Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

• 21 149
  • 427
  •   1
Отговори
# 180
Точно това казвам трябва ли да се стига до ЛКК след като детето реално е здраво, просто е на хранителен режим по един или друг повод.
Дано да успеем да променим това и купищата други недоразумения с общи усилия! Praynig

# 181
  • Варна
Ей, много са бързи, бе. Mr. Green Браво, дано да постигнем нещо. Praynig
Ivy, породените деца нямат предимствата на близнаците. Имат само ако едното дете вече е в детско заведение. Но фактът, че имаш едно дете у дома не се счита за предимство да ти вземат другото поне на ясла. Пък камо ли двете наведнъж. Naughty
Към отвореното писмо нямам забележки. Hug

# 182
Поздравления момичета справили сте се чудесно.Отзивите в медиите се също много добри схванали са важните проблеми и нашите предложения.  bouquet  bouquet
За отвореното писмо без забележки много е добре.
Дано само интереса и бързата реакция на Общинарите да не се дължи на поисканата оставка на кмета,но трябва да използваме пълноценно случая.

# 183
В репортажа по Нова тв Базитов каза, че не всички наши искания са изпълними, защото имало законови пречки.
Дайте да разгледаме исканията си от гледна точка на закона, и юриститие, които са тук да помагат. Трябва ни задължително юрист, запознат със законовата уредба да дойде на срещата. Можем ли да намерим такъв? От съществено значение е. Иначе ще ни кажат ей тия точки изобщо няма да ги изпълним, защото закона не позволява и край (и ето ти червената точка-ние се срещнахме с тях, чухме исканията им, но те са неизпълними, защото ние сме с вързани ръце).
А не съм съгласна-има ли желание, има и начин, са казали едни древни хора! Peace

# 184
В репортажа по Нова тв Базитов каза, че не всички наши искания са изпълними, защото имало законови пречки.
Дайте да разгледаме исканията си от гледна точка на закона, и юриститие, които са тук да помагат. Трябва ни задължително юрист, запознат със законовата уредба да дойде на срещата. Можем ли да намерим такъв? От съществено значение е. Иначе ще ни кажат ей тия точки изобщо няма да ги изпълним, защото закона не позволява и край (и ето ти червената точка-ние се срещнахме с тях, чухме исканията им, но те са неизпълними, защото ние сме с вързани ръце).
А не съм съгласна-има ли желание, има и начин, са казали едни древни хора! Peace
Ако има законови пречки, то те трябва да ни бъдат посочени, за да работим по отстраняването им!Все пак не може да се работи на сляпо и да се преобърне наопаки цялата материя в търсенето им!
Аз съм юрист, но за съжаление работя в съвсем друга сфера и материята относно ХЕИ,РИОКОЗ, детските градини и т.н ми е непозната!Може ли някой да ми посочи за кое отворено писмо става въпрос, в него ли се съдържат неизпълнимите искания и кои наредби да прегледам?

# 185
Като цяло предложенията ни от пресконференцията са почти едно към едно отразени в медиите.

Факта, че различните медии отразяват едно и също означава, че сме успяли да бъдем точни и конкретни в разясняването на проблемите.

Имаме достатъчно юристи наоколо!  Wink

Освен това, когато се твърди, че дадено предложение не е изпълнимо, поради точка в закона е наложително да се цитира точно кой закон?коя алинея?

# 186
Току що разговарях с директорката на Санаториалната детска градина. Жената беше страшно любезна и ми каза, че има водещи и съпътстващи заболявания. Много от водещите заболявания са отпаднали от списъка и са станали съпътстващи. Примерно АБКМ - алергия към белтъка на кравето мляко - преди е било водещо, сега е съпътстващо. Ако детето има само АБКМ и не може да яде млечни продукти, то не може да бъде настанено в градината. Но ако има астма и АБКМ тогава може. Децата с глутенова непоносимост със сигурност не са в списъка на водещите, но не успях да разбера има ли ги в съпътстващите. Детето вегетарианче, за което журналистката каза вчера има друго водещо заболяване, но се съобразяват с хранителната му диета. Тя каза, че до тук за 4 дни има подадени около 30-40 молби, а ще приемат само 18 деца. Както ви казах приема е за деца от цяла Североизточна България и тя има деца и от други градове. Каза, че отдавна има нужда от още една детска градина с подобни нужди и аз и казах за нашето предложение да има по една група за всеки район на града. Според нея това е дори още по-добър вариант, защото алергиите отдавна са много и дори започват да стават част от ежедневието, а децата вегетарианци са на друг хранителен режим и не вижда пречка да им бъде осигурен такъв. Каза, че за детето вегетарианче родителите носят храната му и не разбира защо са ми отказали в другите детски градини да му нося храна.

Мисля си, че ако родителите могат да носят храна за децата на различните видове хранителни режими, това също би решило голяма част от проблемите. И все пак би било добре, ако срещу съответното заплащане те получават храна от самото детско заведение. Мен лично и двата варианта биха ме устройвали.

# 187
  • Варна
Ivy, ако родителите внасят храна на децата с различен хранителен режим, няма това да дразни другите деца? Ако им се дояде, няма как да получат същото. Току виж почнали да се карат и бият. Споерд мен би било нормално да има група с такива деца, които да са отделно. Така персоналът ще е запознат с техните нужди и ще им обръща необходимото внимание. Не вярвам да е проблем да се приготвя храната им отделно. Едва толкова ще зартуди персонал на кухнята.
Но като гледам това май е в сферата на мечтите Rolling Eyes
Докато внасянето на храна е един по-реален вариант.

# 188
Аз също смятам, че е редно да има такава група, но на първи етап ме устройва да ми разрешат да и нося храна. Ето, Елито трябва да тръгне на ясла като и сложат едната ваксина дълго отлагана заради заболяванията, но ще мога да я водя само до обяд. Директорката каза, не може тя да яде едно, другите друго. Добре де, но тя има право да ходи на ДЯ/ДГ и да получи храната, която може да яде. Другите деца нямат хранителните ограничения, които тя има. Както и да е яслата почти съм я отписала да е целодневна, поне ще може да общува с други деца за по 3 часа предиобед. Тя септември ще навърши 3 и ще тръгне на градина, но следващите 4 години не мога да я водя до обяд. Нали трябва и да работя Thinking Мисля, че би трябвало да се помисли за такива групи, а до тогава да се разреши родителите да носят храна за детето си. Все пак това далеч не касае само мен. А и щом в една детска градина е разрешено, защо да не може това да е във всички Thinking Остава и въпроса за нездравословното хранене в яслите/градините, което касае абсолютно всички. Щом в Санаториалната може да се готви предимно печено и варено, защо да не може това да е така и на другите места. Защо да им се дават толкова много пържени храни...както журналистката каза всички сме яли мекици и пържено, яли сме да, затова сега сме с гастрити. Нашето поколение е с толкова много алергии, а това на децата ни с още повече.

Последна редакция: пт, 11 яну 2008, 10:22 от Ivy

# 189
  • Варна
Права си, Ivy. Може пък директорката да я ограничава нормативната уредба. Току виж има контрол, нещо което ме съмнява. Като знам по какъв безумен начин бе захранен сина ми, защото имах безумието да се доверя на лекарката, цяло чудо че няма последствия. Доста деца си патят обаче и съм наясно, че проблемът е голям. Не може ли да се хранят пък на отделна масичка? То няма да е само едно дете в групата...

# 190
Аз съм леко притеснена, че именно нормативно не съм "подкована"  Wink Мога да искам и да предлагам, но ако има един куп закони, наредби и правилници, които регламентират досегашното положение и те всички трябва да се променят, това ще забави каквито и да е реформи.
Трябват ни може би и хора, работили/работещи в детските заведения, които са вътре в нещата?!

Всъщност не предполагат ли промените в живота ни (напр. всеобщо замърсяване следователно увеличаване на алергиите) и промяна на нормативната уредба?!

Обаче откъде в Нова ги измислиха тези 10 лева - никой от нас не спомена цифра.........

# 191
Вероятно са чели тук незнам  newsm78 То беше някаква примерна цифра, все пак ние казахме на пресконференцията "н" лева.

# 192
Да де, но така се цитира некоректно все пак.....и то в национална медия...

# 193
Така е, но на срещата ще говорим пак за "н" лева. Репортажа вече е излъчен и нищо не можем да променим.

# 194
  • Варна, морето и сините вълни!
Aз съм доволна от факта че Общината иска диалог с нас и то на високо ниво - Базитов и Кирил Йорданов  bouquet
Чест им прави опита да има диалог! Ако успеем да постигнем този диалоги и наистина да работим заедно, а не да се нападаме взаимно ще е супер и за нас и за тях! За нас защото нашите деца ще са ОК , а за тях - защото ще имат червена точка  bouquet
Ще се свържа с юрист. Няма да посочвам кой е той. Ще го замоля да се свърже с Юлия или с теб Туфи!

Общи условия

Активация на акаунт