Строеж - къде, как, колко? тема за взаимопомощ

• 42 957
  • 292
  •   1
Отговори
# 120
Мда, Aila, казали са ти вече-орташката работа не е работа...Пък и цената на строителството си е на РЗП-дали ще построиш 3 етажа по 100 квадрата, дали 1 от 150-все тая, дали ще имаш ортаци или не-пак ще ти вземат парите са това, в което релано ще живеете...Аз не знам по София как са парцелите, и въобще как е с транспорта, но нашето местенце се води във вилна зона на Варна, на 8 км от центъра, без светофари и т.н, има на 10 м автобусна спирка, минават 2 линии...Но ако не беше точно това място, и аз нямаше да се реша на къща-все пак няма да ставам роб на детето си, докато вземе книжка...Айла, успех!!!

Нещо друго да питам-сега друг проблем ни излезе на нас, на скицата на мястото ни пише ПИ(УПИ) и после номер на парцела и т.н. При проверка в общината ни казаха, но само на думи, че имаме 20% плътност, и можем да строим 3 етажа, визата за проектиране ще я чакаме 6 месеца. Междувременно решхме да ипотекираме мястото, за да имаме с какво да почнем да строим, и от банката казват, че на скицата трябвало да пише УПИ и някакви римски цифри след това. Да сме си проверяли пак мястото, нещо не било натаман. Същевременно собственика, от когото купихме парцела, е бил важна клечка доскоро точна в кметството на нашата вилна зона...Имате ли идея какво да првя от сега нататък???Има ли резон в твърдението на банката???

Може ли да ми дадеш малко инфо с това ипотекиране?Защото ние имаме парите само за грубия строеж ,пък покле както дойде.А на мен ми се иска по-бързо да я завършим! Simple Smile

# 121
# 122
Диди69, почти всяка банка ще ви даде пари за строежа, ако имота е упи, а ако имате и акт 14, т.е сте приключили с гр строеж ще ви отпуснат повече пари.
Кимба77, какво става при вас, много съжалявам за това, на което сте подложени. Ние имаме минимум коридори, архитектката ги намали наполовина от първоначалния вариант. Разбрахме се точно за 2 пъти с нея, изключително разбрана жена. Отидохме с идеята за една стълба между двата етажа и горе долу как си представяме разпределението на помещенията, тя дообогати всичко. Къщата ни е с интересна фасада, както се шегува строителя ни- един прав ъгъл няма, но ние не сме държали на фасадата, за  нас беше важно да е удобна и функционална къщата.
А за строителите нямам думи да ги нахваля тия хора. Все едно строят за себе си, избират най добрите материали  и най евтините складове, мислят кой вариант е най добър за нас, като цена и изпълнение, защото при нас е сложно, понеже нямаме път до парцела, а една 15м пътечка. Печалбата им е минимална и са много добър екип. Възрастното семейство са строител (7мо поколение, строил някой от посолствата ни и все важни обекти) и съпругата му- строителен инженер. Дъщеря им е юрист, а зет им има златни ръце и е поел бизнеса от няколко години. Имат 2 бригади, които работят за тях, изобщо повече от доволни сме.
Woly, не съм сигурна, но няма как да избегнеш точно този отдел в общината, предполагам че при строителната линия и площадка пак през тях ще се минава, но си намери фирма и действайте.

# 123
Сигурно е така,ама съм си по-мързелива ,та реших да пробвам готова информация! Embarassed

# 124
Запис!
Как не съм я съзряла тази темичка по-рано  newsm78 От 2 години волю-неволю съм замесена в стротелството на една сграда с апартаменти.Най-хубавият е за нас (колко съм скромна само),но аз си знам колко труд,мъка и разправии има покрай цялата работа.Да строиш къща е ужасно,но моя ужас е умножен по 12  #Crazy Колко много неща научих обаче,не е истина.Мога спокойно да работя като технически ръководител (надявам се не в този живот все пак)
Спец съм по цени на материали,техники на изпълнение на СМР-та и прочие... Peace

# 125

Нещо друго да питам-сега друг проблем ни излезе на нас, на скицата на мястото ни пише ПИ(УПИ) и после номер на парцела и т.н. При проверка в общината ни казаха, но само на думи, че имаме 20% плътност, и можем да строим 3 етажа, визата за проектиране ще я чакаме 6 месеца. Междувременно решхме да ипотекираме мястото, за да имаме с какво да почнем да строим, и от банката казват, че на скицата трябвало да пише УПИ и някакви римски цифри след това. Да сме си проверяли пак мястото, нещо не било натаман. Същевременно собственика, от когото купихме парцела, е бил важна клечка доскоро точна в кметството на нашата вилна зона...Имате ли идея какво да првя от сега нататък???Има ли резон в твърдението на банката???

Прави са в банката. Щом пише ПИ - това е поземлен имот, вероятно реституирана нива. Нужно е да минеш през подробен устройствен план за да превърнеш имота в годен за строителство. Не че и така не може, но по 60 м2 на етаж на съсобственик, до 2 етажа. За това са ви казали 6 месеца за виза - защото горе долу толков време е нужно за изработката на ПУП и одобряване на експертен съвет. Фирмата която ще ви прави ПУП-а трябва да е близка до районния техник (или главния архитект на района), щото иначе ще ви направят на луди, ще ви върнат 20 пъти.... Около 8-10 лв/м2 излиза това удоволствие (в тия пари се включват и рушветите за чиновниците - за това е нужна "правилната" фирма). Успех!

