Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мола ви - ПОМОГНЕТЕ

 • 2 470
 • 6
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 210
Здравейте! Имам голям проблем...
малко предистория- Родих на 29.04 в 12.15.ч моето малко съкровище (пове4е подробности ще пиша в другия форум) след спешно секцио. Детенцето ми се роди страхотно жизнено- 3480/52см. Донесоха ми го още на първия 4ас, а той ве4е си държеше глави4ката..
На следобедното носене като го гушнах той веднага се обърна към гърдата ми и запо4на сукателни движения, но заради упойките ми казаха, 4е не мога да го слагам преди 3-я ден..
На другия ден мили4кото ми детенце беше преведено в Института по педиатрия и оттогава съм го видяла само за 3 минути....Оказа се, 4е имаме кръвно-групова несъвместимост и поради некомпетентността на педиатъра в болницата не са му изследвали кръвната група и той беше близо до крити4ната граница.....
Няма да описвам какво изживях, с  какви антидепресанти ме тъпкаха и т.н. , но на 3-я ден си наложих да мисля само за това как да се съхраня заради мили4кото ми детенце и да не ми спре кърмата-имах нагласата да кърмя поне 6 месеца, още пове4е, 4е коластра имам от 5-я месец на бременността. По4нах да се цедя с помпа в болницата- кърмата ми тръгна нормално.
Ве4е съм вкъщи- настоях да ме изпишат на 5-1 ден, защото се надявах да пуснат и детенцето, но ....ще се наложи да мобилизирам вси4йкото си търпение в името на здравето на детето.
Сега "болните" въпроси:
1. Казаха ми да редувам цеденето на гърдите, а тук срещам и мнения да се цедят двете едновременно?? Вярно ли е, 4е и гърдите (т.е. организма) си изработва "режим". Защото бях по4нала една 4асова схема, но в4ера питах в болницата и се оказа, 4е там го хранят по друга- 6-9-12 и т.н. Та смених от днес 4асовете.
2. От помпата усещам доста голямо раздразване на зърната и се притеснявам да не ми се разранят докато Ив4о си дойде- мажа се след всяко цедене с Гармастан, имам и PureLan 100, Deflamol. Кое е най-ефикасно, защото на мен ми е трудно да преценя?
3. Бебенцето яде доста добре, даже е Лаком4о, яде пове4е отколкото е нормата на детенце на неговите дни, аз в момента изцеждам м/у 90 и 110 мл. от гърда на цедене. Не знам оба4е колко време да се цедя и това е един от основните ми въпроси- да се цедя докато гърдата омекне, докато струята намалее или до пълно спиране?????
4. Колко време е нормално да се цедя (в смисъл - ако каналите ми са отпушени има ли някакво време за което трябва да изти4а това коли4ество)? Сега ми отнема около 25-30 мин. за всяка гърда.
5. Като наблюдавам в помпата (не се смейте Simple Smile ) от каналите на едната гърда изти4а доста по-плътни струйки, а от другата излиза само от 2-3 места на тъни4ки струйки.. Зна4и ли това, 4е не вси4ки канали са се отпушили и какво мога да направя , за да стимулирам и останалите??
6. Замразявам засега вси4ко, което изцеждам в стерилни торби4ки на Avent - може ли някой, който има опит с хранене на бебенце с предварително замразена кърма да ми даде малко пове4е информация за "приготвянето" и?
7. Знам, 4е сега кърмата е най-хранителна- има ли смисъл да давам първите дни от нея Беб4о като си дойде от шише, а после да му дам от гърда? (Само ако ще е по-добре за него)
8. Като се има предвид, 4е ще е в болница около 10 дни от раждането си и там го хранят с шише, има ли някакъв метод , с който най-лесно да го приу4а да яде от мен?

МНОГО много благодаря предварително на вси4ки,много съм объркана и наистина незнам какво да правя и ще ми бъде полезно всяко мнение, а нито в едната, нито в другата болница ми казват какво да правя в тази ситуация...Благодаря и 4акам съвети Simple Smile)

# 1
 • София
 • Мнения: 12 667
Еми, ужасно съжалявам за това, което ти се е случило! Вярвам, че вече за бебко се грижат добре и много скоро ще бъдете заедно!!!
Ще се опитам да ти споделя моя опит по въпросите ти:
1. В училището за бъдещи майки имах 2 занятия, посветени на кърменето. Там ми казаха да кърмя 15 минути от едната гърда и 5 минути от другата. На следващото кърмене да сменям гърдите.
Казаха ми, също така, да изцеждам гърдите след всяко кърмене. Колкото повече се изцежда, толкова повече се стимулира производството на кърма.
Предполагам, все пак, че когато бебето суче и когато се изцежда гърдата се стимулира по различен начин.
2. Аз ползвах Дефламол-много успокояваше гърдите ми. Но пък и те не бяха особено разранени.
3. Аз изцеждах почти до пълно спиране.
4. Зависи каква помпа ползваш.
5. И при мен струйките изглеждаха по различен начин. Да не говорим, че от едната гърда направо имах фонтанче (бебо чак се давеше от него), а от другата никога не е изтичало така.
6. И аз замразявах в пликчетата на "Авент". Браво на теб, че си се сетила! Аз пишех на етикетче, залепено на пликчето, деня, часа и количеството на замразената кърма. После-когато започнах да размразявам-тази информация ми беше важна. Има 2 начина да размразиш кърмата-в хладилника (но отнема доста време-не си спомням вече колко часа) или в съд със студена вода-става за около 30-45 минути. Аз прилагах втория начин, след като го открих. След размразяването сипвах кърмата в шишенцето и я притоплях на водна баня до желаната температура.
7. Аз бих те посъветвала да кърмиш бебо с това, което гърдите ти произвеждат сега. Замразената кърма бих ползвала само ако не мога да кърмя. Пък и-доколкото знам-само коластрата се отличава по качествата си от кърмата. А явно при теб вече не изтича коластра, а кърма.
8. Не знам..... Sad  Rolling Eyes

# 2
 • София
 • Мнения: 1 991
Здравей Еми. Честито ти бебе Ивчо.

Жалко, че началото е било толкова трудно за вас. Сега за въпросите:

1. Вярно е,че организма си изработва режим. Не мисля, че трябва да цедиш и двете гърди едновременно. Схемата общо взето е следната - колкото изцедиш, толкова се произвежда + още малко. Добре е да се храни бебето "на поискване", но това ще се установи като се съберете. Имай в предвид, че кърмата се усвоява много по-добре и по-бързо от ад.мляко и дечко може да огладнява на по-малки имтервали.

2. Раздразването на зърмата няй-вероятно е в следствие на неподходяща помпа или на прекалено усърдие при цеденето. Отчети, че бебето суче на къси интервали ( примерно : цок, цок, глът ), така че се изцеждай без да задържаш вакума много дълго. Аз ползвах Гармастан и съм доволна от него.

3. Детенце си знае нормата - яде колкото му трябва. За това не се притеснявай. Тъй като при цеденето, гърдата не се стимулира толкова ефикасно както при сукане, аз те съветвам да цедиш докато струята намалее съвсем, стига това да не ти причинява някакъв дискомфорт.

4. Няма норма за времето за цедене. Цедиш се докато се изцедиш. Като изцедиш едната гърда, след няколко минути в нея пак се е събрало малко кърма, но това е нормално. Между другото, кърмата тече на порции - първо по-силно, после почти спира и ако изчакаш малко пак тръгва силно. Втората порция е по-гъста, по-мазна и по хранителна.

5. Изтичането от гърдите по принцип е различно. Но ми се струва, че наистина не са ти отпушени всички канали. За да ги отпушиш, преди цеденето си вземи горещ душ или поне си натопли гърдата на течаща топла вода или с компреси. Така ще стимулираш и производството на кърмата.

6. Хубаво е, че замразяваш кърмата. Имаше някъде по темите сайтове за замразяване и съхраняване на кърма. Но тука не мога да помогна - аз не замразявам.

7. Не искам да те притеснявам излишно, но има вероятност Ивчо в началото да не иска да суче. Млякото от шишето тече много по-лесно, а и техниката на засукване е друга.

8. Ако искаш да се научи да суче от гърда ще трябва да се пребориш с него. В началото може да се наложи да му даваш от лъжичка или от бутилка ( без биберон ). Спираш всякакви залъгалки и му предлагаш на често гърдата. И от опит те съветвам - преди да го сложиш на гърдата малко се изцеди, така че кърмата да тръгне веднага като засуче, а не той да я чака и да се ядосва.

Щом си толкова упорита, със сигурност ще се справиш.

Стискам палци.

# 3
 • САЩ
 • Мнения: 323
Дано скоро да може да излезе бебенце от болница и всичко да е наред! За цеденето - важно е да не стигаш до положение да ти се разраняват гърдите от помпата.
Най-добре като си дойде бебчо в къщи, да си го кърмиш, а не да даваш изцедена кърма, както са ти казали вече. Доста вероятно е той да се опитва да суче от гърдата както се смуче от биберона, затова много важно за да успеете да се кърмите е да изчетеш всичко за правилното поставяне на бебето на гърдата. Препоръчвам ти да прочетеш статиите в

http://www.bg-mamma.com/categories.php?category_no=65

и

http://biberonbg.com/info/knownow.htm

Бебетата, които са хранени с биберон известно време почват да не си отварят устата широко и в резултат може да не поемат достатъчно голяма част от ареолата. Освен това правят движения с устата като че смучат от сламка, а не "доителни движения". Някои бебета се научават лесно да сучат след като са хранени с биберон, други по-трудно. Даването на шишета когато бебето се учи да суче пречи, защото утвърждава "грешните" движения. Има алтернативи на шишето, мляко може да се дава с пипета, от лъжичка и т.н.
Успех!

# 4
 • Мнения: 195
Честито бебе и от мен:)!

Стискам палци бебенцето да започне без проблем да си суче - иначе ще ви е по-трудно. Знам за едно друго бебенце, което доста дълго беше хранено с биберон и после не искаше гърдата - но майка му прояви упоритост и успя да го научи. Така че - желая ти успех.

Що се отнася до изцеждането - според мен е добре да се цедиш както в момента го правиш, после ако бебето изсуква по-малко може да се цедиш само ако се напрегнат гърдите - тогава и количеството на млякото ще си се регулира според нуждите на бебенцето.

Още веднъж ти желая успех и спокойствие - всичко ще бъде наред:).

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Най-напред съжалявам, че бебчо е имал проблеми, но вярвам, че всичко ще се нареди. Браво на теб, че си силна и упорита! В името на детето си струват усилията, които полагаш. Правиш най-доброто за него, още повече че щом има проблеми, така ще помогнеш да се засили имунната му система щом си дойде вкъщи.


1.   Ако искаш да поддържаш лактацията по-стабилна, добре е докато бебето се върне при теб, да цедиш и двете гърди, макар че може и по една на цедене. Понеже ще го храниш поне в началото на около2,5-3 часа, добре е на толкова време да се цедиш (включително и нощем към 3-4ч)

2.   Мажи си се с ланолина за кърмачки, трудно е да се каже кое е най-ефикасно, понеже на всеки му помага нещо различно. Аз ползвах Гармастан и бях доволна.
 
3.   Изцеждаш много добро количество кърма в момента. Цеди се, докато гърдата омекне (да не напипваш някъде по нея сноп пълни канали) и кърмата излиза на капки. Пълно спиране няма да има – все ще капе по малко и така можеш да си се цедиш безспир, ако чакаш да спре.

4.   Приблизително толкова време си отнема цеденето. Ако озцеждаш и двете гърди, гледай времето да е около 15-20 на гърда (за целта се отпусни, вземи душ преди това, гледай снимка на бебчето – всичко, което ще помогне на млякото да потече по-лесно и по-бързо). С практиката ще започне да ти отнема по-малко време, но едва ли по-малко от 15 минути. На ръка отнема малко повече даже.

