~*~ Hosgeldiniz! ~*~ - Турция 3

• 24 400
  • 301
  •   1
Отговори
# 165
Е, този Сиркеджи Конак ме изкефи! Той всъщност не е в циганията, може би малко крайно се изказах, но не е до търговската улица, която е много натоварена, а така като го гледам е направо в Топ Капъ заврян! Може човек да се почувства, все едно е в двореца да нощува, бездруго го гледам, че е сред парк!
Едва ли цените му са ниски.

# 166
  • Измир
Добро утро И от мен!

Завърнахме се! В крайна сметка решИхме да отИдем до ЕдИрне(ОдрИн) И да преспИм там една вечер.
СутрИнта предИ да тръгнем мИнахме да запИшем СевИма на детска градИна. НатоварИхме се И потеглИхме, но след 10 км установИхме, че сме забравИлИ телефона на мъжа мИ. Хайде обратно, гледахме, звъняхме, търсИхме няма И няма телефон. Оказа се, че го е ИзгубИл някъде, но това не нИ спря.
НаправИхме сИ чудесна разходка, порядъчно напазарувахме от LCW  за мен И детето И два пътИ повече за мъжа мИ от КIGILI. НамаленИята са голямо ИзкушенИе Laughing
ЗаредИхме се И с някоИ турскИ продуктИ като сумак, зехтИн, турско кафе М. ЕфендИ, маслИнкИ И другИ лакоства.
Вечерта решИхме да не оставаме, защото фИнансИте нИ бяха на прИключване, така че към 23 ч се прИбрахме уморенИ, но доволнИ.

Относно хотелИте не мога да коментИрам, защото нИе сИ ходИм в ИзмИр всяка годИна.

Лек ден на всИчкИ  Hug

# 167
OlgaritaПоздравления за страхотното изкарване-завиждам ви!
Dilqra[/color ела да споделиш опита си с хотелите в Истанбул .Много рядко вече се появяваш-що така?
Мами в Турция споделете как са нещата с тамошните детски ясли и градини.Аз съм на тази вълн асега и ми е любопитно как е при вас?100% съм сигурна че не се редиоте по опашки да запишите децата си Embarassedно за съжаление в Бг това е факт.От колко годинки тръгват децата в Turkey на ясла?

# 168
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
Merhaba! Nasılsınız? Здравейте! Как сте?
Оставихте ме сама да оправям кашата с рецептите в Турската кухня!  ooooh! Надявам се да сме се разбрали с авторката й!
Тук детските градини са супер. Имат различно часово време, или децата започват различно. В детската градина на племеника ми има от 8 до 16ч., от 10 до 16ч. и от 8 до 19ч. Всяка градина е с камери и можеш да си гледаш детето през деня, как играе, как се храни! Тук много детски градини са направени в апартаменти или къщи! Не е като в БГ, такива самостоятелни сгради или поне в нашия квартал няма такива! benmary ги познава по-добре! Но тя някъде се загуби!  newsm78
Hadi, iyi günler!   bouquet

# 169
drize, със сигурност сте се разбрали с авторката. Темичката е много хубава и заслужава да се пълни с нови рецепти, така че - поздравления за умението да поддържаш добър тон.

Аз лично не съм фен на заместванията, в определени разумни граници, разбира се. А и не мисля, че е невъзможно човек да се снабди с оригинални продукти за турска кухня - понякога се иска повече находчивост или обикаляне, но има ли желание... Щото сурогати като спагети с кетчуп ме потрисат.

Да ви кажа нещо любопитно в тази връзка - преди бая години в Макдоналдс в Италия с удивление установих, че няма кетчуп изобщо. нито в сандвичите, нито да си купешдопълнително - както е при нас. Обясниха ми, че италианците не одобрявали тази измишльотина и не допускали да се употребява при тях  Laughing

# 170
drize, тези градини за които споменаваш са частни. Наши познати пращаха детето си на такава срещу 250 лири месечно, което е над 300 лева. Държавни има много малко и не знам как стоят нещата там, предполагам са по-евтини. Тук децата се гледат от майки и баби обикновено, преди да тръгнат на училище. От 2008 е задължително децата да започват училище на 5 години, задължителна е предучилищната група вече.

# 171
benmary ги познава по-добре! Но тя някъде се загуби!  newsm78
Тук съм   Simple Smile чета ви тайничко ама не се включвам много,много....
Шега....,глася рожденният ден на Атилла....има определено изискване каква да бъде тортата-като украса,той иначе не опитва...та използвам следобедния му сън ,за да правя украсата на тортата...
Питате за детските градини...както drize спомена,тук те са доста хубави,от гледна точка на това ,че са частни и имат интерес да превлекат колкото се може повече деца.Миналата година Ати ходи на т.н. oyun grubu -група за игра.3 пъти седмично по 2 часа и цената бе 300 лири.Тази година я пропуснахме ,защото от миналата ни остана горчивия опит със постоянни болести и антибиотици  Sad.Мои приятелки дадоха децата си също в такава група и цената вече е 350 лири-в същото училище.Има и по-евтини разбира се-например седмична ,целодневна градина от 400-500 лири,има и по-скъпи 800 -1000 лири Thinking все още се чудя как е възможна цените на традините и училищата тук да са толкова космически.
Когато за първи път чух,че годишната такса в частно училище тук е 10 000-15 000 $,останах меко казано изумена.
С моя приятелка ,също българка търсихме подходящо училище за дъщеря и .Това,което избраха ,бе френската гимназия в Тарабия.Годишната такса преди 5 години бе 7 000 $.И това бе една от евтините гимназии...така те се преместиха от Флория в Тарабия/който познава Истанбул ,може да прецени разтоянието/.И момичето без да знае и думичка френски започна интензивно да учи езика през лятото,за да премине входящия тест.
За радост тя е отличничка и в последствие взе 2 години за една ,а сега е първа в курса си...,а там има и френски деца...
Такива ми ти работи с цените на образованието тук.За едно 3 годишно дете градината е 600 лири,а нататък да му мислят... Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 яну 2008, 17:05 от benmary 2

# 172
Здравейте момичета. Темата е чудна.
И тъй като попаднах на точното масто, бих искала да се обърна към вас с едно питане. Опитвам се да уча малко турски с един разговорник, но нещо не се справям добре. Аз съм от Бургас, виждам, че има мами, които говорят езика. Има ли някоя от вас желание и някой друг час свободен през седмицата, за да ми окаже малко помощ в тази насока? Естествено с договорка, която да удоволетворява и двете страни.
 А сега искам пак да ви благодаря  за хубавото разказване.

# 173
Оставихте ме сама да оправям кашата с рецептите в Турската кухня!  ooooh! Надявам се да сме се разбрали с авторката й!
drize,canım какви са тия твои gizli кулинарни мераци... Simple Smile пък аз да не знам...утре пристигаме с Ати ,ама мисли какво ще ни готвиш.....или да избирам от публикациите  Wink

# 174
Бенмари, а има ли държавни училища, в които образованието е безплатно? Хората, които нямат големи финансови възможности, да не говорим за скромни такива, те какво правят? Децата им не учат ли?

Много скъпо, много!

# 175
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
За теб benmary и свинско имам! Аз съм абонирана за списание Софра и имам мноооого кулинарни книги! Кажи какво искаш, освен пишмание, Mr. Green и ще ти спретна! А вие и без това сте наред да идвате!  Party Дай снимка после на торатата!
shedi дай на лични поща, да ти изпратя един речник! За помощ, ще помгна, колкото знам, но и аз много много не го знам, все още!  Embarassed

# 176
Привет момичета Simple Smile

Да, Benmary го е обяснила доста подробно , с две думи  детските тук са ужасно скъпи ( за частните говоря, но аз съм на принципа ,че еducation-а е най-добрата инвестиция , която мога да направя за детето си ...).

За хотелите-нищо не мога да кажа, защото не съм запозната...била съм на кафе в  Ciragan Palace http://www.kiwicollection.com/upload/topten/1160499036-ciragan_use.jpg  (wow:), Japanese Restaurant в Swiss Hotel и сватбата ни беше в Polat Renaissance .

Горещo какао за лека нощ Simple Smile
http://farm1.static.flickr.com/153/422153215_2e364485d5.jpg

Пс: Поздрав : http://www.youtube.com/watch?v=uUa7_nHES1g&feature=related

# 177
drize  ако речникът е електронен пусни адреса тук и ние да понаучим нещо.Аз се мъча с един разговорник в който граматиката е обясненан уж простичко ама то май с щчител ще е най-добре.Офффф за сега най -ми е трудно да спрягам гладолите Embarassedа като гледам на татък какво следвааа - newsm78
А относно детските градини -наистина е много скъпо #CrazyНо явно си заслужава като качество на образование и отношение към децата.

# 178
за образованието в Турция май наистина си заслужава частна дестка ясла, градина, училище, университет, имам роднини които учат в нормално училище и са в клас около 50 човека и всяка година дори ив държавните училища се плаща някаква такса може би 50-100 лв зависи от училището Mr. Green
и кандидат-студентската им работа не ми харесва, през целия период на обучение всяка година дават луди пари за частни школа за да са готови за кандидат студентския изпит на който се явяват около 1.5-2 милиона души  Mr. Green и накрая те приемат незнам си къде, то иначе незнам как при такава конкуренция  Stop .Иначе имат няколко университета в които местата са ограничени,но си заслужава да се учи там. Лично аз имах възможността да уча в Анкара(OdtU), но избрах техническия и не съжалявам, поне за сега  Wink това е което знам аз  Hug

# 179
Една статия за Фатих Акин, ей чудни филми прави тоя човек:
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1148261

Препоръчвам да гледате някой негов филм, повечето са упоменати в статията.

Общи условия

Активация на акаунт