~*~ Bir varmis, bir yokmus.... Имало едно време... ~*~ - Турция`4

• 27 271
  • 289
  •   1
Отговори
# 255
Аз съм ЗА албумчето...хубаво е да знаеш с кого комуникираш.... Simple Smile

# 256
Добро утро1хайде по едно рабско кафенце от мен
http://www.zadoma.com/editor/img/094.jpg

# 257

еххххх няма кой закуска да даде  CryНа кафе само ще я караме днес

# 258
Здравейте!
Реших да пиша тук, защото знам , че сте получа най-точни отговори.
Мъжът ми си е навил на пръста, че този уикенд обязателно !!! трябва да отидем до Истанбул  Crazy.
Аз съм ходила като дете, а той не е .
Ще пътуваме с кола, с деца. Смятам да резервирам хотел по интернет, в района на историческия полуостров.
Та въпросите ми са:
- Как са пътищата в Турция?
- Има ли платени паркинги в този район, и ако няма , безопасно ли е да си оставиш колата на улицата?
- Безопасно ли е да се разхождаш вечер из Истанбул?
- Ако се наложи спешна медицинска помощ,/ в България сега върлува един грип с  висока температура/ , какво се прави ?

Предварително благодаря  Hug

# 259
На някои от въпросите ти мога да отговоря съвсем точно.
След като минете границата, около 15 км. пътувате по първостепенен двулентов път с чудесна настилка. След това се качвате на магистрала, която стига до Истанбул. Цената, която ще платите за магистралата е 5,50 турски лири. Ограничението на скоростта е 120 км/ч - спазвайте го, защото глобите са доста високи.

В района на Султанахмед, където планирате да се настаните, почти навсякъде по улицата има обозначения за платено паркиране. Цената е 4 или 5 лири за първия час и по 2 за следващите. Проверете дали хотелът ви предлага паркинг и той влиза ли в цената. Хотерът, където ние се настанихме, ползват едно-две паркоместа отпред, пред самия вход и се плащаше 10 долара на вечер. Местата се покриваха от обхвата на охранителните камери на хотела.

За безопасността - просто трябва да спазвате разумни мерки за сигурност, като навсякъде. Ина райони, където видимо не е добра идея да се лутате късно вечер, но надали ще попаднете точно там - ние сме се губили с колата и съм се озовавала на такива места, но не и на историческия полуостров. В районите на туристическите маршрути е спокойно и безопасно.

От хотела ще ви осигурят лекар, ако имате нужда от спешна помощ. Има и болници наоколо. Най-добре си купете медицинска застраховка оттук - не са скъпи, ще сте по-спокойни, а и няма да плащате, ако се наложи да ползвате лекарска помощ. За всеки случай си носете и лекарствата, които традиционно се приемат в спешни случаи - за висока Т, примерно, за да не се налага да обикаляте да търсите аптеки. Иначе аптеки има много, ако ви трябват някаквилекарства, може да си ги купите и оттам.

# 260
Sladka hapka  вие в кой хотел отседнахте?Доволни ли сте от обслужването,стаите чисти ли бяха?На мен скоро ми предстои пътуване до Истанбул и още се двуумя за хотела newsm78

# 261
Queen of Hearts, благодаря ти за бързия и изчерпателен отговор!

# 262
Цвете, за хотела мненията ми са вече смесени.

Казва се "Рашид паша хотел" и се намира в Аксарай, като е точно срещу Истанбулския университет. Местоположението е супер - на минути от трамвайната линия и пешеходната зона.

Отсядали сме там два пъти - първият път с голямото дете, настаниха ни в тройна стая (спалня + единично легло) с баня с вана, цената беше 60 долара. Тъй като пристигнахме късно вечерта - след 22 ч., не ни взеха и пари за паркинг, тъй като щяхме на напуснем на сутринта. В цената влиза и закуската. Стаите са чисти, със сравнително нови мебели, телевизор, хладилник... абе стандартна работа. Нищо луксозно, но като за едно преспиване - идеално.

