Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са мненията на майките относно децата, които посещават целодневна детска градина?
Какви са ползите от изпращането на децата на детска градина по цял ден?
Какви са мненията за целодневните детски градини в България?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са мненията на майките относно децата, които посещават целодневна детска градина?
Мненията на майките варират. Някои смятат, че е приемливо, особено когато родителите работят цял ден. Други оценяват предимствата на целодневната детска градина за социализация, обучение и разнообразни дейности за развитието на детето. Въпреки това някои предпочитат полудневния вариант, ако е наличен, тъй като вярват, че и двата варианта имат своите плюсове и минуси.
-
Какви са ползите от изпращането на децата на детска градина по цял ден?
-
Какви са мненията за целодневните детски градини в България?
Незнам точно как е в Бьлгария, но в Бавария където сме в момента повечето градини са само сутрин от 8 до 12 ч. или макс. до 14 ч. Целодневните детски градини са по-малко и общественото мнение /особено това на майките/ е много негативно настроено срещу това да даваш детето си по цял ден на градина. Повечето семейства са някакси консервативни и е прието жената предимно да си стои в къщи и да си гледа децата, а мьжьт да работи. Иначе я гледат все едно си е изоставила детето по цял ден. Дечицата на майки, които са неомъжени и им се налага да работят целодневно ги гледат сьс съжаление и едва ли не с голямо съчувствие горкичките... Абе немска му работа!
Даже съвсем открито съм чувала от други майки, че "не затова са родили дете за да го дадат по цял ден някъде и вечер само да го приберат и сложат в леглото"... На мен обаче ми се налага да си дам детето догодина като навърши 3 год. от 8 до 16 ч. за да мога да работя и гледам да не ми влияе негативното мнение на околните. Мьжьт ми също работи, нямаме баби или дядовци тук да ни помагат. Просто ми е неприятно да слушам все едностранни мнения и ми се иска да чуя и други майки какво мислят. Вие на какво мнение сте, като изключим желанието на майката да работи, хубаво или лошо е за детето да ходи по цял ден на детска градина и защо?

Не го знаех! Значи все пак не е толкова необичайно. Благодаря ви искрено за бьрзите отговори, майчета!
дъщеря ми е на година и десет месеца и си стои вкъщи. Според мен, изхождайки от чисто теоретичните си принципи, от характера на дъщеря ми и от своя опит като дете, гледано в детска градина, смятам, че за детето е по-добре да е на половин ден. В момента обмислям такъв вариант за моето дете. Определящи са няколко неща обаче - нямам финансово затруднение да я дам в частна градина и не ми се налага да ползвам държавните целодневни такива, майка ми има възможност да я прибира на обед и да спи при нея. Държа детето да обядва вкъщи домашно приготвена храна и да спи вкъщи, защото има лек и неспокоен сън, а и много се поти. Единствената причина поради, която ми се иска да пробвам този полудневен вариант е да се социализира повече, а и да не сме толкова зависими от майка ми. Факт е обаче, че ако детето ти ходи по цял ден на градина, ти не трябва да се притесняваш от мненията на околните. Още повече щом нямаш вариант и да се притесняваш и да не се притеснява, просто си принудена от обстоятелствата. Друг е въпроса ако на детето ти очевадно не му понася градината / аз бях така на времето/, но ти си принудена да го водиш, тогава има защо да ти е кофти. Знам, че е трудно да си повярваш, когато всички околни ти намекват едно и също, но общо взето не виждам какъв избор имаш, щом се налага да работиш. А и дори и да работиш за удоволствие /както аз/ и ако детето се чувства добре, не виждам причина да се съобразяваш с тяхното мнение.