Рецепти от Турската кухня.

• 379 645
  • 346
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря, Дризе!

# 256
Това черното за наръсване, аз си го купувам от арабските магазини край Женския пазар. Не знаех, че се казва "чорек", но като им поисках черен сусам, явно ме разбраха  Mr. Green

# 257
Queen of hearts, само да отбележа, че имаш забележителен аватар!

# 258
Queen of hearts, само да отбележа, че имаш забележителен аватар!
Благодаря!
И аз се харесвам  Grinning

# 259
Аз го знам като c,orek otu а само c,orek означава питка, погача  Hug

# 260
  • София
Ариана
Пидето се прави така:
- 1/2 в.ч. прясно мляко
- 1 в.ч. вода
- 3 м.л. мая
- 1 м.л. захар
- 1 м.л. сол
- 2 с.л. мазнина (олио)
- и брашно колкото поеме   chef
Месиш и печеш!
Може да има и други рецепти!
Това е пиде за искендер кебап!
Afiet olsun!

bouquet

# 261
а да попитам, как се казват тези черни семена, с които се поръсват някои хлябове? едни такива ръбати, по-дребни от сусам, по-едри от мак?

челебитка се казват, черен кимион (не сусам) или Nigella damascena

http://www.gotvetesmen.com/useful/spices/index.php?alphabet=%D0%A7&id=68

http://www.spiceworld.uk.com/product_info.php?products_id=1007

# 262
Като гледам изображението на тази челебитка, явно това е нещо по-различно от черния сусам, който аз имам:

потърсих в нета черен сусам - това е нещото, което аз ползвам за поръсване на хлябовете:

С тази забележка, че вкусът му не е като на белия сусам.
В сайтовете с турска кухня, които съм разглеждала, направо си пише "black sesame seeds".

Ще потърся и челебитката, да й опитам вкуса, ама къде ще я намеря  newsm78

# 263
  • София
Тук от няколко дни чета темата и преглъщам. Днес се реших, първо ще почна с млякото с ориз. Току що го сложих във фурната, да видим дали ще го докарам.

# 264
Направих su boregi. Снимката е кофти, ама това е.
http://images23.snimka.bg/005054467.jpg

Доста труд хвърлих! Докарах го като в Истанбул, но не беше толкова вкусно  - малко безсолно, трябвало е повече сирене, а аз не посмях, че да не е много солено. Малко ми дойде мазнината - изтече, за това вината си е само моя, как я измислих тази тава.... Tired

# 265
  • София
Млакото с ориз ми се получи много добре.
На вкус наистина е божествено, а приготовлението му е страшно лесно.

Започвам да пробвам рецептите, защото старта ми беше положителен.
Благодаря на авторката за тази прекрасна и вкусна тема   bouquet

# 266
Пина, браво, много добре изглежда! Ти ли точи корите?
Сподели опита си, как се работи с това тесто, лесно ли се разточи?
Аз подозирам, че ще лепне? И колко дебели ги направи корите?
още нещо - какво брашно?

# 267
Да, аз точих корите, 3 часа ми отне. Замесих тесто със 7 яйца, 2 щипки сол и брашно до меко тесто, но нелепнещо. Е, горе долу да не лепне. От това количество тесто излиза много! С 4 яйца щеше да е достатъчно, за 4 човека, да речем и то гладни.
Тестото се точи много лесно, аз за първи път точа и леко вървеше. Лепнеше доста и ръсех яко с брашно. Тип 450 сложих, за да е по-'силно', но смятам, че и с тип 500 ще стане! Peace

Подваряването - всяка кора, след като я разточа я режех на 4-5 парчета - колкото дойде, защото ми бяха големи корите. Слагам в тенждера с вряща вода със сол и малко олио. По-точно в тенджерата стоеше гевгир и с него ври, бухвам кората във водата и след 10-20-30 сек, както дойде, вадя гевгира и топвам в купа със студена вода. За 2-3 секунди се охлажда, вадя с ръце и нареждам в тавата. И така - точа, режа, варя, нареждам. Точех тънко, чак вестник не се четеше през корите, но надписите на пакета брашно се четяха - пробвах! Laughing
Слагах сирене, уж да има, ама малко ми дойде и ми стоеше безсолно. Като хапнех хапка с повече сирене, беше много хубаво, но като се падне хапка без сирене, беше безсолно.
Ако се пробваш, кажи как е станало. Много труд е! Ако има някой да ти помага - примерно ти да точиш, а друг да слага във врящата вода и да вади ще е доста по-лесно! Аз бях сама и постоянно се цапах, мокрих, превключването от точене на варене отнема време, а точих 5-6 кори. Малко тесто хвърлих, защото ми писна, а и тавата се напълни.

# 268
еха, ти си героиня! като си помисля аз със готовите кори каква кочина сътворих във кухнята... добре де, ама в рецептата се казва да се отцеждат корите върху хавлия, че и да позасъхнат малко? а ти направо точиш - в тенджерата - в тавата? и само сирене ли? без да заливаш с млека и други подобни? и колко брашно горе-долу на тия 7  #Crazy яйца? извинявай, че съм толкова подробна, ама като нещо не ми е ясно, полудявам! та колко ти е голяма тавата  Mr. Green и колко реда кори станаха общо?

# 269
Тавата ми беше 27см, но височка и я напълних догоре. Станаха към 10 ката, но набръчкани леко. Освен сирене ръсех и разтопено масло. Мляко и прочие не съм слагала, нали корите са влажни. Аз не ги подсушавах, но ги поизтръсквах като ги вадех. Може малко да се подсушат, няма да е лошо.
Отгоре и отдолу сложих несварен лист, както пише! Peace

Брашното отиде към 500гр за тестото и после като точих ръсех обилно, та отиде още 200гр може би. Не съм следила точно. Пак да кажа, че аз не разточих цялото тесто - много беше.

Да, голяма цапаница стана! Не знам дали бих се хванала пак...

Общи условия

Активация на акаунт