# 126
  • София
Включвам се един въпрос - на мъжа ми са му казали, че за да му дадат линия, или петно за строеж (или нещо такова, не съм сигурна как е дефинирано), трябва да има и техник на мястото, когато идват общината. В смисъл техник с диплома за техничкески.

Знаете ли нещо повъпроса, искали ли ли са и от вас да имате техник.

Защото ние все още не сме избрали строители, а за да ни дадат линя, трябвало въпросния техник да е там. И от къде да го намеря сега този техник само за тази цел  ooooh!

# 127
За да ти дадат линия за строеж трябва да си избрала строителя, да сте попълнили протокола за откриване на строителна площадка и даване на строителна линия и ниво и да присъства техническия ръководител на обекта.
Това са имали в предвид за "техник".

# 128
  • София
диди69   Само да не се набутате в пощенска, ние от там си изпатихме за друго ама пак беше кредит  #2gunfire
paraplanercheto Вчера се е обадила архитектката на мъж ми, че в четвъртък ще дойда да ни покаже новата скица до която стигнахме след " караницата" дано да е ок. и да почва да чертае, че и готовия проект с ВиК и Енергото и всички неща за да е готов за общината ще и отнеме близо 2 месеца така чух и съвсем вече се отчая  Cry Cry Cry исках тази година да почнем, ама с всеки изманал ден все си мисля, че ще изпуснем и тази година.
Това е засега в четвъртък ще дам отчет  Hug
Ние имаме минимум коридори, архитектката ги намали наполовина от първоначалния вариант. Разбрахме се точно за 2 пъти с нея, изключително разбрана жена. Отидохме с идеята за една стълба между двата етажа и горе долу как си представяме разпределението на помещенията, тя дообогати всичко. Къщата ни е с интересна фасада, както се шегува строителя ни- един прав ъгъл няма, но ние не сме държали на фасадата, за  нас беше важно да е удобна и функционална къщата.

Точно тук е проблема, че иска да ни прави широки коридори наче щяло да ни бъде притеснено  #Crazy newsm78 че ние в коридорите няма да живеем
И ние искаме да е удобно и фунционално, а не да имам хубава фасада и вътре да живея в кутийки като сега в апартамент  #Cussing out
ей за тва неможем да се разберем, а ДАНО други ден да постигнем съгласие, че доста време изгубихме.

# 129
desiteam, момичетата са прави ПИ е поземлен имот, а УПИ - уреголиран поземлен имот и доколкото знам, римските цифри са регулация с право на по-висок процент застрояване  newsm78 ако го предавам точно

# 130
То проблемът при нас е, че пише ПИ и в скоби след него УПИ-после номер някакъв...но не с римски цифри. Явно нива е било, нещо са сменяли, ама сега пак пратих мъжа ми да проверява на по-висока инстанция, че стария собственик май голям мошеник ще излезе.

# 131
уау какво се е заформило тук! бях позабравила тази тема.

ние сме вече окаблени и чакаме ВиК и отопление да прокарат и да започнем да правим замазките.
Какво повече да кажа, ето линк: http://design-depot.eu/ivo/

Стискайте палци за кредита! Надяваме се тази седмица на отговор.

# 132
СУПЕР  Peace БРАВО НА ВАС  Hug Стискам ви палци от сърце  Praynig

кога ли аз ще мога да кача така снимки, на нещо в развитие ...освен голата поляна   #Crazy

# 133
То проблемът при нас е, че пише ПИ и в скоби след него УПИ-после номер някакъв...но не с римски цифри. Явно нива е било, нещо са сменяли, ама сега пак пратих мъжа ми да проверява на по-висока инстанция, че стария собственик май голям мошеник ще излезе.

Пише щото бланката за скицата е една и за ПИ и за УПИ.  Урегулирания имот се номерира с римски цифри във вида XVI-456 или нещо подобно.  Направете справка в общината при районния техник. Ако е поземлен имот питайте за временна виза (по 60м2 на етаж на съсобственик). Ако не - питайте да ви насочат към фирма която да ви изработи ПУП. Но ги питайте тях, за да стане бързо... Успех!

# 134
  • Там където е семейството ми
уау какво се е заформило тук! бях позабравила тази тема.

ние сме вече окаблени и чакаме ВиК и отопление да прокарат и да започнем да правим замазките.
Какво повече да кажа, ето линк: http://design-depot.eu/ivo/

Стискайте палци за кредита! Надяваме се тази седмица на отговор.

Поздравления.Къщата изглежда страхотна.Ще стискам палци за кредита.

Ето и аз да покажа снимки от нашата .http://www.snimka.bg/album.php?album_id=235328
Остават още малко неща,като врати,ламинати,теракот....таваните да се оправят,да се боядиса всичко във съответният цвят отвън,също така и отвътре.В момента имаме съвсем лек застой,че момчетата бързат първо да налепят гранитогреса долу във магазина и после се местят горе.
Така или иначе най-късно във края на Април месец,трябва да са приключили.

Общи условия

Активация на акаунт