въпрос към имащите съдомиялна

• 122 822
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
какво точно сипа.калгонит или калгон

# 601
  • Пловдив
калгон

# 602
Трябва да го махнеш от там. Иначе ще си развалиш една важна част от машината. Отвий капачката и започни да сипваш вода.Тя ще прелива и изтича през филтъра. Калгонът, предполагам, се е разтворил. С дълго наливане ще смениш водата и така ще се отървеш от разтвора. След като прецениш, че си сменила водата - сложи си 1,5 кг хубава сол. Няма смисъл да пускаш машината на празен ход. Разтворът от онзи резервоар си стои там и не минава през машината. Напротив, ако я пуснеш или ползваш така, ще похабиш смолите вътре в уреда .
И изхвърли този калгон, не го ползвай даже и за перални.

# 603
  • Пазарджик/Лондон
 Дедо , ами какво да си слагаме в пералните за омекотяване на водата?Тук е много твърда, трябва да слагам нещо все пак, дано ми препоръчаш  bouquet.

# 604
Аелис,
спорим много с едно момиче тук дали да се слага такъв тип препарат.
Моето мнение е да се слага, но ако си заслужва. Чела си сметките за пералнята за една година с калгон и без, нали?
Не може прахът да ти струва 50 стотинки/качествен прах/ за едно пране, а калгонът още 60!
Така че, съветът ми е да намерите из вашите "твърди" райони подобни препарати, но на реални и обосновани за домакинството, уреда и прането цени.

Ще завторя - с купуването на калгон ние си плащаме тъпите реклами, с които се опитват да ни направят неинформирани зомбирани консуматори. Не е ли глупаво това? Хем не получаваме достъпен и качествен препарат, хем си плащаме дебело да ни манипулират!

А има и друг вариант - ако не намерите толкова "идеален" подобен препарат/качествен и евтин за едно пране/ да си почиствате машината на няколко месеца.

# 605
Дедо , ами какво да си слагаме в пералните за омекотяване на водата?Тук е много твърда, трябва да слагам нещо все пак, дано ми препоръчаш  bouquet.

Защо си мислиш, че трябва да слагаш нещо в пералнята, за да омекотяваш водата? Слагай перилния препарат според препоръчната на етикета доза за твърда вода и не се занимавай с излишни работи. В крайна сметка колко е твърда водата в Пазарджик? Да не е като в Израел?
На българските опаковки на Ариел, Тайд и другите прахове на Проктър и Гембъл винаги има картинка на усмихната пералня и чист, лъскав нагревател. На английските пък винаги пише "With limescale protection: water softener already included". Омекотител за вода в има във всички перилни препарати. Така разтворените във водата калциеви и магнезиеви йони се "неутрализират", не пречат на прането и не могат да се отложат по нагревателя.
Ако наистина държиш да слагаш нещо, има един турски Bingon, който е по-евтин, но съдържа фосфати и не е много еко.

# 606
Ето, това е момичето Grinning
Знаех си, че няма да ме остави сам в писането ми.
Сега насериозно - в нейното мнение има толкова истина, колкото в моето Hug

# 607
  • Плевен
А има и друг вариант - ако не намерите толкова "идеален" подобен препарат/качествен и евтин за едно пране/ да си почиствате машината на няколко месеца.
Може да ви изглежда глупав въпросът ми, но как се почиства пералня? newsm78

# 608
Може да ви изглежда глупав въпросът ми, но как се почиства пералня? newsm78
Не мисля, че е много лесно.

Мен ме впечатли другото: калгон 50 ст * 1000 цикъла за пранета = 500 лв - т.е. нова пералня. При 2 пранета на седмица, 50 седмици в годината - това са 10 години.
При това Дедо сравни с 50ст. за качествен прах. Ако вместо калгон и подобни, си вземеш качествен прах - от него и дрехите ще ти се запазват повече.

Това беше ново за мен - че новите прахове си имат добавен омекотител за вода. Сега погледнах една тубичка течен прах за пране. Пише на български: антиварокова защита.

# 609
Valka - има препарати за почистване на пералня. Аз знам поне на три-четири фирми.

winter_wolf, има още много нови неща.
Но ако почна да ги разказвам тук ще досадя, щото сме ги повтаряли.
А сметките ти с две пранета на седмица са някак ...ергенски. При мен са 10 на седмица/което е =две години/. При някои от момичетата - повече пранета =една година.
"антиварокова защита" е некоректно написано на тубичката.
Би трябвало да напишат"препаратът съдържа съствка за омекотяване на водата"
Кой е произвел таз тубичка, каква марка е?

# 610
Това беше ново за мен - че новите прахове си имат добавен омекотител за вода. Сега погледнах една тубичка течен прах за пране. Пише на български: антиварокова защита.
Първият прах за пране, съдържащ омекотители за вода, е създаден през 1946 година; използвани са фосфати. Това значително подобрява действието на праха и го прави подходящ за силно замърсени тъкани. При новите прахове фосфатите са заменени със зеолити (и други) по екологични съображения. Така че това не е при новите прахове, а си е от време оно.

Последна редакция: пт, 16 окт 2009, 23:23 от guess who

# 611
Дедо - "Dash" - немски, май беше средно скъп. Немски език незнам и не се постарах да разбера. В превода пише: "защитава вашата пералня с комплекс за антиваровикова защита".
За сметките - грешни са... или показват краен вариант: ако пералня се сменя максимум на 10 год. и т.н.

guess who - Благодаря! И първият път помислих, че казваш за всички перилни препарати, но не бях сигурен.

# 612
winter wolf,
понеже много излязохме от темата, а виждам че се заинтересува, преди време доста спорехме с quess who за прилагането на калгона.
Прочети мненията ни на тази страница:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=272067.msg11344547#msg11344547

# 613
  • Плевен
За да не спамим повече темата, моля дайте  линк да се ограмотя за почистването на пералните. Blush

# 614
  • Пазарджик/Лондон
Благодаря на Дедо и guess who , ще се въздържа от Калгона за в бъдеще Peace.

Общи условия

Активация на акаунт