Идеи за бизнес?

• 137 286
  • 870
  •   1
Отговори
# 450
Специално за реденето по опашки за плащане на сметки, определено няма кой да даде пари. Вече почти всичко се плаща онлайн, а тези, които не могат и не разбират, обикновенно не биха дали пари (обикновенно тези хора са пенсионерите) или го правят други от сем и то безплатно Simple Smile А за останалите неща, то си трябва творчество, пък и да си разбира човек. Иначе винаги има някакви хитроумни идей, но в повечето случай няма кой да ги реализира.

Отдавна не съм поглеждала темата, прегледах бързичко идеите и ми направи впачетление, че точно нещото, което липсва на много хора е сметнато за ненужно. Значи "почти всичко" не се плаща онлайн, защото все още у нас малко хора /по статистика/ плащат онлайн. Да, аз си плащам онлайн, още от времето, когато в БГ бяхме 7 души такива, но не съм представителна извадка. Ако съдех по себе си. Но, когато планираш бизнес, не съдиш по себе си, а търсиш статистика за хората, на които ще продаваш услугите си.

Та, обслужване на битовизмите се търси. Не е масова услуга, но си има клиенти. За един малък бизнес - достатъчно. Не случайно няколко големи компании включват към социалните придобивки на служителите си точно такава услуга - ремонти на дома, на колата, плащане на сметки, химическо чистене и уреждане на всякакви битовизми. Това отнема много време, което е по-добре да платиш на някой друг, докато ти работиш.

А иначе за всяко нещо трябва да си разбира човек. Дали ще правиш картини, ръчно тъкани ризи или ще плащаш нечии сметки. Успех на всеки, който стъпва на пазара на услугите. Има голям глад, трябват си умения за правене на бизнес.  Simple Smile 

# 451
Е има голяма разлика между плащане на сметки (което наистина може да става и онлайн) и ремонт на дома. За второто не знам къде ще се намерят майсторите обаче - не е никак лесно да намериш някой да ти сложи плочки в банята, по последни проучвания на приятели.

# 452
Здравейте мами,
темата е страхотевична    Peace Grinning Следя я с огромен интерес при това натрупах много ценни съвети, за които съм изключително благодарна.
При мен също се зароди една идея и то главно заради мъжа ми, който е индиец, а ние наскоро се завърнахме в БГ от САЩ /където живеехме 14години/ и решихме да популяризираме Индия по някакъв начин тук. Наблюденията ми досега показват, че има недостатъчна информация за типични и специфични стоки от тази страна. Далеч съм от мисълта да правя комерсиално магазинче за индийски дрънкулки Naughty..ще ми се да е нещо по-специфично, което да пренесем от традициите на Индия и най-вече да е полезно! за хората. Идеята ми се върти около подправки, лечебни комбинации от подправки, оригинална индйска къна за временни татуировки, синапено масло /което обсъждахме в раздела Красива мама/, намкийн/ това е нещо като снакс за чай или кафе от ядки, стафиди и нещо подобно на натрошени царевични пръчици/, книга с типични индийски кулинарни и здравни рецепти  и всичко свързано с бита, традициите и кухнята. Много бих искала да чуя мнението ви какво точно би представлявало интерес в тази насока и дали би било успешно. Ще ми се да го направя не точно като магазин, а като "индийски кът", където всеки може да дойде, да разгледа, да се запознае със стоките и да се даде максимално инфо за стоката с всичките й предимства..  но тъй като не съм била в БГ доста време, нямам представа дали тази ниша би била печеливша и интересна?
Ще се радвам на съветите ви?

# 453
По повод фирмите за услуги - давала съм колата си, когато нещо й хлопа на една фирма на 2 момчета, те се занимават напълно с нея - по сервизи и т.нат. Само ми звънят - това е еди си колко пари, ОК ли е? Търсеха най-добрия вариант за мен, не да ме прекарат с най-скъпото. По едно време имаха доста работа, но незнам дали фирмата просъществува...

