Епилепсия - тема 3

• 48 181
  • 408
  •   1
Отговори
# 210
Миро и Поли,за да минете през ТЕЛК,трябва да имате епикриза ,която да доказва с какво заболяване е детето.
Първо личния лекар трябва да попълни диагностичен лист за явяване пред ТЕЛК. Ако имате скорошно ЕЕГ-важи до преди 3 месеца и всякакви други изследвания ,но разбира се от всичко да са копия.
В самия ТЕЛК подавате молба по образец,не забравяйте личната си карта.
Ако дадът 50% и повече се полагат двойни детски и помощ по чл.43 или 70% от минималната работна заплата. Подава се и молба за социална отценка ,от което ви посочват на какви още добавки имате право.
Но първо минете ТЕЛК и после ще обсъждаме. Peace 

и аз доста се замислям дали да не минем ТЕЛК...  Thinking
края на този месец трябва да отидем на контролно ЕЕГ. АКо е чисто, можем ли да се класираме за ТЕЛК? майка ми неиска да отивам в ТЕЛК преди контрл. ЕЕГ, че да не дърпаме дявола за опашката..... надява се Деби да е добре вече..... все пак почти 2м не е имала пристъпи... но се съмнявам, че толкова лесно ще се излекува Rolling Eyes

# 211
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА
Обн. ДВ. бр.47 от 7 Юни 2005г., изм. ДВ. бр.89 от 8 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.96 от 30 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.23 от 16 Март 2007г
...
Приложение № 1 към чл. 58, ал. 1
...
4. Епилепсия (според вида, тежестта и честотата на пристъпите с обективизация на пристъпите):
4.1. много редки - генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали повече от една година и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от месеци - 20%
4.2. редки - генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали от месеци и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от седмици - 40%
4.3. средно чести - генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали от седмици и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от дни - 50%
4.4. чести припадъци - ежеседмични - 80%

# 212
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА
Обн. ДВ. бр.47 от 7 Юни 2005г., изм. ДВ. бр.89 от 8 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.96 от 30 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.23 от 16 Март 2007г
...
Приложение № 1 към чл. 58, ал. 1
...
4. Епилепсия (според вида, тежестта и честотата на пристъпите с обективизация на пристъпите):
4.1. много редки - генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали повече от една година и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от месеци - 20%
4.2. редки - генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали от месеци и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от седмици - 40%
4.3. средно чести - генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали от седмици и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от дни - 50%
4.4. чести припадъци - ежеседмични - 80%

мн благодаря за информацията.... Hug
значи ние сме към 20те% и май няма смисъл това всичкото размотаване и тичане за оправянето на всички документи... след като сумата ще е нищожна. Rolling Eyes
А възможно ли е да се излъже за честотата на пристъпите? В смисъл тея там в ТЕЛК няма от къде да знаят колко често детето ми изпада в кризи... Thinking но пък за някакви келяви 200лв сякаш не си струва да ги лъжем и да дърпаме дявола за опашката.... Naughty аз май се размислих на "глас" .... извинявайте за което.... но след като сумата, която дават за нас ще е по-малко и от 200лв, не си заслужава размотаването и нервите, които ще изхабя за да минем ТЕЛК. Rolling Eyes какво ще ме посъветвате? и какво всъщност значи "генерализирани пристъпи конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация"?  нашите не са определени какъв точно тип са в епикризата.... Thinking но от почти 2м не е имала тези тикове, в които се изразява нашата епилепсия.... затова си мисля, че спадаме към 20те% newsm78

# 213
За децата до 16г.отново се върна минаването през РЕЛК- Районна експертна лекарска комисия.
А за над 16г. е ТЕЛК -Трудова експертна лекарска комисия.
Така,че има разлика - дали пациента е дете или в трудоспособна възраст.При епилепсията експертното решение се издава с давност до 2 години.И след това,който желае и няма подобрение отново се явява на експертна комисия.

# 214
За децата до 16г.отново се върна минаването през РЕЛК- Районна експертна лекарска комисия.
А за над 16г. е ТЕЛК -Трудова експертна лекарска комисия.
Така,че има разлика - дали пациента е дете или в трудоспособна възраст.При епилепсията експертното решение се издава с давност до 2 години.И след това,който желае и няма подобрение отново се явява на експертна комисия.

а някъде има ли ги критериите за РЕЛК? ние сме на 3г и значи трябва първо през РЕЛК да минем....
Що ли ми се струва,че ще е адското размотаване, за няма нищо.... #Crazy

# 215
Тедка вие си минавате само през РЕЛК ! Naughty

# 216
Тедка вие си минавате само през РЕЛК ! Naughty

уф, да бе...
още сънена, изобщо не зацепвам кво чета ooooh!  Embarassed

# 217
Ваня,благодаря за информацията.Моят син е на почти 8г. и трябва да минем през РЕЛК.Къде се намира в София.Нашата епикриза е с диагноза-цитирам"Епилепсия-генерализирани тонично-клонични пристъпи".Но той е правил само един такъв гърч и от както е на лечение не е получавал слава богу.Имаме ЕЕГ от март месец с нормални абнормности за възраста.
Въпросът ми е ,струва ли си да минаваме?Утре ще ни изписват 2протокол   

# 218
Здравейте, минавайте си на РЕЛК - децата ни са с диагнози те не са здрави. ако 2 години са без лечение и без гърчове и припадъци- тогава са здрави, така че всичко което се полага е и за нашите деца!

# 219
Документите за РЕЛК от ЛК ли се подготвят,трябва ли нещо от невролога,и ако може да ми кажете какви документи са необходими за да знам какво да изисквам от тях.КЪде се намира РЕЛК?

# 220
виж тук ако нещо ти помогне http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=163527.0

# 221
az днес ходих при личната...
тя каза,че трябвало първо да ни прегледа детската невроложка в града и тя да прецени дали сме за РЕЛК. после щели да ми дадат някакъв протокол, който да попълня и да пратя в РЕЛК. после мн се чакало отговор от там и чак тогава се задействали нещата... Rolling Eyes

# 222
Ние сме от Благоевград и РЕЛК-а ни мина за един месец.Личниа лекар издава документ за явяване на РЕЛК-и с първото ЕЕГ и епикризи ги занесох в картотеката и ни дадоха номерче и ни казаха да чакаме писмо.След 1 месец полу4ихме и се явихме - датата на инвалидизация ни беше датата на първото ЕЕГ- и поставянето на диагнозата.На мен малката ми е със сравнително лека епилепсия и откакто сме на лечение няма припадъци нови.Така че късмет-ако има друго за което искате инфо- питайте.

# 223
здравейте мили майчета,имам молба към вас Praynigмоля ви препоръчайте ми добър невролог от когото сте доволни,който ще ни обърне внимание,и ще се отнася човеши с нас?!Ние сме от София.Бяхме при д-р Пане Попов във Военна б-ца,уж много добър...но уви,сестричката ми е на почти 24г.,преди 2 години ей така изведнъж почна да получава припадъци,пратиха ни при този лекар,всеки път питаше едно и също удряла ли си е главата,вдигала ли е висока температура,има ли някой  в семеиството с епилепсия...питахме го за тези паузи в съзнанието (абсенс) незнаехме че е нормално да получава такива ние го наричахме-"изключване",и той нищо не казваше за това,не ни обясни че съществува такова нещо и ни беше страх да не е от хапчетата,идея си нямахме какво е това,добре че намерих сайта на ФРДЕ,да прочетем там.Продължавахме да ходиме там,но последния път -миналия месец,сестра ми в деня в който имаше записан час беше в болница,след 2-3 дни като излезе отидоха с майка ми,когато д-р Попов излязъл да покани следващите си пациенти майка ми станала и му се извинила обяснила му на бързо че са си изпуснали часът и защо,той и се развикал че сега е болничен че за малко е дошъл на работа и бързо влязъл навътре.На следващо отваряне на вратата майка ми,го помолила поне да и запише час за когато е удобно той отново по най груб начин се развикал и затворил вратата.какво лекарско и въобще човешко отношение...сякаш не полагат клетва да помагат на хората Sad При него има само две пациентки с името Теодора на 23г. но другото момиче е от Бургас,сега като отишли майка ми му споменала че Теодора е имала час при него но преди да уточни че сме от София той затворил вратата..ами ако беше момичето от Бургас..напразно щяха да са били толкоз път хората.
Извинете ме за цялото това излияние но сам разстроена и огорчена от такова лекарско отношение,този човек е лекар който се занимава с епилептици а не с хора с настинки,когато човек отиде при него значи има нужда,има сериозна причина,отчаяна съм моля ви препоръчайте ми невролог защото наближава време да и се изпишат поредната доза хапчета аи трябва да има лекар на когото да разчитаме долкото в България това е възможно?!

# 224
Момичета, не знам дали тук е мястото, но ми препоръчаха да пиша тук за проблема ни - след като на 27-ми и 28-ми август 2007 г. детето направи поредица от гърчове по време на вирусно заболяване на морето (лежахме 1 седмица на системи във Варненската окръжна болница), от които само първият се дължеше май на висока Т. По принцип ни казаха да отидем на 40-я ден след случката, а и бяхме в Русе, където по вътрешни сведения бил най-добрият апарат за правене на ЕЕГ, направихме го тогава и мина добре- казаха нищо извън границите на нормалното. Дъщеря ми  по принцип е много жива и буйна, въобще не търпи нищо по косата и главата си, проявява силен характер, крещи и ръкомаха, когато не стане на нейната-с една дума е хиперактивна още от бебе. Сега по препоръка пак направихме ЕЕГ на детето на 10ти май отново в Русе при д-р Огнянова в Майчин Дом (заради случката от лятото и факта, че спи много неспокойно, а и не говори много и отчетливо) и този път ни казаха, че е в границите на нормалното, но други доктори биха го прочели като огнище в дясното полукълбо - ако някой може да ми дешифрова какво значи това-  (макар че малката беше с лека температура по време на зиследването, а и този път беше доста неспокойна и ревлива) ще отидем да занесем резултата при невроложката д-р Славкова, която ни изписа лечение с Невробекс и Тиоридазин отпреди изследването, но аз бях непостоянна с това лечение. Embarassed..Моля дайте ми някакви съвети, ако имате в тази насока, за какво да се интересувам и дали това означава някакво заболяване  Rolling Eyes  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт