Февруари1995година.Ние смъжа ми сме от гадните "шверцери"(куфарни търговци),хванали последния влак за далаверата в Македония.Отначало пътувахме с автобуси 2 пъти седмично-ту аз,ту той,но после си създадохме връзки и почнахме да носим стоки по поръчка,скрити някак си в семейния Москвич.В това последно търговско пътуване мъжа ми тръгва с дъщерята в петък-тя за компания и свят да види,пък той по дела,обезпечаващи ни поне някой лев за храна.Минаването на границата на Деве баир си е истинско приключение с мнооого адреналин и прединфарктни състояния,но той успешно преодолял това препятствие и бодро навлиза в другата българска държава към12-1ч нощта срещу събота.Има там на влизане една чешма,каменна,с чучур-"Кръкля",та там полицейска засада.Спират го нашия и почва едно изнудване за пари-поне 50 марки да даде,пък той-с 20,за всеки случай,че с дете е тръгнал.Побеснели полицаите,поразровили багажника и извадили по нещо.Взели паспорта на мъжа ми иму казали да върви в Македония по приятели и да намери 1500марки да се откупи,че иначе в понеделник на съд и затвор 3 години
1)Отиваме сутринта в Скопие в бълг.посолство и се оплакваме,че са му отнели паспорта и са го пуснали 3 дни в чужда д-ва без документи.Така,де,ако е престъпник що не са го арестували ида есигурен поне за живота си?
2)Атакуваме границата с паспорта на момчето,съученик на щерката,пък квото сабя покаже.План 1. става 2.
Мъжа ми тръгва с колата на комшията,а аз оставам докато и ако минат ,с москвича в Македония и отдалеч гледам.Мъжа ми е красавц,все още,с правилни черти,зелени очи и черна коса.Момчето на снимката-с правилни черти,малко по-кръгло лице,но с очи като въглени...
Почвам да се съмнявам все пак в себе си..дали пък не съм я пуснала пералнята.Връщам лентата назад..абе сякаш-не.Като поглеждам към терасата-дрехите прилежно простряни по големина и по цвят на щипките
Казвам си...."За нищо не ставаш..явно бели петна в паметта,все пак си изпрала".Пускам една благодарност на свеки-тя преди да тръгне за гарата ги е простряла.Отиваме на разходка,връщаме се,обяд..ала-бала.Излизам на терасата да видя има ли изсъхнали дрехи.Направо се стъписах-простряните дрехи,така прилежно подредени са всъщност...мръсни