# 454
pachuli ,лично на мен би ми било супер интересно да посетя подобен щанд,магазин ,кътче/каквото и да е/.Действай смело!  Peace   Peace    Peace

# 455
Първо да напиша моите идеи, а после ще Ви чета по-обстойно.

Имам няколко идеи, които рано или късно ще реализирам. Мисля да започна в реда, в който ще ги подредя по-долу, и то много скоро--може би напролет.

1.Да си открия цветарски магазин и да разработя онлайн поръчки и доставки
2. Да разработя градински център
3. Да започна да се занимавам с вътрешен дизайн.И външен
4. Втори цветарски магазин, и зареждане на двата магазина с предмети на изкуството
5. Интериорен център с по-скъпи мебели

Засега е това...

# 456
pachuli, трябва да си изградиш много добро име за да просъществуваш в тази сфера. Ще ти дам само един пример с китайските магазини. Има един на Пиротка. Влизала съм да разгледам, но не бих купила нищо от там по простата причина, че нямам доверие на стоката. Такива магазини са рядкост и от къде да знам дали се зареждат редовно и каква им е стоката, произход, трайност...има фризери с храни. Е как да се доверя и да купя, от къде да ги знам какви са и дали няма дам и стане нещо от тях Sick...имат ли контрол тия работи, нямат ли...това обикновеният потребител не го знае. Китайската медицина и козметика е известна в цял свят. Иска ми се да си купя някаква качествена китайска козметика, но онези там в магазина от къде да ги знам какви са и дали няма да ми стане нещо от тях. Може да са пълни боклуци, да не говорим че няма и превод, не може да се види нито срок на годност нито нищо.
С две думи искам да кажа, че българина трудно ще се довери на непознатото.

# 457
pachuli, трябва да си изградиш много добро име за да просъществуваш в тази сфера. Ще ти дам само един пример с китайските магазини. Има един на Пиротка. Влизала съм да разгледам, но не бих купила нищо от там по простата причина, че нямам доверие на стоката.
съгласна съм с теб, защото най-малкото аз като потребител също имам  своите  изисквания и претенции към стоките, които купувам, особено към онези, за които има недостатъчна информация и не са масово разпространени. Целта ми обаче донякъде е точно такава - да се запознае българския потребител с тези стоки, да му се приведе цялата необходима информация,  /вкл. сертификати и разрешителни/ и да му се покажат предимствата им, защото всеки един от тези продукти е свързан с много интересна история и традиция ...още повече, че са на действително  прилични цени. Ясно е, че разходите  за реклама ще бъдат високи и няма да стане отведнъж, но хубавото е, че това не ме притеснява, защото не бързам във времето и държа да го развия по най-добрия начин в посока не само комерсиална, но и познавателна. ..така че всеки, който идва там, да го прави редовно, с удоволствие и да пожелае да научи нещо повече. Колкото до етикирането, сроковете и информацията  -  и тук си права от гледна точка на потребителя /който в случая ни интересува/ и въпреки всичко дали подобна информация ще бъде зададена и етикирана зависи най-вече от производителя. Бизнесът в Китай и Индия се води по невероятно различни правила, отколкото нашия,  НО един наистина добър производител от този регион, който има опит в търговията с Европа знае  добре какви изисквания има ЕС и аз мисля, че всеки един уважаващ себе си предприемач би следвало да си избира търговски партньор на база най-вече  качество и цена на продукцията, както и коректност при доставките. Между другото мнението ти ми е много полезно, понеже ме насочва към няколко важни момента.
 Колебая се все още за вида на стоките...имам вариант за индийска сребърна бижутерия с камъни /колиета, гривни, "чури" -та /това са друг вид гривни/, обеци, гривни за глезен, декоративни "бинди"-та, висулки, пръстени, колиета тип "мангал-сутра" и т.н/, които една средностатистическа българка спокойно може да си позволи, защото излизат на ниски цени, а стоят страшно ефектно и са приказно красиви независимо дали са "тежки" или нежни... Другата идея е за СПА-аксесоари ... Та затова попитах кое според вас ще е по-търсено и кои стоки бг потребителят ще е по-склонен да купи...
Това, което смятам, че би могло да е най-голямото ми предимство е фактът, че искам сама да ръководя бизнеса от гледна точка на качествено обслужване и най-вече на информацията, която мога да споделя с потенциалния  купувач относно произхода и традицията на стоката. Не само да я купи, но да остане някак си "обогатен" и доволен след покупката.. Имам идеи за традиционни малки подаръци при покупка над 15лв. например ароматни пръчки или сандалова пудра...Мъж ми има идея да сервираме миниатюрна чашка индийски масала-чай,докато клиентът разглежда и се чуди какво да избере, но имам съмнения, че това би накарало някои клиенти, които не желаят да купят нищо, да се чувстват конфузно  newsm78
Общо взето съм наясно, че ще е трудно да се наложи на бг пазара, но пък смятам, че тази ниша не е запълнена по най-добрия начин, освен както каза Ането, с нискокачествени дрънкулки и евтинии за 1ден...