Сега отидохме в същия хотел. Тъй като се настанихме предиобяд, ни обясниха, че трябва да платич за колата - което е ок. Проблемът дойде от това, че когато се прибрахме вечерта в хотела, намерихме вратата на стаята широко отворена, при положение, че я бяхме затворили и проверили на излизане. (вратите са с топки и за по-сигурно винаги натискаме, за да сме спокойни). Обърнахме се към младежътн а рецепцията, който тутакси забрави чуждите езици и с жестове и мимики почна да ни обяснява, че това е невъзможно. Тъй като аз доста се афектирах, той се принуди да ни заведе в стаята с охранителните камери и изгледахме целия запис от напускането на стаята до пристигането ни. Камерите им са такива, че записват, когато има движение в коридора. На записа се вижда как до един момент вратата е затворена, а при следващото включване на камерата вече е отворена. През това време в коридора не е имало никой, който да я отключи, иначе камерата щеше да го регистрира. Питаха ни има ли липси - нямаше, багажът си беше ок. В интерес на истината, вратата се е отворила около половин час преди да се приберем и никой не беше минавал в тази част на коридора. Аз отказах да комуникирам на турски, аз и не го зная, затова извикаха някакъв човек, който на руски ми обяснява,че това никога не се е случвало, че щом нямало липси, нямало проблем и т.н. Дори не се опитаха да се извинят или да се държат самокритично, което ме вбеси и заявих, че искам да говоря с управител или собственик, защото държа на безопасността си и на багажите си и в крайна сметка ни преместиха в друга стая - по-голяма, като тройката, в която спахме първия път.  Иначе първата стая беше пак със спалня и единично легло, но беше по-тясна и с душ кабина. Нашите приятели бяха настанени в стая тип "тройка" от по-просторните и с вана и също им таксуваха като за двойка - 50 долара.

Ако не беше този инцидент, бих ти го препоръчала спокойно. на мен лично това ми развали сериозно доброто впечатление.

А, да - от хотела се заклеха, че ще подменят вратата.

# 263
Dilqra   радвам се че се появи най-накрая Домъчня ни за теб!Отдавна не съм те виждала Joy
Абе я вземи да ни разкажеш от къде у теб тази любов към Турция?.....
Кажете какво мислите за идеята на Айляза албумчето?
Мерхаба Цвети!
 Тези дни буквално полудявам...На 21  другия месец заминавам за Истанбул и вече броя секундите... Rolling Eyes
Любовта ми към Турция се зароди още преди няколко години, когато за пръв път посетих Истанбул. Хората ми направиха хубаво впечатление - бяха мили и открити, храната беше страхотна, а когато вечерях в Ориент Хаус  - имаше програма с едни от най - добрите танцьорки в Турция, се влюбих в танца и в музиката.... 
Оттогава не минава година без да намина през Истанбул, понаучих дори малко турски 
а при последното ни ходене - Септември миналата година, открих още една причина да се връщам там с голямо нетърпение....

# 264
Преди да тръгнем, бях си набелязала някои хотели - някои от тях като линкове ги пуснах и тук. Случайно попаднахме на един от тях -  https://www.istanbulhotelnena.com/index.htm
Намира се на 3 минути от Синята джамия. Проверих в сайта им зените - за следващия уикенд, примерно, е 56 евро двойната стая - ако платиш кеш и 59 евро, ако платиш с кредитна карта. Отвън изглежда чудесно. Следващият път ще пробвам този  - има и много висока оценка в tripadvisor.com .