5.   Нормално е от гърдите млякото да тече различно и в различно количество. Ако имаше запушени канали, щеше да ги усетиш (като втвърден участък на гърдата, болезнен и понякога зачервен – виж “Инфекции на гърдата” в Библиотеката на форума). Просто както всичко, което е по две в човека – ръце, очи, уши – гърдите се различават една от друга.

7.   Най-добре е да даваш на детето да суче от теб. Щом имаш кърма, му я давай от оригиналната опаковка Simple Smile. Най-добрата помпа за кърма е самото бебе. Още повече, че организмът на майката се настройва постоянно така, че да покрива настоящите нужди на собственото й бебе, тоест когато бебето си дойде при теб, кърмата ти ще отговаря точно на хранителните му нужди в момента.

8.   Зависи как са го хранили в болницата. Казват, че шишетата на Авент се доближават максимално до майчината гърда, що се отнася до кърменето. Не знам дали е така, но ако го хранят от такова шипе, може би ще е по-лесно. Иначе – веднага му предложи да суче от теб. Ако не иска особено да суче, винаги първо давай гърдата, после изцедената кърма – с лъжичка. Прибери му залъгалката. Така сукателният му рефлекс ще е незадоволен и то ще се принуди да суче от теб, за да ‘навакса’. Ще ти е трудно и бебето ще е недоволно, но пък за няколко дни ще се оправи положението. Също го дебни и му давай да суче, докато му се спи и е сънен. Тогава ще протестира малко, ако изобщо. Докъм 40-ия ден ще спи почти постоянно, така че е лесно. Щом наближи време за ядене и започне да си показва – да си лапа ръцете, да мляска с уста и да е неспокоен, го вдигни и му дай гърдата. Не чакай да заплаче – тогава вече е късно и бебето може да е твърде раздразнено, за да суче. Същото важи и за нощното хранене – тогава най-често бебетата дори не се разбуждат, а насън търсят гърдата и е много лесно да ги накърми човек. По този начин вярвам, че сравнително бързо ще го свикнеш да суче.

Намери си книгата на Хана Лотроп “Книга за кърменето”, където има и други подходящи съвети за теб – как да се поддържа лактацията, когато бебето не е вкъщи. Тя ще ти помогне и после, когато сте вече двама.
Желая ти успех и много здраве на бебето!

# 6
 • Варна, морето и сините вълни!
 • Мнения: 2 618
Честита рожба на теб и таткото , Еми !Пожелавам ти скоро да гушкаш колкото искаш вашето бебе!

Това е наи добрия лек за кърмата. А също така и плача на бебо. На мен се случваше като чуя друго бебе да плаче на мен да потича кърма . Но стига за мен.

Аз също родих секцио , но планово. Нямах никаква кърма.Нито капка не излизаше. Една педиатърка , на която съм много благодарна ми изписа едни хомеопатични хпчета . RICINUS  COMMUNIS  5CH . От тъх ми слезе толкова много кърма че хвърлях в канала . Пият се по 5 по 2ъти на ден. Но не повече и не вземай друго СН , защото голямата доза спира кърмата.

Бебо не искаше да суче но му спряха другата храна и като го замъчи глада така засмука че едвам гълташе .

Аз ползвах Гармастан и бях доволна , но пак ми се разраниха зърната.

След време господина се рзаболя и установи че е по лесно да цока кърма от шише и имах голям проблем.Седя гладен 12 часа. Но винаги когато писнеше му давах гърда да си цокне , а той дайе и не помирисваше. Не знам как издържах. Таткото накрая си посна прахосмукачката за да не чува как плаче. След всичкия рев дойде и успокояващото цокане. Отново бях победила малкия човек. И така успях да кърмя до 10 месец. После нямаше какво да суче детето . Но съм благодарна и на 10 месеца.

Желая ти успех. Ако имаш въпроси мойесх да ми пишеш или ЛС или на mimi@contact.bg

Общи условия

Активация на акаунт