Майчинството - счетоводно - 7

• 59 186
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 330
  • Far away from here...
Стики, много ти благодаря за отговора  bouquet

# 331
Стики, много ти благодаря за отговора  bouquet

Моля! Simple Smile

ЩЕ ХОДЯ В НОИ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ ТАЗИ СЕДМИЦА, НО МОЛЯ ЗНАЕЩИТЕ ДА СПОДЕЛЯТ ОПИТА СИ, С ОГЛЕД НА ТОВА, ЧЕ ДОСТА ОТ НАС СЕ ОСИГУРЯВАТ НА ВТОРИ ТР. ДОГОВОР И АКО ГОРЕНАПИСАНОТО Е ВЯРНО, ТО СЕ ОБЕЗМИСЛЯ ЦЕЛИЯ НАПЪН. БЛАГОДАРЯ!

Този въпрос се отнася за изплащането на обезщетението, а не за изчисляването му. Определянето на дневното обезщетение включва и двата договора, така че си струва напъна!  Wink
Обезщетенията се изплащат при двамата работодатели пропорционално на отработеното време. Напр. ако единият ти договор е на 8 часа, втория на 4 часа, чрез първия ще ти преведат два пъти по-висока сума, отколкото чрез втория. Дори при първия да се осигуряваш на 200лв. а при втория на 600лв. напр.

# 332
Благодаря Лидия Иванова  bouquet
А знаете ли кой доход се взема предвид чистия-нетен или брутния доход. Ако е брутния доход е супер нечестно, защото хем не си ги взел тези пари, хем и като сума всички удръжки са много.

Брутния, дори и обезщетенията. Така е когато дават.
Виж ако искаш кредит ще ти искат нетния доход.  Sad

# 333
Здравейте, въпросът ми не е много за темата , но все пак е свързан..... към консултиращите....издаване на УП-2 , когато имаме майчинство?
Може да ми пишете на лични
Благодаря

Пише се периода от ... до ... и вместо осиг. доход се пише "чл.164 ал.1 от КТ"

# 334
Здравейте!
 Предварително се извинявам, ако въпросът ми е вече задаван, но темата е много дълга и нямам възможност да я изчета цялата.
 Ако детето ми тръгне на ясла, преди изтичането на 2-те години платено майчинство, прекратява ли се изплащането на майчинството? И ако се върна на работа, имам ли право в такъв случай на 50% от майчинството върху заплатата?

Да. Ще получаваш 50% обезщетение.

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 19:02 от Стики

# 335
Стики, благодаря много!

# 336
Здравейте на всички !
Поздравления за прекрасния форум.
Имам няколко конкретни въпроса , на които ако се отговори компетентно , ще могат да се възползват много сегашни и бъдещи бременни майки.
Аз съм безработна ( всъщност съм редовна студентка 3 година)  и съм бременна .
Терминът ми е на 17.08.2008г.
Имам възможност да се осигурявам и на максималният осигурителен доход , който прочетох тук , че е вече 2000лв за 2008г.
Въпросите са ми :
1.   Ако реша да подпиша трудов договор с познат , който да ме води на заплата 2000лв , като си внасяме осигуровките върху тази сума , кой след това ще е задължен да плаща майчинството НОИ или моят познат(работодателя) ?
2.   Ако е работодателя , тогава явно не става и ще трябва да се само - осигурявам.Ако да , каква е най-добрата схема за това. Трябва да си направя фирма ли или по някакъв начин да съм на свободна професия ?
3.   Има ли начин да се само - осигурявам , без да  правя каквото и да е ,тоест да се само - осигурявам като безработна пак на максималният осигурителен доход и да се възползвам ?
   Ще се радвам в темата да пише и някоя майка , която вече е минала по този път.
    Имам още няколко въпроса , но нека се отговори първо на тези.
          Предварително Благодаря !

# 337
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте на всички !
Поздравления за прекрасния форум.
Имам няколко конкретни въпроса , на които ако се отговори компетентно , ще могат да се възползват много сегашни и бъдещи бременни майки.
Аз съм безработна ( всъщност съм редовна студентка 3 година)  и съм бременна .
Терминът ми е на 17.08.2008г.
Имам възможност да се осигурявам и на максималният осигурителен доход , който прочетох тук , че е вече 2000лв за 2008г.
Въпросите са ми :
1.   Ако реша да подпиша трудов договор с познат , който да ме води на заплата 2000лв , като си внасяме осигуровките върху тази сума , кой след това ще е задължен да плаща майчинството НОИ или моят познат(работодателя) ?
2.   Ако е работодателя , тогава явно не става и ще трябва да се само - осигурявам.Ако да , каква е най-добрата схема за това. Трябва да си направя фирма ли или по някакъв начин да съм на свободна професия ?
3.   Има ли начин да се само - осигурявам , без да  правя каквото и да е ,тоест да се само - осигурявам като безработна пак на максималният осигурителен доход и да се възползвам ?
   Ще се радвам в темата да пише и някоя майка , която вече е минала по този път.
    Имам още няколко въпроса , но нека се отговори първо на тези.
          Предварително Благодаря !

Обезщетенията се плащат от НОИ, но заварените случай към 01.01.2007 се изплащаха чрез работодателя.
Не можете да се самоосигурявате като безработна за да получавате обезщетенията - дължат се само ЗО

# 338
Здравейте, в момента съм в болнични за бременност имайчинство. Интересува ме, ако работя на граждански договор - прекъсва ли се майчинството и въобще как се отрадзява върху него. Благодаря ви!

# 339
Здравейте, бях питала преди време, искам да почнаработа , когато бебео ми стане на1 год., за целта трябва да прехвърля майчинството на майка ми, но тя е пенсионерка, може ли да ми кажете колко месеца трябва да е на трудов договор, за да можем да прехвърлим майчинството на нея.
Благодаря предварително!

# 340
Здравейте,
Не съм сигурна дали вече не е отговаряно на въпрос като моя, но аз поне не видях. Извинявам се, ако се дублирам.

При условие, че с приятеля ми живеем заедно и заедно отглеждаме детето си, но нямаме сключен брак, то трябва ли в молбата-декларация за получаване на месечни помощи за дете да се впише и неговия брутен доход? newsm78
Предварително благодаря за отговорите!

# 341
Здравейте, момичета,
моето въпросче някак си не получи отговор, но предвид многото въпроси тук, вероятно просто беше затрупано, така че сега ще го задам пак, този път в разширен вариант  Simple Smile

Значи:
1. вече ползвах платения отпуск по майчинство за гледане на дете до 2-годишна възраст, веднага след това пуснах 6-месечен неплатен отпуск за гледане на дете. Имам ли право сега да пусна натрупалият се през това време платен годишен отпуск, без да се връщам на работа или трябва да се върна поне за няколко дни?
2. ако все пак не ми дадат платения годишен отпуск, ще бъда принудена да пусна неплатен отпуск, това означава ли, че здравноосигурителните ми права ще бъдат прекъснати? все пак ми предстои второ раждане, живот и здраве юли.
3. междувременно, получавам хонорари по граждански договор, всеки път в хонорарния лист пише, че се отделят "задължителни осигурителни вноски", една от които е здравно осигуряване в размер на 2.1% от осигурителния доход по хонорарния лист (както и ред други осигурителни вноски)... Тази здравноосигурителна вноска дали ще е достатъчна, за да не бъдат прекъснати здравноосигурителните ми права в случай, че пусна неплатен отпуск.

Дано съм написала всичко достатъчно ясно, ще бъда изключително благодарна, ако може някой да ми отговори... Огромно благодаря предварително  Hug

# 342
  • С най- страхотния човек
Здравейте,
Не съм сигурна дали вече не е отговаряно на въпрос като моя, но аз поне не видях. Извинявам се, ако се дублирам.

При условие, че с приятеля ми живеем заедно и заедно отглеждаме детето си, но нямаме сключен брак, то трябва ли в молбата-декларация за получаване на месечни помощи за дете да се впише и неговия брутен доход? newsm78
Предварително благодаря за отговорите!
Мисля че нетрябва,защото те водят самотна майка,и не би трябвало

# 343
Здравейте, в момента съм в болнични за бременност имайчинство. Интересува ме, ако работя на граждански договор - прекъсва ли се майчинството и въобще как се отрадзява върху него. Благодаря ви!
Да пекъсва се.И аз  започнах работа когато малкият беше на 1 година и като ми пуснаха договор го прехвърлихме на моя съпруг

# 344
Здравейте, бях питала преди време, искам да почнаработа , когато бебео ми стане на1 год., за целта трябва да прехвърля майчинството на майка ми, но тя е пенсионерка, може ли да ми кажете колко месеца трябва да е на трудов договор, за да можем да прехвърлим майчинството на нея.
Благодаря предварително!
Незная за майкати като е пенсионерка но можеш даг прехвърлиш на твоя съпруг

Общи условия

Активация на акаунт