Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 апр. 2005, 14:49 ч.

Болест на Крон

  • 3 560
  • 4
  •   1
Отговори
Някой ако знае нещо повече, моля, нека каже

# 1
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
За детенце ли става въпрос ? Ето какво успях да намеря:

Болестта на Крон е хронично и сериозно възпалително заболяване на храносмилателния тракт, което засяга повече от 500'000 американци. Хората с болест на Крон изпитват различни симптоми, включващи диария, коремни спазми и болки, температура, ректално кървене, загуба на апетит и тегло... Причината за болестта на Крон е все още неизвестна.
В 20-30% от случаите се налага хирургическо премахване на дебелото черво. До 70% от пациентите с болест на Крон рано или късно в процеса на развиване на болестта имат нужда от хирургическа намеса за изрязване на част от червата.
От друга страна установено е, че разпространението на болестта на Крон е високо сред обществата консумиращи по "западно меню", докато тя практически е неизвестна в страни с примитивно хранене.Ала търсенето на диетично обяснение на болестта се оказало неуспешно. Според уебсайта на Чикагската университетска болница, "не е открита диета с доказано ефективно действие за предпазване или лекуване на болестта".
Форма на болестта на Крон е Илеитис ("ileitis") или възпаление на тънките черва. Това се причинява от фекална материя изтласкана обратно в тънките черва по време на дефекация. Илеоцекалната клапа (ileocecal (IC) valve) е предвидена да предпазва от този токсичен "обратен поток" -- но само в клекнала поза. ИК клапата трябва да е подкрепена от бедрата за да устои на налягането възникващо при изпразване на червата.
Болестта поразява долната част на тънкото черво.При нея възпалението е толкова голямо, че резорбцията се оказва невъзможна и организмът не може да поеме нужните му хранителни вещества.
Заболяването,както и Диабет тип 1, Системен лупус, Ревматоиден артрит, Псориазис, Мултиплена склероза... са автоимунни и при тях имунна система на организма погрешно атакува собствени тъкани в мозъка и червата. Защо клетките-войници "полудяват" и от верни защитници се превръщат в безпощадни убийци на собствените клетки и тъкани е неясно. Днес лекарите познават около 50 болести, които се дължат на нарушен толеранс на имунната система към своето.
Нов препарат показва добри резултати при лечение на Множествена склероза .Препаратът "Natalizumab" е показал в екперимент обещаващи резултати при лечение на Болестта на Крон. Медикаментът забавя значително прогресирането и повторните пристъпи .В  проучване се твърди,че "Natalizumab" (Antegren), води до продължителна ремисия на болестта на Крон и подобрява значително качеството на живот на хората с това заболяване. Болестта на Крон се характеризира с възпаление на червата, диария и коремни болки. Експериментални изследвания и ограничени клинични студии са демонстрирали добри резултати от прилагане на natalizumab за лечение на  Болестта на Крон,но все още не са известни ефектите на препарата при продължителното му използуване.
Учените установили, че при всички болни, които получавали препарата, качеството на живот се подобрило значително.Според учените препаратът natalizumab може да бъде полезен при лечение и на други автоимунни заболявания като улцерозен колит, ревматоиден артрит, астма, сърдечни заболявания, но са необходими още допълнителни клинични проучвания върху голям брой болни за продължителен период от време.

Проучването е публикувано в списание “The New England Journal of Medicine” , съобщава WebMD.


Ето и три сайта,но са на английски:

http://www.crohnsresource.com
http://www.soulhealer.com/crohnsdis.htm
http://www.ccfa.org/medcentral/research/overview/history.htm

# 2
10х, искрица_надежда,
слава Богу не става въпрос за детенце, а за млада жена.
Не знаем обаче къде да получим специализирана лекарска помощ. С точна диагноза и подходящо лечение. Минахме през доста лекари, но всички заключаваха че е напълно здрава. Но тя продължава да повръща и да слабее. Когато има кризи продължава по цяла нощ. По новините казаха че имало специализирани гастроентерологични клиники. Как да разбера кои са?Embarassed    
Толкова сме непросветени...

# 3
  • Мнения: 1 586
Може да се обадиш в съответната телевизия, по която са го съобщили и да ги питаш - няма да ти откажат информация.

Скоро имаше такова питане и в клуб "Медицина" в dir.bg, но никой не отговори. Може да питаш пак - там пишат лекари.

Успех!

# 4
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Мисля,че мъжа на една приятелка е гастроентеоролог.Ще говоря с нея и ще пиша.
M_fil,можеш ли да се регистрираш,за да ти пратя бележка.

Общи условия

Активация на акаунт