# 458
pachuli, идеята ти е страхотна и съм сигурна, че ще имаш успех, особено, ако я реализираш като нещо повече от магазин. Ако работиш в посока за създаване на общност, която се интересува от индийската култура, свържеш се с места, които предлагат индийски танци, например и самата ти организираш интересни мероприятия /събирания, индийски вечери или някакъв вид партита, изложби на традиционни дрехи или аксесоари, курсове и т.н./ ще продаваш много по-добре продуктите си. Създай блог и пиши за индийската култура, свържи се с хора, които са правили подобни неща и им предложи нещо съвместно, обиколи местата, в които се предлагат курсове по йога, медитация, различни учения и т.н. Така няма просто да продаваш стоки, а ще създаваш контакти и ще правиш интересни неща, ще участваш в културния живот на хората, които се интересуват от Индия, а това ще помогне за популяризиране на стоките ти.

Още една идея - на мода са чайните и местата, в които можеш да усетиш подобна атмосфера, да се събереш с хора, които се интересуват от това. Търси клиенти там.
Успех!

# 459
Е има голяма разлика между плащане на сметки (което наистина може да става и онлайн) и ремонт на дома. За второто не знам къде ще се намерят майсторите обаче - не е никак лесно да намериш някой да ти сложи плочки в банята, по последни проучвания на приятели.

Именно, защото не е никак лесно да намериш, има нужда от такава услуга. Много хора имат нужда от майстори, но те обикновено са някакви бригади, които работят некачествено, или ако са качествени, нямат време. Къде се намират майстори? Който търси, намира.  Simple Smile

# 460
malko_mishlence, следя постовете ти /и на още 2-3 форумки/ с голям интерес. Чудесно си уловила замисъла ми и чак направо се кефя по начина, по който си го описала!  Peace В Канада и САЩ има точно такива подобни малки общности - затова го нарекох и "кът", а не магазин. Смятаме скоро да създадем един пробен сайт, където да трупаме идеи от интересуващите се и да реализираме проекта в същинския му вид с всички културно-обменни мероприятия.. Благодаря ти за насърчителните думи. Виждам че много мами се интересуват от индийска кухня и подправки, но няма откъде да си ги набавят , а дебрите на инд. кухня съвсем не се изчерпват с къри-то или самоса-та Simple Smile Здравословния начин на живот също е твърде общо понятие, а може да се конкретизира с Аюрведа в най-лесния и достъпен  начин на приложение при домашни условия и в ежедневието. Различни билкови смески, масажни масла, "хитринки"на индийската жена за красота итн..Много обхватно поле за действие е и смятам постепенно да разширявам с още и още. Единствено лицензът по вноса ще миотнеме време и нерви /предполагам../. Някой има ли представа какви документи са нужни и колко се чака ?

# 461
Пачули, мисля че е много пробивна идеята, не за друго, а защото ти самата добре разбираш материята, с която смяташ да се занимаваш и можеш да предложиш добра консултация на неграмотния в това отношение потребител. Аз такива места не съм срещала, въпреки че ужасно обичам разни национални магазинчета с екзотични неща. Често ми липсва информация дадено нещо за какво се използва. В България и самите продавачи рядко знаят какво продават, а тукашните продавачи като правило са си от същата националност, продават по-често на свои сънародници и или просто чисто езиково не са способни да обяснят, или нямат и желание.  То е и малко сложно да тръгва да ти разказва подробности. Но ако в магазина има примерно достатъчно брошурки с информация, би било много полезно. Rolling Eyes
Аз обожавам индийската бижутерия. В България имаше много малко качествена такава. А с индийска спа-продукция не съм запозната. Какво и е особеното?

Сега ми изплува в съзнанието един индийски филм за продавачка на подправки. Сещаш ли се? Той всъщност е американски, но с индийката в главната роля. Този филм окончателно ме омая с индийската култура на подправките. Crazy Ето го- Mistress of Spices, с Айшвария Рай в главната роля.

Ако си такава професионалистка като нея, цена няма да имаш. Mr. Green

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 04:22 от xenia

# 462
xenia ,pachuli ,malko_mishlence ---тези ваши последни постове ме заинтригуваха невероятно.Ксения  още повече,като постави  снимките.........  bouquet   Повярвайте ми в подобен магазин бих изкарала и 2 дни,бих слушала и разпитвала.............стига да има кой естественно да ми говори......... Wink   За жалост тук в Пловдив има така   наречените `Индийски стоки`-почти еднакви са във всеки магазин............но това не ми пречи да си разглеждам набързо и с любопитство--понеже продавач-``КОНСУЛТАНТИТЕ``-са ужасни.Поне символиката на някой неща да знаеха................./кратък пример: Имам страст към зимни шалове и искам да ги разгледам почти всички.....А оставам с усещането...------``Тая пък няма ли да се изнася вече....да можем да пушим или да се наговорим..........``Поради тази причина pachuli ,така   от сърце приех твоята идея.Искаш ли да правиш нещо-правиш го както трябва!!!!!!!А усещам,че ти си такъв човек!Успех!  Peace

Последна редакция: пт, 08 авг 2008, 09:04 от Жужи

# 463
Аз искам собствен бизнес ама идея си нямам какъв? newsm78 В град като Балчик освен туризъм ,друго незнам какво може да се почне. Thinking

# 464
xenia ,pachuli ,malko_mishlence ---тези ваши последни постове ме заинтригуваха невероятно.Ксения  още повече,като постави  снимките.........  bouquet   Повярвайте ми в подобен магазин бих изкарала и 2 дни,бих слушала и разпитвала.............стига да има кой естественно да ми говори......... Wink   За жалост тук в Пловдив има така   наречените `Индийски стоки`-почти еднакви са във всеки магазин............но това не ми пречи да си разглеждам набързо и с любопитство--понеже продавач-``КОНСУЛТАНТИТЕ``-са ужасни.Поне символиката на някой неща да знаеха................./кратък пример: Имам страст към зимни шалове и искам да ги разгледам почти всички.....А оставам с усещането...------``Тая пък няма ли да се изнася вече....да можем да пушим или да се наговорим..........``Поради тази причина pachuli ,така   от сърце приех твоята идея.Искаш ли да правиш нещо-правиш го както трябва!!!!!!!А усещам,че ти си такъв човек!Успех!  Peace

И само си представете този магазин, в който има кът да пиеш чай, да се събираш с хора със сходни интереси, да има лекции и сбирки веднъж седмично на различни теми, свързани с индийската култура. Такова място бих посещавала задължително. Наскоро беше открито подобно място, на два етажа, но е чайна. Не мога да намеря линк към сайта им, за съжаление. Аз знам много малко за Индия, но искам да науча много по такъв приятен начин. Ако ми позволиш един съвет, pachuli - намери си съдружник, който да се грижи за стоките, доставките и цялата администрация. За себе си остави маркетинга и продажбите. Само така нещата ще вървят добре и качествено. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт