Майчинството - счетоводно - 7

• 59 071
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
И аз да попитам, водя се на постоянен трудов договор, но когато разбрах че съм бременна започнах да се осигурявам и във фирмата на майка ми с цел повишаване на обезщетението, но при нея няма да успея да направя пълни 6 месеца до началото на майчинството ми. Какво се получава тогава? На постоянния ми трудов договор съм осигурена на 700 лв., но при майка ми съм от януари на 400лв, а майчинството ми започва на 13 юни, тоест 5 мес. и 13 дни, какво ще обезщетението от едната, и от другата фирма?

А мога ли да си взема болничен за едната фирма от 13 юни, както ми се полага, а за другата да е от 1 юли?

Много Ви благодаря за отговорите предварително. Това е един невероятен форум с много пълна информация и за нас невежите е страхотно Party

# 481
Въпроса ми е: със задна дата мога ли да подам декларация за детските. По една или друга причина не успях ноември и декември да ги подам. Касиерката ни във фирмата ми каза, че мога да ги взема с три месеца назад, но в социалните ми казват, че няма нищо такова.
Касиерката дори ми изкара някакви членове от които аз много не разбирам за какво става въпрос.

Не. От социалните започват да изплащат детските за месеца, в който са подадени документите. За старите не може да се направи нищо. Тъй като това са помощи.

Аз имам следния въпрос. разбрах, че съм бременна, но не искам да излизам в отпуск за бременност и раждане, нито за отглеждане на дете. Евентуално ще ползвам 1 месец след раждането, за да се възстановя. Бих искала да прехвърля отглеждането на детето на мъжа ми. От кога може да стане това и как? при майката се изчислява дохода, върху който са я осигурявли през последните месеци, а ако прехвърля това право на мъжа ми - каква ще е ситуацията при него?

# 482
Извинявам се ако и преди е писано, искам да помоля за линк към мин. осигурителни прагове за 2008. Предварително благодаря.

http://docstore.odit.info/?s=4&rid=1305
стр. 9, Минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии - 2008 г. 

Благодаря много.

# 483
Здравейте,желая на всички мами във форума родостна и успешна 2008 година!Въпросът ми е следният родих второто си детенце на 28.09.2007 и още не съм подала декларация за еднократна помощ за раждане,като я подам сега каква сума ще получа?Нали по закон може да се иска до навършване на 3год.? newsm12Благодаря

# 484
Здравейте, моля за вашето мнение по следния въпрос - работя на трудов договор, и ми предстои излизане в майчинство. Едновременно с това, ще работя и на граждански договор 6 месеца през тази година. Дали това е проблем и влияе ли то на изплащането на майчинството ми, което първите 9 месеца ще е 90% от трудовия ми договор?

# 485
Nadqvam se nqkoi da e naqsno i da mi otgovori,ako moje Praynig :thinking:za6to neprekaasnato govorim i smqtame MRZ-180lv ?Ne e li uveli4i prez 2007 na 185lv,205lv i 2008 na220lv,dali nqkoi znae kakva e MRZ Thinking

# 486
  • София
От социалните започват да изплащат детските за месеца, в който са подадени документите. За старите не може да се направи нищо. Тъй като това са помощи.
А има ли значение кога е родено детето? Имам предвид, че родих септември мин. год., но ще подам сега този месец. Мога, нали?

# 487
  • Плевен
Искам да попитам за децките.Нали се взимат доходите от последните 12 месеца,предхождащи раждането.Аз родих на 19.11.2007 и предхождащите 12 месеца съм работила на 2 места,12м.2006 и 1м.2007 на едното място,2м.2007 безработна и от 3м. до 10м 2007 на друго.От втората ми месторабота ми дадоха служебна бележка за доходите,но от първата не искат въпреки че съм подала молба за това в началото на декември.Към коя инстанция трябва да се обърна,тъй като заради тях 2 месеца не мога да получавам детски.Искам да подам жалба а незнам къде.Благодаря предварително.

# 488
  • София-Младост
Искам да попитам за децките.Нали се взимат доходите от последните 12 месеца,предхождащи раждането.Аз родих на 19.11.2007 и предхождащите 12 месеца съм работила на 2 места,12м.2006 и 1м.2007 на едното място,2м.2007 безработна и от 3м. до 10м 2007 на друго.От втората ми месторабота ми дадоха служебна бележка за доходите,но от първата не искат въпреки че съм подала молба за това в началото на декември.Към коя инстанция трябва да се обърна,тъй като заради тях 2 месеца не мога да получавам детски.Искам да подам жалба а незнам къде.Благодаря предварително.

Взима се дохода 12 месеца назад, преди месеца в който ще подадете декларация. Оплакване май няма къде да подадете, обадете се в Инспекцията по труда, макар да мисля, че това не еот тяхната компетенция.

# 489
  • София-Младост
Здравейте,желая на всички мами във форума родостна и успешна 2008 година!Въпросът ми е следният родих второто си детенце на 28.09.2007 и още не съм подала декларация за еднократна помощ за раждане,като я подам сега каква сума ще получа?Нали по закон може да се иска до навършване на 3год.? newsm12Благодаря

Давността е 3 години. И догодина да я подадете декларацията,  сумата ще е тази, която се дава на родените през 2007 година, т.е. не ви касае увеличението от 01.01.2008

# 490
  • София-Младост
Въпроса ми е: със задна дата мога ли да подам декларация за детските. По една или друга причина не успях ноември и декември да ги подам. Касиерката ни във фирмата ми каза, че мога да ги взема с три месеца назад, но в социалните ми казват, че няма нищо такова.
Касиерката дори ми изкара някакви членове от които аз много не разбирам за какво става въпрос.

Не. От социалните започват да изплащат детските за месеца, в който са подадени документите. За старите не може да се направи нищо. Тъй като това са помощи.

Аз имам следния въпрос. разбрах, че съм бременна, но не искам да излизам в отпуск за бременност и раждане, нито за отглеждане на дете. Евентуално ще ползвам 1 месец след раждането, за да се възстановя. Бих искала да прехвърля отглеждането на детето на мъжа ми. От кога може да стане това и как? при майката се изчислява дохода, върху който са я осигурявли през последните месеци, а ако прехвърля това право на мъжа ми - каква ще е ситуацията при него?

Можете да прехвърлите само отпуска за отглеждане на малко дете до 2-годишна ъзраст. А той започва след като ви свърши отпуска за бременост и раждане, който е в размер на 315 дни. Там сумата е фиксирана, за тази година 220лв,така че няма да има изчисления.

# 491
  • София-Младост
И аз да попитам, водя се на постоянен трудов договор, но когато разбрах че съм бременна започнах да се осигурявам и във фирмата на майка ми с цел повишаване на обезщетението, но при нея няма да успея да направя пълни 6 месеца до началото на майчинството ми. Какво се получава тогава? На постоянния ми трудов договор съм осигурена на 700 лв., но при майка ми съм от януари на 400лв, а майчинството ми започва на 13 юни, тоест 5 мес. и 13 дни, какво ще обезщетението от едната, и от другата фирма?

А мога ли да си взема болничен за едната фирма от 13 юни, както ми се полага, а за другата да е от 1 юли?

Много Ви благодаря за отговорите предварително. Това е един невероятен форум с много пълна информация и за нас невежите е страхотно Party
Ще получавате обезщетение за бременост и раждане и за двете места. Когато си взимате болничен кажете на лекаря да го издаде в два екземпляра, който да предоставите на работодателите. Не може да излезете в болничен по различно време. За "липсващият" ви пероид във фирмата на майка ви, ако не бъркам ще се вземе в предвид МРЗ, но не съм особено сигурна. Изчисленията вече си ги правят в НОИ.

# 492
  • София-Младост
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ ПО ВРЕМЕ НА НЕПЛАТЕН ОТПУСК ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ РАБОТОДАТЕЛЯТ ТРЯБВА ЛИ ДА ПЛАЩА НЯКАКВИ ОСИГУРОВКИ(НЕ СЕ ЛИ ПЛАЩАТ ПОНЕ ЗДРАВНИТЕ)И ДАЛИ ИМАМ ПРАВО НА БОЛНИЧНИ.И АКО ИМАМ ТО НА БАЗА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЛИ ЩЕ СА ТЕ?
За времето на неплатен отпуск за отглеждане на дете по чл. 167а, работодателя зължи здравна вноска. Имате право на болничен, който ще прекъсне отпуска ви. Базата ще е 6 месеца назад.

# 493
Здравейте,искам да попитам защото съм бременна в 5 месец, нямам 6 месеца стаж във фирмата която работя,а работодателя ми иска от 21.01 да си взема болничен защото ми е намерил замесничка.На 28.01 правя 5 месеца,преди това имам договор за 1 месец в друга фирма.Дайте ми съвет какво да правя!!!!

# 494
  • Пловдив
Здравейте,искам да попитам защото съм бременна в 5 месец, нямам 6 месеца стаж във фирмата която работя,а работодателя ми иска от 21.01 да си взема болничен защото ми е намерил замесничка.На 28.01 правя 5 месеца,преди това имам договор за 1 месец в друга фирма.Дайте ми съвет какво да правя!!!!
без значение е дали са изработени 6 месеца в една фирма.....от НОИ взимат за база последните ти 6 пълни месеца,за да ти изчислят обещетението

Общи условия

Активация на акаунт