Ще се спука ли скоро имотния балон

• 46 357
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 840
  • София
Може да ти е смешно, радвам се.Давам и пример, фирма , което прави надзор, съвсем малка  фирма, след 3 години на пазара, шефа успява да си купи апартамент- 3 стаен.Проектант, също на много малка фирма, успя да си закупи две жилища, прави им проекта, след това и грубия строеж, доплаща минимално и така.Мога да дам още такива примери, реални, на хора , които познавам и работя с тях.
А на какви цени си го купи проектанта и на какви другите собственици?

На преференциални, за 1000, вместо за 1100

Всъщност съм сигурна, че във всяка област има хора с такива доходи и възможности- собственици на адвокатски кантори, брокерски фирми, зъболекари и др.Които могат да си позволят без особени затруднения ново жилище при тези високи цени, затова балон няма.

# 841
Може да ти е смешно, радвам се.Давам и пример, фирма , което прави надзор, съвсем малка  фирма, след 3 години на пазара, шефа успява да си купи апартамент- 3 стаен.Проектант, също на много малка фирма, успя да си закупи две жилища, прави им проекта, след това и грубия строеж, доплаща минимално и така.Мога да дам още такива примери, реални, на хора , които познавам и работя с тях.
А на какви цени си го купи проектанта и на какви другите собственици?

На преференциални, за 1000, вместо за 1100

Всъщност съм сигурна, че във всяка област има хора с такива доходи и възможности- собственици на адвокатски кантори, брокерски фирми, зъболекари и др.Които могат да си позволят без особени затруднения ново жилище при тези високи цени, затова балон няма.
Малеееееееее и другите да се гръмнат ли или кво ????????Това ли е средностатистическия българин със сигурни доходи ... Ти толкова ли си наивна или пишеш за спорта ... ??? ooooh! Tired Shocked Rolling Eyes #Crazy

# 842
  • София
Не влязох в темата , за да се обиждаме Naughty, а да кажа какви хора купуват, защо купуват и дали ще паднат цените.Средна класа в Бг все още няма, поне такава , каквато има в Европа, но това е ясно на всички, и е предмет на друга тема.

# 843
  • София
След като средна класа няма, не може тази малка част с големи доходи да определят цените и да формират купуването на апартаментите. Не са толкова много като бройка. Ще си купят жилище за себе си и децата и останалите какво ги правим? Ако не купуват само за собствени нужди значи купуват за да инвестират. А от там следва че все някога трябва да продадат за да си вземат печалбата иначе няма файда. Строителите не са спрели да строят следователно ще има предлагане непрекъснато. Така че когато хората, които са инвестирали в НИ почнат да си избиват печалбите, цените ще тръгнат надолу. Не може цените да вървят все нагоре. Няма такъв икономически закон. Като тенденция са все на покачване, но си има цикли на пикове и спадове и разликата трябва да е доста голяма за да я има печалбата. В общи линии едни са прецакани, а други са на далавера. Въпросът е да уцелите точния момент за да не останете от страната на прецаканите (тук става дума за инвестиции в НИ не са собствени нужди).

# 844
.. Ако не купуват само за собствени нужди значи купуват за да инвестират. А от там следва че все някога трябва да продадат за да си вземат печалбата иначе няма файда.
А дали не купуват за да дават под наем? Народът все някъде трябва да живее. Все по малко ще стават апартаменти с по 3 поколения в тях, а живеещите в големите градове се увеличават, няма какво да се лъжем- справка НСИ.

Строителите не са спрели да строят следователно ще има предлагане непрекъснато.
Може и да не са спрели, но парцелите са ограничени. Строи се все по малко ( пак за големите градове говоря).

И да, има стоки, които почти не губят от цената си. Особено ограничените ресурси. Петрол ( 2 $/барел през 70-те, преди месец чукна 100$, вчера беше 97$), злато..

# 845
  • София
Icobgr, съгласна съм с това , което казваш, с изключение на това, че цените ще паднат.Просто няма да растат с такива темпове, ще нараства новото строителство, постепенно панелките ще спрат да си вдигат цените, в един момемт може да започнат и да падат, но малко, като се има предвид и инфлацията.И в някакъв момент, след може би 4-5 г. пазара ще се регулира.Но да паднат до тогава цените , няма как да стане, при цените на парцелите, след като се вливат толкова пари в тази област и т.н.
Казах, каквото имам да казвам, това ми е мнението по темата, базирано на това , че съм в тази сфера.Ако си говорим за пожелания, да ,и аз искам по-ниски цени, но едва ли някой ме пита. И аз искам шефовете на фирмите да имат по-малка печалба, да не се чудят как да си харчат парите и каква по-нова кола да си вземат.Но това е друга тема Peace

Рокси, в момента в София се строи повече от когато и да било.(като изключим соца и панелното строителство)Но наистина парцелите намаляват, затова и цените растат, защото търсенето не намалява.

# 846
Строителството /особено във Варна/ не е спряло изобщо. Строи се и то на пълна пара. Има и парцели още за застрояване и то в хубавите райони. Друг е въпросът че търсенето е намаляло, както и колко празни вече построени сгради има и то пак казвам на хубави места с табелки FOR SALE!!!!
Балонът не се надува от зъболекарите, архитектите, мениджърите и т.н. хора със стабилни доходи, той се надува от банките и от спекулантите!

# 847
  • Плевен
Малеееееееее и другите да се гръмнат ли или кво ????????Това ли е средностатистическия българин със сигурни доходи ... Ти толкова ли си наивна или пишеш за спорта ... ??? ooooh! Tired Shocked Rolling Eyes #Crazy
какъв е месечния доход на средностатистическия българин?

# 848

Ехо ти къде живееш??? можеш  ли да ми покажеш статистика какъв процент от населението са тези с високите доходи,и дали точно те определят пазара на НИ в България.

# 849
Рокси, в момента в София се строи повече от когато и да било.(като изключим соца и панелното строителство)Но наистина парцелите намаляват, затова и цените растат, защото търсенето не намалява.
Еми нали това казвам и аз- ако днес има 100 парцела и се завършат сградите върху 10, утре ще останат 90 строежа.
ПРосто в границите на София не съм виждала скоро достатъчно голямо петно за строеж. Те не случайно големите риби се насочиха към терените на военното министерство и бившите заводи- 6ти септември, ЖП ( зад гарата).

# 850
Това че парцелите били скъпи ще си остане за сметка на строителя след като си построи кооперацииката и цените се сринат.Риск печели риск губи
Просто загубите няма да са само за този който си е взел апартамент ами и за този който строи.
Някой хора гледат само в една посока като коне с капаци.

# 851
Еми нали това казвам и аз- ако днес има 100 парцела и се завършат сградите върху 10, утре ще останат 90 строежа.
ПРосто в границите на София не съм виждала скоро достатъчно голямо петно за строеж. Те не случайно големите риби се насочиха към терените на военното министерство и бившите заводи- 6ти септември, ЖП ( зад гарата).

и не само в София, терените на военните се оказаха много апетитен залък

# 852
  • София
По нагоре хубаво са го казали,че балона се надува от банките и спекулантите.
 Фирмите строят,защото се надяват да продават срещу ипотека.Масово обявите включват предложения за съдействие за банков кредит.Много са малко купувачите,които инвестират собствени средства.Обема на строежите ще се намали,когато банките намалят кредитирането.Никой инвеститор няма да строи при свръх предлагане.
 А какво означава,че терените били ограничени.Скоро време  Пазарджик може да е квартал на столицата,а околовръстното -централен път.

# 853
  • София
Малко офф, но покрай постовете за терените се сетих за Кремиковци. Много ми беше интересно като някой казваше, че на терените на завода и наоколо можело да се построят много хубави жилищни комплекси. Не зная кой нормален човек би отишъл да живее и да си отглежда децата на такова място. Сигурно там я има цялата менделеева таблица. Дори не мога да си представя как ще отида да работя на това място.

# 854
Малко офф, но покрай постовете за терените се сетих за Кремиковци. Много ми беше интересно като някой казваше, че на терените на завода и наоколо можело да се построят много хубави жилищни комплекси. Не зная кой нормален човек би отишъл да живее и да си отглежда децата на такова място. Сигурно там я има цялата менделеева таблица. Дори не мога да си представя как ще отида да работя на това място.

Аз по скоро се чудя за презастроените манастирски ливади.

Вчера от нас (към 17 часа) гледах че цяла София е в сянка, докато Кремиковци беше обляно от слънчева светлина.
Естествено, това което казваш за мърсотията и менделеевата таблица е 100% вярно, но при една рекултивация се случват чудеса... Просто тоя комбинат в софийското поле е едно велико недоразумение.

Общи условия

Активация на акаунт