Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 7

• 14 806
  • 283
  •   1
Отговори
# 75
абсолютно съм съгласна Peace
А отговора е печалба Wink
Превърнали сме се в продукт на рекламата.

# 76
  • София
Извинявайте ,че се намесвам в темата без да съм се записала , прочетох  статията Crazy ,това с Е-тата  ми е болна тема и вече ми се подиграват в работата ,спряла съм да им говоря на тази тема .Но честно казано почти няма храни които да са без Е-та и там др. подобни  Confused.Много лошо Sad. ooooh!

# 77
Здравейте мами! Зори още не спи, но поне лежи в леглото и си играе с бибата та имам време да напиша някой ред.
Гледам гадостите се обсъждат. Много болна моя тема. Наистина е много трудно да се избягват тези неща, да не кажа почти невъзможно. Добре, че част от приятелките ми споделят моето мнение та поне децата се пазят до когато може. То все в един момент вече не става, но колкото по-късно се захранят с тези ..., толкова по-добре. Повечето от Е-тата са наистина сериозна опасност. Но има и такива, които са на естествена основа. Аз вече луда станах да чета етикети. Ми то нищо не може да си купи човек. Всички сладости имат поне по 3-4 такива глупости, за пастети, кайми, колбаси и т. н. да не говорим. Аз спрях да ползвам т. нар. бульони още преди да забременея. Слагам само пресни и сушени истински подправки. Зори гризка разни бисквитки (гадости както ги наричат част от приятелите ми) само със сол, без сол, абе...в чудо съм се видяла откъде да ги намирам, като на пазара има 3-4 вида. Ама то му омръзва на детето. Убедих татито да си мелим каймата в магазина. То ясно, че антибиотиците и боклуците от животните няма как да спестим, но поне Е-тата и водата за по 7 лв литъра да не я плащаме. Предполагам знаете, че каймата мнооооого носи на вода. Лошото е, че месата ги пудрели с разни прахове, но... Обичам чипс, но вече взимам само солен (там поне пише само картофи, мазниниа и сол), че в другите има по един куп номерца. Абе понамерих някои неща, но като цяло се въртя в магазините като хахава и накрая пак купувам боклуци. Ужас  Sick Не ми се мисли като порасне диваненцето какво ще правя. Но пък наскоро една приятелка ме накара да се просълзя. Купували коледни подаръци за хлапетата и понеже знае, че ние на Зори не й даваме шоколади и разни такива и...купила ни едно пюре на Бебивита (понеже знае, че от тях взимам чат-пат) вместо шоколад. Направо се просълзих. Обикновено те нападат как горкото дете гладно си стои, как си се вманиачила, как милото само боклуци яде, а тази приятелка не само, че уважи разбиранията ми, ами се постарала и да вземе нещо, което аз одобрявам. Никога няма да го забравя!   bouquet Де да бяха повечко хора такива  Praynig
А за Е-тата, ако искате да четете и да се стресирате...ето ви още инфо:
http://healthyfood.info.bg/Advices/20Dobavki.html
http://www.bb-team.org/articles/777
http://www.potrebitel.bg/modules.php?name=News&file=print&sid=71
http://georgievi.atspace.com/eta.htm
http://www.analytica-bg.com/pages/e/
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=225375.msg5929163
Няма да продължавам с други сайтове. Тук макар и повтаряща се има и допълваща се информация. Не всички Е-та са повод за тревога, но ПОВЕЧЕТО определено са.

# 78
 Нелкин,бях чела в сайта на Хедра:http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/81/,че подобни акита(пенести и воднисти) се получават,ако бебето е приело повече "предно"мляко,по-богато на лактоза и по-бедно на мазнини.Ако е такъв случая,трябва да се постараеш да приема и по-"задно"мляко.

