Майчинството - счетоводно - 7

• 59 033
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 495
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ ПО ВРЕМЕ НА НЕПЛАТЕН ОТПУСК ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ РАБОТОДАТЕЛЯТ ТРЯБВА ЛИ ДА ПЛАЩА НЯКАКВИ ОСИГУРОВКИ(НЕ СЕ ЛИ ПЛАЩАТ ПОНЕ ЗДРАВНИТЕ)И ДАЛИ ИМАМ ПРАВО НА БОЛНИЧНИ.И АКО ИМАМ ТО НА БАЗА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЛИ ЩЕ СА ТЕ?
За времето на неплатен отпуск за отглеждане на дете по чл. 167а, работодателя зължи здравна вноска. Имате право на болничен, който ще прекъсне отпуска ви. Базата ще е 6 месеца назад.
АМИ НА МЕН ОТ РАБОТНОТО МЯСТО НЕ МИ ПЛАЩАТ НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ РАЗБРАХ ТОЯ МЕСЕЦ.РАБОТЯ НА ТРУДОВ ДОГОВОР.КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА МИ ГИ ПЛАТЯТ?И АКО ПРЕКЪСНА ОТПУСКАТА С БОЛНИ4ЕН, ПОСЛЕ МОГА ЛИ ДА Я ПРОДЪЛЖА???БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

# 496
Аз пак да ви питам - на 3.03 излизам в майчинство (45дни преди термин). Първото обезщетение от 90% кога ще го получа и от работодателя си ли да го искам?
Само да вмъкна, че сте страхотни!

# 497
  • София-Младост
Аз пак да ви питам - на 3.03 излизам в майчинство (45дни преди термин). Първото обезщетение от 90% кога ще го получа и от работодателя си ли да го искам?
Само да вмъкна, че сте страхотни!
Кога ще го получите не мога да отговоря. Обезщетенията се изплащат от НОИ. След като работодателя предаде болничния лист, чак тогава може да чакате обезщетение. Има решение на ВАС (ако не бъркам) да се изплащат в тридневен срок, от НОИ отговарят, че това не им е възможно, но се опитват поне да е в рамките на две седмици. В сайта на НОИ може да проверявате дали и колко ви е изплатено. За целта ви трябва само персонален код, с който да влизате.

# 498
  • София-Младост
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ ПО ВРЕМЕ НА НЕПЛАТЕН ОТПУСК ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ РАБОТОДАТЕЛЯТ ТРЯБВА ЛИ ДА ПЛАЩА НЯКАКВИ ОСИГУРОВКИ(НЕ СЕ ЛИ ПЛАЩАТ ПОНЕ ЗДРАВНИТЕ)И ДАЛИ ИМАМ ПРАВО НА БОЛНИЧНИ.И АКО ИМАМ ТО НА БАЗА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЛИ ЩЕ СА ТЕ?
За времето на неплатен отпуск за отглеждане на дете по чл. 167а, работодателя зължи здравна вноска. Имате право на болничен, който ще прекъсне отпуска ви. Базата ще е 6 месеца назад.
АМИ НА МЕН ОТ РАБОТНОТО МЯСТО НЕ МИ ПЛАЩАТ НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ РАЗБРАХ ТОЯ МЕСЕЦ.РАБОТЯ НА ТРУДОВ ДОГОВОР.КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА МИ ГИ ПЛАТЯТ?И АКО ПРЕКЪСНА ОТПУСКАТА С БОЛНИ4ЕН, ПОСЛЕ МОГА ЛИ ДА Я ПРОДЪЛЖА???БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
Да, можете да я продължите. Говорете първо с работодателя най-добре по отношение на здравната осигуровкиа, която той дължи за времето на този отпуск. Тя не е голяма сума.

# 499
  • София
Здравейте момичета!

Днес подадох молба за предизвестие. От 14 февруари живот и здраве би трябвало да съм на нова работа. Въпросът ми е: 50-те процента от майчинството ми го превеждат от НОИ на дебитната карта, на която ми превеждат и заплатата от настоящата работа. Трябва ли да попълвам някакви нови документи или няма значение, че минавам на нова работа за НОИ? Предполагам, че едва ли ще ми вземат дебитната карта от старата работа newsm78

Последна редакция: пн, 14 яну 2008, 14:14 от nana77

# 500
 Peace Мерси!

# 501
Здравейте!Подала съм декларация за детските надбавки месец октомври.Сега те стават 25лв.Трябва ли да се попълва нещо допълнително в социалната служба след това увеличение?
Няма нужда да подаваш наново декларация, чак октомври месец 2008 ще подадеш нова.
Автоматично ще почнеш да получаваш 25 лв.

# 502
Здравейте, моля за вашето мнение по следния въпрос - работя на трудов договор, и ми предстои излизане в майчинство. Едновременно с това, ще работя и на граждански договор 6 месеца през тази година. Дали това е проблем и влияе ли то на изплащането на майчинството ми, което първите 9 месеца ще е 90% от трудовия ми договор?
Няма да е проблем да работиш на граждански договор и той няма да окаже влияние на майчинството ти, то ще е 90% от трудовия договор.

# 503
Nadqvam se nqkoi da e naqsno i da mi otgovori,ako moje Praynig :thinking:za6to neprekaasnato govorim i smqtame MRZ-180lv ?Ne e li uveli4i prez 2007 na 185lv,205lv i 2008 na220lv,dali nqkoi znae kakva e MRZ Thinking

Минималната работна заплата за 2007 г. беше 180 лв, сега е 220 лв.

# 504
Мили мами вярно ли е, че гласуваните детски надбавки от 25лв.ще започнат да се изплащат от 1април2008г? Това предполагам, че засяга и промените в прага на доход на член от семейството. Така, че което сем. според новоприетия доход придобива право да ги получава ще може да се възползва от тях не през януари 2008г., а през април 2008г.

# 505
Някой може ли да ми каже колко е нормираното работно време на здравни работници? Мисля че беше 6 ч?

# 506
Възможно ли е през време на болничния за бременност и раждане (до края а 315-те дни) да се работи на граждански договор към същата фирма?

# 507
 Praynig Много Ви моля бихте ли ми сметнали какви осигуровки и данъци се внасят на 200 лв. и съответно на 500лв.  Защото ме осигуряват   на 200лв. , а аз искам  да си довнасям осигуровки на база 500 лв. за да се възползвам от 90% майчинство, като се има впревид, че съм в 1 месец. Дали ще имам време да направя 6 месеца вноски на осигуровки преди болничния по майчинство. Също така ме интересува какъв ще е размера на майчинството. Какъв период назад се гледа 6 или 12 месеца. Съжалявам може би отговора на въпросите ми го има из форума, но ми е спешно и трябва да взема решение.  bouquet Hug  bouquet. Благодаря!!!

# 508
Аз и една моя приятелка имаме фирма ООД,където и двете сме на длъжноста управител с равноправни права. След като установих,че съм бременна се осигурявах на заплата 800лв., за да може да ми плащат по-високи майчински.Сега обаче искам да напусна ООД-то  след като излязох в 45-те дни болничен преди раждане.Това ще повлияее ли на изплащането на 90% от 800лв.т.е. дали ще ми ги изплащат или вече ще ме водят безработна и ще ми откажат? Трябва ли да има човек след като аз отида в болничен със същата функция и  заплата като мен във фирмата? Надявам се да съм успяла да обясня нещата.

# 509
Здравейте мами въпросът ми може и да е задаван вече но нямам време да търся за което моля да ме извините.
Родих на 27.12 2007 и ще подавам молба декларация за еднократна помощ при раждане-та колко пари ще ми дадат?
Благодаря ако някой може да ми отговори  

Общи условия

Активация на акаунт