 2000лв., защото осигуровките не са малки. Успех

Освен това самоосигуряване без основание не може да се прави - трябва да се осъществява някаква дейност.
По-лесно е да се водиш на трудов договор в някаква фирма и да си внасяш осигуровките. По време на болничните работодателят дължи само здравна вноска - 3.9 % върху 240 лева за месец.

# 355
Здравейте момичета!
Така.....Имам няколко въпроса и ще се радвам ако има някой,който да ми помогне в тази ситуация.Да започна с това ,че съм управител на малка фирма.Това ми дава възможност да си вдигна осигурителния праг за следващите 6 месеца,за да мога да получавам 315 дни едно добро "възнаграждение" от държавата.Говорих с мойта счетоводителка,че искам да се осигурявам на максималната ставка,а тя започна да ми ги увърта и да ми разказва как и други момичета се осигурявали на максималния и сега имали проблеми с получаването на паричките.Та не мога да разбера наистина ли е това или не и се занимава.Казах и да ми изчисли с точност всичко ,което трябва да внасям,съответно то било обвързано с оборотите на фирмата и т.н.Този месец трябва да внеса първата по голяма осигурителна ставка,а тя не ми е оказала все още нищо.Все едно тя трябва да ми плаща?!Възможно ли е да имам проблем с последващото заплащане и има ли смисъл да си вдигам осиг.праг.?
Не се притеснявай  ами започвай колкото се може по-скоро да се осигурчваш на по висока заплата. Така ще можеш да получаваш тези 90% от заплатат си и колкото е по висока тя токлкова е по-добре. Не е вярно това че има проблем с получаването на парите. Друг е въпроса за твоята длъжност каква е максималната заплата на която можеш да се осигуряваш. Само за това трябва да попиташ счтоводителката си а другото не зависи от нея.

# 356
Здравейте момичета!
Не се притеснявай  ами започвай колкото се може по-скоро да се осигурчваш на по висока заплата. Така ще можеш да получаваш тези 90% от заплатат си и колкото е по висока тя токлкова е по-добре. Не е вярно това че има проблем с получаването на парите. Друг е въпроса за твоята длъжност каква е максималната заплата на която можеш да се осигуряваш. Само за това трябва да попиташ счтоводителката си а другото не зависи от нея.

Тук става дума за самоосигуряващо се лице и нещата са малко по-различни. Можеш да се осигуряваш максимално на 2000 лева. Не виждам проблем това да стане, независимо от оборотите на фирмата. Принципно знам, че на самоосигуряващите се лица закъсняват доста обезщетенията, защото проверяват дали са внесени осиг. вноски в НАП и дали лицето е осигурен за фонд Общо заболяване и майчинство.

# 357
# 358
Здравейте мами Simple Smile
Имам един въпрос към компетентните или поне към тези,на които се е случвало да подават молба за преизчисляване на сгрешен болничен. Към кой точно трябва да я адресирам тази молба? Аз съм от Пловдив и ми е ясно,че трябва да е до РУСО Пловдив,ама до Директора ли,или до някой друг?! Успешен ден на всички!

Достатъчно е да се напише "До РУСО - Пловдив" - няма проблеми.

# 359
Здравейте, бях питала преди време, искам да почнаработа , когато бебео ми стане на1 год., за целта трябва да прехвърля майчинството на майка ми, но тя е пенсионерка, може ли да ми кажете колко месеца трябва да е на трудов договор, за да можем да прехвърлим майчинството на нея.
Благодаря предварително!
Незная за майкати като е пенсионерка но можеш даг прехвърлиш на твоя съпруг
Благодаря много за отговора, но и мъжа ми е на работа.
Ами аз мисля да я назанчим на работа, по-скоро въпроса ми е колко трябва да е работила преди това, за да прехвърля майчинствопто на нея?
Моля, ако някой може да ми отговори!

Няма изискване за отработените дни. Достатъчно е да има и един такъв, т.е. трудовият договор да е влязъл в сила.

Общи условия

Активация на акаунт