# 79
Прочетох и аз информацията за Е-тата, маргарина, аспартама и т.н. За последните две майка ми, която е лекар, ми алармира отдавна и като цяло не консумирам "диетични" храни, а се мъча да повлияя и на съпруга си, който пие под над литър кола лайт на ден. Вкъщи не се яде и маргарин и съм съгласна, че не е вкусен. Колкото до пълното избягване на транс мазнините и Е-тата, обаче, мисля, че макар да е здравословно, граничи с вманиачаване. Дайте да ходим с противогаз и да се къпем само с хума. Като знаем колко замърсяват въздуха колите, нима не караме коли? Ей сега да се поровим в интернет, колко информация за всички ужасни болести, които причиняват изгорелите газове, ще намерим...

Така че аз лично призовавам към умереност, в това число и себе си, защото подобни материали въздействат много силно и шокиращо. Но здравият разум ми казва, че е абсурдно да влагам толкова много енергия в това да избирам и купувам само храни, в които няма нито една от нездравословните съставки. Все пак прехраната не е единственото нещо на този свят, че да й посвещаваме толкова много време, било то и в името на здравето. Освен това още Дарвин е открил, че в природата оцеляват най-приспособимите и мисля, че замърсяването на въздуха и развититето на хранителната промищленост са сред нещата, към които в една или друга степен ще ни се налага да се приспособяваме.

Та така разсъждавам аз, без да искам да налагам мнението си - само го споделям. Разбира се, няма нищо по-хубаво от естествените неща - от плодовете и зеленчуците. Но да не си купиш пакет бисквити и някое кисело мляко, като пригладнееш, заради това, което съдържат, не знам... според мен е крайно и в никакъв случай не гарантира предпазването от всички болести, които прекомерната им употреба би могла да причини. Пази Боже...

Хубаво е, че се говори за тези неща и има проучвания по въпроса, просто смятам, че не бива да се залита в крайности. Аз лично заклеймявам на първо място аспартама и тръбя наляво и надясно каква отрова е от дълго време. Маргаринът също. Само че той много по-трудно се избягва, защото се ползва не само в сладките, но и в солените храни. Така че, ще си похапваме никел и алуминий, пък дано организмите ни по-бързичко еволюират...

# 80
  • София
Иглика, и аз не съм привърженичка на крайностите, но ми се наложи да гледам за тези неща покрай АД. И факт е, че детето се оправи само с диета и никакви кортикостероидни препарати, за разлика от други деца. Сега пак не се вманиачавам, но определено не смятам чипса и подобни за полезна храна и разчитам на храни като печено пиленце с картофки, задушени зеленчуци с мръвка, домашна лютеница за закуска или филийки с масло и дом. сладко, баничка и ей, такива простички неща.  Въпрос на навик е. Но примерно свекървата смята, че може за закуска да дава вафла или кроасан, което не мисля че е по- здравословно, а за хранителна стойност няма да говоря изобщо. Не случайно има и толкова алергични деца. Вярно е, че не можем да ги опазим от всичко, но поне това мога да направя. Може би е въпрос и на възпитание и създадените ми навици от малка  newsm78.

Последна редакция: чт, 24 яну 2008, 10:30 от Lovi

# 81
Иглика, напълно съм съгласна с теб. С вманиачавване не се постига нищо добро. То така или иначе колкото и да се мъчи човек от тези "благинки" отърване няма. Лошото е обаче, че май расте броят на хората, които вече са се сдобили с някоя "хубава" болест благодарение на тях и наистина им се налага да стоят далече от всичко що съдържа някакво "Е". Преди няколко месеца имаше една мама с алергично детенце към всякакви оцветители. И алергията се доусилила и фиксирала трайно от някакъв тъп оцветител в ПРОТИВОАЛЕРГИЧЕН сироп за кашлица  #Crazy Ама сложили цвят и вкус на ягодка ей така...да го понапудрят производителите. И сега детенце на 4-5 годинки, което разбира що е то сладост, бонбони, шоколади и т. н. седи и гледа другите деца и му се къса сърцето. Никакви желирани мечета, никакви съмнителни сокчета, никакви детски дъвки, близалки....абе да не продължавам. Милото носи всяко лакомство на мама за да чете етикета, а и то горе-долу беше наясно кое му създава проблеми. Вярно, че тези вкусотийки не е добре да се дават на малко дете. Ама дет се казва...поне веднъж на месец и то да опита. Все гледа другите деца...обаче...Лошо ми стана като си помислих как се мъчи горкото, и как броят на дечица в подобна ситуация се увеличава с всеки изминал ден. И де да бяха реакциите само обриви. Направо паднах като чух, че 10 % от българските деца са с астма!!!  #Crazy 10 % !!! Продължавам да си мисля, че не съм чула правилно защото иначе не ми се мисли.
Напълно си права за Дарвин и приспособимостта, обаче на мен ми намирисва, че май не успяваме да се приспособим (поне не и за толкова кратък период от време). И явно все повече набиращата скорост тенденция хората да се стремят да се хранят здравословно и да се интересуват какво приемат е резултат именно от доста неприятната тенденция. Еволюцията провали не търпи. И щом ставаме по-болнави - веднага излиза на преден план здравословното хранене. Нищо случайно няма в природата  Laughing