# 265
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
Günaydın!

Ето и закуската от мен!
Аз съм ЗА албума! Но нека не бъде скрит, т.е. да се вижда и от другите. Може да е и на multiply, много лесно се качват снимки! Аз имам пикаска за разглеждане на снимки, хубава програма.
Не е ли удивително, че Кемал макар сред хора, които крият неприрязан към всичко турско и въобще в такава среда той успява да открие нещо, заради което да " Остави Сърцето си в България". 
Има грешка, нали?
За свекървата или добро или нищо!  Joy Моята е много готина като свекърва. Нямам проблеми с приказки или облекло. Обръщам се към нея с anne, защото незнам как иначе да й казвам!  Wink Обичам я и я уважавам, но се ядосвам, заради Селин, че не й обръща полагащото й се внимание! Но това е друга тема! Обича да ми чисти къщата, докато мен ме няма  newsm78, но такава е  Party , няма какво да се прави!
Сладка хапка, внимавай с количеството захар и вода! В България, ако го направиш вода и захар в отнопение 1:1 няма да може да го ядете от сладост. Аз правих шекерпааре и не се ядеше от захар. В Бг захарта сладни повече от тук. Направи го с по-малко захар!
Пътищата се чисти и проходими в есенни условия!   bouquet
Весел ден от мен!   bouquet Има рима целуни ма!  hahaha
Дайте да го правим този албум, да не чакаме срещата! Айля, какво мислиш?

# 266
Drize   благодаря за закуската.тъкмо си помислих че ще останем гладни hahahaНо вече съм спокойна!
Dilqra суперррррр newsm44 Може и да се засечем там.!Ние още се чудим дали да пътуваме на 21 или на 24?Ти с Турал ли ще пътуваш?И имаш наистина многоооо и все хубави причини да посещавашшш Турция Laughing
Сладка хапка благодаря за информацията.Много неприятен инцидент.Но може би наистина е инцидент newsm78Страно сама да се отвори вратат но и това се случва понякога!
А на drize благородно завиждам че свекърва и и чисти къщатата.Моята идва само да хапне и бяга като чума да не би да я накарам да помогне нещо1 hahaha

# 267
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
Цвете, те тук така парвят. Чистят, готвят, децата гледат, абе всичко. така помагат на децата си. Ако те пита някой, помага ли ти някой да гледаш детето и ти като кажеш не, никой не ми помага и те  Shocked така те гледат. Как сама ще се оправиш? Но аз не й давам да ми чисти къщата. Даже винаги се карам с мъжъ ми за това и скоро май ще остане без ключ за у дома, свеки. Аз не съм възпитана така. Аз може да очистя нейната къща, но тя моята не #2gunfire, от позицията на по-стария и по-младия.
Но като не сме в Турция  тя редовно отскача, да почисти, преди да си дойда. Абе или ще я откажа или ще свикна, май първото е на път да стане!
Сладка хапка, лоша работа и късмет! Може наистина да е било случайност!  Hug

# 268
Drize ,Benmary преполагам че напролет ще си дойдете в Бг/Пишете предварително да заформи среща тук.Аз често отскачам до Търново а то Габраво -Търнова са си направо 2 квартала.Аз ако идвам до Истанбул ako iskate също мога да звънна да пием по кафе и да ви настискам бузките на малките съкровища.

# 269
Drize ,Benmary преполагам че напролет ще си дойдете в Бг/Пишете предварително да заформи среща тук.Аз често отскачам до Търново а то Габраво -Търнова са си направо 2 квартала.Аз ако идвам до Истанбул ako iskate също мога да звънна да пием по кафе и да ви настискам бузките на малките съкровища.
Да ,с нетърпение чакам да се стопли времето и да поемем към Габрово  с Ати:)
А като съм си в Габрово през 2-3 дни ходя до Търново-баща ми има хотел на Арбанси и понеже иска да ни вижда често,ние ходим понякога и с приспиване...
А за срещата тук-Ще ти дам телефона си на лични,така,че като дойдеш звънни,може и да се видим.. Simple Smile
drize , а на мен как ми се ще като си дойда от Габрово някой да ми е очистил и подредил къщата...той нашият татко го удря на ергенлък като ни няма и  чисти едва 1 ден преди да си дойдем Rolling Eyes..то пък едно чистене  Shocked....
Хей,нека ви споделя нещо,което ми каза моя приятелка живееща тук-също омъжена за турчин...
Когато набира тел. номер извън Истанбул и Турция,преди съответния код набирала 1045...сметката за телефонните разговори била доста по-малка...Тъй като още не се е престрашила да пише тук,а има и проблем с кирилицата,аз споделям това с вас...(тези ,които живеят в Турция),вместо нея..дано ви е от полза..аз лично ще се пробвам .. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт