Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

• 21 157
  • 427
  •   1
Отговори
# 210
Стринке, много добре!
Сега трябва някой да измисли въпросите.
Аз докато не си напиша домашното (а то трябва да стане до утре) не мога да се знима, защото ако не ме плескат през ръцете, то няма да ми дадат парици... Crazy

Давайте предложения тук в темата. Мисля, че трябва да са не повече от 15 въпроса, за да не се отегчават хората, и да покриват най-важното от нашите искания:
- приема-електронен-
-ранно подаване на документите
-храната и различните деца
-местата
-препълнените групи

Още?

# 211
Давайте предложения тук в темата. Мисля, че трябва да са не повече от 15 въпроса, за да не се отегчават хората, и да покриват най-важното от нашите искания:
- приема-електронен-
-местата
-препълнените групи

Още?

Материалната база на градините.

# 212
- приема-електронен-
-местата
-препълнените групи

Още?

Материалната база на градините.
-вдигане на таксите и оперирането на градините със собствени средства

# 213
Нахвърлям това, за което се сещам много грубо, в "суров" вид.

Въпроси за лекарите:
- нуждаят ли се от обновяване рецептурниците на детските заведения;
- какво трябва да отпадне от тях и какво да се включи в рецептурниците (ние си знаем, но друго е когато лекарите си кажат тежката дума);
-  какви са последиците от неправилното хранене;
- необходимостта от откриване на групи за деца със специфични нужди (алергия и др).
- препълнените групи и детските болести;

# 214
Въпросите са тези, на които самите ние сме отговорили под формата на предложения:

1. Как да се реши проблема с местата?

2. Съгласни ли сте, че е нужно повишение на таксата заплащана от родителите? Ако е да - с колко?

3. Съгласни ли сте част от таксата да остава в настоятелството на ДГ, за да може с тези пари да се решават спешни нужди и да се закупуват консумативи от първа необходимост/ хигиенни, канцеларски, играчки/?

4. Какво според Вас трябва да се подобри в храненето на децата в ДГ?

5. Одобрявате ли предложението за прием на документи по електронен път, чрез Интернет?

6. Имате ли някакви конкретни предложения как да се подобрят условията в ДГ, материалната база, храненето, подаването на документи?
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________

Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 18:21 от JuliaP

# 215
В едно случайно попаднало ми списание ("Шарено") има две много полезни и идващи точно навреме статии за детското затлъстяване и последиците от него  newsm44
Едната статия е на доста известната диетоложка доц. Донка Байкова, а другата е на д-р Нели Савчева, началник Детско отделение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" - Габрово
Ето един от съветите на доцентката:

"Вкусът на детето към сладко, солено, мазно - се формира в ранна детска възраст. Затова, колкото по-рано започнем да се грижим за правилното хранене на детето, толкова по-добре то ще изгради едно хранително поведение, което ще гарантира в бъдеще дълготрайно здраве и добро развитие на всички органи и системи"

В списанието са дали една кратка статистика:
Процентът на децата със свръхтегло в България непрестанно расте. Последното национално мониторингово проучване на хранителния прием и антропометричния хранителен статус на българина (тегло и ръст) сочи, че 20% от децата са със свръхтегло, 10% са със затлъстяване
и само 1.5 % с поднормено тегло. 20 часа от денонощието децата ни спят, стоят или гледат телевизия и само 4 часа се движат активно.

Юле, според мен анкетната карта трябва да не ги затормозява да пишат много и да губят време. По-добре е да има въпроси с отговори + опция "Друго/Още", където ако не сме покрили техните идеи да дадат свои.

# 216
onche_bonche, аз не разбрах какво предлагаш в същност? Това, което констатираш на всички ни е ясно, затова и се опитваме да работим в насока подобрение.
Не може да няма начин пари да отиват право в детските градини.
Радваме се на всяко предложение!

Нищо не предлагам. Така или иначе дотук има доста предложения. Идеята ми беше да напомня, че не се знае парите от увеличените такси дали няма да отидат за поредната "1" в нечий автомобилен номер.  Колкото до това, че настоятелствата са юридически лица различни от градините, припомням ситуацията в т.нар. ДОВРЛГ. Когато на такъв дом се прави дарение, независимо дали става въпрос за юридическо или физическо лице, то никога това дарение не е парична сума, а стоки, защото всяка получена сума минава през общината и само тя решава как да се разходва. При всички положения тук трябва да се включат хора, работещи в ДГ, като разбира се, най-много помощ могат да окажат директорите.
За мен решението на проблема е следното - построяване на нови ДГ; делегиран бюджет на ДГ; таксата е пределно ясно, че е ниска; за храненето не мога да коментирам; да се определи при Интернет приема как ще става класирането - първият по време ще е пръв по право или...? Остават ли в сила при Интернет приема районирането и досегашните предимства?

# 217
Въпросите са тези, на които самите ние сме отговорили под формата на предложения:

1. Как да се реши проблема с местата?

2. Съгласни ли сте, че е нужно повишение на таксата заплащана от родителите? Ако е да - с колко?

3. Съгласни ли сте част от таксата да остава в настоятелството на ДГ, за да може с тези пари да се решават спешни нужди и да се закупуват консумативи от първа необходимост/ хигиенни, канцеларски, играчки/?

4. Какво според Вас трябва да се подобри в храненето на децата в ДГ?

5. Одобрявате ли предложението за прием на документи по електронен път, чрез Интернет?

6. Имате ли някакви конкретни предложения как да се подобрят условията в ДГ, материалната база, храненето, подаването на документи?

7. Какви са последиците от препълнените групи:
- понижава се качеството на учебно-възпитателния процес
- затрудняване на комуникацията между децата
- затрудняване на комуникацията между децата и учителя
- повишаване заболяемостта при децата
- друго (отбележете какво).

# 218
Тогава зададем въпроси, на които може да се отговори еднозначно с да или не./С изключение на последния въпрос, с който ще събираме идеи и предложения/

1. Смятате ли, че е наложително да се намерят/отделят от бюджета средства за строителство на нови ясли и детски градини, за да се удовлетвори на 100% нуждата от такива?

2. Съгласни ли сте, че е нужно повишение на таксата заплащана от родителите?Ако е да - какво увеличение ви се струва разумно и поносимо за семейният ви бюджет?

3. Съгласни ли сте част от таксата да остава/да се връща от общината в настоятелството на ДГ, за да може с тези пари да се решават спешни нужди и да се закупуват консумативи от първа необходимост/ хигиенни, канцеларски, играчки/?

4. Одобрявате ли предложението за прием на документи по електронен път, чрез Интернет?

5. Здравословно ли е храненето на децата в детските заведения?

6. Какви са последиците от препълнените групи?
- понижава се качеството на учебно-възпитателния процес
- затрудняване на комуникацията между децата
- затрудняване на комуникацията между децата и учителя
- повишаване заболеваемостта при децата
- друго (отбележете какво).

7. Имате ли някакви конкретни предложения как да се подобрят условията в ДГ, материалната база, храненето, подаването на документи?

"Вкусът на детето към сладко, солено, мазно - се формира в ранна детска възраст. Затова, колкото по-рано започнем да се грижим за правилното хранене на детето, толкова по-добре то ще изгради едно хранително поведение, което ще гарантира в бъдеще дълготрайно здраве и добро развитие на всички органи и системи"

В списанието са дали една кратка статистика:
Процентът на децата със свръхтегло в България непрестанно расте. Последното национално мониторингово проучване на хранителния прием и антропометричния хранителен статус на българина (тегло и ръст) сочи, че 20% от децата са със свръхтегло, 10% са със затлъстяване
и само 1.5 % с поднормено тегло. 20 часа от денонощието децата ни спят, стоят или гледат телевизия и само 4 часа се движат активно.

Супер са цитатите, чудесно подкрепят казаното от нас на пресконференцията.
Просто усещам, че нуждата от здравословно хранене ще е най-лесно да се докаже, но промяната там ще е най трудно постижима. Как ще накараме готвачки, които цял живот са правили запръжки, да готвят на пара ....  newsm78 ??? Всички ще трабва да преминават курс през кухнята на санаториалната градина.

# 219
Здравейте, момичета! Извинете ме за закъснялото включване. Мога да се ангажирам с анкетирането на директори и учители в ДГ в района на "Младост".
От прочетеното не ми стана ясно има ли вече насрочена среща.

# 220
здравейте момичета!идеята за анкета е идеална.За храненето имам предложение да се допитаме да компетентното мнемие на доц.Георгиева завеждащ детска гастроентерологична клиника.Тя е много веща и е върл привърженик на здравословното хранене при кърмачета и малки деца и има много статии за деса с алергии и хранителни проблеми.
А за увеличението на таксите,ако се приеме по закон трябва да отидат в Общината.Само пари събрани от родителите и настоятелството могат да останат в конкретната ДГ.Ще го копирам точно като текст и ще го пусна тук.

# 221
За храненето имам предложение да се допитаме да компетентното мнение на доц.Георгиева завеждащ детска гастроентерологична клиника.Тя е много веща и е върл привърженик на здравословното хранене при кърмачета и малки деца и има много статии за деца с алергии и хранителни проблеми.

Идеята е добра, но трябва самата доц. д-р Георгиева, да се съгласи да отдели време за целта. lionka, ако имаш телефон за връзка с нея, моля те прати ми го на лични.

За таксите - там наистина се очертават законови пречки, част от събираната задължителна такса да остава в ДГ, но пък идеята за делегиран бюджет би осигурила именно това, което ни се иска/Директорите да разполагат със средства, с които да решават неотложни проблеми, текущи ремонти и месечни разходи, за които в момента явно средствата отпускани от общината не достигат/. Проблема от който се опасяват директорите е че с делегираните бюджети, колкото е по-малко едно учебно заведение, толкова по-трудно ще оцелее то!

# 222
polly77, не знам къде си учила ти, но аз 4-та група - предучилищна съм я карала в ДГ и нямам спомени да съм имала приятелчета, които не са ходили на такава.
Въпросът не е кой кога при какви условия е учил.
Аз не съм извор на идеи, но в събота си размишлявах, че не може да се ръководим от нормативи, приемани през 70-те или 80-те години при онези условия на живот. Щом живота се променя, ще се променят и законите. Майка ми не е "финансирала" детските заведения едно време като е купувала тоалетна хартия  Laughing. Защо ние днес, като се почне от яслата, мине се през градината и се стигне до гимназията финансираме държавата?
Защо децата с алергии са "извън" правилата? Кога и кой ще забележи, че тези деца стават все повече - те няма да посещават детски заведения само заради едната храна ли?!
Омагьосаният кръг със започването на работа и пускането на дете в д.заведение?

Така си размишлявам.....може да родя и някоя идея пък  Wink

За предучилищните групи не съм на течение, но миналото лято след тв-предаване с директорките на една от езиковите гимназии във Варна се замислих, че ако днес няма места в яслите и градините, то след 1-2 години може да не стигнат и самите класни стаи и училища.....дано не съм права....

Последна редакция: пн, 14 яну 2008, 11:45 от Taneto

# 223
Taneto ще ти отговоря- ДГ в Светулка, предучилищна в Д.Дебелчнов-полудневна, съпроводено с еквилибристики по водене,вземане и гледане в свободния 1/2ден, но не е там работата. Казах го във връзка с цитирано мнение на директорка на ДГ. За съжаление е истина, че за последните 25год. не се е променила нито нормативната уредба, нито материалната база за отглеждане на децата в градините и яслите. Вярно е и това, че не малка драма изживяват родителите на деца 1-ви клас при записването им на училище и на занималня, както е написала по- горе Юлия.
За храненето- имаше преди време статия за затлъстяването при децата и последствията от него в Моето бебе или Кенгуру- ще се опитам да я изровя. За децата астматици ще питам брат ми- лекар е, но не е педиатър, за идеи кой би помогнал от колегите му във Варна или самия той да систематизира малко инфо когато има време.

# 224
Момичета, чета в момента отчета на Кмета за мандат 2004-2007г.

http://www.varna.bg/adm/docs/Mandaten%20Otchet.pdf

Не искам да коментирам, пък и мисля че всеки може сам да си направи изводите.  Money Money Money

Общи условия

Активация на акаунт