# 82
Здравейте момичета, и аз да се запиша в новата тема. Темата за здравословното хранене, която сте подхванали, наистина е много важна и аз като някои от вас, признавам че понякога се вманиачавам. За съжаление, с малката ми е трудно да обикалям магазините за здравословни храни, а в големите супермаркети има само по един малък сектор с такива храни. Аз досега не съм давала на Стела бонбони, вафли, шоколад, чипс и още много други подобни. Не знам дали това все още ще е така като започнат да се гледат с баба и. Става дума за моята майка, която обеща да я гледа 1 година, докато тръгне на детска градина. Знам, че ми е майка и тя знае как държа да храня детето си, но ще видим какво ще стане.
В този ред на мисли, за пореден път се сещам, че след 5 месеца трябва да се върна на работа и мисълта силно ме депресира. Чета написаното от работещите майки, как дечицата бързо свикват и се адаптират, но не мога да си представя че няма да се гушкаме и излежаваме сутрин, че няма да нацелувам една сънена муцка следобед и после да прочетем за пореден път всичките детски книжки за разсънване. Днес, докато спеше, отново ми мина тази мисъл и сърцето ми се преобърна. Гушках я и я целувах през цялото време докато се събуди. Притеснявам се и от това, че тя е много привързана към мен, досега не е гледана никога от никой друг и суче денонощно-общо 123456.... пъти. Майка ми се връща от чужбина след месец и обеща да идва 2 пъти седмично, за да свикнат една с друга и аз да опитам да махна дневното кърмене. Надявам се, че планът ми ще успее, стискайте палци защото иначе ще трябва да бягам от работа да я кърмя, ако започна да се поддувам  #Crazy

# 83
  • София
lady di, моят големия син беше на 1 г. като тръгнах на работа (малко след рождения му ден). 4-5 м. го гледа сестра ми и после на ясла. А сестра ми живееше при нас от няма и месец, преди това да я е виждал 1-2 пъти като малко бебе. Толкова бързо свикна с нея, чак ревнувах. Помня една вечер ревах като магаре, щото той се удари и исках да го гушна, а той отиде при леля си. Cry Той и сега много си я обича. Така, че не се тревожи за детенцето. Виж на теб може да ти е трудно, но понякога нямаме избор. Confused

... някакъв тъп оцветител в ПРОТИВОАЛЕРГИЧЕН сироп за кашлица  #Crazy Ама сложили цвят и вкус на ягодка ей така...да го понапудрят производителите.
По повод на това винаги съм се чудела защо ги правят с вкус на ягода или портокал, като и двата плода са алергизиращи. Thinking Като може ванилия например. И в някои има тооолкова много захар.

Аз има-няма се включвам веднъж на 2-3 месеца и взимам отношение, дано не ми се сърдите. Rolling Eyes Hug

# 84
  • София
Бунгичка  много ти благодаря ,открих отговори и на други мои чуденки newsm51

# 85
Здравейте.
Тези Е-та и мен ми бъркат в здравето като ги видя по етикетите. Много ме е яд като харесам някой продукт и видя, че съдържа примерно 1-2 Е-та, обаче не знам от вредните ли са или от по-безобидните. Има ли някой, който си е разпечатал списък и си прави справка в магазина или аз ще съм единственото куку, ако го направя.  Laughing
Мъжът ми е на мнение, че се втелясвам, обаче онзи ден гледахме заедно един сутрешен блок, в който говориха за тези вредни съставки, които са карцерогенни и т.н. и мисля, че и той ще дойде на моя акъл и няма да ме пита скоро кога ще даваме луканки и филета на детето.

# 86
Оф, да ви кажа честно, аз пък направо съм втелясана покрай тез Е-та...След сума и алергии на мойто изключително кърмено, и тоооолкова здравословно хранено дете, представям си какво ще е, ако запукаме дружно пасти и чипсове...Пък и след като 1 седмица вземах едно детенце от ясла, и като видях как им дават парени кренвирши с готово картофено пюре, панирани оризови кюфтета (и това в САНАТОРИАЛНАТА ЯСЛА във Варна  Shocked ), и как за предиобедна закуска родителите мъкнат бисквити и т.н....ами ще ме прощавате, ама си е за втелясване...Ще го пазя, колкото мога, ще чета етикети, барем да прихване и то, на масата в нас винаги гледам да има плодове, а бисквити яде, само  когато е наказан-мама не му готви вкусно, защото е направил беля, и ще яде бисквити-на мен поне ми е много гадно, ако съм гладна, и ям сладко). Не знам дали е правилен подхода, ама засега действа. Разбира се, че мисля да му дам да опита някой мазьоч, преди да е открие сам кооолко е вкусен лучено-сметановия чио чипс  Embarassed

И вече сме на 2 кърмения дневно-за приспиване на обед и вечер. Нощем не се броят, но ако не се е събудил с плач, ами за пишкане-без проблем заспива без цица-обяснявам му само, че спя, и толкова-поцелува ме малко, сгуши се в мен, и заспива. Ама като ревне от зъби-е, няма начин без цица...
Престраших се да го оставя за първи път на нашите да заспи на обед-е, заспал, ама ревал като магаре "мамаааааааааааа" около половин час, и после на 40тата минута супер неспокоен сън цъфна, и не можа да свари да скача от леглото да ме прегръща, чак не заспа после от превъзбуда. И това при положение, че при моите родители винаги ходи с огромно желание, никога даже не е прохленчил при тях...Тъй се надявах да го приспят безпроблемно, ама цък. Ще изчакам със следващия опит...

# 87
Здравейте мили майчета  Heart Eyes,
радвам се че има такава тема от където кърмещите майки  да обменят опит помежду си. Аз имам син на 10 и половина месеца. Кърмим се сериозно. За сега с успех сме заменили две от храненията - обедното с пюре, и следобяд с каша и плод. Имаме си обаче АД, и от около шестия месец сме постоянно с обриви, който почти не изчезват. Аз минах на безмлечно диета, без яйца, риба. Малкият е също доста зле със захранването - без жълтък, сирене, риба,телешко,хляб,бисквити. И аз със страшно старание избирам храните му, но пустите му Е-та са на всякъде. Другите майки около мен от доста време дават на дечицата си киселчета, кремчета, попарки, супички и така "любимите" бисквитки,солети,чипсови и още какво ли не препълнени с вредни оцветители и безброй Е-та. Вие какво давате за хапване за разнообрази на свойте деца? Ще се радвам да споделите. Във вечерните часове вече не ми достига кърма и юнака няма и 2-3 часа след като е заспал почва да се буди за цоцкане, та така по безброй пъти на нощ, в резултат на което и за сутрешното му хранене в млекцентралката няма нищо Sad.
Здраве и много усмивки на всички.

# 88
Epita, моето дете вечеря и после суче за заспиване и то сериозно - около 20 мин. и пак се буди след 2 часа и после на всеки 1-2 часа пак. Според мен не е от глад, честно казано и аз вече не знам от какво е и малко ми писна. Така че не е сигурно, че ако яде повече на вечеря ще се буди по-малко.

# 89
Момичета здравейте!

Имам питане от една позната и вие сте тука- опитни събрани на кп, та ще питам вас.
Някоя знае ли някоя билка или друг метод против стрес, който да може да се ползва при кърмачка?

Общи условия

Активация на акаунт